Nieuws

24 November 2017:
DD 5 Pomar 1: 3½-4½

Afgelopen donderdag kwam Pomar 1 het schaakgebouw met een bezoekje vereren, en wel om tegen DD5 te spelen. Ons chronische spelers tekort werd deze keer opgelost door Caspar Sterk voor de 2e keer als gastspeler te vragen. Inmiddels beginnen de grenzen tussen het 5e en 6e team een beetje te vervagen. Wedstrijdleider vanavond was Stefan Boeters.

Na de gebruikelijke introducties konden we beginnen. Op het topbord speelde Tom en hij kreeg na 2 Slavische zetten het ongebruikelijke 3.e4 voorgeschoteld.

Zelf speelde ik tegen Cees Vink, tegen wie ik al een aantal partijen in het PK had gespeeld, de laatste met slechte afloop door een bizarre zet van mezelf in de opening. Er kwam nu ook weer iets Slavisch op het bord, en ik dacht dat hij hetzelfde wilde spelen, maar het liep anders.nu een opstelling met een koningsfianchetto.

Op 3 speelde Ortwin en er stond een keurige hoofdvariant van het dame-gambiet. Op 4 speelde Erik, het zag er erg onregelmatig uit, maar in ieder geval had onze speler een keurig pionnen overwicht in het centrum.

Op 5 was de partij gestopt bij 1. d4. Ruud was nog niet komen opdagen, misschien later nog. Op 6 Speelde Jan Kees ook iets onregelmatigs in een redelijk voorzichtige opstelling van beide kanten. Op 7 invaller Caspar, die een soort pirc, of 3 rijen systeem had opgezet. De  tegenstander had hiervan gebruik gemaakt door alvast maar 3 pionnen op de 4e rij te plaatsen. Later hiernaar gevraagd was de verklaring "ik ken geen openingen, maar de bedoeling was Koningsindisch zonder d5". Op 8 speelde Frans tegen een soort Nimzoindisch, in ieder geval had Frans een mooi centrum bereikt.

Na een flinke tijd, bleek Ruud er toch niet te zijn, en het zoeken naar een invaller liep mis door een misverstand over de begintijd van de wedstrijd. Niet meer reglementair. Dikke pech.

Tom bleek het gambiet niet aangenomen te hebben, maar de straf daarvoor was dat zijn tegenstander had doorgeschoven en de stelling was gedrongen geworden voor hem, met enge dingen op de f-lijn. Mijn tegenstander ruilt fanatiek af en gebruikt daarvoor veel tijd.

Bij Ortwin lijkt het alle kanten op de kunnen gaan en de spelers hebben paarden op d5 en e5 geplaatst. Na afloop hoorde ik van Ortwin "ik hoopte op kansjes na veel slordigheden in de opening van de tegenstander". Bij Erik zie ik een open rommelige stelling aan beide kanten. Het lijkt of erik iets beter staat.

Jan Kees speelt net d4 en lijkt de d lijn met dame en toren te gaan bezetten. Bij Caspar ziet het er gedrongen maar solide uit. c4 misschien een zwakte bij de vijand. Bij Frans is het kennelijk snel gegaan. Er is al een eindspel ontstaan van loper + toren tegen toren in het voordeel van Frans. Maar de tegenstander heeft wel meer pionnen en het lijkt me nog niet helemaal gedaan.

Nog weer later zag ik bij Tom dat de tegenstander een gedekte vrijpion had gecreëerd. Bij Ortwin was er een eindspel ontstaan waarbij Ortwin de verkeerde loper had. Mijn eigen partij was na initieel initiatief verkeerd gelopen doordat ik mijn paard vrijwillig gepend had. Dit bleek toch een probleem te worden en kostte me na verwikkelingen een pion. Mijn tegenstander had 2 sterke pionnen op de dame vleugel. Later kon ik echter weer terug truuken en een kwaliteit terugwinnen tegen 2 pionnen. Ik wist niet zeker of ik beter of slechter stond, maar mijn tegenstander stuurde op remise aan met zetherhaling waar ik toch wel blij mee was, maar keus had ik ook niet.

Jan Kees krijgt een remise aanbod in stelling met veel pionnen en lopers. Meestal is hij daar wel voor te vinden, en ook nu werd de vrede getekend. Caspar speelde als een van de laatsten en de stelling was behoorlijk gesloten geworden. Hij moest even wat angstige momenten meemaken toen een loper en dame in combinatie de stelling in leken te komen. Maar alles werd goed gekeept, en ook hier een remise.

Jaco Arkesteijn

2017-11-23
 DD 51693-Pomar 116203½-4½ 
1T. Vokurka1779-P. v/d Meer17640-1 
2J.P. Arkesteijn1759-C. Vink1722½-½ 
3H.O. Noija1723-F.N. Berendse1619½-½ 
4E. v/d Graaf1723- (Onbekende Speler) ½-½ 
5R.A. van Manen1676-J.J.M. Nicolaas15660-1R
6J.C.K.W. Bartel1654-G. Beekman1657½-½ 
7C. Sterk1603-B. von Königslöw1625½-½ 
8F. Engering1630-M.T.A. Lohrer13851-0 

Berichten: