Nieuws

07 Februari 2012:
DD 7 proeft het zoet van de overwinning

Een broodnodige overwinning zelfs, want tot op deze elfstedenachtig koude maandagavond ging het zevende puntloos door het leven. We waren te gast in het Schaakhuis En Passant, om daar aan te treden tegen hun derde. Het betrof hier het rechtstreekse degradatieduel der puntlozen in onze poule. Het moest nu gebeuren, en het gebeurde.

Auke de Vries, op bord zes vanwege voorkeur voor zwart, liet zijn dame een Zorro-beweging door de vijandelijke stelling maken. Nog tijdens het eerste kopje koffie was het eerste punt binnen. Gijs van de Berg op zeven schaakte de dame en kort daarop de partij. Gaat het lukken, vroeg de geplaagde teamleider zich af, om het zichzelf en het team vervolgens moeilijk te maken door zich in een verloren stelling te manoeuvreren. Maar Eric Frima won overtuigend op bord vier. Kees van Hulst verloor op bord één; 3-2.

Toch weer spannend, maar de resterende borden stonden allemaal goed. Tom Vokurka op bord drie met een overmacht aan vrij pionnen; 4-2. Stephen Rees op bord twee met een overmacht die aanvankelijk ietwat moeilijk in het spel te krijgen was. Toen dat lukte was de match gewonnen, en ondergetekende dronken van geluk. Met een half oog nog gezien, hoe Rein de Ruiter op bord vijf zijn voordeel van de dame tegen twee stukken uiteindelijk kon materialiseren. Het zevende weet weer wat winnen is, en heeft de smaak daarvan te pakken. De resterende twee matches gaan we gewoon winnen, en derhalve eindigen op een meer DDwaardige plaats in de poule.

Jos Neefjes

Berichten: