Nieuws

12 Oktober 2022:
Winst en verlies bij seizoensstart DD 1

Na een afwezigheid van zes jaar vierde DD 1 haar terugkomst in de 1e klasse met wisselend succes. De eerste wedstrijd tegen meesterklasse-degradant, en torenhoge favoriet voor de eindzege, HMC Den Bosch ging kansloos verloren met 3.5-6.5 terwijl onze tegenstander in de tweede ronde, UVS, door DD kansloos werd gelaten met 7-3. In beide gevallen was het gemiddelde ratingverschil gewoonweg te groot. Toch biedt het wedstrijdverloop voldoende gelegenheid tot voorzichtig optimisme.

In de eerste wedstrijd van het seizoen werd meteen duidelijk dat HMC erop gebrand is volgend seizoen tot de elite terug te keren. DD werd als gevaarlijke tegenstander gekwalificeerd met als gevolg dat twee ingehuurde grootmeesters aan de topborden plaats namen. Rick Lahaye, debuterend aan bord 1, en John van der Wiel aan bord 2 hadden een zware middag en moesten het onderspit delven. Aan de rest van de borden ging het redelijk gelijk op met vecht-overwinningen in het verre eindspel van Jasel tegen Jeroen Bosch en Jeroen tegen Jasper Broekmeulen. Mark hield nog verdienstelijk Martin Martens op remise en werd het uiteindelijk een 6.5-3.5 nederlaag.

In de tweede wedstrijd was DD met ruim 100 elopunten verschil duidelijk favoriet en begonnen we de wedstrijd met een 2-0 voorsprong: Rick had zijn vooruitgespeelde partij gewonnen door met zwart in een London zijn positionele voordeel professioneel uit te bouwen, terwijl de tegenstander van John niet eens is komen opdagen. De voorsprong werd in de wedstrijd zelf al snel uitgebouwd toen de tegenstander van Rogier zich dacht onder de Catalaanse wurggreep uit te worstelen met e6-e5 maar had overzien dat niet alleen de pion kon worden geslagen maar dat daarmee ook het belangrijke veld d5 in Rogier's handen kwam. Een tweede combinatie kostte nog een pion en even later de partij (3-0).

Verrassenderwijs had UVS hun sterkste speler aan bord 9 met wit opgesteld en mocht Mark wederom tegen een 2300+ speler aantreden. Ditmaal ging het mis na goed met zwart uit een Italiaanse opening te zijn gekomen. Mark overzag een kleine combinatie en had de pech meteen in een kansloos toreneindspel met twee pionnen minder te komen (3-1). Net als Rogier kwam ook Gerrit met wit prettig te staan in het Catalaans. Zijn tegenstander hield echter wel de pion op e6, dreigde langzaam zelfs beter te komen staan en bood Gerrit remise aan. Gerrit had het gevoel daar goed mee weg te komen en nam, ook met het oog op de gunstige stand in de wedstrijd, het remiseaanbod aan (3½-1½). Intussen speelde Onno een "dijk" van een partij aan het laatste bord tegen de Aljechin van zijn tegenstander. Toen de zwarte stukken op een kluitje stonden op de damevleugel, zag Onno zijn kans schoon om een loperoffer op h7 uit te voeren. De zwarte koning kwam op g6 te staan en bleek een makkelijke prooi voor de witte dame, paard en toren. Schaakmat (4½-1½)!

Het beslissende punt werd door Jeroen binnengehaald met zwart in het Siciliaans tegen oud DD-lid Pepijn van Erp. Er werd op het scherpst van de snede gestreden met tegengestelde rochades. Wit speelde het tactisch heel sterk maar uiteindelijk bleek Jeroen het toch dieper te hebben berekend. Een afwikkeling volgde waarin de vooruitgeschoven witte pionnen op de koningsvleugel juist zwak bleken en er uiteindelijk eentje verloren ging. Het leek nog lastig maar Jeroen creëerde een vrije h-pion die beslissend was voor partij en wedstrijd (5½-1½).

In de partij van Jasel met zwart aan bord 1 stond het lange tijd gelijk in een Benko-gambiet. Zwart had de geofferde pion teruggewonnen in het centrum maar wit had daarvoor een sterk paard op d5 gekregen. Een kleine onnauwkeurigheid van wit kostte een pion en niet veel later de partij (6½-1½). Prajit speelde met zwart een goede partij: via het Siciliaans kwam uiteindelijk een Ruy Lopez-achtige stelling op het bord met een onhandig lijkende zwarte loper op d6 maar wel met het loperpaar. Toen dat echter verloren ging middels een schijnoffer van de witte loper op h7 was de muziek uit de stelling: remise (7-2). Onze clubkampioen Lars moest het aan bord 4 opnemen tegen de sterk voor de dag komende Jasper Bons. Na een Italiaanse opening had Lars met wit wat ruimtevoordeel ten kosten van een mindere pionnenstructuur. In het eindspel werd hem dat fataal en kwam de eindstand op 7-3 in het voordeel van DD.

Edgar Blokhuis

20221012 DD 1_2


20221012 DD 1

Berichten: