Nieuws

14 April 2019:
DD 3 - Rijswijk 3: Promotie naar 1e klasse is voor elkaar!

Woensdag mocht DD3 de gemeenschappelijke eindronde van de 2e klasse HSB spelen in Zoetermeer. De andere 2e klasse teams waren er ook en dus veel bekenden van andere clubs en veel sfeer. Ik vermoed dat het ook gedaan wordt om competitie vervalsing tegen te gaan.

Voor DD 3 stond er heel wat op het spel, want we hadden al berekend dat we kampioen van onze klasse zouden kunnen worden. Onze achtervolger, Novelty Destroyers 2, had een gelijk aantal wedstrijdpunten, maar een stuk of 6 bordpunten minder. Bij winst waren we dus zeker kampioen, bij andere uitslagen lag ons lot in handen van anderen. Ook in ons voordeel was het feit dat wij tegen de nummer 6 van groep moesten, Rijswijk dus, en Novelty tegen de nummer 3, dus een veel zwaardere tegenstander.

Alle kaarten waren dus in ons voordeel geschud, echter vorige keer hadden we maar net remise tegen de nummer 7, Schaakhuis, dus het was zeker geen uitgemaakte zaak.

Als invallers hadden we de ervaren toernooispelers Frans v Kampen en Hans Smallenbroek weten te vinden, die volgens het reglement toch nog een 3e keer mochten deelnemen.

Op 1 hadden we zoals vaker Niels, met zwart als "thuis" speler. Ik kon slechts vermoeden dat de opening een soort Tsigorin was geweest (Pc6, pion c7). Niels leek een lichte achterstand in ontwikkeling te hebben.

Op 2 Herman, in een opening uit de gesloten spelen. Hij had al een paard op e5 en een konings-fianchetto

Op 3 Jaco, en iedereen speelt de laatste tijd gesloten Siciliaans tegen mijn Siciliaanse opzet. Ik knal gewoon de eerste zetten eruit in een sjabloon opstelling.

Op 4 Tom, Daar is de pot al flink ontspoord. Er staat een zwarte loper op a1 en een witte pion op de 7e rij!

Op 5 Daniel in een rustige stand, al 4 lichte stukken eraf.

Op 6 Jan Kees: zijn tegenstander heeft lopers op b en g7, en JC heeft een koningsfianchetto.

Op 7 Hans lijkt een soort Spaanse stelling op het bord te hebben en de tegenstander probeert met c3 een centrum opmars voor te bereiden.

Op 8: Frans heeft iets aparts opgezet. c3 tegenover c5. Is dat Colle systeem?

Na enige tijd zie ik bij Niels nog gelijk materiaal, maar de tegenstander heeft 2 gevaarlijke lopers op a en b2.

Bij mijn buurman Herman zie ik dat de koningsstelling van de tegenstander is verpulverd en Herman een sterke loper op c3 heeft en de koning kan zich nog net achter een pionnetje verschuilen.

Bij mij de de Siciliaan omgetoverd in een Franse stelling, met mogelijke strijd om de c-lijn en de outposten daar.

Weer wat later blijkt het te zijn misgegaan bij Niels. "ik stond na 10 zetten al verloren". Bij Herman is het goed afgelopen. Bij Hans en Frans is het ook opeens tegelijkertijd in ons voordeel beslist. We hebben dus opeens al vrij snel 3 punten te pakken.

Bij Tom is er iets misgegaan. opeens staat hij een vol stuk achter. Hij probeert nog iets agressiefs met pionnen, maar het loopt verkeerd af. "het was ingewikkeld, maar de tegenstander zag het net iets beter, en tijdnood speelde een rol".

In mijn eigen pot zat ik te twijfelen wat er moest gebeuren. Aanval over de c-lijn met torens, of outposten op c4, (c5 voor tegenstander), hier had ik enige tijd geleden een gruwelijke remise pot mee gespeeld. Gelukkig loste mijn tegenstander het probleem op: Hij begon een koningsaanval, met het idee om een loper in te sluiten met een pion. In plaats van dit te voorkomen zag ik dat ik iets soortgelijks kon doen en een soort wilde desperado situatie kon creëren die me gunstig voor mij leek. Na dit ontspoor moment viel de partij inderdaad mijn kant op en kon ik met eerst stukwinst en daarna matdreigingen de partij beslissen.

We hebben nu dus 4 punten binnen en Daniel en Jan Kees zijn nog bezig. Bij Jan Kees staat de d3 pion onder druk van een toren batterij, en hij moet taai verdedigen, materieel is gelijk. Bij Daniel is er een pionnen eindspel met ieder 5 pionnen, loper voor onze speler, paard voor tegenstander.

Na een tijdje weet Jan Kees de verdedigende stelling om de buigen in een aanvallende en zijn troepen komen dichter naar de achterlijn. Ook de koning gaat via het centrum meedoen. Het zien er goed uit, en de tegenstander moet opgeven. Hiermee is ons kampioenschap een definitief feit! Hoewel eerder ook al
bekend werd dat Novelty remise had bereikt.

Bij Daniel word het een lang en moeilijk eindspel waarbij onze speler 2 verre pionnen heeft die dan dus sterk zijn. Uiteindelijk blijft er 1 randpion over die door het vijandelijke paard moet worden tegengehouden. Voer voor theoretici. In tijdnood, en met allerlijk schaakjes word er remise overeengekomen.

Veel vreugde en wederzijdse felicitaties aan onszelf, en de promotie is een feit! We hebben een uitstekend seizoen gedraaid, ongeslagen, met maar 2x gelijkspel. We hebben een tikje geprofiteerd van de competitie reshuffle na de herindeling van de KNSB. Nu moeten we volgend seizoen wel flink aan de bak in de 1e klasse.

Ons team bestond uit een bikkelharde kern van 5 spelers die allemaal 7 partijen hebben gespeeld en een groot aantal wisselspelers uit lagere teams. De inzet van alle spelers was altijd voorbeeldig, iedereen zeer bedankt daarvoor!

Jaco Arkesteijn

2019-04-10
 DD 31663-Rijswijk 314845½-2½ 
1N. Engelen1613-M.P.M.J. Berger15460-1 
2H. Arends1867-R.W.A. van Groesen15861-0 
3J.P. Arkesteijn1702-H. Knigge15411-0 
4T. Vokurka1681-M. Knigge15950-1 
5D.F.F.J.J. Diaz Maguiña1646-F.J.H Lantzendörffer1548½-½ 
6J.C.K.W. Bartel1640-D.J.E. Huitema15761-0 
7J.C.J. Smallenbroek1600-R.J. Felix14761-0 
8F.F. van Kampen1558-P. Ketting10021-0