Nieuws

28 November 2023:
DD 1 blijft in het spoor van Sas van Gent

Ondanks een groot ratingverschil op een aantal borden, is DD er toch in geslaagd het sterke LSG 2 te bedwingen. Daarbij speelden de invallers een belangrijke rol.

John bracht tegen Stefan van Blitterswijk het eerste halfje binnen. Een Svesjniskov resulteerde in een zeer ingewikkelde stelling waar John bijna de fout in ging. Enigszins geschrokken besloot John remise aan te bieden (½-½). Invaller Pim zette DD op voorsprong met wit aan bord 4. Al snel had Pim een veelbelovende stelling en wikkelde hij af naar een toreneindspel met een pion meer dat bekwaam naar winst werd gevoerd (1½-½). Op het bord ernaast moest invaller Rachid het met zwart opnemen tegen de sterke Michiel van Wissen. Met het oog op zijn verkoudheid besloot Rachid scherp ten aanval te trekken. Twee pionnen werden geofferd voor open lijnen naar de witte koning. Michiel durfde er maar een aan te nemen maar merkte dat zwart meer dan genoeg compensatie had. De vrede werd getekend en kon Rachid tevreden snel naar huis om uit te zieken (2-1). Een belangrijk remise, hulde!

Een volgende belangrijk remise werd binnengehaald door Lars die met zwart aan bord 1 tegen Eelke Wiersma, de sterkste speler van LSG 2, mocht aantreden. In het Jaenisch offerde Lars een pion voor de open f-lijn. Wat volgde was een moeilijke partij waarbij Lars steeds de juiste zetten moest vinden om compensatie voor de pion te houden. Dat kostte veel tijd maar we weten dat Lars dan op zijn best is. Op increment bleef Lars de juiste zetten vinden totdat een dichtgeschoven stelling resulteerde met wederzijdse houdgreep. Eelke vertrouwde het niet en bood remise aan (2½-1½). Lars laat zien in goede vorm te steken dit jaar!

Mede-topscorer Noah had een zware middag tegen de sterke Peter Passenier. In het tweepaardenspel van het Italiaans stond het lange tijd gelijk. Zwart verzuimde om op een gepast moment moment de loper op b6 te activeren met c5-c4 en kwam in een passief eindspel terecht. Misschien nog steeds te houden maar op een gegeven moment vielen een-voor-een de zwakke zwarte pionnen en was het gedaan (2½-2½). Op het laatste bord had Ronald met wit in het Slavisch een veelbelovende stelling weten te scheppen. Hoewel het alleen wit was die steeds voor de winst kon gaan bleef zwart zich goed verdedigen (3-3).

Met nog 4 partijen te gaan leek een gelijkspel het maximaal haalbare: hoewel Rick en Jeroen beiden (licht) voordeel hadden keken Onno en invaller David Madularea beiden tegen een duidelijk verloren stelling aan. De wedstrijd kantelde toen David met uitstekend verdedigingswerk zijn tegenstander voor zoveel problemen stelde dat remise door zetherhaling kon worden afgedwongen (3½-3½)! Uitstekend gedaan van David!

Daarna haalden Rick en Jeroen de buit binnen. Met kleine middelen had Rick het zijn tegenstander steeds lastig gemaakt en wikkelde hij af naar een gelijke loper eindspel waarin zwarts a-pion op de verkeerde kleur stond. Het leek weinig maar volgens Rick was het toen al verloren en dat bleek (4½-3½). Jeroen speelde tegen de sterke Raoul van Ketel. Ze kennen
elkaar goed maar het was toch Jeroen die met wit vanuit een Franse verdediging, na dameruil veel ruimtevoordeel en een open a-lijn in de schoot kreeg geworpen. Hoewel Raoul zich goed verdedigde, hield Jeroen het voordeel vast tot het eindspel en haalde het beslissende punt bekwaam binnen (5½-3½). Zie de partij.


,

Aan bord 8 had Onno met wit na een pion-offer een grote ontwikkelingsvoorsprong opgebouwd. Een venijnige paardzet werd echter overzien en was het eigenlijk meteen uit: Onno verloor een kwaliteit en nog een pion. Na zich nog lang uitstekend verdedigd te hebben, moest Onno zich als laatste bij het onvermijdelijke neerleggen. Eindstand 5½-4½.

Een mooie overwinning tegen een sterk team met speciale dank aan de invallers die het uitstekend deden en de teamcaptain van het tweede, Raymond Timmermans, die ze beschikbaar stelde.

Als je kijkt naar de gemiddelde rating van alle teams die deze ronde in onze klasse meespeelden, dan staat DD 1 onderaan (2134) en onze volgende tegenstander Sas van Gent bovenaan (2255). DD 1 wacht dus een zware uitwedstrijd met als inzet het winter-kampioenschap.

Edgar Blokhuis

20231128 DD 1 - LSG 2

Berichten: