Nieuws

02 Oktober 2022:
DD 1 opent HSB-seizoen met nipte overwinning op SHTV

Afgelopen week werd in de HSB-hoofdklasse het HSB-seizoen afgetrapt. Misschien was er in deze eerste ronde al het beslissende resultaat voor het uiteindelijke HSB-kampioenschap: DSC boekte een 5-3 overwinning tegen de op papier sterkste concurrent, Schaakmat Westland. Ook DD 1 startte met een belangrijke, nipte overwinning in het seizoen: 4½-3½ op SHTV.

Bord 1: Jasel Lopez – Daniel van Loenen 1-0. Jasel: "Uit de opening kwam ik vrij snel beter te staan in een 3…Dd6 Scandinavisch. Mijn tegenstander nam de uitdaging niet door een pion te winnen op de koningsvleugel, waardoor hij achter bleef in ontwikkeling. Met zijn Koning nog in het centrum en ik volledig ontwikkeld, kon ik effectief de stelling openen en zijn Koning aanvallen. Om mijn aanval te pareren, moest mijn tegenstander een pion opgeven en schade aan zijn pionnenstructuur brengen. De rest van de partij, kon ik zonder moeite converteren tot een overwinning. Tot zo ver, ben ik onverslagen met 1.e4. Misschien moet ik vaker 1.e4 spelen om grootmeester te bereiken?"

Bord 2: Eduard van Dijk – Pim Eerens 1-0. Pim speelde op bord 2 met zwart. Het werd een Siciliaanse partij, met de Engelse aanval f3 en snel g4. In eerste instantie reageerde Pim daar correct op, maar verder in de variant koos hij de verkeerde voortzetting,  waardoor na het pionoffer op d5 zijn tegenspel niet meer van de grond kwam. Pim probeerde te compliceren, maar de tegenstander speelde het zorgvuldig af, en Pim moest ontgoocheld opgeven. Gelukkig heeft het team gewonnen! Eind goed, al goed. Op naar de volgende. 

20220929 DD 1Borden 1 en 2: Eerens en Lopez links
20220929 DD 1Henke (links) - Willighagen

Bord 3: Aleksander Henke – Gert-Jan Willighagen ½-½. Aleksander: "Bier en schaken gaan niet samen: Met wit speelde ik een opening die ik goed kende waardoor ik al snel een pion voorkwam, daarna kreeg ik ook nog twee verbonden vrijpionnen en een goede drukstelling waartegen mijn tegenstander met 200 elo-punten minder niets tegenin kon brengen. Ik voelde de overwinning al komen en in mijn overmoed trakteerde ik mijzelf op een biertje. De winst was immers al bijna binnen. Helaas na een half biertje blunderde ik een vrijpion en mijn stellingsvoordeel weg en  moest ik nog vechten voor gelijkspel. Omdat mijn partij de laatste was en ons team met 4-3 voor stond wilde ik niet teveel risico nemen  en heb ik in een dame en toren eindspel met zetherhaling de partij remise gehouden.  In ieder geval genoeg voor de teamoverwinning."

Bord 4: Karl Baak – René in 't Veld 0-1. René: "Het was een spannend potje waarin mooie varianten de revue passeerden, waar ik ergens een te passief zetje speelde om het onorthodoxe spel van mijn tegenstander te weerleggen. zodoende stond het na 18 zetten nog gelijk. mijn tegenstander moest nog rokeren, maar omdat de dames al van het bord waren, was Ke2 de juiste zet. Hij speelde echter 0-0-0 en verloor toen met een paardvorkje pion f2, de kwaliteit, en de partij."

Bord 5: Stefan Boeters – Bart Verbaan ½-½.


,

Bord 6: Thomas Alvares – Stan Cortenbach ½-½. Stan speelde met zwart een partij met tegengestelde rokades. In de race wiens koningsaanval het snelst ging komen was het Stan die aanviel en zijn tegenstander (Thomas Alvares) die onterecht de verdediging boven zijn eigen aanval verkoos. Alle stukken trokken ten strijde richting de witte koning en met een correct kwaliteitsoffer op c3, gevolgd door nog enkele sterke zetten, kwam Stan gewonnen te staan. De complexiteit bleef echter bestaan en toen de tijdnoodfase kwam had Stan 6 minuten op de klok om te berekenen of een verdere combinatie winnend was. Omdat hij het in de complexiteit niet helemaal tot het eind berekend kreeg, koos hij voor een veilige remisevariant zodat de teamwinst in ieder geval niet in gevaar kwam. Daarmee kwam de stand op 4-3 met alleen Aleksander nog aan het spelen. Enkele minuten analyse volstonden echter al om te zien dat Stan met de kritieke combinatie de winst zelf al binnen had kunnen halen. 

20220929 DD 1Borden 7 en 8: Madularea en Arends (liniks)
20220929 DD 1Cortenbach (links) - Alvares

Bord 7: Herman Arends
– Joost Scholten 0-1. Herman: "Ik opende met een London en ging na het innemen van de vaste posities wat prematuur voort met e4. In plaats van de consequenties daarvan te nemen en door te gaan met een lange combinatie van afwisseling van stukken. nam ik even gas terug om een loper naar een veiliger plaats (sic) te brengen. Enige zetten later stond ik een stuk achter. Pogingen nog wat tegenspel te krijgen mislukten faliekant en maakten het alleen maar erger. Na 33 zetten was het afgelopen. Ik hoop een volgend keer een wat betere bijdrage aan het team te leveren. Ik heb in ieder geval weer iets geleerd."

Bord 8: Ben Spierings – David Madularea 0-1. David nam vlak na de opening een pion, waar zijn tegenstander veel compensatie voor kreeg. Maar nadat zijn tegenstander niet optimaal aanviel wist David er uit te komen en uiteindelijk af te wikkelen naar een gewonnen eindspel met twee gezonde pluspionnen.

De volgende wedstrijd is op 20 oktober thuis tegen Schaakhuis 1.

Berichten: