Nieuws

08 Maart 2018:
Rijswijk 4 - DD 5: Zinderend slot en vreemde uitslagen

Afgelopen dinsdag, terwijl trouwe DD-ers de 'First Tuesday Rapid' speelden, ging DD 5 op bezoek bij Rijswijk 4. Voorafgaand aan de partij waren er flinke personele problemen. Het leek erop dat van de schamele 6 basisspelers die we hebben er toch weer 2 zouden afvallen, en we dus 4 invallers nodig hadden! Dit riep bij mij de angst op dat dit regeltechnisch niet mogelijk zou zijn. Ik meende wel eens iets gehoord te hebben over max 2 invallers. Maar Jan Kees had zich in de regels verdiept en wees erop dat er niet zoiets bestaat. Dat was een meevaller. Nu nog spelers vinden!

Veel spelers van het 6e waren al vaak ingevallen en zodoende werd ook het 7e team geplunderd. Robert v Eibergen en Gerrit Horst kwamen ons uit het 7e versterken, en Frans v Kampen en Niels Engelen uit het 6e. Iedereen was keurig op tijd en het feest kon beginnen. Een redelijk belangrijk duel, aangezien onze tegenstanders met 3 wedstrijdpunten de hekkesluiter promotie 6, (met 2 wedstrijdpunten) moesten voorblijven. Zelf hadden we 4 wedstrijdpunten, dus ook voor ons is het degradatiegevaar nog niet voorbij.

Ik speelde zelf op bord 3 met wit. En werd geconfronteerd met een wolga gambiet. Ik besloot de aangeboden pion maar eens aan te nemen (bxa6), en de gifbeker gewoon leeg te drinken. Meestal probeert zwart geloof ik om de witte rochade te verknallen door La6x Lf1 te pakken, maar mijn tegenstander deed dit niet. Uiteindelijk kon ik gewoon rokeren, een meevallertje denk ik. Zwart viel aan over de b-lijn, ik probeerde e5 te spelen, wat uiteindelijk lukte. Met aanvalskansen over de f-lijn. Uiteindelijk speelde mijn tegenstander c5-c4, en zijn pion werd te zwak. Dit leverde een 2e pion op. De centrale pionnen konden gaan stormen. Het werd nog even eng toen ik mijn eigen paard pende, en de gevaarlijke g7 loper in het spel kwam. Maar de d pion besliste de partij! 1-0. Dit was het eerste punt, en ik kon de andere borden bekijken:

Op bord 1 speelde Tom en toen ik keek zag het er evenwichtig uit. Alle zware stukken op het bord, ieder 6 pionnen en tegengestelde lopers. Maar onze speler had 1 uur bedenktijd meer!

Op bord 2 speelde Erik en de partij was al zeer ver gevorderd. Een toren eindspel met een pion meer voor onze speler, maar een lelijke dubbel pion. Ik hoorde iets over remise aanbod, en dit werd na een tijdje aangenomen. Kennelijk was de partij heel scherp begonnen met het offeren van een loper op h2, maar was de partij toch terug in evenwicht gekomen.


,

Op bord 4 speelde Gerrit Horst met zwart. Alle zware stukken en Gerrit Loper, tegenstander paard. Gerrit had ruimteoverwicht, maar tevens zag de stelling er ook nogal eng open uit. Het kon nog alle kanten op.

Op bord 5 stond een scherpe stelling van Jan Kees. Hij had diverse schaak mogelijk heden met loper en paard, en de koningsstelling van de tegenstander (h7, g6) zag er zwak uit. Tactische kansen duidelijk aan onze kant.

Op bord 6 speelde Niels Engelen, maar toen ik keek had hij al remise gespeeld. Lichte ontevredenheid, maar later bleek zijn tegenstander 1 vd 2 sterkere spelers te zijn, dus toch wel ok. Hij heeft zijn eigen partij toegevoegd met commentaar.


,

Op bord 7 speelde Robert, die weer bezig is spel routine op te bouwen. De stelling ziet er evenwichtig uit. Tegenstander heeft loper paar, en probeert met zijn koningspionnen op te stormen.

Op bord 8 speelt Frans v Kampen. Zijn tegenstander speelt met een tablet naast het bord. Het leek komisch een soort heel opzichtige poging om vals te spelen, maar later bleek het vanwege een oog probleem een soort notatie hulp te zijn, dus volkomen legaal. Toen ik keek was de partij eigenlijk al beslist. Een pionnen eindspel, waarbij Frans als enige nog een loper had. En kort daarna was de partij voor ons.

Weer een tijdje later begon het er goed uit te zien. We hadden 3 punten binnen en uit de resterende 4 partijen moesten 1 of 1,5 punten gehaald worden. Moest te doen zijn. Horst stond onduidelijk. Tom had uur meer. Jan Kees stond sterk met 2 pionnen meer. Robert stond redelijk. Maar het spel kan gek lopen.

Bij Tom was de stelling toch aanmerkelijk verslechterd omdat zijn tegenstander een pion naar h2 had weten te loodsen. Tom kon deze nog net tegenhouden met zijn toren, maar toen de tegenstander met de koning hulp ging bieden, moest Tom zijn toren offeren. Tom probeerde nog met toren minder met zijn loper en 2 pionnen een vesting te bouwen, maar het lukte niet en de partij ging verloren.

Ook bij Jan Kees werd het steeds moeizamer. Ergens was hij een licht stuk kwijt geraakt, maar nog steeds 2 pionnen meer en initiatief. Het leek erop of misschien de vijandelijke koning matgezet kon worden met 2 torens en wat pionnen. Maar ergens ging in tijdnood iets fout en de tegenstander kon met toren batterij inslaan op g2. En het ging van kwaad naar erger. Ook deze partij ging verloren.

Nu waren alleen Robert en Gerrit nog bezig. Robert stond al een tijdje iets beter met een sterke loper op c2 die voor matvelden op g6 en h7 zorgde. Er robert toren stond goed de e lijn te controleren. Materiaal was gelijk. De tegenstander probeerde scherp met f3 de koningsstelling te breken, maar robert bleef cool en speelde g3. Toen had de tegenstander een concentratie probleem en gaf zijn loper weg op h5. Toch bleef het nog even spannend met schaak mogelijkheid op de 1e rij. Robert nam zijn tijd, en de tegenstander moest opgeven! Gelijkspel was binnen!

Laatste partij was Gerrit Horst. Het was een zware stukken eindspel geworden en de stukken van de tegenstander waren zeer gevaarlijk in Gerrits stelling gedoken, met een mogelijk matje op g7, dat ternauwernood gekiept werd. Daarna werden torens geruild en bleef een stressvol Dame-pionnen eindspel over met veel schaakjes. Het is niet te zeggen voor mij wie er beter stond, alhoewel: uiteindelijk had de tegenstander de h en f pion, tegen Gerrit, helemaal geen pionnen. Door een wonder wist Gerrit weer de f pion terug te winnen.

Nu kwam er een grote stress fase waarin Gerrit 2 keer schaak over het hoofd zag, wat het 2 x strafminuten op leverde (de spelleider hield alles in de gaten), en ook een waarschuwing. Er was een kritische stelling waarin Gerrit dameruil voorstelde terwijl de tegenstander een vrije h pion had. Een echte uittel-stelling en de tegenstander besteedde er veel tijd aan. later bleek dat aannemen niet goed was geweest. Uiteindelijk werd na zetherhaling besloten tot remise.

We hadden dus 4,5-3,5 gewonnen, echter er was nog een kleine surprise. De teamleider van de tegenstander wilde bezwaar aantekenen tegen de uitslag van de laatste partij, omdat je na 2 illegale zetten verloren zou hebben. Echter de spelleider had de partij al goedgekeurd. Een interessant probleem.  Er stond voor Rijswijk veel op het spel, vandaar deze actie, iedereen bleef beleefd, email adressen werden uitgewisseld, en het zou aan hogere machten worden voorgelegd. Voorlopig ga ik ervan uit dat we gewonnen hebben, aangezien het op de HSB-site is gepubliceerd.

Jaco Arkesteijn

2018-03-06
 Rijswijk 41429-DD 516103½-4½ 
1D.J.E. Huitema1540-T. Vokurka17791-0 
2S. Ketting1273-E. v/d Graaf1723½-½ 
3R.J. Felix1457-J.P. Arkesteijn17590-1 
4H.H.P.J. Gerlings1321-G. Horst1522½-½ 
5H. Knigge1493-J.C.K.W. Bartel16541-0 
6R.W.A. van Groesen1582-N. Engelen1456½-½ 
7M.P.M.J. Berger1584-R. van Eibergen14610-1 
8T.W. van Peursen1180-F.F. van Kampen15250-1 

Berichten: