Nieuws

19 September 2023:
DD 1 start met overwinning op SOPSWEPS'29

DD 1 is het seizoen uitstekend begonnen met een klinkende overwinning op promovendus SOPSWEPS'29. Wat vooral veel hoop voor de toekomst geeft is dat de twee nieuwkomers Noah Ritzerveld en Andrey Birg (als invaller) hun debuut voor het eerste tiental met een klinkende overwinning afsloten. Met 11 jaar is Noah veruit de jongste debutant in het eerste tiental van DD ooit.

Hoewel er op de overwinning weinig af te dingen valt, waren de stellingen op de borden lang in evenwicht. Alleen debutant Noah was een pion in de opening kwijtgeraakt en leek daar weinig compensatie voor te hebben. De borden waar het evenwicht niet echt was verbroken leverde vijf remises en een 2.5-2.5 stand op. Het eerste volle punt werd binnengehaald door Andrey. Na een Schotse opening kwam tegenstander Jan Roebers vanuit het niets met een schijnoffer op e4. Andrey was niet onder de indruk maar had de moeilijkheid om uit een aantal veelbelovende varianten te moeten kiezen. Vanwege teambelang koos Andrey ervoor niet voor een mogelijke snelle winst te gaan maar af te wikkelen naar een moeilijk te verliezen stelling met een kwaliteit voor de pion. Dat bleek een goede keuze toen even later de zwarte stelling instortte en mat onvermijdelijk bleek: 3.5-2.5.

Niet veel later offerden tegelijkertijd Gerrit en Jasel met zwart de loper op h3. Dat bleek in beide partijen de nekslag hoewel het bij Jasel nog tot ver in het eindspel duurde voordat het punt werd binnengehaald. Intussen had Noah verrassend het winnende punt binnengehaald. Net terug van een schaaktoernooi in Roemenie liet Noah zien uit het goede hout te zijn gesneden. Hij liet zich niet uit het veld slaan door de in de opening verloren pion en bleef loeren op tegenkansen. Toen die niet kwamen gooide Noah zelf de knuppel in het hoenderhok door, naar eigen zeggen, "chaos te creëren". Dat werkte en kon hij na een fout van de tegenstander het volle punt binnenhalen via een fraai dameoffer. Tegenstander Michiel Geelen liet zich sportief mat zetten en het enige wat Noah jammer vond na de partij was dat hij niet mat had kunnen zetten via een minorpromotie naar een paard! Noah becommentarieert hieronder zelf de partij.


,

Het vijfde winstpunt werd binnengehaald aan bord 1 door Rick tegen de zeer sterke IM Liafbern Riemersma. Met 1. g3 en 2. Lg2 was Rick met een klein plusje uit de opening gekomen maar duidelijk was het allerminst. Waar het mis ging voor zwart is mij niet helemaal duidelijk maar op een gegeven moment verloor zwart een belangrijke pion op f7 en bleef hij achter met een geruineerde pionnenstructuur. Rick hergroepeerde, hield alles met paard en dame tegen loper en dame onder controle en creerde een vrijpion die de partij besliste. Een fraaie strategische partij van Rick.

Vijf remises, vijf overwinningen en geen verliespartij. Een teamleider is dan heel tevreden.

Edgar Blokhuis

20230919 DD 1 KNSB

Berichten: