Nieuws

17 Maart 2012:

DD 2 heeft aan één matchpunt genoeg

Donderdag 8 maart speelden we tegen Botwinnik. Wilden ze nog een kans maken dan moest het in deze wedstrijd gebeuren. Om het hun wat moeilijker te maken hadden we voor een tactische opstelling gekozen. Echter toen een ieder achter zijn bord zat, bleek ook Botwinnik op dit idee te zijn gekomen, de optimale “shuffle” dus.

1. Alexander’s tegenstander koos voor het symmetrisch Engels. Wit speelde voorzichtig. Dat zie ik vaker bij Alexander, hij slaat meestal pas toe in het late middenspel of eindspel.

2. Henk speelde na 1. d4 Pf6 2. c4 c5, 3. d5 e5; zijn tegenstander koos voor 4. dxe en na dxe dameruil. Dit betekende dat de zwarte koning in het centrum bleef. Henk stak veel tijd in juiste opstelling, maar had toch al snel gelijk spel. Volgens mij was 4. e4 beter geweest voor wit.

3. Jan Joost opende f4 en dat werd beantwoord met f5. Jan Joost koos voor een rustige ontwikkeling. In het verdere verloop verbruikte zijn tegenstander vreselijk veel tijd en dat werd hem uiteindelijk fataal.

4. Jos beantwoordde e4 met Pc6. Dit scheelt natuurlijk een hoop theorie! Verder zit je er met wit toch raar tegen aan te kijken. Het beste is gewoon Pf3, waarna e5 het beste schijnt te zijn, met overgang naar bekende varianten.

5. Jan Willem speelde tegen Buchly. Een shuffle dus en werd geconfronteerd met het Budapester gambiet. De theorie werd gevolgd en wit kwam dus met een plus uit de opening.

6. Remko speelde Frans, zijn tegenstander speelde 2. Pc3. Na d5 3. exd exd 4. d4 Pf6 5. Lg5 Le7 6.Pf3 O-O stond het gelijk.

7. Theo trof Duijzer, een sterke speler met een rating van 2040. Duidelijk een shuffle dus! Na c4 van Theo volgde e6 2. Pf3 b6 3. g3 Lb7 4. Lg2 c5 5. O-O Pf6 6. Pc3-Le7 7. d4 cxd 8. Dxd O-O 9.b3 (Td1 is volgens Rybka beter).

8. Vincent verdedigde zich na e4 van wit met d6 en verwachtte d4, maar na 2. Pf3 g6 3. Lc4 Lg7 4. 0-0 Pf6 5. d3 Pc6 6. c3 0-0 7. Lg5 Lg4 8. h3 LxP 9.DxL Pe5 10. De3 Pxc4 11. Dxc was het heel wat anders dan de Pirc. Maar had wit nu iets bereikt? Volgens mij niet, zwart staat goed. Toen was het tijd voor koffie….

Na zo’n anderhalf huur was er nog weinig van te zeggen. Alexander stond iets beter, Henk met de koning in het midden, had veel tijd nodig om een goed verdedigbare stelling op te bouwen en bij Jan Joost was het net andersom. Ook Jos had de koning in het midden en moest zorgvuldig te werk gaan. Remko stond een pion achter (beiden hadden pas twaalf zetten gedaan) en bij Vincent was het onduidelijk. De enige die echt beter stond was Jan Willem.

En toen gebeurde het onvermijdelijke, Theo moest opgeven! Met een score van zes uit zes moest het er eens van komen. Maar verliezen van Duijzer is geen schande en zes uit zeven is natuurlijk fantastisch. Omdat Henk remise had gemaakt stonden we met 2,5-1,5 achter, voor mij een ongewone ervaring.

Het geheel overziende was mijn inschatting dat de partijen van Jos, Remko en Alexander onduidelijk waren en dat Jan Willem, Jan Joost en Vincent goede kansen op winst hadden.

En zo geschiedde: remise voor Jos en Remko en winst voor de andere vier. Dit leverde ons een zege van 5,5-2,5 op.

Dit betekent dat de wedstrijd thuis tegen RSC-Belgisch park ons de promotie kan brengen. Een gelijkspel is voldoende, maar we gaan natuurlijk gewoon voor de winst!

Theo van Vorselen


Berichten: