Nieuws

20 Oktober 2022:
Vliegende start van DD 4 tegen Voorburg 2, hoofdrol voor pionnen en 2-6

DD 4 toog voor zijn eerste wedstrijd naar Voorburg. Het was voor sommige teamleden even zoeken naar de nieuwe speellocatie van de gelijknamige schaakclub. Deze ligt namelijk in dezelfde wijk als het verzorgingstehuis waar voorheen werd geschaakt. En, Frans Wentholt weet uit ervaring dat je in deze wijk je zomaar een uur kan dwalen zonder op de plaats van bestemming te geraken!

De barman/-vrouw van dienst was niet komen opdagen zodat het er even naar uitzag dat we de avond zonder koffie, thee en verfrissingen zouden moeten doorkomen. Gelukkig kwam er toch nog een invaller die voor koffie en thee kon zorgen. Andere drankjes konden helaas niet worden geserveerd.

Zo begonnen we met zijn zevenen (onze bord 2 speler had in een laat stadium afgezegd) aan de wedstrijd.

Casper raakte in het vroege middenspel een stuk kwijt tegen een pion. Hij probeerde nog lange tijd met zijn pionnenfront aan de overkant de komen. Jammer genoeg lukte dat niet. Als eerste (en laatste) moest hij opgeven: 2-0 achter.

Daarna vielen al snel overwinningen aan onze kant bij te schrijven. Kort na elkaar wonnen Auke (zijn vrijpion op de a-lijn deed zijn tegenstander opgeven), Leen (oprukkende pionnen waren niet te stoppen), Jan Kees (bereikte met wit een stelling met een pion meer en een geïsoleerde dubbelpion aan de kant van zijn tegenstander en wist deze door nauwkeurig, technisch spel te verzilveren) en Dick (met wit spelend kwam hij in het Frans een pion achter tegen een geïsoleerde dubbelpion op de h-lijn, tegenstander zette zijn dame op een ongelukkig veld waardoor een wit paard in de vijandelijke linies kon worden gepositioneerd en er allerlei vervelende penningen in de stelling kwamen die uiteindelijk teveel werden). Met een 2-4 stand, een gewonnen stelling van Robert op het bord en bij gebrek aan vloeibare versnaperingen togen enkele teamgenoten al huiswaarts.

Robert voerde zijn plan (pionnenmeerderheid laten werken) zorgvuldig uit. 2-5. Rein was verwikkeld in een eindspel waarin hij een opgerukte vrijpion had. Aan de andere kant van het bord stonden nog wat pionnen waarheen de vijandelijke koning was opgerukt. Rein moest de vrijpion opgeven. Maar….. door een listige paardzet zette hij de koning van zijn tegenstander vast in de pionnenstructuur en met de volgende pionzet (h6-h5) mat!

Over die pion, die in zet 3 al op h6 was gezet in het Italiaans, is het laatste woord nog niet gesproken tussen Rein en Leen!

Dick Hennink

Berichten: