Nieuws

06 Maart 2019:
Schaakhuis 3 - DD 3. Hoogmoed komt voor het gelijkspel

Afgelopen maandag mocht DD 3 op bezoek bij het schaakhuis in het centrum van Den Haag. Inspectie van de ranglijst had geleerd dat het schaakhuis 7e stond en wij 1e, dus er waren wat speculaties dat dit wel een makkelijke overwinning zou worden, mogelijk ook van mijn kant. Al had ik ook gewaarschuwd voor onderschatting.

Anyway, iedereen was keurig op tijd. Als invallers hadden we Hans Smallenbroek en Gijs vd Berg. Het schaakcafe had dacht ik een lichte restyling ondergaan. Volgens mij hingen er vroeger een soort lampekappen? en bij navraag bleek inderdaad een grote boekenkast en kapstokken verdwenen. Het is iets minder huiskamer-achtig geworden, en oja geen muziek, wat ik persoonlijk wel jammer vond.

Na introductie door David Jonkman, de wedstrijdleider, konden we beginnen. Bij de tegenstander kwam bord 8 niet opdagen en Gijs moest een tijd wachten voor ze toch iemand hadden weten te vinden.

Nog even wat leuke grappen of wij nu oud of jong DD waren, gewoon negeren natuurlijk, die Patrick Tjioe.

Op bord 1, zoals gebruikelijk Niels, die een Engelse opzet koos, de tegenstander beantwoordde dat symmetrisch met c5. Op 2 speelde Herman een Hollandse opzet met le7 en tegenstander Lg2. Op 3 speelde Daniel Schots met het pittige d4. Op 4 speelde ik Slavisch. Op 5 speelt Tom er er komt een soort Nimzo-Indisch, en de tegenstander ruilt het paard op c3. Op 6 Speelt Jan Kees tegen Han Nicolaas. Jan Kees zet een Koningsindische stelling op, maar Han speelt géén e4 maar e3. Op 7 speelt Hans Smallenbroek, en de bord ziet er als rommelig uit. Onze speler heeft het loper voordeel, maar al een lelijke geïsoleerde dubbel pion op de c-lijn. Op 8 Wacht Gijs dus nog op een tegenstander.

Na een tijdje is het bij Niels nog evenwichtig, met een strijd om de d-lijn met de torens. Bij Herman word net Pg4 gespeeld samen met Pae4 een dubbelaanval op f2. Maar g3 kan ook?? Hij heeft er vast over nagedacht. Bij Daniel een stelling zonder rochades, maar met dames, de vijandelijke koning op g6, maar onze speler een licht stuk achter.


,

Bij Hans is de strijd al gestreden "verkeerd offer, te lang gedacht, verloren". Ik weet dat Thu een soort verraderlijke internet-schaakstijl heeft, eerst wat rare zetten en dan goede zetten, misschien heeft Hans zich laten flessen.

Zelf heb ik vreselijk slecht geopend, hoewel ik dit vaak speel. Te laat Pf6 gespeeld waardoor het vreselijke e4 in de stelling komt. Het kost me 2 tempi, en ik moet zeer behoedzaam spelen, lange tijd zonder rochade om problemen te voorkomen.

Tom is al vrij snel naar een eindspel afgewikkeld, vermoedelijk expres omdat hij een pion voor stond. Echter ergens is hij de plus pion weer kwijt geraakt en er blijft een moeilijk paard-pionnen eindspel over waarbij de tegenstander een vrij pion heeft op de a-lijn en Tom 2 pionnen ondersteund door de koning op 6e en 7e rij. Maar na veel geschuif word toch tot remise besloten.

Bij Jan Kees ziet het er nog evenwichtig uit, loper voor onze speler, paard voor tegenstander. Bij Gijs zijn alle lichte stukken eraf en word er een zware stukken eindspel gespeeld, waarbij Gijs net een plus pion op de a-lijn pakt. Weer enige tijd later wat kabaal van zijn tegenstander en ik geloof dat hij besloten had in verloren stelling gewoon het bord te verlaten. Na een tijdje word door de wedstrijd leider de pot voor Gijs gewonnen verklaard, mooi puntje.

Ook Herman heeft in de tussentijd weten te winnen, hoe is me ontgaan. Niels heeft een pion meer maar een verrommelde koningsstelling. Ergens ziet hij een vervelende dame-toren penning over het hoofd die een volle toren en de partij kost.


,

Mijn eigen partij gaat weer beter en beter. Ik weet een belangrijk paard op d5 te planten, en mijn tegenstander geeft onnodig de c-lijn kado. Daarna kon ik een pionnetje scoren, en met dame opsluiting dreigen. Enige ontsnapping voor de tegenstander is een beroerde loper-tussenplaatsing, die voor grote tactische problemen zorgt. Voor mij was het grootste probleem om geen eeuwig schaak weg te geven. Uiteindelijk kon ik mooi achterlijn mat geven.

Al met al gaat de wedstrijd minder soepel als gehoopt. De laatste 2 borden zijn Jan Cees en Daniel. Het team heeft 3½ punten. Daniel staat een vol stuk achter maar heeft de boel redelijk dichtgeschoven en een flink ruimte overwicht. Vroeg in de partij had hij een wild offer gebracht met paard op f7.

Bij Jan Kees een mogelijkheid om af te wikkelen naar een pionnen eindspel. JC neemt het aanbod aan met inschatting dat het gewonnen is, door de pionnenmeerderheid op de dame vleugel. Echter er komt een heel erg moeilijk pionnen eindspel waarbij onze speler een pion moet geven. De tegenstander  heeft kennelijk ook wel eindspel boekjes gelezen en speelt het goed. uiteindelijk worden pionnen b6 en d6 + koning c8 met volstrekt passieve koning onze speler fataal.

Bij Daniel is er echter ondanks het stuk achter toch remise overeen gekomen, dit in flinke tijdnood voor Daniel. Hiermee is net het gelijkspel voor het team veilig gesteld!

DD is hier met grote moeite nog net goed weggekomen. Als Novelty Destroyers (de nummer 2)  wint in deze ronde tegen de hekkesluiter Promotie 4 dan staan ze alleen nog in bordpunten achter op ons.

Jaco Arkesteijn


2019-03-04
 Schaakhuis 31556-DD 316484 -4  
1B. Maas1785-N. Engelen16131-0 
2P. Fischer -H. Arends18670-1 
3G.P.T.G. Tjioe1647-D.F.F.J.J. Diaz Maguiña1646½-½ 
4K. Franx1502-J.P. Arkesteijn17020-1 
5A. Kurlekar -T. Vokurka1681½-½ 
6J.J.M. Nicolaas1529-J.C.K.W. Bartel16401-0 
7K. Thu1500-J.C.J. Smallenbroek16001-0 
8R. v/d Graaf1372-G. van den Berg14360-1 

Berichten: