DD 5 nog steeds in de race voor het kampioenschapOp dit moment, met nog drie wedstrijden te gaan in HSB klasse 2b staat DD 5 één punt achter op koploper Scheve Toren 2 uit Pijnacker. Er doen nog vier ploegen mee voor het kampioenschap. De stand aan kop na vier speelronden is:
1. |
Scheve Toren 2 |
7 matchpunten
|
18.5 bordpunten
|
2.
|
Rijswijk 3 |
6 m.p. |
23 b.p. |
3.
|
DD 5 |
6 m.p. |
18.5 b.p.
|
4.
|
SHTV 3
|
5 m.p. |
19.5 b.p. |
Op 22 november jl. speelde DD 5 de thuiswedstrijd tegen HSV 2 Peter Kievoet (bord 3, zwart) was rond half 10 als eerste klaar. Z’n tegenstander kwam agressief uit de startblokken en speelde z’n stukken snel naar voren. Iets te snel, met stukverlies tot gevolg.
Peter Zwolsman (bord 2) speelde een spannende partij met tegengestelde rokades en tactische dreigingen over en weer. Het was uiteindelijk z’n tegenstander die het beste rekende, won met een tactisch grapje een stuk en bracht daarmee de stand op 1-1.
Daarna kwamen de punten vlot binnen voor DD5.
Stephen Rees (6) speelde met wit de driepaarden variant van de Engelse opening. Zwart deed een poging het initiatief te grijpen met Pc6-b4 voordat hij had gerokeerd. Dat gaf wit de mogelijkheid ruimte te pakken in het centrum. Via een aanval op het vooruitgeschoven zwarte paard werd een zwarte centrumpion gewonnen. Wit kreeg daarna een aanval die door zwart nog even werd gestuit door een paard te offeren. Daarna leek zwart tegenspel te krijgen maar dat werd door wit opgevangen waarna de partij met een succesvolle witte koningsaanval werd beslist.
Erik van der Graaf (4) had met wit in een Konings Indiër flink wat ruimtevoordeel opgebouwd op de damevleugel, maar in een gesloten stelling leek het moeilijk verder te komen. Zwart besloot echter tot een aanval op de witte koningsstelling met een incorrect stukoffer. Na de aanval afgeslagen te hebben was de stelling eenvoudig gewonnen. Cor Tesselaar won daarna aan bord 8 op regelmatige wijze en bracht de stand op 4-1.
Dimitri Karagancheff (7) speelde met zwart een opening die qua structuur aan het Hollands deed denken. Hij verloor een pion maar had als compensatie actief tegenspel. De partij was scherp met wisselende kansen. Uiteindelijk wist hij z’n tegenstander in een matnet te krijgen.
Maurice Westerhuis (5), leek goede kansen in een eindspel te hebben met een pluspion. Z’n tegenstander verdedigde zich hardnekkig en wist die pion onschadelijk te maken. In wederzijdse tijdnood werd tenslotte tot remise besloten.
De laatste partij eindigde aan het eerste bord. Adri Voermans kwam met zwart via een Siciliaanse opening in een eindspel terecht met een kwaliteit minder (2 Torens + 3 pionnen tegen Toren-Loper + 3 pionnen) maar had als compensatie een actieve koning die op de helft van de tegenstander acteerde. Toen het leek dat zwart 1 van z’n pionnen kon laten promoveren moest wit z’n kwaliteit terugofferen om een theoretische remise stelling af te dwingen. Daarmee werd de einduitslag op 6-2 gebracht.
Op 16 december volgde de uitwedstrijd tegen koploper Scheve Toren 2Het begon voortvarend. Rond half 10 stond DD5 met 3-1 voor. Peter Kievoet kwam meteen al heel goed uit de opening en won vlot. Maurice (5) kreeg al in de opening van z’n Nimzo-Indische partij een scherpe aanval te verduren. Z’n tegenstander deed dat met een stukoffer dat niet correct bleek. Na nauwkeurig rekenwerk werd de aanval afgeslagen waarna de partij gemakkelijk werd gewonnen.
Frans (8) kwam al in de opening gedrukt te staan en kon het daarna niet bolwerken tegen het energieke spel van z’n tegenstander. Stefan Boeters (4) bracht de marge weer op twee punten. Hij kwam al snel in een eindspel terecht. Na vier zetten waren de dames al geruild via 1. d4 d6, 2. c4 e5, 3. dxe5 dxe5, 4. Dxd8 Kxd8. Het vervolg speelde Stefan veel beter dan z’n tegenstander want toen die na 19 zetten zomaar zonder compensatie een stuk weggaf stond Stefan al geweldig. Daarna werd de partij probleemloos uitgeschoven.
Reiding (Scheve Toren 2) – Boeters (DD 5)
Daarna stokte het. Adri (1) kwam een pion voor maar die ging weer verloren. Daarna kwam z’n tegenstander sterk opzetten en had op een gegeven moment twee pionnen gewonnen. De stelling bleef echter zo gecompliceerd dat z’n tegenstander het in tijdnood niet kon afmaken waarna het remise werd.
Erik (6) speelde met zwart een Siciliaan met veel rekenwerk voor beide partijen. De stelling bleef lang onduidelijk met de nodige tactische dreigingen over en weer. Met elk nog zo’n drie minuten op de klok had plaatste wit een alles of niets aanval op de zwarte koning; niet correct maar erg gevaarlijk, waar zwart verkeerd op reageerde. Daarna was het meteen afgelopen. Punt voor wit.
Peter (2) speelde met zwart een wisselvallige partij. Wit kwam wat beter uit de opening maar voordeel, maar Peter slaagde erin de g-lijn te openen en leek daarna een gevaarlijke koningsaanval op te kunnen zetten. Wit verdedigde echter succesvol, wist de dames te ruilen en kon twee verbonden vrijpionnen creëren. Die bleken voldoende voor winst.
Dimitri (7), tenslotte, stond gedurende een groot deel van de partij wat beter maar de stelling was behoorlijk dichtgeschoven en de beslissende doorbraak werd niet gevonden. Uiteindelijk, ebde het voordeel weg en werd in wederzijdse tijdnood tot remise besloten.
Hiermee werd de uitslag op 4-4 gebracht. Er had meer ingezeten. Rest niets anders dan er de volgende wedstrijd weer flink tegenaan te gaan.
Erik van der Graaf