Nieuws

26 Oktober 2012:
Liberec Open, 7e ronde

Als voorbereiding op de 7e ronde kozen Adri en ik voor een bezoek aan de naast ons gelegen kunsthal, waar de toeristeninformatie ons het zicht op ondermeer oudhollandse meesters had beloofd. Die waren er dus niet, maar we konden wel voor 50 kronen (2 euro) kijken naar wat plaatselijke artiesten er vanaf de makkelijk toegankelijke romantiek t/m onbegrijpelijk hedendaags nonfiguratief van terecht hadden gebracht. Toen we een uur na de opening aankwamen bleken we de eerste bezoekers, zodat een in allerijl opgeroepen veiligheidsbataljon speciaal voor ons deuren ontsloot en de lichten aandeed. We voelden ons als vips behandeld en dat deed goed.

Daarna nog een door de GPS aanbevolen historische attractie gegaan, hetgeen in feite een fin du siècle winkelcentrum was. Aardig, zo’n bakkie koffie en toen maar terug naar het hotel voor serieuze voorbereiding.

Adri bestreed het Engels van een sterke tegenstander door het centrum op te geven, iets waar hij spijt van kreeg. Additionele foutjes zorgden voor pionverlies en grappen hielpen niet meer.

Henk had een Duitser te bestrijden. Dat lukte via een Hollandse opening aanvankelijk wonderwel. Hij won een pion en de kwaliteit, maar de Duitser weerde zich als Gerd Müller in 1978 in een soort Ardennenoffensief, zodat hij het nog knap benauwd kreeg. Gelukkig bleken de matten die hij zag slechts in zijn verbeelding te bestaan, zodat hij uiteindelijk met een aardige Witz de partij kon beslissen.

Morgen krijgt Henk een IM te bestrijden, terwijl Adri tegen een 1800-speler mag. We blijven ons best doen.
 
Er doen aan dit toernooi geen grote spelers mee. De besten zijn IM met een rating van nog geen 2400, waarmee ze natuurlijk nog wel veel sterker zijn dan wij eenvoudige DD-ers. Daarom geen aandacht voor de spelers met verleden, maar meer voor de spelers met toekomst. Het meest opvallend daarbij waren de broertjes Van en Vinh Nguyen Thai Dai, beiden Tsjech al doen hun namen vermoeden dat daarbij migratie aan te pas gekomen is. Van, die binnenkort aan het wereldkampioenschap voor jeugd onder de twaalf jaar deelneemt, startte als een raket met 3 ½ uit 4.

Inmiddels is hij met 4 uit 6 weer op aarde terug, maar de manier waarop hij in de 3e ronde een oudere vos uit de Oekraïne de das omdeed maakte indruk:

–
,

Adri en Henk

Berichten: