Nieuws

28 Januari 2012:

DD 5 haalt uit tegen WSC 6 met 7Ė1

DD 5 was vooraf favoriet voor de thuiswedstrijd op 24 januari tegen WSC 6. WSC 6 had namelijk tot dan toe de vier eerdere competitieronden verloren. De verwachtingen werden waargemaakt. Uiteindelijk werd het een royale 7-1 overwinning.

Toon van Weel (bord 8) was het eerste klaar. In een straf tempo werd er geruild totdat er een dame - toren eindspel op het bord kwam wat er uitzag als in evenwicht. Nog voor de tweede koffieronde rond half negen werd tot remise besloten.

De stellingen aan de overige borden ontwikkelden zich al spoedig tot zeer voordelig voor DD 5. Daarna kwamen de punten:

Peter Kievoetís tegenstander (bord 3) startte voortvarend en offerde in de opening al een stuk. De eventuele pointe kwam echter niet geheel uit de verf. Peter weerlegde de mogelijke dreigingen zonder problemen en won vlot daarna. Hierop volgde een overwinning van Maurice Westerhuis (bord 5) die eerder de damevleugel van zín tegenstander had schoongeveegd en daarna op die vleugel een vrijpion vlot naar de overkant bracht.

Adrie Voermans (1) won met zwart vanuit de Drakenvariant van het Siciliaans. De ijzersterke loper op g7 en de nodige gaten in de witte stelling werden probleemloos in winst omgezet.

Erik van der Graaf (4) won met wit na 8 zetten een pion via 1. d4 d5 2. c4 Pf6 3. cxd5 Dxd5 4. Pc3 Da5 5. Pf3 Lf5 6. Ld2 c5 7. Pa4 Dd8 8. Pxc5. Daarna werden nog wat pionnen gewonnen, werd druk gezet, kwam een witte toren op b7, werd nog een stuk gewonnen waarna zwart opgaf. Frans Engering (6) won met wit al na 7 zetten een stuk via 1. e4 e5 2. Pf3 d6 3. d4 Pd7 4. Lc4 Pf6 5. dxe5 Pxe4 6. Dd5 De7 7. Dxe4. Daarna werd de partij rustig uitgespeeld waarbij zwart, ondanks zijn stuk minder, nog behoorlijk tegenspartelde.

Dimitri Karagantcheff (7) nam met zwart een remiseaanbod aan. Een goede keuze gezien zín stelling; middenspel iets beter voor wit en maar 15 minuten op de klok tegen 40 voor wit.

Stefan Boeters (2) was met wit het laatste klaar. Maar ook hij behaalde een overtuigende overwinning. Het opgebouwde overwicht in het centrum leidde tot het kunnen opspelen van pionnen naar d6 en e6, daarna werd een kwaliteit gewonnen en tenslotte werd de combinatie van mat- en promotiedreigingen zín tegenstander te veel.

De volgende ronde is een uitwedstrijd tegen DSCV 1 uit Delft op vrijdag 9 maart a.s. Dan wordt meer tegenstand verwacht.

Erik van der Graaf