Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


End Game: D. Lawson New York, 1994 € 10,-  Foto
End Game: D. Lawson, Harmony Books, New York 1994, hardcover met omslag, als nieuw, 254 pagina's. Nigel Short had in een drie jaar durende cyclus zijn rivalen verslagen en mocht in de herfst van 1993 een match spelen om de wereldtitel. Zijn tegenstander werd beschouwd als de meest gevreesde schaker in de geschiedenis van het schaken, Gary Kasparov. Dominic Lawson, een goede vriend van Short, was de enige schrijver met toegang achter de schermen. Hij was getuige van momenten van verrukking en neerslachtigheid, strategie en evaluatie, verboden terrein voor media. In dit boek onthult hij wat er zoal gebeurde tijdens de confrontatie tussen Kasparov en Short.
Onder Grootmeesters: H. Hofhuizen & H. Böhm Tilburg, 1982 € 3,-  Foto
Onder Grootmeesters: H. Hofhuizen & H. Böhm, Interpolis, Tilburg 1982, paperback, nette staat, 110 pagina's. Onder Grootmeesters brengt de lezer in het voor de buitenstaander afgesloten en als wereldvreemd ervaren schaakmilieu. De journalist Hofhuizen doet dat met de bewondering als liefhebber die hem als amateur-schaker eigen is en Böhm doet dat als schaakmeester, begrijpend en relativerend. Een evenwicht, het resultaat van een lange vriendschap tussen beide auteurs met eenzelfde interesse.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


Winning Chess Middlegames: I. Sokolov Alkmaar, 2017 € 13,-  Foto
Winning Chess Middlegames: I. Sokolov, New in Chess, Alkmaar 2017, als nieuw, 286 pagina's, figurine notatie. Ooit verwonderd wat GM's in een oogopslag zien waarom het gaat in een schaakpositie? Strukturen. Het is de manier waarop bepaalde elementen van een groter geheel met elkaar verbonden zijn. Winning Chess Middlegames gaat dieper in op het verwaarloosde maar belangrijke onderwerp van pionstrukturen. Er zijn vier soorten pionstrukturen, dubbelpionnen, geisoleerde pionnen, hangende pionnen en pionmeerderheid. Door zijn toegankelijkheid en diepgravende analyses van Sokolov komt de lezer meer te weten over typische middenspelvragen aangaande ruimte, spanning en initiatief.
Searching for Bobby Fischer: F. Waitzkin New York, 1988 € 9,-  Foto
Searching for Bobby Fischer: F. Waitzkin, Random House, New York 1988, hardcover met omslag, goede staat, 226 pagina's, Engelstalig. Fred Waitzkin was een van de velen die de match tussen Fischer en Spasski volgde. Nadat Fischer was gestopt taande zijn interesse in het spel. Totdat zijn zoontje zich ontpopte als een schaakwonder. Searching for Bobby  Fischer is het verhaal over een vader die zijn zoon Josh tot een belangrijke uitdager in de top van de schaakwereld maakt. Levendig tekent Waitzkin het lot van mislukte schaakmeesters in de parken van New York, gedrag van ambitieuze ouders en de politieke intriges in Rusland. Tussen dit alles zoekt Waitzkin naar de kluizenaar Bobby Fischer, wiens mythe de schaakwereld domineert en de enige die het schaken wist te betoveren door zijn virtuositeit en creatieve furie.
Schaken voor Huisvrouwen: K. van der Weide Amsterdam, 2008 € 4,-  Foto
Schaken voor Huisvrouwen: K. van der Weide, Arbeiderspers, Amsterdam 2008, paperback, als nieuw, 130 pagina's. Mensen vragen zich wel eens af: wat doet zo'n profschaker de hele dag? Zouden zulke lieden zich niet beter nuttig kunnen maken voor de maatschappij? Kun je van schaken leven? Deze en vele andere vragen worden in klare taal beantwoord in dit boek. Verder behandelt het de wording van de hoofdpersoon tot profschaker na het stranden van zijn academische loopbaan. Zijn vader diende in beide gevallen als voorbeeld. Karel van der Weide is een GM in ruste en behoorde een aantal jaren tot 's lands betere schakers.
The Sicilian Taimanov: J. Emms Londen, 2012 € 7,-  Foto
The Sicilian Taimanov: J. Emms, Everyman Chess, Londen 2012, paperback, gebruikt, 368 pagina's, figurine notatie. De Engelse GM John Emms (1967) onderzocht zijn favoriete openingssysteem in het Siciliaans, tevens een betrouwbaar antwoord op 1.e4. Hij speelde deze opening 15 jaar lang op hoog niveau, bestudeerde de Taimanov zowel voor wit als voor zwart en komt met antwoorden op de belangrijkste vragen. John Emms is een ervaren trainer en werkte o.a. met Michael Adams. Ook is hij auteur van een groot aantal schaakboeken.
 

The Road to Chess Improvement: A. Yermolinsky Londen, 2005 € 8,-  Foto
The Road to Chess Improvement: A. Yermolinsky, Gambit, Londen 2005, 224 pagina's, figurine notatie. Een voormalig Amerikaans kampioen komt met oplossingen om het spelpeil te verbeteren. GM Alex Yermolinsky (1958), eens een van de sterkste spelers van Amerika verstrekt de lezer inzichten die hij opdeed tijdens de toernooipraktijk, leidt de lezer weg van snelle oplossingen en legt de nadruk op begrip en besluitvorming. Een groot deel van het boek behandelt verschillende openingen, inclusief methodes om onbekende maar gevaarlijke varianten te bestrijden, b.v. de Grand Prix aanval.


De Verdediging: V. Nabokov Amsterdam, 1991 € 7,-  Foto
De Verdediging: V. Nabokov, De Bezige Bij, Amsterdam 1991, gebonden met omslag,als nieuw, 220 pagina's. De Verdediging gaat over GM Loezjin, voor wie de wereld buiten het schaken weinig meer dan een droom is en het spel een onontkoombare afgrond die steeds dreigender wordt. Er treden in de schaakliteratuur meer schakers op die niet goed met het leven overweg kunnen, maar zij zijn de scheppingen van minder grote schrijvers en blijven vreemde bedenksels. Vladimir Nabokov (1899-1977) was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Zijn bekendste werk is Lolita, dat in 1955 verscheen. In zijn romans speelt hij vaak een vernuftig en amusant spel met motieven en personen, dat hij zelf vergeleek met het bedenken en oplossen van schaakproblemen, €7,-
Train, Play and Think Like a GM: A. Kotov Londen, 1978 € 15,-  Foto
Train, Play and Think Like a GM: A. Kotov, Batsford, Londen 1978, paperback, totaal 545 pagina's, gebruikt, figurine notatie. De auteur schreef drie boeken die nog steeds de moeite van het bestuderen waard zijn: Train, Play, and Think like a GM. Alexander Kotov (1913-1981) toont in Train like a GM hoe spelers zich voorbereiden op verschillende aspecten van het spel en waarom de Russische trainingsmethodiek baat heeft bij zowel club- als toernooispelers. In Play Like a Grandmaster gaat Kotov dieper in op de volgende onderdelen: positioneel oordeel, planning, oog voor combinaties en rekenen en praktisch spel. In Think like a GM komt men iets te weten waaraan een GM denkt tijdens een partij en waarop hij zijn strategie en tactiek baseert. Engelstalig, met veel diagrammen en voorbeelden uit de praktijk, totaal €15,-
De Secondant: J. Veenstra Groningen, 2016 € 2,50  Foto
De Secondant: J. Veenstra, Passage, Groningen 2016, gebonden, als nieuw, 98 pagina's. Jan Veenstra (1951) schreef deze novelle in opdracht  van het Hoogeveen schaaktoernooi. Oom Jan is een bijzondere man. Niet gek, maar apart. Hij is boekhouder bij een christelijke reisvereniging, vrijgezel en verdienstelijk clubschaker. Volkomen onverwacht krijgt hij de kans secondant te worden van een Nederlandse schaakgrootmeester, die ook internationaal hoge ogen gooit. De grootmeester staat aan de vooravond van een grote internationale vierkamp in het Deense Odense. Hij wil zich hier in alle rust op voorbereiden, maar heeft in Nederland te kampen met enige turbulentie. Hoe gaat dit aflopen?
Goldene Schachzeiten: M. Vidmar Berlijn, 1960 € 7,-  Foto
Goldene Schachzeiten: M. Vidmar, W. de Gruyter & Co., Berlijn 1960, paperback, redelijke staat, 260 bladzijden, algebraische notatie. In deze biografie beschrijft Milan Vidmar zijn herinneringen aan tijdgenoten en avonturen op het schaakbord. Milan Vidmar (1885-1962) was een Sloveens schaker. Zijn eigenlijke beroep was elektrotechisch ingenieur en hij was woonachtig in Wenen, toendertijd het centrum van de schaakwereld. In kleurrijke bewoordingen schetst hij een tijdsbeeld over spelers, diverse toernooien waarin hij meespeelde en ook laat hij een aantal van zijn mooiste partijen zien.


My 60 Memorable Games: B. Fischer Londen, 1972 € 5,-  Foto
My 60 Memorable Games: B. Fischer, Faber & Faber, Londen 1972, pocket, gebruikt, Engelse notatie, 384 pagina's. My 60 Memorable Games werd geschreven gedurende een periode van een aantal jaren en bevat Fischer's eerlijke, objectieve en kritische beschouwingen over 60 partijen die hij won, remise maakte of verloor tussen 1957 en 1967. Bij het lezen van zijn observaties is het alsof de lezer terug in de tijd reist en persoonlijk getuige is. Voor deze pocket is gebruik gemaakt van de authentieke tekst en analyses, overeenkomstig de eerste uitgave in 1969. Larry Evans, een persoonlijke vriend van Fischer, is verantwoordelijk voor de inleidingen bij de partijen.


Anand Move by Move: Z. Franco Londen, 2014 € 10,-  Foto
Anand Move by Move: Z. Franco, Everyman Chess, Londen 2014, paperback, gebruikt, 372 pagina's, figurine notatie. Anand is onmiskenbaar een van de grootste schakers. GM Zenón Franco (Paraguay, 1956) bekeek de schaakloopbaan van deze speler en selecteerde een groot aantal van zijn favoriete partijen. Franco licht toe wat er geleerd kan worden van Anand's spel. De Move by Move methode is een ideale manier om schaak te studeren. Zorgvuldig uitgekozen vragen en antwoorden worden gebruikt om de individuele vorderingen te meten en de lezer te prikkelen om zijn spel te verbeteren.
Opening Preparation: M. Dvoretsky & A. Yusupov Londen, 1994 € 6,-  Foto
Opening Preparation: M. Dvoretsky & A. Yusupov, Londen 1994, paperback, goede staat, figurine notatie, 304 pagina's, Engelstalig. Een openingsboek dat de studie van elke opening vergemakkelijkt. Afwisselend en dat maakt het doornemen fris en boeiend. De hoofdstukken werden daadwerkelijk behandeld in Dvoretsky's schaakacademie. Dvoretsky en Yusupov zijn leraren en in elk hoofdstuk wordt de klas toegesproken en is de focus gericht op hun toehoorders. Met veel partijen van beide auteurs, waarin de onderliggende denkbeelden en mogelijke uitvoering uit de doeken wordt gedaan. Niet alleen interessant leesmateriaal, maar ook waarin de lezer ontdekt dat na lezen het eigen spel vooruit is gegaan. Daarom is dit boek uitdagend en stimulerend, zonder overweldigend te worden.


Test Your Chess Skills: S. Guliev & L. Guliev Alkmaar, 2018 € 9,-  Foto
Test Your Chess Skills: S. Guliev & L. Guliev, New in Chess, Alkmaar 2018, paperback, als nieuw, 206 pagina's, figurine notatie. De Azerbeijaanse broers Sarjan (1968) en Logman Guliev (1974) hebben een selectie samengesteld van opgaven uit eigen partijen. De oplossingen bieden zelden spectaculair vuurwerk. Het kan een ''stille zet'' zijn of er wordt gevraagd naar een mening over een bepaalde positie. De oplossingen worden door de auteurs voorzien van een eindoordeel en afgesloten met een gezegde. De lezer kan punten behalen bij elke opgave en wordt in deze titel uitgenodigd om sneller een besluit te nemen in allerlei kritische situaties.
 

Victor Bologan Selected Games 1985-2004: V. Bologan Milford, 2007 € 8,-  Foto
Victor Bologan Selected Games 1985-2004: V. Bologan, Russell Enterprises, Milford 2007, paperback, gebruikt, 236 pagina's, figurine notatie. Victor Bologan )1971) is een GM uit Moldavië. Hij won een groot aantal toernooien, maar is tegenwoordig meer bezig met schaaktraining. Dit autobiografische werk bevat zijn ervaringen en ontwikkeling, tevens 52 partijen met toelichting, foto's en inhoudsopgave van spelers, resultaten, openingen en strategische, technische en psychologische vaardigheden.
The Sicilian Labyrinth 1 & 2: L. Polugajevsky New York, 1991 € 25,-  Foto
The Sicilian Labyrinth 1 & 2: L. Polugajevsky, Pergamon Chess, New York 1991, paperbacks, goede staat, totaal 346 pagina's, figurine notatie. De inhoud bestaat uit 250 Siciliaanse partijen met toelichting en gerangschikt op kritisch thema. Lev Polugajevsky (1934-1995) speelde zijn leven lang Siciliaans met wit en zwart en behandelt openingsblunders, theoretische geschillen, aanval- en verdedigingsmethoden, offerthema's, verschil in waardeoordeel van lichte stukken en open lijnen en diagonalen. Maar ook beschrijft hij op boeiende wijze wat de twee spelers denken en het belang van het doel dat zij willen bereiken. Het resultaat is dat tegen het eind van het tweede deel de lezer de ideeën begrijpt die constant aan de orde zijn, ondanks gespeelde varianten zoals Najdorf, Draak of Taimanov, en de ontwikkeling van de openingstheorie, samen €25,-


Sacrifice & Initiative in Chess: I. Sokolov Alkmaar, 2013 € 12,-  Foto
Sacrifice & Initiative in Chess: I. Sokolov, New in Chess, Alkmaar 2013, paperback, nieuwstaat, 256 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. Het offer is een mooi en complex onderdeel van het schaakspel. Het vereist moed om materiaal te offeren om voordeel te verkrijgen. Soms moet men een offer plegen zonder de volledige uitkomst te kunnen overzien. Het juiste ogenblik is belangrijk, omdat later misschien de kans is verkeken. Sokolov presenteert een aantal vaardigheden die kunnen helpen bij de kunst van het offeren. Door te concentreren op het doel leert hij om tot een redelijke risico-beoordeling te komen en te vertrouwen op de intuïtie. Met 92 partijen uit de praktijk die uitgebreid worden toegelicht.


Schachunterricht: A. Jussupow Weißenhorn, 2006 € 9,-  Foto
Schachunterricht: A. Jussupow, Eigen beheer, Weißenhorn 2006, hardcover, 224 pagina's, nieuwstaat, figurine notatie. De Russische schaker Artur Jussupow (1960) behoorde 30 jaar geleden tot de wereldtop. Begin jaren negentig hij emigreerde naar Duitsland en schreef een aantal boeken over het spel. In dit boek behandelt hij een aantal thema's als grondrijkombinaties, kandidaatzetten, slechte loper, ruilen, vrijpion middenspel, dubbele aanval, uitsluitingsmethode, zetdwang, verbeteren stukken en stukvangst. De auteur heeft vele opgaven achter elkaar gezet, uiteraard met de oplossingen. Er is ook sprake van een puntenwaardering bij elke opgave, zodat de oplettende student kan zien of zijn spel vooruit gaat.


Grandmaster Chess Strategy: Jurgen Kaufeld & G. Kern Alkmaar, 2011 € 10,-  Foto
Grandmaster Chess Strategy: Jurgen Kaufeld & G. Kern, New in Chess, Alkmaar 2011, paperback, gebruikt, figurine notatie, 224 pagina's. Neem een goede schaker als voorbeeld. Door zijn keuze van zetten en stijl te bestuderen is een manier om je spel naar een hoger peil te brengen. Dit is wat Guido Kern en Jurgen Kaufeld voor deze titel deden met de Zweedse schaker Ulf Andersson. Kaufeld en Kern selecteerden 80 van zijn partijen en rangschikte ze in 15 thematische lessen. De twee Duitse auteurs hebben door het boek veel opgaven gevlochten en attenderen de lezer op belangrijke stadia gedurende een partij. Guido kern (1961) is een IM en trainer voor de Duitse Schaakbond en Jürgen Kaufeld (1976) is een FIDE meester.
Secrets of Modern Chess Strategy: J. Watson Londen, 1998 € 9,-  Foto
Secrets of Modern Chess Strategy: J. Watson, Gambit, Londen 1998, paperback, 270 pagina's, goede staat, figurine notatie, Engelstalig. Deze titel gaat dieper in hoe ver de begrippen pionmeerderheid, centrum en structurele zwakheden in de loop der jaren zijn verfijnd. Watson praat de lezer bij met voorbeelden en schema's, zoals de bereidheid om achtergebleven pionnen te accepteren in ruil voor dynamisch spel, de goede 'slechte' loper, paarden die zich nuttig maken aan de rand en het kwaliteitsoffer dat een overwegende rol ging spelen door naoorlogse Russische schakers. Dit grondig opgezette boek wordt besloten met gedeeltes over profylactisch denken, dynamiek, en hoe dit alles toepasbaar is in hedendaagse openingssystematiek.
 

De Wereld van de Schaakopening 1: P. van der Sterren Baarn 2004 € 5,-  Foto
De Wereld van de Schaakopening 1: P. van der Sterren, Tirion Sport, Baarn 2004, paperback, gebruikt, 240 pagina's, algebra. notatie. Paul van der Sterren behoorde lange tijd tot de Nederlandse schaaktop en schreef een aantal boeken over het spel. De auteur begint bij zet één en geeft een overzicht van alles wat er in de loop der jaren aan openingstheorie bedacht is. In drie delen komen alle openingen aan bod, met veel aandacht voor uitleg en achtergronden. Deel 1 behandelt de belangrijkste openingen met de beginzet 1.d2-d4.
Schaken voor je Plezier: H. Bouwmeester & I. Hendriks Kampen, 1989 € 3,-  Foto
Schaken voor je Plezier: H. Bouwmeester & I. Hendriks, La Riviere & Voorhoeve, Kampen 1989, 186 pagina's, paperback, gebruikt, algebra. notatie. Elke schaker zal op zijn tijd wel eens een geweldige zet op het bord brengen. Wie zich de voorbeelden van grote en kleine meesters inprent, komt in de eigen praktijk gemakkelijker tot het vinden van verborgen finesses.  In deze titel worden 100 briljante partijen en fragmenten op de voet gevolgd.


Wat is er Mis, Mijnheer Kasparov?: E. Bouwmans & T. Kastelijn Alkmaar, 2009 € 6,-  Foto
Wat is er Mis, Mijnheer Kasparov?: E. Bouwmans & T. Kastelijn, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, goede staat, 224 pagina's. Dit boek bevat een selectie van de beste artikelen uit SCHAAKNIEUWS. Dat blad liet bij de opheffing, eind 2008, een grote leegte achter. 23 jaar lang heeft de Eindhovense redactie, ondersteund door een stoet freelancers, het Nederlandse schaakpubliek op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het Nederlandse en het internationale schaak. De analyses van John van der Wiel en Theo Hommeles, de ontboezemingen van Karel van der Weide, de tirades van Rini Kuijf - het is hier allemaal terug te vinden.
 

How to Play Black Against the Staunton Gambit: E. Schiller & B. Colias Dallas, 1993 € 4,-  Foto
How to Play Black Against the Staunton Gambit: E. Schiller & B. Colias, Chess Digest, Dallas 1993, paperback, gebruikt, 143 pagina's, algebra. notatie, repertoire. Witspelers hebben soms de neiging om na 1.d4 f5 2.e4 te spelen, het Stauntongambiet. Spelers met de zwarte stukken vrezen dit systeem, maar na het doornemen van de 49 partijen die in dit boekje staan is die angst verdwenen. De twee auteurs, de Amerikanen Eric Schiller en Bill Colias komen met zinnig commentaar en logische toelichting.
Secret Weapons: A. Martin Brighton, 1991 € 3,-  Foto
Secret Weapons: A. Martin, Tournament Chess, Brighton 1991, paperback, gebruikt, 126 pagina's, figurine notatie. Geen enkele schaker wil als voorspelbaar overkomen en een veelzijdige speler heeft altijd voordeel. Secret Weapons is erop gericht het repertoire uit te breiden en de manier van spelen te verbeteren. En op deze manier voordeel te krijgen. Deze titel bevat interessante ideeën en de nadruk ligt op toepassing in de praktijk en zo punten te scoren. IM Andrew Martin (1957) komt met nieuwtjes in de Trompowski, Koningsindisch, Nimzoindisch, Spaans, Siciliaans en Skandinavisch die voor verrassingen kunnen zorgen. Het grootste hoofdstuk is besteed aan de Siciliaanse Kalashnikov.
De Leeuw,  Hét Zwarte Wapen: J. van Rekom & L. B. Jansen Tilburg, 1997 € 5,-  Foto
De Leeuw,  Hét Zwarte Wapen: J. van Rekom & L. B. Jansen, Syntax publishers, Tilburg 1997, paperback, gebruikt, 320 pagina's, figurine notatie. Wat is De Leeuw eigenlijk en wat zijn de sterke en zwakke punten van deze speelwijze? Vooral rond Sliedrecht en Dordrecht was dit systeem erg in zwang. Na de zetten 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 (of 3...e5) spreken de twee auteurs over De Leeuw. Mede dankzij een team van analytici, opmakers en ontwerpers is 'De Leeuw, Hét Zwarte Wapen' uitgegroeid tot een soort schaakencyclopedie, die zowel voor mede- als tegenstanders van het systeem 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 de moeite waard is. Dit boek is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
The Pirc Defence: G. Botterill & R. Keene Londen, 1973 € 7,-  Foto
The Pirc Defence: G. Botterill & R. Keene, Batsford, Londen 1973, gebonden exemplaar in keurige staat, omslag ontbreekt, 260 pagina's, Engelse notatie. De twee Britse auteurs zijn verantwoordelijk voor dit degelijke boek over de Pircverdediging. Natuurlijk erg gedateerd, maar voor wie meer wil weten over deze opening is het onontbeerlijke kost. Tussen het variantencomplex die in dit werk aan bod komen staan tevens een groot aantal partijen weergegeven.


Scotch 4...Qh4: J. Hall Dallas, 1995 € 4,-  Foto
Scotch 4...Qh4: J. Hall, Pickard & Son, Dallas 1995, paperback, gebruikt, 104 pagina's, algebrai. notatie. Deze titel is gewijd aan de Steinitzvariant van het Schots, 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.d4 exd4 4.Nxd4 Dh4. Dit systeem is onmiskenbaar zwart's meest uitdagende bestrijding van het Schots. Na vier zetten moet wit vechten tegen zwart's voorbereiding en is gedwongen om zijn e-pion te offeren en zijn 'positionele'' bruggen achter zich te verbranden. Zwart lokt een crisis uit, pakt een belangrijke centrumpion en houdt een compacte stelling zonder zwaktes. Wit heeft geen keus om naar compensatie te zoeken, in gedachte dat elk eindspel gewonnen is voor zwart. Maximale spanning heerst in de scherpe strijd die volgt. De Steinitzvariant is daardoor een ideaal wapen voor degene die willen winnen met zwart.
Deux Cents Parties d'Echecs par A. Alekhine East Sussex, 1979 € 4,50  Foto
Deux Cents Parties d'Echecs par A. Alekhine: British Chess Magazine, East Sussex 1979, paperback, gebruikt, 490 pagina's, algebr. notatie, Franstalig. In dit tweede deel vindt men simultaan- consultatie en toernooipartijen van oud-wereldkampioen Alexander Aljechin. De eerste simultaanpartij stamt uit het jaar 1923 en de laatste is een partij die werd gespeeld tijdens de match om het wereldkampioenschap in Buenos Aires 1927. Totaal 200 partijen, ruim voorzien van uitleg en analyses, waarbij enige kennis van de Franse taal onontbeerlijk is.


Taktische Lösungen im Grünfeld-Indisch: G. Nesis & I. Blechzin Hollfeld, 1992 € 4,50  Foto
Taktische Lösungen im Grünfeld-Indisch: G. Nesis & I. Blechzin, Bange Verlag, Hollfeld 1992, paperback, nette staat, 112 pagina's, algebr. notatie. De Russische toptrainer Gennadi Nesis (1947) schreef dit boek samen met co-auteur en IM Igor Blechzin (1941-2020) waarin kennis van de opening en tactiek broederlijk samengaan. De 52 partijen tussen prominente spelers zijn gedetailleerd van commentaar voorzien. De Grünfeld is nog immer een populaire opening en laat zien hoe een breed pionnenfront een stormram kan zijn of een aanvalsobject kan vormen.
The Latvian Gambit: K. Grivainis Davenport, 1985 € 8,-  Foto
The Latvian Gambit: K. Grivainis, Thinkers' Press, Davenport 1985, goede staat, 200 pagina's, figurine notatie. Deze titel telt 179 bladzijden met partijen opgedeeld in volgorde van openingszetten. Pagina 180 tot 189 bestaat uit een index van de verscheidenheid in varianten. De potjes zijn in korte notatie, simpel na te spelen en op elke pagina zijn meerdere partijen weergegeven. Velen veroordelen het gambiet, maar correspondentiespelers omarmen het en vinden het kansrijk. Vandaar de vele correspondentiepartijen die het boek rijk is.
Open Ruy Lopez: G. Flear Londen, 2000 € 5,-  Foto
Open Ruy Lopez: G. Flear, Everyman Chess, Londen 2000, paperback, 160 pagina's, prima conditie, repertoireboek. Het open Spaans (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 Pxe4) is op clubniveau en onder grootmeesters een populaire keus. Het biedt de gelegenheid voor wit/zwart op een krachtmeting waarbij de speler met de beste voorbereiding de grootste kans op de winst maakt, zoals dat vaak het geval is. Het is daarom geen verrassing dat in het verleden vechters als Euwe, Timman, Anand en Kortsjnoi met graagte naar het Open Spaans grepen. De Engelse GM Glenn Flear (1959), tegenwoordig woonachtig in Frankrijk, gaat in dit boek in op de grondbeginselen, tactiek en strategie voor beide kleuren en doet dat aan de hand van 88 uitvoerig geanalyseerde partijen.


Sicilian Kalashnikov: J. Pinski & J. Aagaard Londen, 2001 € 6,-  Foto
Sicilian Kalashnikov: J. Pinski & J. Aagaard, Everyman Chess, Londen 2001, paperback, gebruikt, figurine notatie, 176 pagina's, repertoire. De Kalashnikovvariant is een moderne speelwijze in het Siciliaans. Al op zet vier haalt zwart uit naar het centrum en zet de toon voor de rest van de partij. Het spel kan erg scherp worden en meestal is de best voorbereide speler succesvol, zoals in veel Siciliaanse varianten.  In deze gids nemen Jacob Aagaard en Jan Pinski een kijkje naar de kritische ideeën van een opening die men de laatst jaren als volwaardig is gaan beschouwen. Met 35 complete partijen als toelichting. Jacob Aagaard (1973) is een Deens IM en Jan Pinski (1979) heeft de Poolse nationaliteit.
The Killer Grob: M. Basman Oxford, 1991 € 12,-  Foto
The Killer Grob: M. Basman, Pergamon Chess, Oxford 1991, gebruikt, 176 pagina's, figurine notatie. De Engelse IM Mike Basman (1946) had de gewoonte om topspelers tijdens toernooien te trakteren op de hoogst omstreden Grob opening (1. g4 of 1 ... g5, Borg). Onder zijn slachtoffers bevonden zich o.a. Nunn en Speelman, zeker niet de minsten. In dit boek toont hij hoe men kan oogsten met deze ongewone opening. Ook zijn er 13 complete partijen opgenomen waarin wordt gevraagd welke zet in aanmerking komt. De lezer kan d.m.v. een puntensysteem beoordelen of hij vorderingen maakt met zijn opgedane kennis en behandeling van deze bizarre opening.


The Open Sicilian 1: M. Pavlovic Glasgow, 2010 € 7,-  Foto
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, gebruikt, 168 pagina's, figurine notatie, met enkele notaties van de vorige eigenaar. Milos Pavlovic (1964) is een Servisch GM en werd in 2002 kampioen van Joegoslavië. In dit boek geeft hij uitleg over diverse systemen die zijn oorsprong vinden vanuit het open Siciliaans. In bijzonder 3 scherpe variantenreeksen waaronder het stukoffer 13. Pb5 in de Sveshnikov, de Rauzer, verschillende zijtakken die kunnen ontstaan vanuit de Draak (Topalovvariant) en de Taimanov. In het verleden leverde Pavlovic bijdragen voor New In Chess en Chess Informant. The Open Sicilian 1 is daardoor een overzichtelijke gids aangaande verschillende zijtakken van een opening die nog steeds aan verandering onderhevig is.


The Fighting Fajarowicz: T. Harding Dallas, 1996 € 5,-  Foto
The Fighting Fajarowicz: T. Harding, Chess Digest, Dallas 1996, paperback, redelijke staat, 228 pagina's, algebra. notatie. De Duitse schaker Sammi Fajarowicz (1908-1940) begon eind jaren twintig van de vorige eeuw te experimenteren met de zetvolgorde 1.d4 Nf6 2.c4 e5 3.dxe5 Ne4!? en boekte daar aardig succes mee. De Brit Tim Harding, schrijver van vele schaakboeken, dook in deze variant en stelde voor deze titel een theoretisch deel en een partijdeel samen. Deze variant wordt vaak aangewend in correspondentiepartijen en dat is te merken in het partijgedeelte. Maar ook avontuurlijke club- en toernooispelers laten zich niet onbetuigd. In totaal zijn 372 correspondentie en gewone partijen te bewonderen.
Taming the Sicilian: N. Davies Londen, 2002 € 3,50  Foto
Taming the Sicilian: N. Davies, Everyman Chess, Londen 2002, paperback, gebruikt, figurine notatie, 144 pagina's. Het Siciliaans is zwart's meest ambitieuze en populaire antwoord op 1.e4. Maar wat is de witte aanpak tegen deze opening? Moet wit zich begeven in massa's theorie en complicaties, waarvan de speler die op de hoogte is van het laatste ''nieuwtje'' wint, of passen en zich richten tot de stille wateren van verschillende Anti-Siciliaanse systemen? Misschien ligt de waarheid in het midden. GM Nigel Davies pakt de open Siciliaan in al zijn vormen aan d.m.v. het fianchetto van de koningsloper. De witspeler kan volgens Davies zo met zelfvertrouwen de strijd tegemoet zien.

» Boekenverkoop index A-L

Berichten: