Nieuws

21 Januari 2017:
Botwinnik 2 DD 5: 7-1

Afgelopen donderdag mocht DD 5 de krachten meten met Botwinnik 2. Deze club zit in het verafgelegen Zoetermeer en dus een redelijke reis voor onze spelers. Ze zitten in het "2 B home", een superhip ingerichte locatie die ook voor bridge en andere dingen gebruikt word. Wel gezellige tent, waar behalve voor schakers dus ook een hoop andere bridgers etc aanwezig waren, wat wel sfeer geeft. Bewijs daarvan is de bar, waar maar liefst 3 (!) medewerkers (mv) aanwezig waren om in de drankbehoefte te voorzien. De kamers hebben namen van Griekse goden, wij speelden in Dionysis. De god van de drank. Er was ook een decoratief tuinhuisje (???) aanwezig, altijd handig, zie foto met Niels Engelen.We speelden met 1 invaller Niels Engelen die Peter Kievoet verving en op het 7e bord speelde. In de opening kon ik de volgende opstellingen ontwaren: Tom op het 1e bord: beide spelers hadden een koningsfianchetto en Tom had zijn Dame pionnen al ver naar voren geschoven. Op 2 speelde Erik een siciliaanse draak met tegengestelde rochades. Op 3 speel Ruud een partij met ongebruikelijke opstelling, hij geeft net schaak met de dame en misschien kan hij rochade bij de tegenstander voorkomen. Ikzelf speel op 4 een Siciliaan en mijn tegenstander speelt de irritante Alapin, waarbij het deze keer in een soort Franse pionnenstructuur uitmondde.

Op 5 speelt Jan Kees een Spaanse pot. De opstelling lijkt theorie, zwart heeft ruimte op damevleugel en wit heeft 2 goede lopers naar de koningsstelling wijzen. Bij Frans op 6 zie ik bij beide spelers een koningsfianchetto en een vastgeschoven centrum. Op 7 Niels waarbij ik aanneem dat hij een Engelse aanpak heeft gedaan, de stelling ziet er beetje koningsindisch uit. Op 8 speelt Piet. Zijn tegenstander heeft 2 paarden ontwikkeld, tegen Piet geen enkel stuk maar wel zeer brutale pionnen op de dame vleugel.

Na enige tijd zie ik bij Tom dat beide spelers nog niet gerocheerd hebben en een rommelige stelling op het bord. Terwijl ik sta te kijken hoor ik Erik zeggen "ik geef op, ik zag het te laat". Duidelijk wat het resultaat was. Bij Ruud ziet het er evenwichtig uit en Ruud heeft een half open g-lijn naar tegenstanders stelling met eigen koning op h1. Mijn eigen partij is opeens heel ingewikkeld geworden nadat ik in gedachten 2 zetten had omgewisseld en eigenlijk de verkeerde zet speel. Mijn tegenstander heeft een pittige koningsaanval waarbij hij een loper offert op h6. De beste manier om te overleven lijkt mij het offer te weigeren en tegenaanval in te zetten met f6... Sta dus pion achter.

Bij Jan Kees is een soort conflict aan de gang om f5. Frans heeft f2 onder druk met 2 torens en als ik kijk worden er niet dames gewisseld. Bij Niels een fors ruimte overwicht voor onze speler, materiaal is nog in evenwicht. Bij Piet is er een hoop gebeurt maar er is nog geen materiaal van het bord af, misschien pionnetje.

Terwijl de tijd verder tikt hoor ik slechte berichten links en rechts van me. De DD spelers vallen als rijpe appels van de boom. Ruud: "stond op enig moment beter" en zag geloof ik in tijdnood belangrijke zet over het hoofd. Jan Kees: "Stond misschien beter, maar iets te enthousiast op aanval gespeeld".

Mijn eigen partij knapte behoorlijk op van de centrum aanval en had zelfs matdreiging die tegenstander moest kiepen. Uiteindelijk tegengestelde lopers, met zware stukken en pion achter. Mijn tegenstander bood remise aan, nadat hij mijn toren aanviel, en flink in tijd achter stond. Na enig denken nam ik dit aan. halfje is halfje.

De laatste 2 borden waren Niels en Piet, met veel publiek. Piet stond moeilijk, de tegenstander wilde met zijn loper het promotieveld c8 ondersteunen, en Piet probeerde met zijn toren de loper hiervan te weerhouden. Na veel gemanoeuvreer moet Piet de partij opgeven.

Laatste speler was Niels die een enorme pionnenmuur op de 5e en 4e rij had en zijn tegenstander op de 6e en 5e rij. Niels had dus groot ruimte voordeel. Nadat dames geruild werden kwam Niels duidelijk beter te staan. Misschien was er ergens winst. De tegenstander moest spartelen in de kleine ruimte. Toen werden torens geruild en was het minder duidelijk: loper voor Niels en paard voor tegenstander. Vervelend voor Niels was dat zijn loper de verkeerde kleur had om de pionnen aan te vallen. Een poging om met de koning de stelling in te lopen faalde. Het paard liet zich niet vangen. Een effectieve vesting. Er werd toch tot remise besloten, Niels dacht dat hij met meer tijd had kunnen winnen... toch geen slecht resultaat.

Dit bracht de uitslag op 7-1 in ons nadeel...Niet onze beste pot, Botwinnik 2 is wel de 2e uit de competitie, dus we hebben een excuus...

Jaco Arkesteijn

2017-01-19
 Botwinnik 21676-DD 516427 -1  
1Y. van Deutekom -T. Vokurka17411-0 
2R.M. de Witt1784-E. v/d Graaf17121-0 
3A. Middelkoop1772-R.A. van Manen16861-0 
4P.F. Heek1758-J.P. Arkesteijn1655½-½ 
5A.H. Ameling1684-J.C.K.W. Bartel16451-0 
6G. Arp1663-F. Wentholt16051-0 
7B. de Jong1536-N. Engelen1457½-½ 
8M.M. Albers1535-P. Hofstee16371-0 

Berichten: