Nieuws

03 November 2019:
HSB klasse 1a: Raadsheer-Corbulo 1 DD 2 2-6

Op 31 oktober moesten we op bezoek bij Raadsheer-Corbulo 1 voor onze 2e wedstrijd in de HSB-competitie van dit jaar. Anders dan de 1e wedstrijd verliep de avond vanaf het eerste moment in ons voordeel. Een vijftal winstpartijen, 2 remises en een verliespartij brachten ons een 6-2 overwinning. Helaas moesten we Wim Reimer vanwege lichamelijk malheur missen, maar diens afwezigheid werd adequaat opgevangen door Hans Noija, die op het laatste moment nog bereid bleek in te vallen. Dank daarvoor! Dank ook aan Stan Cortenbach, de vervanger van Alexander Münninghoff, die na afloop van een zeer volle werkdag nog eens erg lang moest werken om een remise voor het team binnen te slepen. Het goede begin van de competitie van DD 2 kende een uitstekend vervolg.

Bord 3: Reinhard Henn 1-0
Reinhard was relatief snel klaar. Hij creëerde in een Siciliaanse partij vrijpionnen op de damevleugel, dwong de tegenstander tot verdedigen en haalde als eerste het punt binnen, zo snel dat ik als teamleider bij een derde rondgang langs de borden slechts een opnieuw opgezet bord met een witte koning op e4 aantrof.

Bord 8: Lilian de Martín 2-0
Ook Lilian had niet lang werk nodig. Ze offerde een licht stuk tegen twee pionnen op de koningsvleugel voor aanval en die aanval leidde – na nog een kwaliteitsoffer – tot het mat zetten van de tegenstander.  Een uitstekende overwinning!

Bord 1: Remko de Waard 2-1
Aan bord 1 greep ook Remko al snel de gelegenheid te baat met f5 tegen de vijandelijke koning op te trekken. De koningsstelling lag daar al snel bloot. De tegenstender offerde vervolgens een loper op h3, welk offer Remko niet aannam maar ook zelf een licht stuk (een paard) offerde. Dat offer werd wel aangenomen. De volgende verwikkelingen pakten negatief uit voor Remko. Hij moest uiteindelijk de strijd staken.

Bord 5: Adri Voermans 2½-1½  
Adri speelde een gambiet dat voor mij als toeschouwer al snel tot onoverzichtelijke verwikkelingen leidde. Ik een nog lang niet duidelijke stelling, die Adri voor zichzelf niet als beter beschouwde stelde de tegenstander - die inmiddels in wat tijdnood was gekomen – remise aan. Adri kon dat gezien ook de verdere stand van de wedstrijd met een gerust hart aanvaarden.

Bord 7: Hans Noija 3½-1½
Met wit kreeg Hans al snel wat ruimte en met een pionvorkje won hij een licht stuk. Vervolgens dwong hij de tegenstander tot afruil van stukken en met nog slechts een toren aan iedere kant en uiteraard een licht stuk extra wist Hans nog een belangrijk pionnetje te verschalken. De tegenstander zag het toen maar voor gezien.

Bord 2: Jaap van Eesteren 4½-1½
Jaap won een kwaliteit (hoe heb ik helaas gemist 😊), viel de 2e rij van de tegenstander binnen en kon zo het punt pakken dat ons de winst opleverde. Hij kon zich snel daarna verder verdienstelijk maken door bij de partij van Stan, die zich in stevige tijdsnood had gemanoeuvreerd, de notatie voor zijn rekening te nemen.

Bord 6: Herman Arends 5½-1½

Ik maakte in een Hollandse partij mijn bedoelingen duidelijk door mijn dame naar h5 te spelen. Mijn tegenstander verdedigde zich door alles op de koningsvleugel dicht te schuiven. Intussen kreeg ik wel de gelegenheid de open d-lijn te bezetten met mijn torens, hetgeen na wat onzorgvuldig verdedigen van de tegenstander tot torenwinst leidde. Al snel liet ik dat volgen door promotie tot een dame. De tegenstander – duidelijk gehandicapt door een ernstige verkoudheid - liet mij vervolgens bewijzen dat ik ook met een overmacht aan stukken mat kan zetten.

Bord 4: Stan Cortenbach 6-2
Ook Stan koos voor een Hollandse opening en ook daar belandde de dame op h5. Hij verloor een kwaliteit en moest zich in hevige tijdnood verdedigen tegen een oprukkende d-pion. Die pion wist hij buit te maken, waarna de tegenstander naast die extra kwaliteit ook nog maar één pion over had. Daar zag die tegenstander verder geen brood in en hij bood remise aan. Uiteraard werd dat geaccepteerd. Goed volgehouden Stan en ik hoop dat je nog enigszins van je nachtrust hebt kunnen genieten!

Hierna trokken Adri, Stan en ik op de fiets terug richting Nationaal Schaakgebouw. We hebben een nieuwe wijk leren kennen, maar kwamen uiteindelijk weer behouden aan in het centrum. Het voldane gevoel van een overwinning en een heldere avond maakten de rit aangenaam.

Herman Arends

Berichten: