Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Sitsilianskaja Zatshshita: E. Gufeld & E. Lazar Moskou, 1970 € 2,50  Foto
Sitsilianskaja Zatshshita: E. Gufeld & E. Lazarev, Fizkultura i Sport, Moskou 1970, gebruikt, 100 pagina's, algebra. notatie. Twee spelers uit Oekraïne, Eduard Gufeld (1936-2002) en Efim Lazarev (1933-2013), schreven dit boekje over de Siciliaanse Drakenvariant. Drie belangrijke systemen worden getoetst op hun speelbaarheid, en wel het Maroczysysteem, Rauseraanval en de Levenfishaanval. Gufeld was een bekende speler, hij schreef een flinke hoeveelheid schaakboeken en week later uit naar Amerika.
Izbrannye Etjudy: V. A. Korolkov Moskou, 1958 € 2,-  Foto
Izbrannye Etjudy: V. A. Korolkov, Fizkultura i Sport, Moskou 1958, slechte staat, 262 pagina's, algebra. notatie. Vladimir Alexandrovic Korolkov (1907-1987) componeerde gedurende zijn leven ongeveer 230 problemen en 300 studies. In deze titel zijn 108 van zijn werkstukken opgenomen. De Rus werd betiteld als een vertegenwoordiger van de ''romantische school'. Korolkov speelde in 1945 tegen Petrosian en het over-het-bordschaak lag hem niet, hij verloor in 18 zetten. Natuurlijk was Petrosian niet de eerste de beste. Maar in de wereld van het schaakprobleem wordt de naam van Korolkov nog altijd met veel ontzag genoemd.
International Draughts: D. R. D. Kandane 1974 € 2,-  Foto
International Draughts: D. R. D. Kandane, First English Book, redelijke staat, brochure, 72 pagina's, Engelstalig. Don R. D. Kandane was een Sri Lankaanse dammer die in 1976 meedeed aan het WK dammen in Amsterdam. Kandane was totaal onbekend in de damwereld, maar met een naam als Don gingen deuren voor hem open. Men was in de veronderstelling dat hij van Spaanse adel was. Zo verbleef hij in hotel Krasnapolsky en stuurde de rekening naar de Nederlandse dambond. Twee jaar daarvoor had hij deze brochure geschreven met basisregels en posities. Het boekje telde volgens ingewijden 178 fouten en in het toernooi om de wereldtitel speelde hij twee keer remise en werd laatste. Op het winnen van een partij is hij nooit kunnen betrappen. Er is daarna weinig meer van hem vernomen.


The Game of Chess: H. Golombek Londen, 1955 € 1,-  Foto
The Game of Chess: H. Golombek, Penguin Books, Londen 1955, pocket, redelijke staat, Engelse notatie. De Britse schaker Harry Golombek (1911-1995) verduidelijkt het spel in al zijn fases, beginnend met simpele eindspelen, openingen en het middenspel. Ook komen het maken van een plan en het positionele aspect aan bod, en verklaart hij enkele partijen van de allereerste wereldkampioenen. Golombek was drie keer Brits kampioen, werkte tijdens de oorlog voor de marine om de code van de z.g. Enigma-machine te ontraadselen en was in 1963 scheidsrechter tijdens de match Botwinnik-Petrosian. Een geschikt boekje voor de beginner die het Engels enigszins machtig is.
Kak Reshat Shakhmatnye Etjudy: Y. Averbach Moskou, 1957 € 5,-  Foto
Kak Reshat Shakhmatnye Etjudy: Y. Averbach, Fizkultura i Sport, Moskou 1957, brochure en geniet, redelijke staat, 56 pagina's, algebrai. notatie. 49 eindspelen en studies van verschillende experts op dit specifieke gebied. Ze werden al eerder gepubliceerd in Russische schaaktijdschriften als Shakhmatny Listok, Shakhmaty v SSSR en 64. Yuri Averbach besloot een aantal op te nemen voor dit boekje en ze uitgebreid toe te lichten.
Tsveta Shakhmatnogo Spektra: A. G. Kuznetsov Moskou, 1980 € 5,-  Foto
Tsveta Shakhmatnogo Spektra: A. G. Kuznetsov, Fizkultura i Sport, Moskou 1980, paperback, goede staat, 96 pagina's. Anatoli Kuznetsov werkte nauw samen met B. A. Sakharov (1914-1973), een erkend vervaardiger van studies en probleemschaak. Deze persoon wordt in de inleiding bedankt en geëerd met de enige foto in het boek. Kuznetsov (1932-2000) was redacteur van de probleemrubriek van het tijdschrift "Shakhmaty v SSSR" sinds 1971 en schrijver van vele artikelen over schaakcompositie. Een flinke hoeveelheid staaltjes fraaie eindspelkunst met uiteraard de oplossingen kunnen in deze titel worden aangetroffen.
Razmyshlenija Ljubitelja Shakhmatnykh Etjudov: G. A. Mironov Moskou, 1975 € 4,-  Foto
Razmyshlenija Ljubitelja Shakhmatnykh Etjudov: G. A. Mironov, Fizkultura i Sport, Moskou 1975, 80 pagina's. Over Mironov is weinig bekend, hij hield zich bezig met schaakproblematiek en leefde van 1919 tot 1994. Voor deze titel heeft hij 112 studies en problemen verzameld. De opgaven bestrijken een periode van 1737 tot 1972. Mironov was blijkbaar een liefhebber van deze vorm van schaken en stelde dit boekje samen. Reflectie op schaakstudies dekt ongeveer de lading als juiste vertaling uit het Russisch.


Izbrannye Shakhmatnye Etjudy: G. Nadareishvili Moskou, 1976 € 2,50  Foto
Izbrannye Shakhmatnye Etjudy: G. Nadareishvili,  Fizkultura i Sport, Moskou 1976, paperback, 104 pagina's, redelijke staat. Verantwoordelijk voor de 125 studies, problemen en andere hersenkrakers in dit boekje is de Georgische problemist Gia Nadareishvili. En als bonus nog eens 57 opgaven op dit specifieke gebied door een aantal van zijn belangrijkste collega's.
Mnogogrannoe Tvortshestvo: G. Akopian Erevan, 1984 € 4,-  Foto
Mnogogrannoe Tvortshestvo: G. Akopian, Ajastan, Erevan 1984, paperback, redelijke staat, 80 pagina's. Gagik Akopian (1941) bezit de Armeense nationaliteit en wist het in 1976 tot schaakkampioen van zijn land te schoppen.En dat kan hij toch maar mooi zeggen, gezien de rivaliteit en speelkracht in dit schaakgekke land. Hij was van midden jaren zestig tot 2008 actief. In deze titel behandelt hij een aantal studies, problemen en eindspelen. Aan het eind van het boekje kan men nog vijf complete partijen naspelen, echter niet van de auteur zelf.
Das Geheimnis Des Schwarzen Königs: A. Herbstman Berlijn, 1960 € 2,-  Foto
Das Geheimnis Des Schwarzen Königs: A. Herbstman, Sportverlag Berlin, Berlijn 1960, gebonden en in slechte staat, 258 pagina's, algebrai. notatie. problemen en studies, op een humoristische en anekdotische wijze opgediend door Aleksandr Herbstman. Het grootste gedeelte van de inhoud is het werk van ongeveer 37 verschillende componisten, maar uiteraard heeft de auteur het leeuwendeel voor zijn rekening genomen.
Das Leidenschaftliche Spiel: G. Schenk Hannover, 1936 € 2,50  Foto
Das Leidenschaftliche Spiel: G. Schenk, Adolf Sponholtz Verlag, Hannover 1936, paperback, redelijke staat, 96 pagina's. Gustav Schenk (1905-1969), een schrijver van populair-wetenschappelijke literatuur in de jaren dertig besloot om een aantal partijen van commentaar te voorzien en zijn vriendin daar deelgenoot van te maken. Niet echt een romanticus, waarschijnlijk. De vijf tekeningen en drie diagrammen zijn van de hand van Grethe Jürgens, een schilderes en vriendin van de auteur.


Izbrannye Shakhmatnye Etjudy: A. Herbstman Moskou, 1964 € 4,-  Foto
Izbrannye Shakhmatnye Etjudy: A. Herbstman, Fizkultura i Sport, Moskou 1964, 200 pagina's, omslag geplakt, paperback.117 problemen en studies van verscheidene componisten uit diverse landen plus een keus van 47 extra opgaven op een bepaald thema. De samensteller Alexander Herbstman (1900-1982) werd geboren in Rostov aan de Don en was een sterk schaker en een eminent componist van problemen en studies. In Nederland kreeg hij enige bekendheid door de titel De schaakstudie in onze dagen.
Nitshja!: L. Verchovski Moskou, 1972 € 2,-  Foto
Nitshja!: L. Verchovski, Fizkultura i Sport, brochure, Moskou 1972, omslag geplakt, 88 pagina's, algebrai. notatie. Remises zijn af en toe onvermijdelijk en verliespartijen zijn pijnlijk en moeten zo snel mogelijk uit het geheugen worden verbannen. Maar partijen die na veel strijd remise opleveren zijn zeker de moeite waard om na te spelen. In dit boekje staan er een groot aantal van voornamelijk Russische topspelers zoals o.a. Tal, Botwinnik, Geller, Riumin en Aronin, maar ook van relatief onbekende spelers die uiteindelijk besloten om het punt te delen. De auteur ging ook op zoek naar patcombinaties en komt met enkele fraaie voorbeelden uit de praktijk.
Vybrané šachové Problémy: J. Fritz Praag, 1979 € 2,50  Foto
Vybrané šachové Problémy: J. Fritz, Olympia, Praag 1979, paperback, goede staat, 184 pagina's, algebrai. notatie. De Tsjech Jindrich Fritz (1912-1984) produceerde tijdens zijn leven 500 eindspelstudies en behaalde vele prijzen. 252 van zijn mooiste werkstukken zijn in deze titel verzameld.
Pozitsionnaja Nitshja: G. Kasparjan Moskou, 1962 € 3,-  Foto
Pozitsionnaja Nitshja: G. Kasparjan, Fizkultura i Sport, Moskou 1962, paperback, redelijke staat, 104 pagina's. Kasparjan verzamelde voor deze titel 214 problemen en studies met als eindresultaat remise. Een groot deel is van zijn hand, maar ook werkstukken van illustere landgenoten zoals Bron, Korolkov en Herbstman hebben een plekje gekregen in dit boek. Aanbevolen voor de schaker die zijn eindspelhorizon wil verruimen en zijn neus niet ophaalt bij een uiteindelijke remise.


Tijdschrift SIC Tilburg, 1991 € 3,-  Foto
Tijdschrift SIC: Tilburg 1991, nummer 3, 142 pagina's, redelijke staat, paperback. Letterkundig magazine. Speciale uitgave die tot stand kwam ter gelegenheid van het 15de Interpolis schaaktoernooi. Met aan het schaakspel gerelateerde bijdragen van o.a. Jan Timman, Hans Böhm, Robert Hübner, Harry Prick, Tim Krabbé en Christiaan Bijl. Het eerste nummer verscheen in 1986 en het blad ging in 1993 ter ziele.
Kombinaties en Valstrikken in de Opening: B. Weinstein Amsterdam, 1965 € 1,50  Foto
Kombinaties en Valstrikken in de Opening: B. Weinstein, Ten Have, Amsterdam 1965, paperback, 83 pagina's, algeb. notatie, gebruikt. De Russische schaakmeester Weinstein heeft in deze uitgave uit de duizenden kombinaties en valstrikken, die in een partij kunnen voorkomen, de interessantste en meest praktische voorbeelden uitgezocht. Daarbij heeft hij de dialoogvorm gekozen om door een kort verhaal de algemene kenmerken van de voorbeelden toe te lichten. Op deze wijze is een leerzame, dikwijls grappig geschreven verhandeling ontstaan met fraaie kombinaties.
Queen's Gambit: Chigorin Defence: J.L. Watson Londen, 1981 € 2,-  Foto
Queen's Gambit: Chigorin Defence: J.L. Watson, Batsford, Londen 1981, paperback, iets vergeeld, 104 pagina's, figurine notatie, repertoireboek. De Amerikaan John Watson (1951) is een erkend theoreticus en schrijver van ongeveer dertig boeken over vele aspecten van het schaakspel. In deze titel komt de Chigorin Defence ter sprake, 1.d4 d5 2.c4 Pc6, ooit een wapen van de Russische speler Alexander Morozewich. Wat is er van hem geworden? Zwart streeft naar snelle ontwikkeling en onevenwichtige posities. Watson heeft drie hoofdstukken nodig om eventuele spelers te overtuigen om deze speelwijze ook eens met zwart te proberen.
Lettisches Gambit: H. Tiemann & H. Vetter Düsseldorf, 1980 € 4,-  Foto
Lettisches Gambit: H. Tiemann & H. Vetter, Schachverlag Mädler, Düsseldorf 1980, paperback, redelijke staat, 104 pagina's, algebr. notatie, repertoireboek, Duitstalig. Hagen Tiemann (1934) werd in 1967 tot IM benoemd. Een gevaarlijk tacticus die van een gokje hield tijdens thematoernooien. Hans Vetter (1894-1973) hield zich bezig met problemen en studies. Samen zijn zij verantwoordelijk voor dit boekje over het Lettisch gambiet. In het eerste hoofdstuk komt het hoofdsysteem 1.e4 e5 2.Pf3 f5 3.Pxe5 ter sprake, het tweede het klassieke 1.e4 e5 2.Pf3 f5 3.Lc4 en in het derde deel andere voortzettingen. Niet aanbevolen voor hen die verzot zijn op positiespel en laveren.


Chess Player Triple: M. Thomas, J. Adams, K. J. O'Connell 1981/1982/1983 € 5,-  Foto
Chess Player Triple: M. Thomas, J. Adams, K. J. O'Connell, Nottingham 1981/1982/1983, goede staat, figurine notatie, totaal 392 pagina's. Drie Britse auteurs schreven elk een deeltje over 1 bepaalde opening. In deze
volgorde: Thomas, Konings-Indisch vierpionnenaanval (96), Adams, Janischgambiet (120) en O'Connell, Bird's opening (176). Verwarrend vanuit typografisch oogpunt, maar men krijgt wel complete partijen opgediend en uiteraard de namen van de spelers, uitslag en plaats en datum van het toernooi. Samen €5,-, los Thomas €1,50, Adams €1,50 en O'Connell €2,-
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker Heidelberg, 1961 € 2,50  Foto
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker, Rau Verlag, Heidelberg 1961, paperback, goede staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, was een pragmatische speler. Zijn fixatie lag niet op het aanwenden van openingsfinesses, maar de strijd op het bord en dan hoofdzakelijk tijdens het middenspel en eindspel waar hij taaiheid en vindingrijkheid combineerde. Dit boek, oorspronkelijk in het Engels met als titel Common Sense In Chess, werd pas in 1925 in het Duits gepubliceerd. Zoals Lasker het zelf aangaf moet het als een poging gezien worden om alle fases van een schaakpartij met behulp van algemene principes te behandelen. Het hoofdstuk over openingen is bewust onveranderd gelaten.
Het Schaakcongres Beverwijk 1946: H. Kmoch Beverwijk, 1946 € 12,-  Foto
Het Schaakcongres Beverwijk 1946: H. Kmoch, Eigen beheer, brochure, slechte staat en vergeeld, 80 pagina's, algebr. notatie. Nadat Euwe wereldkampioen was geworden besloten de staalwerkers van Hoogovens een schaakclub op te richten. Het eerste toernooi vond plaats in 1938. Na de oorlog werd het toernooi voortgezet en besloot de organisatie om buitenlandse spelers uit te nodigen. In de editie van 1946 waren de Belgische kampioen O'Kelly en de Zweed Stoltz bereid om het tegen acht Nederlandse schakers op te nemen. Helaas waren drie buitenlandse 'azen' op het laatste moment verhinderd. In deze brochure met de respectabele leeftijd van 75 jaar kan men kennis nemen van de rondeverslagen en alle partijen.


Lignes et Figures: J. Savournin Aken, 1992 € 25,-  Foto
Lignes et Figures: J. Savournin, Editions Feenschach, Aken 1992, gebonden in zwart linnen, Franstalig, 308 pagina's, oplage 400 exemplaren, index in Frans, Duits en Engels. Jacques Savournin (1930) is een componist en gespecialiseerd in het zogenaamde tweezets schaakprobleem, maar ook voor meerzetten draaide hij zijn hand niet om. Hij is een internationale scheidsrechter sinds 1965. Hij schreef "Lignes et Figures: 250 Problèmes D'échecs Choisis et Commentés" (Lijnen en stukken: 250 geselecteerde schaakproblemen met commentaar), een
aanbevolen werk voor de liefhebber van het directe matprobleem.
Moderne Schachtheorie: Geschlossene Spiele: L. Pachman Praag, 1956 € 6,-  Foto
Moderne Schachtheorie: Geschlossene Spiele: L. Pachman, Artia Praag, Praag 1956, gebonden, omslag ontbreekt, goede staat, 446 pagina's, algebrai. notatie. De Tsjech Ludek Pachman schreef drie kloeke delen schaaktheorie: Open en halfopen spelen, Damegambiet en damepionspelen en Gesloten spelen en Indische verdedigingen. Weliswaar verouderd, maar voor een gemiddelde clubspeler nog altijd interessant om door te vlooien. Nimzo-Indisch, Dame-Indisch, Grunfeld-Indisch, Catalaans en Konings-Indisch zijn de voornaamste openingen die hij in dit derde deel behandelt. Er is flink gebruik gemaakt van diagrammen en zijpaadjes zoals Bird, Froms gambiet en Boedapestergambiet krijgen de nodige aandacht.


Schachcomputer Gegner & Freund: H. Pfleger & O. Weiner München, 1986 € 10,-  Foto
Schachcomputer Gegner & Freund: H. Pfleger & O. Weiner, Nymphenburger, München 1986, gebonden met omslag, prima staat, 190 pagina's, algebrai. notatie. De schaakcomputer heeft de laatste jaren een enorme metamorfose ondergaan. Tegenwoordig kan men een partij spelen op een smartphone, maar 35 jaar geleden was dat toekomstmuziek. Deze titel verschaft veel informatie over de ontwikkeling van de schaakcomputer beginnend vanaf 1769 met de 'Turk' tot de Fidelity Elite XC in 1985. Gedateerd zou men zeggen, maar de Duitse GM Helmut Pfleger en Ossi Weiner, een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, geven antwoord op de toen meest gestelde vragen. Ook komen 100 opgaven met diagram (en antwoorden) ter sprake waarbij verschillende typen computers elkaar bestrijden.


Morragambit: R. Schwarz Heidelberg, 1980 € 3,-  Foto
Morragambit: R. Schwarz, Schmaus Schachverlag, Heidelberg 1980, gebruikt, 142 pagina's, Duitstalig, algebrai. notatie, repertoireboek. De auteur heeft voor dit werk 90 aansprekende partijen verzameld, waaronder ook enkele correspondentiepotjes. 55 partijen werden gewonnen door wit, 22 door zwart en de rest werd remise. Het geeft wel aan dat het Morragambiet (1.e4 c5 2.d4) gevaarlijk is voor degene die 1.e4 met c5 wil gaan bestrijden. En het is niet verboden om zich via dit boekje op de hoogte te stellen hoe deze opening is te spelen met de zwarte stukken.
De Nordwalder Variant: S. Bücker Zutphen, 1986 € 1,50  Foto
De Nordwalder Variant: S. Bücker, Thieme Zutphen 1986, paperback, 88 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Het Koningsgambiet is altijd al een geliefd aanvalswapen voor de witspeler geweest. De opmars van de f-pion, reeds op de tweede zet, heeft zo'n strijdlustig karakter, dat er onvermijdelijk een hevig gevecht op het schaakbord  zal ontbranden. Met 2...Df6!, de Nordwalder variant, in 1980 door de auteur voor het eerst gespeeld, wordt de onmiddellijke tegenaanval ingeleid. Deze moderne conceptie leidt tot ongewone stellingen die in deze uitgave uitvoerig worden behandeld. F.I.D.E.-meester Bücker heeft al een reeks verrassende openingsideeën in de toernooipraktijk gebracht en in publicaties gemotiveerd.


Die Polnische Verteidigung: P. Zimmer Ludwigshafen, 1993 € 5,-  Foto
Die Polnische Verteidigung: P. Zimmer, Schach Profi Verlag, Ludwigshafen 1993, paperback, redelijke staat, 246 pagina's, repertoire, algebrai. notatie. De Roemeen Peter Zimmer, later verkast naar Duitsland, schreef dit aardige en informatieve boekje over de Poolse verdediging die ontstaat na de zetten 1.d4 b5. Maar hij gaat ook in op de Baker-verdediging 1.e4 a6 2.d4 b5, het Basman (St. George) gambiet 1.e4 e6 2.d4 a6 3.c4 b5 4.cxb5 axb5 5.Lxb5 Lb7 en systemen waarin wit zijn loper op g2 nestelt. De lezer krijgt 133 partijen uit de toernooipraktijk met korte observaties en achterin 538 partijen in korte notatie. Dit exemplaar is gesigneerd door de auteur.
Darstellungen und Quellen zur Geschichte des Schachspiels: W. Steinitz Zurich, 1984 € 8,-  Foto
Darstellungen und Quellen zur Geschichte des Schachspiels: W. Steinitz,  herdruk Edition Olms, Zurich 1984, gebonden, mooie staat, 264 pagina's, algebrai. notatie, Engelstalig. Oorspronkelijk uitgegeven in 1889, schrijver Wilhelm Steinitz en als titel The Modern Chess Instructor. Aan deze reprint van uitgeverij Olms is bijna niets veranderd en bestaat uit 2 delen. De beginselen van het spel, notatie en relatieve waarde der stukken komen uitvoerig aan de orde. Verderop behandelt hij zes populaire openingen, zoals het Spaans, vierpaardenspel, Ponziani, tweepaardenspel en Schots gambiet, en maakt veelvuldig gebruik van diagrammen, tabellen en kolommen. De aangrenzende pagina is bedoeld voor uitleg en varianten. Tevens wordt de match die Steinitz in 1889 tegen Tschigorin speelde van commentaar voorzien.


Rook v. Minor Piece Endings: Y. Averbach Londen, 1978 € 7,50  Foto
Rook v. Minor Piece Endings: Y. Averbach, Batsford, Londen 1978, gebonden met omslag, goede staat, 160 pagina's. Deze Engelse vertaling door Ken Neat is een herziene versie van de Russische uitgave en de inhoud kan beschouwd worden als een gedetailleerd onderzoek naar het thema toren tegen lichte stukken. Elk van de 312 voorbeelden is voorzien van een diagram. De schrijver laat zijn licht schijnen op een verscheidenheid aan posities waarin de toren het opneemt tegen een licht stuk. Soms hebben beide kleuren een of meerdere pionnen tot hun beschikking en ook dan wordt de lezer niet in het ongewisse gelaten en kan een grondige uiteenzetting tegemoet zien.
Grünfeld Defence: Exchange Variation 1981/1994 € 3,-  Foto
Grünfeld Defence: Exchange Variation: Batsford 1981/sl Editrice, totaal 216 pagina's, redelijke staat, figurine notatie, repertoire, enige notities. Twee boekjes over de afruilvariant van de Grünfeld, geschreven door de Engelse schaker en journalist Malcolm Pein, uitgave 1981, en het tweede samengesteld door een Italiaanse uitgeverij en verschenen in 1994. De eerste wat algemeen, het laatste behandelt de variant 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Pf3 c5 8.Le3. Samen €3,-


The Chess Competitor's Handbook: B.Kazic Londen, 1980 € 3,-  Foto
The Chess Competitor's Handbook: B.Kazic, Batsford, Londen 1980, paperback, redelijke staat, 230 pagina's. Door het grote aantal toernooien van de laatste jaren is de toepassing van regels en hoe ze in de praktijk werken van groot belang. Daarvoor hadden organisatoren en spelers weinig tot geen verwijzing om op terug te vallen, maar die omissie werd hersteld door Bozidar Kazic (1921-1996). Ook D. Djaja, internationaal arbiter, M. Morrison, voormalig President van de F.I.D.E. spelregelcommissie en A. Elo, ontwikkelaar van het Elo-systeem leverden een bijdrage. De inhoud bestaat uit een uitgebreide uitleg van het ratingsysteem, organisatie en spelregels, en de methodiek hoe internationale titels tot stand komen. Arbiters en organisatoren die verschillende toernooivormen willen hanteren kunnen teruggrijpen naar dit standaardwerk. Kazic was in Vancouver 1971 hoofdarbiter tijdens de match tussen Fischer en Taimanov.
Das Schach-Archiv 49 Hamburg, 1999 € 3,50  Foto
Das Schach-Archiv 49: Rattmann, Hamburg 1999, paperback, goede staat, 160 pagina's, figurine notatie. Vier openingen werden voor dit deeltje door de Duitse schakers Lev Gutman, Helmut Warzecha en Hans-Marcus Elwert geanalyseerd. De ''Sevilla-variant'' van het Grunfeld-Indisch (1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Lc4 c5 8.Pe2 Pc6 9.Le3 0-0 10.0-0 Lg4 11.f3 Pa5 12.Lxf7), het Göringggambiet (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.c3 dxc3 5.Pxc3 Lb4 6.Lc4 d6) en een aantal belangrijke voortzettingen, het Winckelmann-Reimergambiet (1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.a3 Lxc3 5.bxc3 dxe4 6.f3 c5 7.Dd2) en het Hollands 1.d4 f5 2.g4?! In zijn totaliteit nauwgezet uitgediept.
Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach Schwieberdingen, 1995 € 1,50  Foto
Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach, Kania, Schwieberdingen 1995, paperback, redelijke staat, 64 pagina's, algebrai. notitie. Omstreeks 1900 begon Semjon Alapin (1856-1923), een Russische schaker, zijn eigen idee in de praktijk toe te passen. Na de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 staat een beginopstelling van het Spaans op het bord, en Alapin kwam met 3...Lb4! op de proppen. Deze mogelijkheid had als voordeel dat veel theorie werd ontweken. Alapin had er af en toe succes mee, maar niet tegen de sterksten. De auteur speelde het regelmatig en de vruchten van zijn arbeid behoren tot de inhoud. Verder komen 92 incomplete partijen en de belangrijkste varianten langs.


Kniha šachových studií: L. Prokeš Praag, 1951 € 6,-  Foto
Kniha šachových studií: L. Prokeš, Prace, Praag 1951, gebonden, redelijke staat, algebrai. notatie, 230 pagina's. Ladislav Prokeš (1884 – 1966) was een productief componist van eindspelstudies. Hij werd gedeeld Tsjechisch kampioen in 1921 en speelde in het Tsjechische schaakolympiadeteam in 1927, 1928 en 1930. In 1951 verscheen "Kniha šachových studií", een bloemlezing van 623 problemen en studies die hij in van over de gehele wereld had verzameld. Prokeš was ook de geestelijk vader van een tactisch idee waarbij een toren remise maakt tegen twee opgerukte pionnen.
Chess for Fun & Chess for Blood: Edward Lasker New York, 1962 € 4,-  Foto
Chess for Fun & Chess for Blood: Edward Lasker, Dover, New York 1962, paperback, redelijke staat, Engelse notatie, 224 pagina's. De schrijver geeft zijn mening over een aantal posities die kunnen ontstaan vanuit het eindspel- of middenspel en legt de fundamenten van een solide spelvoering uit. Beroemde potjes uit het verleden en de strategie die werd gebruikt vormen een groot deel van de inhoud. In 1924 speelde Edward Lasker een opwindende partij tegen zijn beroemde naamgenoot die na 103 zetten in remise eindigde. Ook deze memorabele ontmoeting wordt de lezer in liefst 28 pagina's niet onthouden.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z