Nieuws

23 Februari 2014:
DD 1 lijdt verwachte nederlaag in Sas van Gent

Dat de wedstrijd in het verre Zeeuws Vlaanderen tegen  HWP/Sas van Gent met een nederlaag zou worden afgesloten lag in de verwachting, maar de cijfers 6½-3½ tegen zijn zeker geflatteerd te noemen. Met name de partijen van Gerrit Prakken aan bord 4 en Maarten van Zetten aan het staartbord hadden 2 punten kunnen opleveren in plaats van het halve puntje dat ons nu ten deel viel. Hierdoor staan wij thans met één bordpunt achterstand op nummer 9 (RSR/Ivoren Toren) met 1 matchpunt en 18½ bordpunten op de tiende en laatste plaats in de rangschikking en is voor de resterende wedstrijden het commando “alle zeilen bij” geboden.

Arie Werksma bemande dit maal bord 1 en in een Spaanse ruilvariant met g6 van zwart krijgt zijn tegenstander het loperpaar tegen het paardenpaar van Arie. Gedurende de hele partij staat onze man onder zware druk en helaas resulteert dit in een blunder in de slotfase waarbij een stuk wordt weggeven en een nul voor ons op het scorebord verschijnt.

Edgar Blokhuis aan bord 2 speelt Schots met 4. .. Lc5 en na de openingsfase begint zich tijdnood af te tekenen: minder dan 18 minuten voor 24 zetten. Tot onze vreugde weet Edgar de zaken naar zijn hand te zetten en bereikt een gewonnen positie.

John van der Wiel trof aan bord 3 Helmuth Cardon en in een Caro-Kann krijgt hij op zet 17 remise aangeboden. Volgens eigen zeggen staat hij eerder wat minder en na overleg met de teamcaptain wordt het voorstel aanvaard.

Buurman Gerrit Prakken heeft in de Schotse GM Paul Motwani een sterke tegenstander met engelengeduld en dat gaat zich uitbetalen in de eindfase. Na kwaliteitsverlies moet Gerrit na zeer redelijk te hebben gestaan in de nederlaag berusten.

–
,

Aan bord 5 zorgt Ron Dickhoff voor een half punt. In een Ben-Oni ontstaat een eindspel van dame en loper tegen dame en loper met een pion meer voor Ronald, dat echter niet te winnen blijkt.

Ook bij Lars Vistisen, bord 6, komt de Ben-Oni opening op het bord. Zoals ook bij Blokhuis aan bord 2 het geval was ontstaat er fikse tijdnood, te weten 22 zetten in 21 minuten, zij het dat de stand in evenwicht lijkt. Lars verliest de kwaliteit tegen 2 pionnen en de partij resulteert in een eindspel van paard + randpion tegen drie verbonden pionnen van Lars. Remise is een feit.

Martijn Otten houdt van een stevig potje en ook nu strijdend aan bord 7 gaat hij er in een  Koningsindiër krachtig tegen aan. Helaas kost de wilde partijopzet veel tijd en resulteert een en ander in een verloren slotstand met een stuk minder.

Ook bij Rogier van Egmond, bord 8, wordt het Konigsindisch, maar hier ontwikkelen zich de zaken in alle rust en wordt na 20 zetten de vrede getekend.

Aan bord 9 verving Theo van Orsouw de verhinderde Jean Paul Drenth en in een levendige partij (Mc Cutcheon variant) houdt hij lange tijd moedig stand. Jammer genoeg eindigt de partij in een positie van loper + paard (SvG) tegen toren (DD) met een pion meer voor SvG, waartegen voor Theo niet te strijden valt en ons wederom een nul ten deel valt.

Aan het staartbord heeft Maarten van Zetten lange tijd het beste spel in een Slavisch geopende partij. Helaas belandt hij in een eindspel van lopers van ongelijke kleur, met weliswaar een pion extra voor hem, dat echter niet te winnen blijkt.

De positie, waarin DD 1 thans verkeert, is beslist niet rooskleurig te noemen, maar de moed verliezen is er voor de onzen niet bij. Met nog vier wedstrijden voor de boeg en een slotwedstrijd tegen het op papier zwakste team is nog altijd niets verloren.

Willem Reimer

Berichten: