Nieuws

04 Oktober 2018:
Schaakmat Westland 3 - DD 3: 4-4

Afgelopen maandag ging het kersverse DD3 (van de HSB dus, dit moet je er tegenwoordig bij zeggen) naar Naaldwijk om tegen Schaakmat Westland 3 te spelen. De DD teams hebben zoals bekend een flinke reshuffle ondergaan, zo ook DD3 (voorheen DD5 zal ik maar zeggen, ook 2e klasse). Nieuwe spelers zijn Herman Arends, Cees Dommisse, Daniel Diaz, en Niels Engelen.

Grote schrik toen de de spelers die in theorie de hoogste rating hadden al meteen afhaakten, dus qua uitslag zag ik de bui al hangen. Maar het was niet moeilijk invallers te vinden. Paul, Frans en Rein waren snel bereid hun steentje bij te dragen.

Het aantal speellocaties in het Westland lijkt wel oneindig, maar ik meende me nog iets in Naaldwijk te herinneren. Bleek toch weer ergens anders te zijn, al kwam ook dat weer bekend voor. Toch weer
een soort kerk.

Iedereen van ons team was keurig op tijd, alleen mijn eigen tegenstander was er nog niet, en dus kon ik mooi de openingen op noteren:

Op 1 met wit Tom, en er stond een soort Hollands tegen Hollands in de voorhand op het bord. Op 3 Daniel en zijn tegenstander speelde als ik het goed heb Nimzowitsch, dus pc6, zeer zeldzaam.
op 4 Jan Cees en zijn tegenstander zetten c4 en e4 neer, dus een redelijk geblokkerd centrum op 5 Niels met de Reti opening, moet je ook maar durven.
op 6 Frans, ik dacht dat het de Smyslov variant van Siciliaans was, maar van hemzelf begreep ik dat dit de kan(n) variant was. Deze had hij kennelijk goed bestudeerd.
op 7 Paul koks die al heel snel een stonewall Hollander tegenover hem kreeg. op 8 Rein, en zijn tegenstander leek een soort London systeem te willen spelen.

Mijn tegenstander was ook binnengekomen en we begonnen aan een soort Siciliaanse opening. Mijn tegenstander mixte wat systemen door elkaar, Alapin en nog wat anders. maar het was toch redelijk effectief want ergens in de opening had hij met Lc4, Pg5 op f7 vernietigend kunnen inslaan dacht ik, maar in plaats daarvan wilde hij in het centrum aanvallen. Dit werd uiteindelijk weer dicht geschoven en ik had het plan om de dame vleugel dicht te schuiven en lang te rocheren. Het dichtschuiven lukte, maar mijn ontwikkeling was knudde. Na veel traineren en afruilen van mijn kant (sommigen zouden zeggen sch**t schaak) kon ik alles afruilen en kwam er een gunstig gelijke loper eindspel. Mijn tegenstander ruilde lopers in de veronderstelling dat er een koningsrace op de wederzijdse pionnen zou komen,  maar in plaats daarvan kon ik de stelling binnenstappen en hem uit temporiseren. Een mooi punt was binnen.

Op de andere borden was al het een en ander gebeurd. Jan Cees had als eerste een remise aanbod gekregen. Dit werd uiteindelijk ook geaccepteerd. Eerder in de avond leek de partij al in evenwicht te zijn.

Bij Tom zag ik al vroeg in de partij een kwaliteitswinst en een mooie loper-dame batterij naar g7. Dit zag er veelbelovend uit.

Bij Paul zag ik dat zijn tegenstander rocheerde aan de lange kant en beide spelers leken klaar voor de aanval.

Niels heeft het loper paar een een brutale pion op e5, welliswaar dubbel. alle zware stukken nog op achterlijn.

Bij Frans leken beide spelers klaar voor de aanval, echter zijn tegenstander speelt het slappe f3 ipv f4, met vuurwerk mogelijkheden.

Bij Rein hebben beide spelers nog niet gerocheerd en Rein is flink in de aanval met h5 en g5.


,


Na afloop begreep ik van Daniel dat hij een goede aanval met matdreiging had gehad, maar dat zijn tegenstander de enige goede weerlegging h4 had gevonden.

Tom had zijn kwaliteit terug gegeven in ruil voor 2 zwakke pionnen bij de tegenstander. maar "stelling was heel kritisch".

Bij Pauls Hollandse pot had Paul "een paard teveel geruild om nog goed te kunnen verdedigen".

Frans: "Kann variant van het Siciliaans: Mijn tegenstander speelde Lg5, dit kan niet goed zijn".

Al met al werd de wedstrijd dus remise. Zeker geen slecht resultaat gezien de vele invallers, en na een aangenaam biertje met nabespreking verlieten we met opgeheven hoofden weer het Westland.

Niels heeft zijn eigen partij van commentaar voorzien en ook de partij van Rein ingevoerd.


,


Jaco Arkesteijn

2018-10-01
 Schaakmat Westl. 31617-DD 316064 -4  
1J.C. Dekker1686-T. Vokurka1681½-½ 
2J. Zuidgeest1657-J.P. Arkesteijn17020-1 
3J.L. van den Ende1644-D.F.F.J.J. Diaz Maguiña16461-0 
4V.J. Kuyvenhoven1637-J.C.K.W. Bartel1640½-½ 
5H. van Ketel -N. Engelen1613½-½ 
6J.S. Bruin1567-F.F. van Kampen1558½-½ 
7K. Brunner1690-P.W. Koks15721-0 
8L. Prins1439-R. de Ruiter14350-1