Nieuws

21 Februari 2020:
HSB klasse 1a: Rijswijk 2 DD 2: 3-5 

Nadat we tegen Promotie 3 met de neus hard op de feiten waren gedrukt (3-5 nederlaag) moesten we op 18 februari voor onze volgende wedstrijd aantreden tegen Rijswijk 2. Vooraf stonden we in match- en wedstrijdpunten gelijk met Rijswijk op plaats 3 van de ranglijst. Tegen Rijswijk bleken de schaakgoden weer met ons. We behaalden een duidelijke 5-3 overwinning. Belangrijkste hindernis bleek het vinden van de speellocatie voor degenen die er nog niet eerder geweest waren. Gelukkig was iedereen nog op tijd aanwezig en konden we dus aan de slag.

Onze 1e bordspeler, Remko de Waard, beet de spits af en gaf het goede voorbeeld. Zijn tegenstander liet de dame wat opsluiten en gaf gelegenheid tot een vorkje met die dame, die een volle toren op zou leveren. De tegenstander hield het liever voor gezien. De stand werd 0-2 door Lilian de Martín, die tegen een witte vrijpion aankeek, maar daar wat tactische verwikkelingen tegenoverstelde. In de woorden van Lilian zelf: “de partij was nogal saai met licht nadeel voor mij. Mijn tegenstander gaf me echter de gelegenheid hem in 7 zetten mat te zetten (zie partij vanaf zet 28). Nadat ik dat een eerste keer miste, speelde ik Lh3 en werden het uiteindelijk 2 zetten.”


,

Jaap van Eesteren aan bord 2 moest vervolgens helaas in de tegenstander zijn meerdere erkennen (1-2). Adri Voermans met zwart aan bord 7 ontwikkelde een sterk pionnencentrum met een onaantastbaar paard op de derde rij. Het zag er in mijn ogen bijzonder positief voor hem uit. Wat Adri ook probeerde, de remise marge werd niet overtreden (1½-2½).

Vervolgens werden weer wat positieve resultaten geboekt. Reinhard Henn aan bord 3 verzorgde een overwinnen in een stand waarin de tegenstander voortdurend wat gedrukt stond en Reinhard de ruimte tot manoeuvreren gaf. Ikzelf (bord 6) bereikte ondanks lang doorzetten niet meer dan remise. In een Franse partij had mijn tegenstander geen winstambities en ruilde zodra mogelijk de torens, de dames en vervolgens de lichte stukken af, waarna de stelling ontstond met ongelijke lopers en ik het voor gezien hield (2-4). Wim Reimer aan bord 4 bezorgde ons vervolgens de overwinning. Zijn stelling oogde lange tijd wat minder, met twee dubbelpionnen en een dubbele torenaanval op zijn koningstelling. Uiteindelijk moest hij zijn toren geven voor een ver opgerukte pion van de tegenstander, maar wist een stelling te creëren van één van dubbelpionnen en de koning tegen de kale toren van de tegenstander en de vijandelijke koning te ver weg. Bij goed spel had de tegenstander dat nog tot een remise kunnen brengen, maar die overzag de remisemogelijkheid en gaf op (2-5).

Daniel Diaz speelde een partij die er in mijn ogen gunstig voor hem uitzag. Hij kwam echter in tijdnood en miste een aantal gunstige voortzettingen. Uiteindelijk moest hij de vlag strijken met nog maar enkele seconden op de klok (3-5). Daniel voltooide daarmee zijn derde invalsbeurt in ons team. Hij komt regulier uit in DD 3 HBB en kan ons hierna dus niet meer helpen. Met twee overwinningen heeft hij ons echter bijzonder uit de brand geholpen. Dank daarvoor! 

Nog twee wedstrijden te gaan. Eerst op 10 maart tegen SHTV 2, dat tweede staat in de groep met evenveel matchpunten, maar 3 bordpunten meer, en tenslotte op 8 april tijdens de gezamenlijke slotronde in Zoetermeer tegen Schaakhuis 2, dat zesde staat. We kunnen met een tevreden gevoel aan die eindsprint beginnen!

Herman Arends

Berichten: