Nieuws

30 Juni 2016:
Wereldkampioenschap teams voor senioren (4e ronde)

Waar ik in de vorige ronde voornamelijk catastrofes moest beschrijven kon vandaag uitvoerig hosanna worden gevierd. Tegen BSW/DRAG III (een ploeg van spoorwegbeambten) werd met 3–1 gewonnen. Onze aanvankelijke vrees dat het een ploeg van nauwgezette rekenaars zou zijn (in Duitsland wil een trein nog wel eens op tijd reizen) bleek gelukkig ongegrond, want de kleine foutjes kwamen nu vooral van hun kant.

Zelf (1) was ik weer als eerste klaar, op de voet gevolgd door Ronald (2). Ons vertrouwen in de staartborden was dus groot en dat werd niet beschaamd.

In een Franse verdediging kwam ik met zwart in een variant terecht waarvan ik mij de details niet goed meer kon herinneren en dat bleek bij de nababbel ook voor mijn tegenstander te gelden. Wederzijdse foutjes dus met een terechte remise als gevolg.

Bij Ronald gebeurde er meer. Hij won in een koningsindische partij een pion, maar toen zijn tegenstander daar ineens allerlei aanvalskansen voor kreeg stelde hij snel remise voor en dat werd aangenomen.

In de partij van Alexander (4) ging het van dik hout zaagt men planken. Hij kreeg in een Engelse opening een benauwde stelling maar vocht zich furieus terug in de wedstrijd. Toen zijn tegenstander aarzelend optrad nam hij zijn aanvalskansen uitstekend waar en uiteindelijk kon hij naar een gewonnen stelling afwikkelen en daarna aarzelde hij niet.

Erik (3) verdedigde zich Hollands. Stoer weigerde hij tot twee keer toe een remise-aanbod en vervolgens voerde hij de spanning op met een kwaliteitsoffer. Daarvan raakte de Duitse spoorwegman niet duidelijk van de rails en na wat kleine foutjes staakte hij de strijd.

Al met al een verdiende 3–1 overwinning. Morgen moet er tegen Noorwegen 1 gepresteerd worden. Het zelfvertrouwen is inmiddels wat opgepoetst, dus we gaan ons niet bij een nederlaag neerleggen.

Het team Oranje 3 heeft in deze ronde verloren, maar dat lag niet aan Foppe Jan Montsma, die een keurige remise speelde.

Henk Happel


,

Berichten: