Nieuws

25 Juli 2024:
Toon van Weel overleden

Ons bereikte het droevige bericht dat Toon van Weel deze week is overleden. Hij was 45 jaar (1978-2023) lid van DD.


20240725 WeelToon van Weel (1948 - 2024)


Toon van Weel overleden op de leeftijd van 76 jaar

Na een verblijf van ongeveer 18 maanden in verpleeghuis Sammersbrug, bezweek hij uiteindelijk op de avond van 23 juli aan de gevolgen van uitgezaaide prostaatkanker. Hij was daar vanaf het begin afhankelijk van een rolstoel aangezien lopen niet meer ging. Op het eind lag hij alleen nog maar in bed in ging steeds verder achteruit.

Hij is tientallen jaren lid geweest van DD, met wisselend succes en altijd verheugd als hij gewonnen had. Als hij eenmaal de spirit had kon hij zware klappen uitdelen die zelfs tot geforceerd mat leidden. Vooral in vluggertjes kon hij sterk uit de hoek komen en zijn combinatoire kunsten hoe een koningsstelling open te breken, demonstreren.

Over het algemeen speelde hij voor zichzelf en niet zozeer in het belang van een team waar hij onderdeel van uitmaakte. Dat compromisloze was Toon ten voeten uit. Ook op andere terreinen kwam dat naar boven en dat maakte hem zeker uniek.

Een markante man is van ons heen gegaan. Wij zullen hem missen.

Lothar v.d.Sluijs, 24 juli 2024


Herinnering aan Toon van Weel

Helaas is Toon afgelopen dinsdag overleden. Als schaker leerde ik hem kennen toen ik in 2000 bij de club kwam. Hij hoorde toen bij een grote groep spelers die er al lang speelden en die naast gewoon schaken ook zeer veel en fanatiek vluggerden. Hier hoorden o.a. Wim Reimer, Willem Goudriaan, Cees van Wijk, en Jacquelien Driessen bij. Schaken was voor Toon een geliefd tijdverdrijf en hij had ook zeker veel dingen bestudeerd. Zo had hij veel van de oude meesters van voor het computer tijdperk bestudeerd. Tal, Botwinnik, Nimzowitsch, Andersen, Morphy, Capablanca, etc. Niet alleen hun partijen, maar hij wist ook van alles over hun persoonlijke leven. Hij bewonderde hun kunsten zeer en had er een hoop boeken over. Zo kan ik me een anekdote herinneren dat hij in een simultaan tegen een Nederlandse topspeler een keer een stuk voorkwam. Echter daarna werd hij er keihard afgezet. Hij kon dit smaakvol en met bewondering vertellen. Hij had een keer een partij uit een boek getoond, laten we zeggen de 'finest' van Andersen, waarbij Andersen een combinatie begint met een Dame offer als magneetzet. Daarna gaat de koning in alle varianten prachtig mat. Hier had hij groot respect voor. Als schaker was hij een gemiddelde clubschaker. Zijn favoriete verdediging was Caro-Kann. Hij was geen bange schaker en was zeker niet te beroerd om er soms een offertje tegenaan te gooien. Als hij verloor nam hij dat meestal tamelijk nonchalant op.

Na vele jaren op de club bleek dat we door toeval bij elkaar in de straat woonden. Uiteindelijk hadden we de gewoonte om wekelijks een aantal potten te vluggeren en koffie te drinken. Ook ging hij graag in wisselende gezelschappen vluggeren en koffie drinken in de stad of in kijkduin. Hij had rechtsgeschiedenis gestudeerd en als je juiste snaar raakte kon hij goed vertellen over geschiedenis, politiek, tweede wereldoorlog, dat soort zaken. zijn diensttijd had hij als Russisch tolk doorgebracht bij de geheime dienst en daar kende hij ook Wim Reimer en Alexander Münninghof van dacht ik. Verder had hij ook bij binnenlandse zaken en de IND gewerkt. Ook is hij mede auteur van een boek over de geschiedenis van de Amsterdamse politie. Ook was hij tijd werkeloos.

In de laatste jaren heeft hij veel reizen gemaakt, o.a. een naar Albanië. Soms had hij een voorliefde om dingen wat spectaculairder te maken. Zo was het volgens hem zo dat in Albanië iedereen met een kalasjnikov rondliep. Hij probeerde altijd om buitenlandse talen op te pikken.

Dank je wel Toon voor de vele mooie momenten, rust zacht.

Jaco

Berichten: