Nieuws

13 Maart 2020:

HSB klasse 1a: DD 2 – SHTV 1 2-6

Met een tweede stevige nederlaag in groep 1a HSB werd de positie van DD 2 dit jaar erg duidelijk. We zijn een middenmoter. Noch een ereplaats, noch een degradatieplaats wordt ons deel. De laatste wedstrijd op 8 april a.s. – de gezamenlijke eindronde als het coronavirus geen roet in het eten gooit – kunnen we vrijuit spelen (alvast trainen voor volgend jaar?).

De avond ging met horten en stoten van start. De klokken bleken niet alle op de juiste tijdschema te zijn ingesteld. Nadat dat was hersteld kon de wedstrijd echt van start. De vertraging gaf één van onze spelers, die zich bij het speellokaal van SHTV had gemeld, nog de gelegenheid vrijwel zonder tijdverlies aan de wedstrijd te beginnen. En ja, het is op de valreep toch nog gelukt! Jinan Shin maakte een teamfoto voorafgaande aan de wedstrijd.


Teamfoto (dank aan Jinan!)

De wedstrijd zelf begon al vroeg met donkere wolken. Wim Reimer moest zich gewonnen geven aan Hans Segers, geen onbekende. Diens koningsaanval sloeg genadeloos door (0-1). Tomas Scholtus, die voor een tweede keer bereid was gevonden in te vallen, kon daarna ons eerste halve punt binnenslepen (½–1½). Mooie invalsbeurten, Tomas!

Ik deed datzelfde korte tijd later. Een dubbele toren op de open a-lijn maakte doorzetten in het centrum voor mij riskant. Toen de tegenstander remise aanbod, nam ik dat daarom ook maar aan (1-2).  Daarna ging het snel verder bergafwaarts. Aan bord 1 kwam Remko de Waard in een zeer gedrukte, opengebroken stelling terecht met de koning nog in het midden. Dat liep niet goed af (1-3). Ook Lilian de Martín kwam al relatief snel in een slechte tot verloren stelling terecht en moest om ca. 10:00 uur de pijp aan Maarten geven (1-4).

Niels Engelen aan bord 6, ook al voor de tweede keer (onze tweede) invaller, stond toen nog gelijk. Helaas moest hij na een misgreep om 10:50 uur ook opgeven (1-5). De partij, voorzien van zijn eigen commentaar, gaat hierbij.


,

Niet veel later kon Adri Voermans gelukkig onze eer nog een beetje redden met een fraaie overwinning. In een zeer open stelling liet de tegenstander een vork toen, die hem op torenverlies kwam te staan. Adri moest het daarna nog zorgvuldig uitspelen om eeuwig schaak (of erger) te voorkomen. Dat lukte voortreffelijk (2-5).

Reinhard Henn aan bord 2 liet een gedekte loper toe op d3. Die kon worden afgeruild tegen een paard, maar de toen vrijkomende pion op d3 werd uiteindelijk zijn ondergang (2-6).

Herman Arends

Berichten: