Nieuws

19 September 2021:

KNSB klasse 3E: DD 2 DSC 2

Wat een heerlijke dag. Eindelijk,eindelijk was er weer een echte ouderwetse KNSB-middag. Met een feestelijk gevoel betrad ik het NSG, waar Stefan Boeters druk bezig was de speelzaal in orde te maken voor de wedstrijd DD 2 - DSC 2, terwijl in de keuken de voorbereidingen plaatsvonden om gasten en eigen leden te kunnen voorzien van hapjes en drankjes. Vol verwachting klopte mijn hart om na de welkomstspeech van de voorzitter en een uitleg over de regels van de wedstrijdleider de eerste zet te kunnen doen van het nieuwe seizoen. We hadden een geduchte tegenstander maar we zouden onze huiden duur verkopen, was de bedoeling. Dat lukte echter niet helemaal.

De aftrap was nog maar nauwelijks achter de rug toen ik opkeek en al een opgeruimd wedstrijdbord zag. Wat er precies gebeurd was weet ik niet maar invaller Henn (7) had zich vergist en de tegenstander was er als de kippen bij om dat af te straffen.

Niet al te lang daarna kon Theo van Orsouw remise afdwingen in een stelling waarin zijn ietwat slechtere pionstelling gecompenseerd werd door de actievere opstelling van zijn stukken.


de enige winstpartij van R. de Waard (rechts)

Vervolgens konden we juichen over de eerste winstpartij van het seizoen toen Remko de Waard met behulp van een mooi paard op d5 zijn tegenstander een dubbele f-pion bezorgde, die zijn koning niet kon beschermen tegen de witte aanval.

Hierna ging er echter iets mis.

Zelf (4) dacht ik mijn mindere positie op de damevleugel te moeten compenseren met een gewelddadige mataanval op de koningsvleugel. Het offeren lukte nog wel, en ook het mat, maar dat betrof jammer genoeg mijn eigen koning.

Gosse Romkes (2) leek lange tijd de Hollandse opstelling van zijn tegenstander langzaam maar zeker op te blazen. Helaas raakte zijn dame, die in de voorste linie als een Jeanne d'Arc meevocht, in het strijdgewoel in de knel en na veel taktisch gespartel bleek dat de doorslag te geven.

Leo Kuipers (6) vocht een zwaar positioneel gevecht uit maar kon de gedegen verdediging van zijn tegenstander niet overmeesteren en moest in remise berusten.

Het spektakelstuk van de dag was het gevecht van Marc Bueno (3). Beide koningen leken in gevaar maar die van Marc nog het meest vooral toen hij in de loop van het gevecht een kwaliteit had gewonnen. Hij kwam daardoor in moeilijkheden, kon nog afwikkelen naar een eindspel met een pion minder en ongelijke lopers, maar dat bleek niet te houden.

Henke (1) tenslotte moest zich verdedigen in een aanvankelijk iets minder staand eindspel. Op den duur kwam hij echter zo onder druk te staan dat hij moest opgeven.

Al met al: een verdiende 6 - 2 nederlaag of zoals een optimist het uitdrukte: aan de topborden een 4 - 0 nederlaag maar aan de onderste borden een 2 - 2 gelijkspel. Op naar de volgende wedstrijd!

Henk Happel

Berichten: