Nieuws

17 November 2023:
DD 1 blijft aan kop maar eindigt wedstrijd toch in mineur

De wedstrijd begon voorspoedig met een vlotte overwinning van John aan bord 1 tegen de Pirc van Jip Damen en een solide winstpartij van Rick tegen Peter Wilschut. In een Engelse opening had Rick zich 4.. g7-g5 gepermitteerd (zie partij) wat op instemming van onze grootmeester kon rekenen. In zijn jonge jaren had John namelijk de reputatie om soms zelf in een vroeg stadium naar de g-pion te grijpen en twee velden naar voren te spelen, waardoor sommige wanhopige teamleiders zich genoodzaakt voelden om met een tube lijm het kleinood vooraf op het bord vast te lijmen. Wilschut gaf echter geen krimp en verdedigde zich uitstekend maar verbruikte ook veel tijd. Lang bleef de stelling gelijk maar in tijdnood ging het mis (2-0).


,

Ook in een Pirc maar dan met de zwarte stukken bestreed Onno van Dijk invaller van der Hoeven. Onno offerde een pion maar dat durfde wit niet echt aan te nemen. Onno bleef creatief spelen en wit aarzelde met de ontwikkeling. Met de witte koning nog in het midden stortte de witte stelling ineen (3-0). Een prima partij van onze clubkampioen! Aan borden 5 en 6 was het de beurt aan de Ratsma's om iets terug te doen. Rogier had een mooie drukstelling met wit gekregen in een dubbele fianchetto tegen Midas maar greep in de tactische schermutselingen mis (3-1), terwijl Gerrit in een Spaanse partij met Lc5 tegen Rosa een gevaarlijk aanval over zich heen kreeg die beslissend bleek te zijn (3-2).

Na een verdienstelijke remise met zwart tegen David Jongste in een Spaanse partij van Ronald (3½-2½) werd de zege binnengehaald door winstpartijen van Lars en Noah. Tegen de Siciliaanse verdediging van Arthur Maters was Lars met wit licht in het voordeel gekomen maar veel was er niet aan de hand. Arthur bood remise aan maar tegelijk ook zijn toren. Het eerste werd geweigerd maar het tweede nam Lars aan (4½-2½).

Noah speelde een puike positionele partij met de witte stukken in het Italiaans. Zwart bleek na de opening opgescheept te zijn met een geïsoleerde dubbelpion op de e-lijn en kon Noah rustig afwachten totdat deze positionele concessie zich zou wreken. Dat gebeurde dan ook, en-passant het beslissende punt binnenbrengend (5½-2½), en is Noah daarmee nu topscorer van DD 1 samen met Rick met een score van 3 uit 3.

Jeroen speelde aan bord 2 met zwart een Siciliaanse verdediging tegen hun sterkste speler Mees van Osch. Die had zich goed voorbereid en speelde zijn zetten in sneltreinvaart. Mees bleek zijn pijlen gericht te hebben op een afwikkeling naar een eindspel waarin wit op een miniem voordeeltje kon rekenen. Veel was het niet maar wit kwam wel beter te staan. Na een onnauwkeurige zet van Mees bleek de zwarte loper gevaarlijker dan het witte paard en was het zwart die de kansen kreeg. Mees trok aan de noodrem door zijn paard te offeren. Het  resulterende eindspel met een extra loper voor Jeroen schijnt nog ergens te winnen te zijn maar na een zetherhaling werd tot remise besloten (6-3).

Alleen de partij van Jasel tegen Anna-Maja Kazarian was toen nog gaande met een eindspel van paard en loper (Jasel) tegen toren met pionnen aan beide zijden op het bord. Anna-Maja had zichzelf kranig geweerd maar onze topscorer van de afgelopen twee seizoenen (8½ uit 9 en 7½ uit 9) stond op het punt de partij te beslissen. Anna-Maja zou haar toren moeten offeren waarna Jasel het paard plus loper tegen koning eindspel zou gaan winnen.

Toen ging het mis: een verkeerd plan gevolgd door een verkeerde zet leidde tot een dame plus paard tegen dame eindspel. Remise dus. Beduusd en verdwaasd zat Jasel hoofdschuddend op zijn stoel. Nog niet in staat om tot remise te besluiten, speelde Jasel nog snel een zet met het paard en verdween daarna langzaam in de afgrond. Anna-Maja ging op zoek naar een schaakje en vond er uiteindelijk eentje die ook Jasel's dame opleverde...

Edgar Blokhuis

20231104 Voorschoten - DD 1

Berichten: