Nieuws

20 November 2023:
HSB klasse 2B: RSC-Belgisch Park 2 – DD 4: 4½-3½

Maandag de dertiende van deze maand speelden we de uitwedstrijd tegen RSC Belgisch Park 2.

Tijdens de slotronde op 22 april 2015 in Zoetermeer werd deze wedstrijd in Klasse 1 gespeeld en gewonnen met 5½ - 2½. Zelf won ik destijds mijn partij voor de tegenstander en ook Floris de Leeuwe won zijn partij. RSC Belgisch Park degradeerde destijds naar Klasse 2.

» Verslag DD 4 - RSC-Belgisch Park 2 van 2015

Floris zit niet in het team en ikzelf ook niet. Dan zou je denken: dat wordt een eitje. 7½ - ½, misschien 7 - 1 winnen.

Dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst, dat werd deze maandag de dertiende duidelijk.

Het is vooral leuk om weer eens in de Ichtuskerk een partij te spelen, waar comfortabel ruime tafels staan en op mooie houten borden gespeeld wordt. Geleidelijk druppelen we binnen en op één bord na kunnen we op tijd aan de wedstrijd beginnen.

Mijn tegenstander op bord 5 - met destijds rating tegen 1900 - had het plan om me te confronteren met De Zwarte Leeuw, doch ik kon me daar comfortabel onderuit spelen en kreeg prima ontwikkelde lopers op het bord.

Naast mij op bord 6 speelde Auke de Vries met de zwarte formatie, waarbij diens tegenstander even dacht dat ie met een truc geconfronteerd zou gaan worden. Het was echter een foute manoeuvre, waardoor John van Eck het bordpunt kon laten noteren. Waarmee de stand op 2 - 0 kwam. Op bord 3 had Jos van Raan al gewonnen van Merlijn Polderman.

Er volgen remises bij Jan Kees Bartel en Casper Sterk. Frans van Kampen speelt met zijn zwarte formatie een partij met wisselende kansen, waarbij zijn tegenstander naarmate de tijd vordert de partij nadrukkelijker in handen kreeg. Doch de witte formatie zit met tijdnood, waardoor Frans zettenherhaling af kan dwingen om remise te bereiken. Dick verslaat mijn voormalig teamcaptain Ruut de Boer en het staat 3½ - 2½.

Zelf belandde ik in een eindspel met loper plus paard voor beiden en één pion minder voor mijn formatie. Ik dacht dit wel te kunnen keepen. Maar thuis werd bij invoering van partij duidelijk dat dit eindspel gewonnen is voor zwart. Mijn tegenstander speelde het dan ook keurig uit en haalde de twee matchpunten voor RSC Belgisch Park binnen. Ik verlies de partij, maar heb het als gave partij ervaren.

Rein de Ruiter brengt de eindstand op 4½ - 3½, doordat hij afdwingt dat zijn tegenstander vergeet de klok in te drukken.

Het is niet ver van middernacht, dat een mooie  schaakavond afgesloten wordt. Er was nog even onzekerheid over de dienstregeling voor wat betreft bus 22 en 23, maar we zijn goed thuisgekomen.

Paul Koks

» Verslag met partijen bij RSC-Belgisch Park

Berichten: