Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Smerdon's Scandinavian: D. Smerdon Londen, 2015 € 14,-  Foto
Smerdon's Scandinavian: D. Smerdon, Everyman Chess, Londen 2015, paperback, als nieuw, figurine notatie, 488 pagina's. Australisch GM David Smerdon (1984) speelt het Skandinavisch, maar niet op de typische solide manier. Hij geeft een draai aan de opening en gebruikt het als aanvalswapen! De ruggengraat van zijn repertoire bestaat uit het scherpe Portugese en Ijslandse gambiet, waarin hij uitgebreide analyses en nieuwe ideeen te berde brengt, en komt met antwoorden voor zwart op allerlei witte opties. Smerdon onderzocht belangrijke partijen, presenteert de laatste theorie en deelt zijn bevindingen met de lezer. Deze titel geeft veel informatie prijs wat er nodig is om Smerdon's Skandinavisch succesvol te kunnen spelen.
Kasparov Koppel   € 8,-  Foto
Kasparov Koppel: De titels van deze twee paperbacks zijn Weltmeisterschaft 1985 en My Games, beide samengesteld door Gary Kasparov. De match om de wereldtitel tegen Karpov in 1985 is het onderwerp van het eerste boek. Na 24 partijen wist Kasparov de titel in de wacht te slepen. Alle partijen werden diepgaand door hem toegelicht. Ook de 48 partijen uit de eerste tweekamp van 1984 zijn in korte notatie weergegeven. De inhoud van My Games bestaat uit 382 partijen die hij speelde tussen 1975 en 1982. Ook hier zijn een aantal potjes van commentaar voorzien. Gebruikt, algebr. en figurine notatie, samen €8,-

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z
 

Winning Quickly with 1.b3 and 1..b6: I. Odessky Alkmaar, 2020 € 14,-  Foto
Winning Quickly with 1.b3 and 1..b6: I. Odessky, New in Chess, Alkmaar 2020, als nieuw, 460 pagina's, figurine notatie. IM Ilya Odessky (1973) is een specialist in 1.b3 and 1…b6 openingen. Onder de rustige indruk die deze maken, sluimeren onvermoede krachten. In deze titel presenteert de auteur zijn bevindingen en prestaties van recente jaren. Zijn verbluffende zetten maken de tegenstander machteloos en leiden tot winst, met zwart en wit. Odessky geeft toe dat sommige varianten enigszins dubieus zijn. Maar in snelschaak en blitz kan dat soms een doorslaggevend ingrediënt zijn. Ilya Odessky is tegenwoordig voornamelijk actief als journalist.
English Tactics: T. Sawyer   € 13,-  Foto
English Tactics: T. Sawyer, Sawyer Publications, paperback, als nieuw, 508 pagina's, algebr. notatie, Engelstalig. De bedoeling van dit boek is om het gevoel van tactiek verder te ontwikkelen. Alle posities ontstonden uit Engelse partijen. De witte stukken staan beneden in elk diagram. Boven elk diagram, in totaal 506 stuks, staat wie aan zet is en wint. Sommige oplossingen zijn makkelijk. Maar er zijn ook zetten die subtiel en verraderlijk zijn. Dat is schaken - duidelijke en geniepige zetten. Bekijk elk diagram nauwkeurig, de stelling is rijp voor tactische winst. De laatste zetten staan in vet afgedrukt met kort commentaar.
Move by Move serie: Diverse auteurs 2011 t/m 2018 € 10,-  Foto
Move by Move serie: Diverse auteurs, Everyman Chess, Londen 2011 t/m 2018, als nieuw, figurine notatie, Engelstalig. De volgende boeken in deze serie zijn verkrijgbaar: Alekhine Defence, Nimzo-Larsen Attack, 1..b6, Modern Defence, King's Indian Defence, Colle, King's Indian Attack, Chigorin Defence, Veresov, 1..d6 en Bird's Opening. Cyrus Lakdawala nam het grootste gedeelte van de reeks voor zijn rekening, andere schrijvers zijn Jimmy Liew, Neil McDonald en Sam Collins. De prijs van elk individueel boek is de helft van de nieuwprijs en bedraagt €10,-


A Universal Weapon: V. Barsky Sofia 2010 € 5,-  Foto
A Universal Weapon: V. Barsky, Chess Stars, Sofia 2010, paperback, goede staat, 224 pagina's. Dit boek bestaat uit elf hoofdstukken met verschillende varianten van zwart's verdediging 1.d4 d6. Elk hoofdstuk omvat een  "Snel Repertoire" gedeelte, gevolgd door een grondig theoretisch en praktisch overzicht in het deel  "Stap voor Stap" en tot slot een "Complete Partijen" gedeelte. Om dit systeem op te nemen in Uw openingenrepertoire volstaat het om de introductie te lezen en de complete potjes na te spelen, waarvan er 56 te vinden zijn. IM Vladimir Barsky (1969) is een journalist en trainer.
Mastering Positional Chess: D. Naroditsky Alkmaar, 2010 € 8,-  Foto
Mastering Positional Chess: D. Naroditsky, New In Chess, Alkmaar 2010, paperback, gebruikt, 240 pagina's. “Als je wilt uitblinken in schaken moet je niet alleen de mooie combinaties op waarde schatten, maar ook de subtiele positionele ideeen”, schrijft Daniel Naroditsky (1995) in dit boek. Dit Amerikaanse schaaktalent werd wereldkampioen bij de junioren in 2007. Mastering Positional Chess is een serieus en onderhoudend leerboek. Hij begon ermee toen hij zich realiseerde dat zijn tekort aan positioneel begrip de oorzaak was dat hij veel partijen verloor. Het boek bevat 6 hoofdstukken over de positionele aspecten van schaken, met veel fraaie partijen en fragmenten van zijn eigen potjes, maar ook partijen van Kasparov, Karpov, Topalov en Petrosjan.
 

Schachdelikatessen: K. Richter Berlijn 1961 € 3,-  Foto
Schachdelikatessen: K. Richter, Walter de Gruyter, Berlijn 1961, paperback, goede staat, enige aantekeningen, 64 pagina's, Duitstalig. 122 lekkernijen in de vorm van raadselachtige problemen, originele studies, komische ingevingen, maar ook faliekante mislukkingen onder het motto: ''wie een kuil graaft voor een ander''. De lezer zal zich zeker amuseren met deze verzameling die werd samengesteld door de Duitse schaker Kurt Richter, en uiteraard zijn de oplossingen bijgeleverd.
New in Chess Losse Nummers 2005 t/m 2020    Foto
New in Chess Jaargangen: Schaakgenootschap Discendo Discimus is in het bezit gekomen van een aantal jaargangen van dit informatieve schaakmagazine. In dit toonaangevende tijdschrift bestaat de inhoud uit partijen, analyses, toernooiverslagen en foto's. De jaargangen 2005 tot en met 2008 (klein formaat) en de jaargangen 2011 tot en met 2017 (groot formaat) zijn nog verkrijgbaar. Schakers die een eventueel nummer missen kunnen nu een jaargang compleet maken. Een complete jaargang bestaande uit 8 nummers is te koop voor €12,50. Losse nummers €1,60.
Schwarz Gewinnt mit 1...g6: A. Soltis Hamburg, 1989 €1,50  Foto
Schwarz Gewinnt mit 1...g6: A. Soltis, Schacharchiv Rattmann, Hamburg 1989, softcover, 128 pagina's, algebrai. notatie, gebruikt met notaties. De oorspronkelijke titel was Black to play and win with 1...g6. Volgens de Amerikaanse veelschrijver GM Andrew Soltis kan zwart op elke opening van wit 1..g6 spelen en gelijk spel krijgen. Hij werkt dat uit in drie hoofdstukken: 1.e4 g6 2.d4 Lg7, 1.d4 g6 2.c4 Lg7 en andere witte openingszetten. De vorige eigenaar had het in zijn repertoire en voorzag het boekje van aantekeningen. Vanwege dit feit en de toch wel magere kwaliteit van het gebodene €1,50.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


Winning Moves: R.Keene New York, 1991 € 2,-  Foto
Winning Moves: R.Keene, Collier Books, New York 1991, paperback, gebruikt, 112 pagina's, figurine notatie. De Engelse GM Raymond Keene koos 250 stellingen uit zijn rubriek Winning Moves die hij schreef voor The Times. Alle posities zijn fragmenten uit gespeelde partijen en zijn gerangschikt naar rechtlijnige winst tot ingewikkelde tactische zettenreeksen. Met oplossingen, alsmede puntentelling waarmee de lezer zijn score kan noteren.
Winning with the Colle System: K. Smith & J. Hall Dallas, 1990 € 5,-  Foto
Winning with the Colle System: K. Smith & J. Hall, Chess Digest, Dallas 1990, paperback, knik in omslag, algebrai. notatie, 262 pagina's, repertoire boek. De Colle-opening is erg populair onder witspelers. Je hoeft er niet veel voor te onthouden, in het kort paarden eruit, de loper op d3, kort rokeren, e4 doorzetten, appeltje eitje en 1-0. De zwartspelers moeten erg op hun tellen passen en naar gelang met passende maatregelen komen. De twee Amerikaanse samenstellers laten zien waar het om draait en tonen achterin nog 36 potjes met uitbundig commentaar.


Nieuwe Schaakkuriosa: T. Krabbé Amsterdam, 1977 € 5,-  Foto
Nieuwe Schaakkuriosa: T. Krabbé, Andriessen bv, Amsterdam 1977, paperback, 224 pagina's, keurige staat. Al sinds jaren in Schaakbulletin vermaakt Krabbé zichzelf en zijn lezers met zijn Schaakkuriosa. Een eerste verzameling daarvan kwam in 1974 in boekvorm uit. In deze nieuwe verzameling verhalen over collectieve blunders, de dolle toren, de gratis zet van Nimzowitsch (de Zwickmühle), de door Troitzky bestudeerde meest zonderlinge capita der eindspeltheorie, en een hoofdstuk over toeval, bluf, mystificatie, wraak en plagiaat. Dat alles geillustreerd met een hoeveelheid fraaie partijen, problemen en eindspelstudies uit de schaakliteratuur. Het meest nieuw; de lezer van Schaakbulletin zal in dit boek meer dan 80% materiaal vinden dat niet eerder door Krabbé werd bijeengebracht.
Chess for the Gifted & Busy: L. Alburt & A. Lawrence New York, 2012 € 9,-  Foto
Chess for the Gifted & Busy: L. Alburt & A. Lawrence,  C.I.R.C., New York 2012, paperback, als nieuw, 304 pagina's. Snel schaken leren? Lees dit boek. De vernuftige en bondige aanpak is op maat gemaakt voor zij die snel willen leren, zonder belangrijke ideeen te missen. Jij bepaalt je doel uit drie mogelijke niveaus. Van beginner naar buurtkampioen? Voltooi level 1 in een middag, speel wat oefenpotjes en je zult vlot schaakmat zeggen! Als je dan een gevorderde schaker ben, toont level 2 je de geheimen van strategie en tactiek en laat zien wat je hoort te weten. Besluit je om een expert te worden, dan zet level 3 je op het pad van aankomend toernooikampioen. Het boek verstrekt ook belangrijke technieken en tips voor veteranen, zelfs voor schakers op meesterniveau. Amerikaans en Europees kampioen GM Lev Alburt is een van de meest gewilde trainers. Al Lawrence is een leraar en auteur.


How Life Imitates Chess: G. Kasparov Londen 2007 € 8,-  Foto
How Life Imitates Chess: G. Kasparov, Heinemann, Londen 2007, hardcover zonder omslag, goede staat, 272 pagina's, Engelstalig. Gary Kasparov is ongetwijfeld de grootste schaker aller tijden. Op zijn eenentwintigste werd hij al wereldkampioen en twintig jaar lang was hij de nummer een van de wereld. Nu hij is gestopt met professioneel schaken, kijkt hij terug op zijn imposante carrière en zoekt hij parallellen tussen het leven en het meest gespeelde spel ter wereld. Volgens Kasparov is het leven een strategisch spel. Hij laat zien welke strategische en emotionele vaardigheden je moet beheersen om de grootste uitdagingen in het leven aan te kunnen en de beste resultaten te behalen.


The Ultimate Colle: G. Lane Londen, 2001 € 5,-  Foto
The Ultimate Colle: G. Lane, Batsford Ltd, Londen 2001, paperback, 160 pagina's, algebr./figurine notatie, goede staat. Voor mensen die weinig tijd hebben om te studeren is dit een manier om snel een fatsoenlijke stelling te verkrijgen. Deze damepionopening geeft mogelijkheden voor een snelle koningsaanval en stond op het repertoire van schakers als Anand, Svidler en Joesoepov. Gary Lane, de Engelse veelschrijver en trainer, schreef een gids over deze opening, en legt de onderliggende plannen uit aan de hand van partijen uit de praktijk. Het boek is geschikt voor de wit- en zwartspeler.
First Steps: The French: C. Lakdawala Londen, 2016 € 9,-  Foto
First Steps: The French: C. Lakdawala, Everyman Chess, Londen 2016, paperback, als nieuw, 238 pagina's, figurine notatie. Het Frans is een betrouwbare en populaire verdediging tegen 1.e4. Zwart vormt een solide basis in het centrum en oefent al vroeg druk uit op de witte formatie. IM Cyrus Lakdawala (1960) legt de basale plannen uit en onderzocht de belangrijkste varianten. De hoofdgedachte wordt benadrukt met notities, tips en waarschuwingen en de lezer wordt regelmatig getoetst met opgaven. Deze titel vertelt wat nodig is om je vertrouwd te maken met de Franse verdediging.


The Semi-Slav: L. Schandorff Glasgow, 2015 € 8,-  Foto
The Semi-Slav: L. Schandorff, Quality Chess, Glasgow 2015, paperback, gebruikt, 264 pagina's, figurine notatie, repertoire. De Deense GM Lars Schandorff (1965) is van mening dat het Semi-Slavisch (1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 e6) een goed wapen is tegen 1.d4. Deze opening bewaart het evenwicht tussen ambitie en degelijkheid. Populair onder clubspelers, maar ook aangewend tijdens matches op het hoogste niveau. Schandorff is de ideale gids om de zwartspelers van dienst te zijn en geeft duiding aan de meest gespeelde variantenreeksen.
Chess School 1b: S. Ivashchenko Moskou, 2007 € 5,-  Foto
Chess School 1b: S. Ivashchenko, Russian Chess House, Moskou 2007, paperback, 112 pagina's, figurine notatie. Dit boek werd samengesteld door de ervaren Russische trainer Sergey Ivashchenko (1979). Het bevat 579 tactische opgaven oplopend in moeilijkheid en is bedoeld  voor beginners, kinderen en ouderen met een Elorating van 1200-1500. De thema's zijn: Win een stuk, maak remise, hoe zet je voort enz. Het bevat weinig tot geen tekst en de oplossingen zijn achterin op te zoeken. Viertalig: Engels, Duits, Russisch, Spaans.


Playing the Trompovsky: R. Pert Glasgow 2013 € 8,-  Foto
Playing the Trompovsky: R. Pert, Quality Chess, Glasgow 2013, hardcover, figurine notatie, gebruikt, 264 pagina's. De Trompovsky, 1.d4 Pf6 2.Lg5, is een goede keus als er weinig tijd is om te studeren, en wit toch streeft naar een voordeeltje. Deze opening is niet zo grondig onderzocht als andere openingen en bezorgt zwart de nodige hoofdbrekens. Pert verstrekt een repertoire met de ambitieuze Trompovsky aanval, maar ook behandelt hij 2.Lg5 tegen het Hollands, evenals de quasi-Tromp 1.d4 d5 2.Bg5. Richard Pert (1981) is een Brits IM en speelde de Trompovsky met veel succes,
Mortal Games: F. Waitzkin Londen 1993 € 8,-  Foto
Mortal Games: F. Waitzkin, Simon & Schuster, Londen 1993, hardcover met omslag, gebruikt, 302 pagina's. De Amerikaan Fred Waitzkin was geobsedeerd door de schaakwereld en tracht in dit fictieve boek een graantje mee te pikken rond de hype om toenmalig wereldkampioen Kasparov. De auteur verkeert in diens vriendenkring, voert gesprekken met tegenstanders Karpov en Kamsky en laat verder zijn fantasie de vrije loop. Niet bijzonder, af en toe herkenbare passages en geen partijen.


Back to Basics: Tactics: D. Heisman Milford, 2007 € 6,-  Foto
Back to Basics: Tactics: D. Heisman, Russell Enterprises, Milford 2007, paperback, nette staat, algeb. notatie, 192 pagina's. Met tactiek kan je materiaal winnen of de tegenstander mat zetten door middel van combinaties. Met deze titel kom je meer te weten over tactische patronen. Je verliest als je stukken kwijt raakt, maar winnen wordt makkelijker als je meer stukken hebt dan je tegenstander. Zelfs de winst van een pion doen je kansen om te winnen stijgen. Dit boek gaat over alle vormen van beginnerstactiek. Heisman behandelt het onderwerp met ongeveer 500 voorbeelden en opgaven oplopend van makkelijk tot zeer moeilijk.
Beating Unusual Chess Openings: R. Palliser Londen, 2006 € 7,-  Foto
Beating Unusual Chess Openings: R. Palliser, Everyman Chess, Londen 2006, paperback, mooi exemplaar, 224 pagina's, figurine notatie. Deze titel is een zegen voor spelers die moeite hebben met ongebruikelijke openingszetten anders dan 1.e4 en 1.d4. Van het beschaafde (Engels, Réti, Koningsindische aanval) naar het afwijkende (Nimzo-Larsen, Bird’s opening) en bizarre (Orang Oetang, Grob's opening); alles wat zwart moet weten om deze zonderlinge systemen het hoofd te bieden kan men in dit boek vinden. De Britse IM Richard Palliser (1981) maakt korte metten met diverse witte mogelijkheden, toont hun sterke en zwakke kanten en komt op de proppen met een betrouwbaar en praktisch repertoire voor de zwartspelers.


Excelling at Technical Chess: J. Aagaard Londen, 2004 € 8,-  Foto
Excelling at Technical Chess: J. Aagaard, Everyman Chess, Londen 2004, paperback, als nieuw, figurine notatie, 184 pagina's. "En de rest is techniek" is een irritante uitdrukking in de schaakliteratuur. Er wordt uitgegaan dat een gewonnen positie omzetten naar een punt of een remisestelling naar een half punt simpel is. Maar zo eenvoudig is het niet en veel punten gaan verloren door "een gebrek aan techniek". Jacob Aagaard (1973) gaat dieper in op dit probleem en geeft tips en wapens waarover elke schaker moet kunnen beschikken. Denk daarbij aan vaardigheden als schematisch denken, dominantie, tegenspel beletten, vesting bouwen en gebruik van zetdwang. Deze hulpmiddelen worden nader toegelicht in geanalyseerde partijen en bevatten talrijke verschillende thema's.
Mastering the Opening & Middlegame: B. Jacobs & A. Dunnington Londen, 2018 € 10,-  Foto
Mastering the Opening & Middlegame: B. Jacobs & A. Dunnington, Everyman Chess, Londen 2018, paperback, als nieuw, 144 pagina's, algebr. notatie. Deze titel, eigenlijk twee boeken in 1 band, is ideaal voor clubspelers die hun begrip willen verbeteren over twee elementen in het schaken: de opening wanneer de linies zijn betrokken en het middenspel wanneer de legers de strijd aangaan. Geschreven in een gebruikersvriendelijke stijl met veel partijen uit de praktijk en bijbehorende opmerkingen, tips en waarschuwingen die de sleutelmomenten benadrukken. Byron Jacobs (1963) behandelt de diverse openingen en Angus Dunnington (1967) neemt het middenspel voor zijn rekening en beide doen dat op een duidelijke en onomwonden manier.


Understanding the Sacrifice: A. Dunnington Londen, 2002 € 6,-  Foto
Understanding the Sacrifice: A. Dunnington, Everyman Chess, Londen 2002, paperback, goede staat, figurine notatie, 144 pagina's. Alle schakers brengen graag een offer, of het nu deel maakt van een mataanval, een verdedigende maatregel of simpel om de tegenstander te verwarren. Echter, een offer moet wel op het goede moment worden gebracht. En het juiste gebruik van een offer is een vaardigheid die weinig schakers bezitten. Angus Dunnington informeert lezers met belangrijke aspecten over allerlei soorten offers, inclusief het dameoffer, offers in eindspelen en de psychologie die is verbonden met het offer. Lees dit boek en offer met vertrouwen!
The Dynamic Reti: N. Davies Londen, 2004 € 6,-  Foto
The Dynamic Reti: N. Davies, Everyman Chess, Londen 2004, paperback, in goede staat, 144 pagina's, figurine notatie. De Reti is jarenlang een populaire keuze voor degene die het centrum wil controleren met stukken. Nigel Davies (1960) schreef het voor de witspeler die behoefte had aan een repertoire gebaseerd op deze opening. Hij omschrijft de plannen voor wit als zwart en analyseerde de hoofdvarianten en scherpe zijwegen. Als U de Reti al speelt of op zoek bent naar een nieuw wapen, dan is dit boek een goede keuze. GM Nigel Davies is een ervaren trainer en voormalig Engels snelschaakkampioen.


Fire on Board: A. Shirov London, 2002 € 13,-  Foto
Fire on Board: A. Shirov, Everyman Chess, London 2002, paperback, gebruikt, 234 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. In deze verzameling beste partijen toont GM Alexei Shirov (1972) waarom hij 30 jaar geleden werd beschouwd als een van de scherpste en vindingrijkste spelers van zijn tijd. Het boek bevat een prachtige selectie
gedetailleerde partijen,  samen met tactische hoogtepunten en eindspelen. Ook speciale aandacht voor de scherpe Botwinnikvariant, die Shirov herhaaldelijk van stal haalde tegen prominente topspelers. Alexei Shirov is tegenwoordig Spaans staatsburger, schaakt nog altijd, maar met wisselend resultaat.
 

Chess Opening Essentials 1: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2010 € 14,-  Foto
Chess Opening Essentials 1: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2010, paperback, als nieuw, 360 pagina's, figurine notatie. Eerste deel van een handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.e4 beginnen verduidelijkt. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het eenvoudige karakter. Zet de plannen voor wit en zwart uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geïllustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.


King's Indian Attack 3 Olomouc, 1998 € 8,-  Foto
King's Indian Attack 3: Olomouc 1998, paperback, in goede staat, figurine notatie, 394 pagina's. De konings-indische aanval wordt toegepast door schakers die geen zin hebben om uitgebreid de theorie door te nemen en kenmerkt zich door de volgende zetten. Pionnen naar e4 en d3, paarden naar d2 en f3, loper naar g2 en korte rokade. Het resultaat beoogt meerdere positionele thema's: pion d3 en pd2 verdedigen e4, Pf3 valt het centrum aan en de loper oefent druk uit. De rokade stelt de koning veilig en brengt een toren in het spel. In deze titel staan 1693 partijen in korte notatie.


Understanding the Queen's Gambit Accepted: A. Delchev & S. Semkov Bulgarije, 2015 € 7,-  Foto
Understanding the Queen's Gambit Accepted: A. Delchev & S. Semkov, Chess Stars, Bulgarije 2015, paperback, als nieuw, 244 pagina's. Een zwart repertoire gebaseerd op het aangenomen damegambiet. Speciale aandacht voor het klassieke systeem met 3.Nf3 Nf6 4.e3 e6, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar alternatieve paden – zoals spanningsopbouw met 4...Bg4, en het vernielzuchtige 4...a6 met als doel snel gelijk spel. Ook benadrukken de auteurs de ideeën achter de zetten en bewaren de details voor het ''stap voor stap'' gedeelte. Alexander Delchev was Europees Grand Prix winnaar in 2004 en speelde meerdere Olympiades voor Bulgarije. Hij is de schrijver van enkele openingsboeken. Semko Semkov speelde in 1 Olympiade en is journalist en theoreticus.
Secrets of Chess Training: M. Dvoretsky Londen, 1991 € 4,-  Foto
Secrets of Chess Training: M. Dvoretsky, Batsford, Londen 1991, paperback, iets vergeeld, 216 pagina's, figurine notatie. De Russische trainingsmethode is de beste ter wereld, zo wordt gezegd. De nestor van Russische schaaktrainers, Mark Dvoretsky, onthult in dit boek de technische aspecten waardoor spelers als Dolmatov en Joesoepov het hoogste niveau konden bereiken. De onderwerpen die aan bod komen zijn het analyseren van afgebroken partijen en eindspelen, problemen en het ontleden van posities uit de praktijk. Met het laatste onderdeel had Dvoretsky veel succes en is nadien door veel trainers overgenomen.
Le Contre-Gambit Cavalotti-Albin: L. Henris Brussel, 1987 € 4,-  Foto
Le Contre-Gambit Cavalotti-Albin: L. Henris, Marchand Editions, Brussel 1987, paperback, gebruikt, Franstalig, 156 pagina's, repertoire. Het Albin tegengambiet (1.d4 d5 2.c4 e5) is tamelijk zeldzaam in de grootmeesterpraktijk en slechts een enkeling durft het te spelen. Morozevich en Hikaru Nakamura gebruikten het incidenteel als verrassingswapen. Hoewel deze opening voor het eerst op het bord kwam in 1861 was het Adolf Albin die het in 1893 begon te spelen. Hij had er weinig succes mee. Luc Henris is een Belgische schaker en FM. In zeven hoofdstukken worden verschillende vormen van het aangenomen en de geweigerde versie tegen het licht gehouden.
 

The English Opening Vol.3: M.Marin Glasgow, 2010 € 8,-  Foto
The English Opening Vol.3: M.Marin, Quality Chess, Glasgow 2010, hardcover, 282 pagina's, gebruikt en voorzien van aantekeningen, figurine notatie. Met dit deel eindigt Marin zijn opening repertoire voor wit met 1.c4, het Engels, door 1.c4 c5 te behandelen. De laatste theoretische ontwikkelingen worden voorgelegd, maar het bruikbaarst is Marin's heldere uitleg hoe de voortvloeiende posities uitgespeeld moeten worden. Het biedt een repertoire voor wit dat waarschijnlijk een leven lang meegaat. De vorige eigenaar heeft het intensief bestudeerd en is verantwoordelijk voor vele notities.
AVRO 1938: M. Euwe Amsterdam, 1979 € 5,-  Foto
AVRO 1938: M. Euwe, Andriessen 1979, Amsterdam, paperback, goede staat, 148 pagina's, algebra. notatie. Het AVRO-schaaktoernooi 1938 was een van de sterkst bezette toernooien uit de geschiedenis van het schaken. Het werd in november 1938 in tien steden in Nederland gehouden. De deelnemers waren Keres, Fine, Botwinnik, Euwe, Reshevsky, Aljechin, Capablanca en Flohr. De eerste twee pakten gedeeld de eerste prijs. Toenmalige wereldkampioen was Alexander Aljechin. Alle partijen die tijdens het toernooi werden gespeeld zijn door Euwe van commentaar voorzien.
Nimzo-Indisch, het Normaal-Complex: L. Pliester Eindhoven, 1993 € 4,-  Foto
Nimzo-Indisch, het Normaal-Complex: L. Pliester, Uitgeverij Schaaknieuws, Eindhoven 1993, paperback, 134 pagina's, algebra.notatie, in goede staat. Het Normaal-Complex ontstaat na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.e3 (ook wel bekend als de Rubinsteinvariant) en is al jaren een van de meest gespeelde openingen. IM Leon Pliester is jaren bezig geweest om de ingewikkelde varianten-complexen te ordenen en van commentaar te voorzien. Oude theorie, maar toch aardig voor wie meer wil weten over de achtergronden van deze opening.
 

Kasparov Against the World: G. Kasparov & D. King New York, 2000 € 10,-  Foto
Kasparov Against the World: G. Kasparov & D. King, KasparovChess Online, New York 2000, gebonden met omslag, gebruikt, algebr. notatie, 202 pagina's. Wereldkampioen Gary Kasparov daagde in 1999 de wereld uit om een partij schaak online te spelen en het werd een gedenkwaardige partij. ''De wereld'' had zwart en elke keer werd de meest plausibele zet gekozen als antwoord. Miljoenen deelnemers en duizenden schakers stuurden hun zetten in. Kasparov verslaat de complete partij in dagboekvorm, geeft bij elke individuele zet een diagram en commentaar en gaat dieper in op kritische momenten.
The Main Line French: 3.Nc3: S. Pedersen Londen, 2001 € 5,-  Foto
The Main Line French: 3.Nc3: S. Pedersen, Gambit, Londen 2001, paperback, 256 pagina's, goede staat, repertoireboek, figurine notatie. Dit boek, geschreven door de Deense IM Steffen Pedersen (1974), is het eerste van twee delen over de Franse verdediging. Hij gaat nauwgezet in op systemen die ontstaan na 3.Pc3 en daardoor krijgt de lezer een uitgebreid palet van gegevens voorgeschoteld over het Rubinstein en Burnsysteem, de Winawer, klassiek spel met o.a. de McCutcheonmethode en Guimard. De auteur begint met 3...dxe4, een zet voor hen die de uitgebreide theorie van het Frans willen omzeilen.


Schaken volgens Kasparov: D. J. ten Geuzendam Alkmaar, 1998 € 9,-  Foto
Schaken volgens Kasparov: D. J. ten Geuzendam, Interchess, Alkmaar 1998, als nieuw, algebra. notatie, 192 pagina's. In het Fontys Schaaktoernooi Tilburg 1997 speelde Kasparov met verve de rol van 'professor' in een confrontatie met elf grootmeesterlijke 'studenten'. Fris van de lever barstte Kasparov los met een overrompelend offensief. Prachtige partijen waren het en de kranten juichten mee. Dit is het verhaal van deze schaakgebeurtenis van de eerste orde. Beleef de opwindingen de spanning opnieuw aan de hand van levendige verslagen, heldere analyses van de partijen en prachtige foto's.
'Waarom Schaakt U Eigenlijk?': D. J. ten Geuzendam Alkmaar, 1996 € 7,-  Foto
'Waarom Schaakt U Eigenlijk?': D. J. ten Geuzendam, Interchess, Alkmaar 1996, hardcover, goede staat, 238 pagina's, algebra. notatie. Er zijn van die schaaktoernooien die net als een bijzondere champagne met een jaartal worden opgesierd. VSB 1996 was zo'n toernooi. Creatief als in zijn beste jaren strooide Gary Kasparov dag in dag uit met fraaie offers. De toenmalige wereldtop analyseerden hun beste partijen, terwijl een keur van Nederlandse schrijvers en publicisten speciaal voor deze gelegenheid schreven over hun relatie tot het schaakspel. Met veel foto's.

» Boekenverkoop index A-L

Berichten: