Nieuws

09 Oktober 2022:
DD 4 begint nieuw seizoen met 4½ - 3½ winst op Woerden 3

Waar DD 4 vorig jaar een vrijwel volwaardig jeugdteam was, zijn enkele jeugdspelers uit DD 4 inmiddels doorgestroomd naar DD 2 en DD 3. Daardoor traden we aan met een mooie mix van vier jeugdspelers en vier seniorspelers. Toen het startsignaal werd gegeven door de scheidsrechter, zaten er pas vier Woerdenaren achter de borden van de tegenstanders. Gelukkig bleef hun vertraging beperkt tot enkele minuten waarna de stukken op alle borden in beweging kwamen. 

Waar we als DD 4 blij waren met de bereidheid van Tomas Scholtus om op korte termijn (de dag voor de wedstrijd) in te vallen, kreeg dat al snel een vervelende wending. Na een lastige periode is hij weer meer aan het schaken maar om medische redenen draagt hij wel nog een (elektronische) koptelefoon zodat hij zich kan concentreren en niet wordt afgeleid door omgevingsgeluiden. Toen hijzelf de arbiter daarop wees na 3 zetten, bleek de scheids onverbiddelijk en gaf hem een nul vanwege het dragen van elektronische apparatuur op zijn lichaam. Na de wedstrijd hebben we voor de toekomst direct dispensatie aangevraagd maar de stand van 0-1 stond toen al op het scorebord. Erg vervelend, in de eerste plaats voor Tomas natuurlijk. 

Even later stonden we al 0-2 achter, aangezien Chingthang plots verloren had terwijl er even daarvoor niet veel aan de hand leek. Na een goede opening kwamen Chingthang en zijn tegenstander ongeveer gelijk te staan. Omdat zijn tegenstander een ontwikkelingsvoorsprong had, besloot Chingthang de zwaktes in zijn stelling te verdedigen, wat ten koste ging van zijn eigen ontwikkeling. Toen Chingthang het witte paard van zijn tegenstander wilde verjagen van het veld e5, bleek zijn pionzet f7-f6 funest. Opeens stond de zwarte koning helemaal alleen, met mat in het centrum tot gevolg. 0-2. 

Terwijl ik aan het analyseren was met Chingthang, hoorde ik opeens dat Frans Wentholt het derde verliespunt van de wedstrijd had geïncasseerd. Zelf zei hij hier het volgende over:  "Ik kwam redelijk uit de opening tot ik op de 11e zet een verkeerde afslag nam. Ik koos niet voor mijn eerste (en de computers eerste) keuze, vanwege de niet helemaal te overziene complicaties en koos voor mijn tweede (en de computers tweede) keuze. Mijn tegenstander speelde sterk verder en maakte geen fouten, waardoor ik steeds meer onder druk kwam te staan en uiteindelijk een stuk en de partij verloor. Een pijnlijke nederlaag". Zo stonden we 0-3 achter en kon het wel eens een pijnlijke middag worden, temeer omdat de andere stellingen niet per se overtuigend in ons voordeel leken. 

Gelukkig kwam Imanol snel daarna de analyseruimte binnen met het heugelijke nieuws dat hij de 1-3 had binnengetikt. In een Slavische opening pakte Imanol de witte pion van c4. Vervolgens kreeg wit weliswaar de koningsaanval die hij wenste, maar omdat hij de kritieke voortzetting miste bleef er een verloren stelling over voor wit. Misschien wat ontmoedigd door zijn niet-succesvolle aanval gooide wit het over een andere boeg, en blunderde met 32.Dc5? (zie diagram) waarna de dame gevangen stond na 32...Lb6! 33.Dxc6 Lb7. Een belangrijk punt voor het team: 1-3. 

20221008 DD 4

Hans Smallenbroek was degene die de spanning echt terugbracht in de wedstrijd. Hij kwam met wit beter uit de opening, terwijl de zwarte stukken slecht gecoördineerd waren. Om zich aan het ruimtegebrek te onttrekken, speelde zijn tegenstander zijn paard via e7 naar f5, ogenschijnlijk een mooi veld maar veel deed het paard daar niet. Een paar zetten lager joeg Hans het paard weg met pion-g4, waarna Pf5-Pxe3-Dxe3 volgde, alwaar de witte dame sterk stond gericht op een pion op h6. Zwart probeerde zijn pion op h6 creatief te dekken met Lg5, maar daar kwam die loper (na een opmars van de witte f-pion tot f6) ingesloten te staan op de koningsvleugel na pion-h4. Snel daarna gaf zwart het op en stond het 2-3. 

De gelijkmaker kwam op naam van onze jeugdspeler Sven Lie. Lange tijd was het een gelijkopgaande partij waar Sven na een goede opening plots een pion verloor. Hij zocht daarom de activiteit op en kreeg in een eindspel met alle zware stukken op het bord een goede afwikkeling. De dames verdwenen en Sven kreeg een vrijpion die hij met zijn twee torens goed kon ondersteunen. Zwart besloot een van zijn torens te geven voor de pion die inmiddels doorgemarcheerd was naar e7. Niet veel later gooide zwart de handdoek in de ring en stond het weer gelijk: 3-3. 

Met nog twee partijen te gaan leken we op een gelijkspel af te stevenen, maar niets was minder waar. Frans van Kampen en zijn tegenstander kregen er een half uur bij vanwege het halen van de tijdcontrole, en ze hadden een eindspel met beide een toren en drie pionnen op het bord (verdeeld over beide vleugels). Omdat zijn tegenstander een actieve koning had slaagde hij erin een vrijpion te creëren. Toen bijna alle andere stukken van het bord waren gaf Frans zijn toren voor de laatste zwarte pion waarna de volgende stelling ontstond. Wit: Kd4, pion b3; Zwart: Ke2, Th1. Frans kent zijn eindspelen goed, dus na onnauwkeurigheden van zijn tegenstander kon Frans zijn vrijpion laten oprukken tot een veld waar het opeens een remisestelling werd. Een cruciaal halfje: 3,5 - 3,5. 

Als laatste was Prayan nog bezig, die een goede stelling bereikt had. In het middenspel kon Prayan de zwarte stukken namelijk terugduwen, en had hij inmiddels (in een vrij volle stelling) een vrijpion op c6 gekregen die zwart moest verdedigen met Tc8. Prayan wist heel beheerst de controle te behouden, pogingen tot tegenspel te pareren en zijn stukken langzaam naar voren te duwen. Wat de schijn had van verwoede pogingen om middels zetherhaling een fout te forceren, legde Prayan na afloop juist uit als een bewuste actie: "Ik zag dat we rond zet 30 zaten, dus ik wilde rustig de tijdcontrole halen en het dan met dat extra half uur uitspelen". Dat bleek een zeer volwassen en goede keuze, zeker omdat zijn tegenstander dacht dat Prayans vlag gevallen was, zich niet bewust van het extra half uur waar ze inmiddels recht op hadden. Op die manier volgde voor de tegenstander een onverwachte tweede zit. De dames gingen van het bord toen Prayan twee pluspionnen had. Uiteindelijk wikkelde hij af naar een stelling met van beide kanten een toren plus vier versus toren plus twee pionnen. Dat uitspelen bleek voor Prayan een koud kunstje: controleren of er geen grappen mogelijk zijn en goede zetten blijven doen. Niet veel later won hij de partij, en daarmee de wedstrijd: 4,5 - 3,5. 

Na een lange schaakmiddag die teleurstellend begon, heeft DD 4 dus veerkracht getoond en met het minimale verschil de winst binnengesleept. Gefeliciteerd allemaal, een mooi resultaat om het nieuwe seizoen mee te starten. 

Stan Cortenbach
Teamleider DD 4

Berichten: