Nieuws

31 Januari 2024:
DD 1 hard op weg terug naar HSB-hoofdklasse: Promotie 2 wordt met 0,5 – 7,5 verslagen

Na de degradatie vorig seizoen laat DD 1 dit jaar zien dat de HSB-hoofdklasse het enige doel is. Na eerdere overwinningen (6-2, 8-0 en 7-1) werd op maandag 29 januari de medekoploper Promotie 2 met afgetekende cijfers verslagen: 0,5 – 7,5 was de uitslag in Zoetermeer. Voor de wedstrijd zagen we dat Promotie 2 alle wedstrijden nog gewonnen had, en dus wel eens een geduchte concurrent kon wezen. Tegelijkertijd was er een groot ratingverschil waarbij DD 1 gemiddeld ruim 200 punten meer had dan Promotie 2.

Op bord 1 speelde Gerrit Prakken met wit tegen Maarten Wichhart. Beide spelers leken hun stukken in de opening normaal te ontwikkelen, totdat zwart plots een openingsfout maakte. Een verkeerde ruil Pxc3 werd door Gerrit beantwoord met bxc3 waarna de lijnen open gaan. Gerrits stukken blijken opeens wel heel goed te staan. De zwarte stukken blijken dusdanig in gevaar dat een mooi torenoffer de partij al na een zet of 15 beslist: 0 - 1 voor DD.

De volgende partij die klaar was, was op bord 7 invaller Theo van Orsouw die het opnam tegen Hamilcar Knops als zwartspeler. Zoals we Theo kennen speelde hij in hoog tempo, en wat op het bord verrees bood toch kansen. Ruimtevoordeel en een zwart paard op g7 ziet er in het middenspel toch kansrijk uit voor wit. Toen de stukken van het bord verdwenen bleek het witte voordeel vooral optisch. Zwart stelt zich goed op en Theo komt er in het eindspel niet doorheen. Met nog een uur versus tien minuten had er met wat meer rust misschien nog meer in gezeten, maar een prima halfje. Dat bracht de score op 0,5 – 1,5.

Op bord 8 bracht Mark van Iersel (zwart) de volgende punten voor het team binnen. De dames gingen al op zet 8 van het bord, maar de asymmetrische stelling bood dankzij Marks loperpaar een klein plusje. Dat bleek toen zijn stukken de goede velden vonden en wit de kwaliteit moest geven om zijn koning te redden. Waar wit snel een kwaliteit dacht terug te winnen, heeft zwart een sterke tussenzet. Wit verslikt zich dan in de complicaties en moet een variant ingaan met een vol stuk minder. Toen hij er niet in slaagde om die extra loper te vangen, gaf wit op. Gefeliciteerd Mark! 0,5 - 2,5.

Op bord 3 zaten de ratings het dichtst bij elkaar, waar Anastasiia Khatniuk (wit) het opnam tegen Rens Minnema. Anastasiia ontwikkelde rustig, terwijl zwart voor een pionnenstructuur met h6, g6, f5 en e5 voor veel ruimte koos. Even later ging de f-lijn open maar beide spelers konden die lijn niet met torens bezetten. Anastasiia pakte ruimte op de damevleugel en had inmiddels een riante tijdsvoorsprong (69 vs. 17 minuten). Even later zag zwart zich genoodzaakt een stuk voor twee pionnen te geven, maar had zonder aanval onvoldoende compensatie. Zeker met weinig tijd op de klok lukte het zwart niet om een vuist te maken, en moest hij even later opgeven. Goed werk, Anastasiia! 0,5 – 3,5.

Het beslissende punt werd door David Madularea (wit) binnengehaald op bord 5. Na de opening hadden beide kleuren al drie lichten stukken van het bord, maar Davids overgebleven paard was veel sterker dan zwarts loper. David had controle over de stelling maar moest hard werken om daar ook winstkansen uit te creëren. Door op de juiste momenten de tijd te nemen, wist hij alle stukken naar de goede velden te dirigeren, terwijl zwarts tegenspel uitbleef. De klok werd langzaam ook een factor van betekenis in Davids voordeel. In een volle stelling bracht Davids vrijpion met e5-e6-e7 opeens de beslissing: 0,5 – 4,5.

Op bord 2 bracht Rachid Schrik (zwart) het volgende punt voor DD 1 binnen tegen Sebastiaan de Jong. In een Engelse opening gingen à la Alpha Zero de h-pionnen haar h4 respectievelijk h5. In een manoeuvreerstelling leek Rachids stelling wat overtuigender. Waar wits stukken niet al te sterk leken, won hij toch een centrumpion. Aangezien dit ten koste ging van de witveldige loper beoordeelde Rachid dat deze witte velden hem een betere stelling gaven. Zo placeerde hij zijn dame op een bijna onaantastbaar veld d5, waarna wit op zoek ging naar zetherhaling. Dat was Rachid niet van plan, en nadat hij zijn stukken verder verbeterde, gaf wit plots een stuk weg. Daar konden dus ook de doos in: 0,5 – 5,5.

De langste partijen waren de volgende twee. De partij van René in ‘t Veld (zwart) op bord 6 kende veel gezichten. Eerst leek het een spektakelstuk te worden met tegengestelde rokades en wederzijdse aanvallen. Omdat Renés aanval sneller lijkt, geeft wit een pion om deze race af te wenden. Vervolgens gingen de dames van het bord, wat het een veel positionelere stelling maakte (met pluspion). René wikkelde af naar een toren- en vervolgens pionneneindspel. Het verzilveren van de extra vrijpion was voor René een koud kunstje: 0,5 – 6,5.

Als laatste vocht Raymond Timmermans zich op bord 4 met zwart naar de winst. Hij kwam goed uit de opening en bereikte een typische stelling waarin wit een geïsoleerde d-pion kreeg, maar zonder echte compensatie. Na 18 zetten had wit nog maar twintig minuten op de klok, terwijl Raymond nog ruim een uur had. Raymond hield druk op de stelling en nog meer op de klok. Terwijl de stelling comfortabel bleef voor hem, was zijn klok nog comfortabeler (4 vs. 40 minuten). Na enige concessies af te dwingen, bereikte Raymond een goed toreneindspel. Dat was met luttele seconden op de klok onhoudbaar voor wit, wat de eindstand op 0,5 – 7,5 bracht.

Al met al een mooie schaakavond in Zoetermeer, waarin een belangrijke stap richting promotie werd  gezet. Met nog drie rondes te gaan, zou dit voor DD 1 toch niet meer mis mogen gaan. De weg naar de HSB-hoofdklasse wordt vervolgd!

Stan Cortenbach

Berichten: