Nieuws

20 Oktober 2012:
DD 7 haalt punten bij Haeghe Ooievaar binnen

Met een versterkt team begon DD 7 met goeie moed aan de eerste wedstrijd tegen Haeghe Ooievaar 3 en in het tweede gedeelte van de avond lukte het de punten binnen te halen.

Toon was als eerste klaar aan bord 4. Met zwart speelde hij de Hollandse opening, waarbij wit al op de vierde zet op avontuur ging met Da4, snel gevolg door b4 en c5. Zwart ontwikkelde en rokeerde rustig, terwijl wit dit naliet en gelijk op avontuur ging en daarbij een paard gaf voor drie pionnen. Met al z'n stukken aktief richting de witte koningsvleugel, ging zwart gelijk in de aanval om te profiteren van wits achterstand in ontwikkeling, waarbij wits pionnen overwicht op de andere vleugel niet voor gevaar kon zorgen. Toen wit uiteindelijk gerokeerd had, stond er een zwarte pion op e3 om wits centrum te blokkeren en kon zwart vrij in de aanval. Met direct spel en een mooie paardzet (dreigde mat, als wit nam volgde er een ander mat) wist Toon de partij na 24 zetten te beslissen.
Vlak hierna verloor Jan z'n partij aan boord 3. De opening ging goed, het vasthouden en uitbouwen ging de verkeerde kant op. Lange tijd geen partijen spelen was er zeker debet aan. Lange tijd niet spelen gold ook voor Steve aan boord 7. Hij speelde de partij sterk en kwam daardoor met wit (Catalaans) steeds meer in voordeel, actief spel, veel ruimte, centrum sterk in handen. Hij won hiermee een pion en leek op weg naar groter voordeel, maar lette even niet op toen hij met z'n sterke witte loper de kwaliteit dacht te winnen maar hem inplaats juist weg blunderde. Vlak hierna gaf hij op, erg jammer want hij speelde sterk en leek op weg naar een goed resultaat.

Zelf speelde ik aan bord 6 met zwart een matige partij (gesloten Spaans met Lb7), te passief en ik kwam onder druk te staan waarbij m'n stukken niet veel konden. Voorzichtig schuiven en reageren, maar m'n tegenstander durfde niet echt door te drukken en hij bood op de 37e zet remise aan waar ik wel blij mee was.
Hierna ging het de goeie kant op. Dimitri speelde aan boord 5 met wit z'n favoriete opening, 1.f4 en dan een opstelling met Pf3, e3, b3, Lb2, d3 (Bird-Larsen. Maurice speelde dit ook maar begon met b3). Ik kon zien dat Dimitri al veel ervaring met dit systeem heeft want hij stond de hele tijd goed en bouwde rustig naar een goeie stelling. In de eindstelling won hij op een mooie manier een stuk en de partij waarbij de sterke loper op b2 een beslissende rol speelde.

Met nog twee partijen bezig is de stand nu 3½ tegen 2½ in ons voordeel. Maurice begon met ongeveer 10 a 15 min tijd achterstand aan z'n partij aan bord 1, maar aan het eind was z'n tegenstander in tijdnood en had hij een half uur voordeel. Hij liet duidelijk zien dat hij eigenlijk te sterk is voor de 3e klasse, maar wij zijn er natuurlijk blij mee. Ook hier de Bird-Larsen opening, waarbij zwart z'n witvelderige loper naar de b1-h7 diagonaal ontwikkelde. Maurice heeft z'n partij hier van commentaar voorzien.

Tom zorgde aan bord 2 met zwart voor de uiteindelijke toch ruime overwinning. Het werd een lange voorzichtige schuif partij. Op de zesde zet had zwart pionnen staan op b6, c6, d6, f6 en g6. Dat is wel een indrukwekkende barrière. De partij verliep met verder opschuiven, stukken naar goeie velden, plaagstootjes en er op reageren, en lange tijd alles in evenwicht. Rond de 35e zet kwam zwart met een sterke combinatie van z'n paarden en witte loper, en won een pion en de kwaliteit, enkele zetten later gaf hij de kwaliteit terug voor nog een pion. Uiteindelijk kwam hij in een gewonnen stelling met de kwaliteit voor en drie pionnen meer. Knap gespeeld.

Kees van Hulst


,

Berichten: