Nieuws

09 Februari 2019:
DD 3 Haaghe Ooievaar 2: DD 3 met hakken over sloot!

Afgelopen donderdag kwam Haaghe Ooievaar 2 op bezoek bij DD 3 in het NSG. Voor ons een interessante prooi, aangezien zij 6e staan en wij 1e. Er is bij het team dan ook wat arrogantie te bespeuren als zou dit een gemakkelijke overwinning worden.
Zoals altijd ging ik op zoek naar wisselspelers, 2 deze x, en na enkele mislukte pogingen kwam ik uit bij 2 spelers die we al een tijdje niet gezien hebben bij DD, namelijk robert van Eibergen en Gijs vd Berg. Beiden bleken verrassend snel bereid in te vallen en het team was weer compleet. Uiteraard een risico om spelers die misschien meer dan een jaar niet gespeeld hebben op te stellen, maar nood breekt wet.

Erik Koreman was de wedstrijdleider voor de avond, en HO2 had jan vd Meer meegebracht om voor wat onrust te zorgen.

Op bord 1 speelde zoals vaker Niels met wit tegen Dominique Nierop. Een voor mij onbekende variant werd gespeeld en kennelijk was wits c pion tegen zwarts d pion geruild.

Op 2 speelde Herman met een soort London system.

Op 3 speelde ik zelf en ik had voor het eerst de kans om een Blumenfeld verdediging op te zetten, als het zo heet, kortom een fantastisch pionnencentrum, wat wil je nog meer.

Op 4 speelde Tom en hij speelde tegen een Hollandse verdediging met e6.

Op 5 speelde Daniel en hij had een soort Dameindische opstelling gekozen met Dame fianchetto.

Op 6 speelde Jan Kees een Spaanse opening en de tegenstander kiest een opstelling met g6.

Op 7 speelde Gijs v/d Berg heel toevallig tegen een tegenstander die GM v/d Berg heet. Hoe is het mogelijk. Gijs kiest voor koningsfianchetto en c6.

Op 8 speelde Robert een soort Damegambiet en het lijkt erop of robert zelf heeft geruild op d5.

Na een tijdje zie ik bij Niels gelijk materiaal, maar de tegenstander heeft 3 pionneneilandjes tegenover Niels 2. Klein plusje?

Op bij Herman zie ik 2 pionneneilandjes voor onze speler tegen 3 van de tegenstander. De 2 centrale pionnen v tegenstander lijken me kwetsbaar.

Bij mijzelf is de partij redelijk soepel naar winst gerold. In het middenspel geeft mijn tegenstander een aantal tempi weg, waardoor het centrum vlot naar voren marcheert en er een gedekte vrijpion ontstaat. Ik probeer nu via de h-lijn binnen te vallen, maar dit lukt niet. Plots geeft mijn tegenstander de pion op f2 weg en staat mijn dame op de 2e rij. Dit in combinatie met de vrijpion op d3 is ijzersterk. Ik kan afsluiten met een paardoffer op de pionnenformatie, aannemen verliest waarschijnlijk en mijn tegenstander geeft op. Het eerste punt is binnen.

Bij Tom zie ik een onduidelijke stelling, en Tom probeert iets tactisch met een aanval op de dame.

Bij Daniel zie ik een kwaliteit achterstand tegen Arnold v/d Leij, maar goede aanvalskansen tegen g2 (koning g1), met mooi loperpaar.

Bij Jan Kees een hele gespannen stelling, waarbij met zware stukken en lopers alle pionnen wederzijds instaan. Qua materiaal gelijk.

Bij Gijs ziet het er wat zorgelijk uit, 2 pionnen achter en slechts 5 minuten op de klok.

Robert heeft 2 sterke lopers naar de koningsstelling van de tegenstander gericht, met misschien tactische mogelijkheden, materieel nog gelijk.

Zo midden op de avond is beslist nog niet te zeggen welke kant het op zal gaan voor het team.

Weer later heeft Niels remise bereikt. Na analyse in zijn telefoon blijkt dat hij misschien in de opening kwaliteitswinst over het hoofd heeft gezien.


,

Bij Herman is er een soort theoretische probleem stelling ontstaan, waarbij onze speler alle pionnen op de 3e rij heeft en tegenstander de pionnen op 5e. Echter 1 pion achter met torens op het bord. Het word toch remise.

Bij Daniel is er iets spectaculairs gebeurd. "stuk geofferd voor matnet, maar tactisch dubieus". Als het maar werkt!

Bij Tom was de partij verkeerd afgelopen. "Mistige stelling, had misschien dame eerder in spel moeten brengen".

Bij Gijs was de tijdnood ernstig geworden, wel had hij een pion teruggewonnen. Een moeilijke open stelling met dames en lopers en schaakmogelijkheden. Uiteindelijk verloor hij of gaf hij gentleman-like op, "Ik had al 2x mijn stukken omgegooid".

Nog 2 borden in de race, het staat 3-3. Jan Cees is nog steeds bezig en de stelling blijft wederzijds gespannen. De tegenstander probeert een pion te veroveren, maar hierop volgt een ingewikkelde combinatie die onze speler het beste doorziet en een loper oplevert. Hierna wikkelt Jan Kees vlot af, ruilt torens, en heeft daarna het enige stuk, de loper. Gelijkspel is eindelijk binnen.

Robert blijkt geconcentreerd spelen, maar de tegenstander heeft sterk paard op c5 dat alle opmars tegenhoud. Na een hoop geschuif hebben beide spelers er genoeg van en er wordt remise overeen gekomen, waarmee DD 3 weer 2 matchpunten binnenhaalt!

Als DD 3 uit de volgende 2 potten er 1 wint zijn we zeker van een gedeeld eerste plaats, we hebben de competitiewinst in eigen hand. laatste 2 tegenstanders staan op 4e en 7e plaats

Jaco Arkesteijn

2019-02-07
 DD 31627-Haeghe Ooievaar 215224½-3½ 
1N. Engelen1613-D. Nierop1609½-½ 
2H. Arends1867-H. Homulle1424½-½ 
3J.P. Arkesteijn1702-F.W. Boersma16601-0 
4T. Vokurka1681-E.A.J. van Breugel15380-1 
5D.F.F.J.J. Diaz Maguiña1646-E.J. v/d Leij15531-0 
6J.C.K.W. Bartel1640-R.A. Warmenhoven15421-0 
7G. van den Berg1436-G.M. van den Berg14320-1 
8R. van Eibergen1431-J.J.E. Hendriks1418½-½ 

  

Berichten: