Nieuws

04 Juli 2016:
Wereldkampioenschap teams voor senioren (9e ronde)

DD – Austria: ½-3½. In de laatste ronde kregen we nog een zeer pittige tegenstander voorgeschoteld. Gezien hun elo-sterkte waren ze een wat omlaag gevallen grootheid, iets wat ze wel wilden rechtzetten. Daar wilden we ze beslist niet bij helpen, maar ondanks goede bedoelingen kwam daar weinig van terecht.

Erik (3) was als eerste klaar. Met wit kreeg hij geen voordeel en hoewel hij in gelijke stelling nog manmoedig remise weigerde moest hij spoedig toegeven dat er niet meer voor hem in zat.

Ronald (2) verdedigde zich nimzo-indisch en kreeg een op het oog gelijke stelling met ieder een geïsoleerde d-pion. Toen hij echter zijn slechte loper niet ruilde voor een vijandelijk paard kreeg hij positioneel nadeel en dat leidde tot kwaliteitsverlies en een verloren eindspel.

Alexander (4) speelde weer een woeste partij met het Wolgagambiet. Na een middenspel waarin beiden beurtelings beter leken te staan en waarin hij zelfs waarschijnlijk de winst heeft gemist, ontstond uiteindelijk een eindspel waarin de zwarte dame het moest opnemen tegen toren en twee lopers van de tegenpartij. Dat was teveel voor de dame.

Zelf (1) wilde ik na alle misère van de afgelopen ronden eindelijk eens iets goeds laten zien. Ik kreeg een klein voordeeltje tegen de Leningrader variant van het Hollands en nadat mijn tegenstander niet bijtijds door had dat zijn paard werd ingesloten won ik een stuk. Opgelucht dat er eindelijk eens iets goed liep dacht ik de partij in stijl in een koningsaanval te beslissen. Helaas zag ik een schaakje over het hoofd waardoor de winst ineens weer problematisch werd en toen ik vervolgens nog een stuk weggaf was de winst voor de tegenstander geen probleem meer.

Al met al een verdiende nederlaag die door een beetje pech wel wat groot is uitgevallen.

Het team van Oranje 3 won wel, mede door een overwinning van Foppe Jan Montsma en is daarom toch nog boven ons geëindigd. Dat gunnen we ze natuurlijk wel, maar het is toch even slikken.

De eindstand en nabeschouwing kunt u, als we onze wonden hebben gelikt te zijner tijd in ons cluborgaan lezen.

Uit deze wedstrijd:


,

Henk Happel

Berichten: