Nieuws

12 Maart 2023:
Soepele overwinning van DD 2 op Promotie 2

DD 2 heeft op 11 maart een soepele overwinning op Promotie 2 behaald. Soepeler dan ik vooraf verwachtte op basis van de stand (Promotie stond 1 matchpunt boven ons) en het feit dat wij met 3 invallers speelden. De invallers logenstraften mijn pessimisme door gezamenlijk 2½ bordpunt binnen te tikken. Overigens ook met dank aan DD 3 dat 2 spelers (Raymond Timmermans en Remko de Waard) aan ons afstond en desondanks een formidabele 6-2 zege op Voorschoten 3 boekte.

Toen ik mijn eerste ronde langs de borden deed was Remko al gedecideerd de koningsvleugel van zijn tegenstander aan het oppeuzelen. Niet veel later was het eerste punt een feit (1-0).

Een tijdje later viel het eerste halfje bij Theo van Orsouw, die optisch met voordeel uit een boeiende openingsfase leek te komen. De druk van zijn tegenstander tegen het witte centrum leidde echter tot een grootscheepse afruil, waarna een symmetrische stelling overbleef en de punten werden gedeeld (1½ - ½).

Vervolgens viel de enige nederlaag te noteren aan het bord van Henk Happel. Henk snoepte een pionnetje op f2, maar door een achterstand in ontwikkeling van Henk kwam de open lijn vooral zijn tegenstander ten goede (1½ - 1½).

Noah Ritzerveld bracht ons opnieuw op voorsprong. Vanuit de opening zette hij zijn tegenstander onder druk en boekte een mooie overwinning (2½ - 1½).

De volgende remise viel in mijn partij. Ik had de partij vanuit de opening met zwart wat tweesnijdend opgezet, waarbij mijn tegenstander actievere stukken had als compensatie voor aanvankelijke zwaktes in de pionnenstelling. Toen mijn tegenstander dreigde torens te verdubbelen op de e-lijn en hierbij remise aanbood, leek het mij riskant om dit te weigeren (3-2).

David Madularea bracht het volgende punt binnen. Aanvankelijk oogde zijn stelling minder vanwege een passieve stelling en een paardenpaar tegen een vijandelijk loperpaar. Hij wist zich echter stukje bij beetje los te werken en nam vervolgens het initiatief over. Netjes gedaan! (4-2).

Jan Willem Koelmans won in het middenspel een kwaliteit, consolideerde zijn stelling en pareerde met vaste hand een wanhoopsaanval tegen zijn koning (5-2). 

Het sluitstuk van de dag was de partij van Raymond Timmermans. In het middenspel verloor hij een pion, kreeg tegenspel maar verloor vervolgens een stuk door een tussenschaakje. Wie gedacht had dat de partij weldra opgegeven zou worden, kwam bedrogen uit. De heren maakten er een ware zeeslang van, waarbij Raymond zijn tegenstander telkens problemen wist voor te schotelen bij de winstvoering. Zijn tegenstander leek aan de overkant van het bord in veiligheid te komen. Het einde mag in dit verslag niet ontbreken.


,

Door deze overwinning zijn we gestegen naar de derde plaats. Op 1 april is de volgende wedstrijd tegen de nummer 2, Sliedrecht 2. Bij winst nemen we de tweede plaats over. De aanstaande kampioen (SHTV 1) zullen we niet meer inhalen.

Jos de Waard

Berichten: