Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Test Your Chess Skills: S. Guliev & L. Guliev Alkmaar, 2018 € 9,-  Foto
Test Your Chess Skills: S. Guliev & L. Guliev, New in Chess, Alkmaar 2018, paperback, als nieuw, 206 pagina's, figurine notatie. De Azerbeijaanse broers Sarjan (1968) en Logman Guliev (1974) hebben een selectie samengesteld van opgaven uit eigen partijen. De oplossingen bieden zelden spectaculair vuurwerk. Het kan een ''stille zet'' zijn of er wordt gevraagd naar een mening over een bepaalde positie. De oplossingen worden door de auteurs voorzien van een eindoordeel en afgesloten met een gezegde. De lezer kan punten behalen bij elke opgave en wordt in deze titel uitgenodigd om sneller een besluit te nemen in allerlei kritische situaties.
Hooked on Chess: B. Hook Alkmaar, 2008 € 8,-  Foto
Hooked on Chess: B. Hook, New in Chess, Alkmaar 2008, paperback, als nieuw, 192 pagina's, Engelstalig. Bill Hook's (1925-2010) persoonlijke herinneringen zijn een lust om te lezen. Hij had een aantal passies zoals schaken, fotografie, schilderen, reizen en gokken. Op 18-jarige leeftijd leerde hij schaken in een sanatorium waar hij verbleef en dat had een effect op zijn verdere leven. Hij trok naar New York en werd een frequent bezoeker van ''The Flea House'', een schaakclub waar amateurs, beroemdheden en scharrelaars elkaar troffen. Nauwgezet beschrijft Hook zijn ontmoetingen en belevenissen. Later verhuisde hij naar de Maagdeneilanden, bouwde een huis en won in 1980 een gouden medaille voor het beste resultaat op het eerste bord van de Olympiade. Hook's avonturen als gokker zijn soms erg vermakelijk. Ook voor enkele van zijn partijen, schilderijen en foto's is ruimte gemaakt.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


Victor Bologan Selected Games 1985-2004: V. Bologan Milford, 2007 € 8,-  Foto
Victor Bologan Selected Games 1985-2004: V. Bologan, Russell Enterprises, Milford 2007, paperback, gebruikt, 236 pagina's, figurine notatie. Victor Bologan )1971) is een GM uit Moldavië. Hij won een groot aantal toernooien, maar is tegenwoordig meer bezig met schaaktraining. Dit autobiografische werk bevat zijn ervaringen en ontwikkeling, tevens 52 partijen met toelichting, foto's en inhoudsopgave van spelers, resultaten, openingen en strategische, technische en psychologische vaardigheden.
The Sicilian Labyrinth 1 & 2: L. Polugajevsky New York, 1991 € 25,-  Foto
The Sicilian Labyrinth 1 & 2: L. Polugajevsky, Pergamon Chess, New York 1991, paperbacks, goede staat, totaal 346 pagina's, figurine notatie. De inhoud bestaat uit 250 Siciliaanse partijen met toelichting en gerangschikt op kritisch thema. Lev Polugajevsky (1934-1995) speelde zijn leven lang Siciliaans met wit en zwart en behandelt openingsblunders, theoretische geschillen, aanval- en verdedigingsmethoden, offerthema's, verschil in waardeoordeel van lichte stukken en open lijnen en diagonalen. Maar ook beschrijft hij op boeiende wijze wat de twee spelers denken en het belang van het doel dat zij willen bereiken. Het resultaat is dat tegen het eind van het tweede deel de lezer de ideeën begrijpt die constant aan de orde zijn, ondanks gespeelde varianten zoals Najdorf, Draak of Taimanov, en de ontwikkeling van de openingstheorie, samen €25,-


My Magic Years with Topalov: R. Édouard Landegem, 2019 € 15,-  Foto
My Magic Years with Topalov: R. Édouard, Thinkers Publishing, Landegem 2019, hardcover, nieuwstaat, 308 pagina's, figurine notatie. Romain Édouard gaat in dit boek in op wat het secondantschap inhoudt. Hij werkte met Veselin Topalov van 2010 tot 2014, en hielp hem in 2012-2013 met het winnen van de Grand Prix series en het kandidaatschap voor de wereldtitel. Het was voor de Franse kampioen een unieke ervaring en hij vond het nodig om er een boek over te schrijven. De auteur analyseert niet alleen vele fraaie partijen, maar legt ook uit hoe nieuwe denkbeelden tot stand kwamen. Ook beantwoordt hij vragen zoals: Hoe wordt je secondant? Wat houdt het werk in? Hoe is de samenwerking en hoe bereidt je je voor op een belangrijke partij? Heldere opmaak, veel diagrammen en enkele foto's.
Sacrifice & Initiative in Chess: I. Sokolov Alkmaar, 2013 € 12,-  Foto
Sacrifice & Initiative in Chess: I. Sokolov, New in Chess, Alkmaar 2013, paperback, nieuwstaat, 256 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. Het offer is een mooi en complex onderdeel van het schaakspel. Het vereist moed om materiaal te offeren om voordeel te verkrijgen. Soms moet men een offer plegen zonder de volledige uitkomst te kunnen overzien. Het juiste ogenblik is belangrijk, omdat later misschien de kans is verkeken. Sokolov presenteert een aantal vaardigheden die kunnen helpen bij de kunst van het offeren. Door te concentreren op het doel leert hij om tot een redelijke risico-beoordeling te komen en te vertrouwen op de intuïtie. Met 92 partijen uit de praktijk die uitgebreid worden toegelicht.


Schachunterricht: A. Jussupow Weißenhorn, 2006 € 9,-  Foto
Schachunterricht: A. Jussupow, Eigen beheer, Weißenhorn 2006, hardcover, 224 pagina's, nieuwstaat, figurine notatie. De Russische schaker Artur Jussupow (1960) behoorde 30 jaar geleden tot de wereldtop. Begin jaren negentig hij emigreerde naar Duitsland en schreef een aantal boeken over het spel. In dit boek behandelt hij een aantal thema's als grondrijkombinaties, kandidaatzetten, slechte loper, ruilen, vrijpion middenspel, dubbele aanval, uitsluitingsmethode, zetdwang, verbeteren stukken en stukvangst. De auteur heeft vele opgaven achter elkaar gezet, uiteraard met de oplossingen. Er is ook sprake van een puntenwaardering bij elke opgave, zodat de oplettende student kan zien of zijn spel vooruit gaat.


Grandmaster Chess Strategy: Jurgen Kaufeld & G. Kern Alkmaar, 2011 € 10,-  Foto
Grandmaster Chess Strategy: Jurgen Kaufeld & G. Kern, New in Chess, Alkmaar 2011, paperback, gebruikt, figurine notatie, 224 pagina's. Neem een goede schaker als voorbeeld. Door zijn keuze van zetten en stijl te bestuderen is een manier om je spel naar een hoger peil te brengen. Dit is wat Guido Kern en Jurgen Kaufeld voor deze titel deden met de Zweedse schaker Ulf Andersson. Kaufeld en Kern selecteerden 80 van zijn partijen en rangschikte ze in 15 thematische lessen. De twee Duitse auteurs hebben door het boek veel opgaven gevlochten en attenderen de lezer op belangrijke stadia gedurende een partij. Guido kern (1961) is een IM en trainer voor de Duitse Schaakbond en Jürgen Kaufeld (1976) is een FIDE meester.
Secrets of Modern Chess Strategy: J. Watson Londen, 1998 € 9,-  Foto
Secrets of Modern Chess Strategy: J. Watson, Gambit, Londen 1998, paperback, 270 pagina's, goede staat, figurine notatie, Engelstalig. Deze titel gaat dieper in hoe ver de begrippen pionmeerderheid, centrum en structurele zwakheden in de loop der jaren zijn verfijnd. Watson praat de lezer bij met voorbeelden en schema's, zoals de bereidheid om achtergebleven pionnen te accepteren in ruil voor dynamisch spel, de goede 'slechte' loper, paarden die zich nuttig maken aan de rand en het kwaliteitsoffer dat een overwegende rol ging spelen door naoorlogse Russische schakers. Dit grondig opgezette boek wordt besloten met gedeeltes over profylactisch denken, dynamiek, en hoe dit alles toepasbaar is in hedendaagse openingssystematiek.
 

De Wereld van de Schaakopening 1: P. van der Sterren Baarn 2004 € 5,-  Foto
De Wereld van de Schaakopening 1: P. van der Sterren, Tirion Sport, Baarn 2004, paperback, gebruikt, 240 pagina's, algebra. notatie. Paul van der Sterren behoorde lange tijd tot de Nederlandse schaaktop en schreef een aantal boeken over het spel. De auteur begint bij zet één en geeft een overzicht van alles wat er in de loop der jaren aan openingstheorie bedacht is. In drie delen komen alle openingen aan bod, met veel aandacht voor uitleg en achtergronden. Deel 1 behandelt de belangrijkste openingen met de beginzet 1.d2-d4.
Schaken voor je Plezier: H. Bouwmeester & I. Hendriks Kampen, 1989 € 3,-  Foto
Schaken voor je Plezier: H. Bouwmeester & I. Hendriks, La Riviere & Voorhoeve, Kampen 1989, 186 pagina's, paperback, gebruikt, algebra. notatie. Elke schaker zal op zijn tijd wel eens een geweldige zet op het bord brengen. Wie zich de voorbeelden van grote en kleine meesters inprent, komt in de eigen praktijk gemakkelijker tot het vinden van verborgen finesses.  In deze titel worden 100 briljante partijen en fragmenten op de voet gevolgd.


Wat is er Mis, Mijnheer Kasparov?: E. Bouwmans & T. Kastelijn Alkmaar, 2009 € 6,-  Foto
Wat is er Mis, Mijnheer Kasparov?: E. Bouwmans & T. Kastelijn, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, goede staat, 224 pagina's. Dit boek bevat een selectie van de beste artikelen uit SCHAAKNIEUWS. Dat blad liet bij de opheffing, eind 2008, een grote leegte achter. 23 jaar lang heeft de Eindhovense redactie, ondersteund door een stoet freelancers, het Nederlandse schaakpubliek op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het Nederlandse en het internationale schaak. De analyses van John van der Wiel en Theo Hommeles, de ontboezemingen van Karel van der Weide, de tirades van Rini Kuijf - het is hier allemaal terug te vinden.
 

How to Play Black Against the Staunton Gambit: E. Schiller & B. Colias Dallas, 1993 € 4,-  Foto
How to Play Black Against the Staunton Gambit: E. Schiller & B. Colias, Chess Digest, Dallas 1993, paperback, gebruikt, 143 pagina's, algebra. notatie, repertoire. Witspelers hebben soms de neiging om na 1.d4 f5 2.e4 te spelen, het Stauntongambiet. Spelers met de zwarte stukken vrezen dit systeem, maar na het doornemen van de 49 partijen die in dit boekje staan is die angst verdwenen. De twee auteurs, de Amerikanen Eric Schiller en Bill Colias komen met zinnig commentaar en logische toelichting.
Secret Weapons: A. Martin Brighton, 1991 € 3,-  Foto
Secret Weapons: A. Martin, Tournament Chess, Brighton 1991, paperback, gebruikt, 126 pagina's, figurine notatie. Geen enkele schaker wil als voorspelbaar overkomen en een veelzijdige speler heeft altijd voordeel. Secret Weapons is erop gericht het repertoire uit te breiden en de manier van spelen te verbeteren. En op deze manier voordeel te krijgen. Deze titel bevat interessante ideeën en de nadruk ligt op toepassing in de praktijk en zo punten te scoren. IM Andrew Martin (1957) komt met nieuwtjes in de Trompowski, Koningsindisch, Nimzoindisch, Spaans, Siciliaans en Skandinavisch die voor verrassingen kunnen zorgen. Het grootste hoofdstuk is besteed aan de Siciliaanse Kalashnikov.
De Leeuw,  Hét Zwarte Wapen: J. van Rekom & L. B. Jansen Tilburg, 1997 € 5,-  Foto
De Leeuw,  Hét Zwarte Wapen: J. van Rekom & L. B. Jansen, Syntax publishers, Tilburg 1997, paperback, gebruikt, 320 pagina's, figurine notatie. Wat is De Leeuw eigenlijk en wat zijn de sterke en zwakke punten van deze speelwijze? Vooral rond Sliedrecht en Dordrecht was dit systeem erg in zwang. Na de zetten 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 (of 3...e5) spreken de twee auteurs over De Leeuw. Mede dankzij een team van analytici, opmakers en ontwerpers is 'De Leeuw, Hét Zwarte Wapen' uitgegroeid tot een soort schaakencyclopedie, die zowel voor mede- als tegenstanders van het systeem 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 de moeite waard is. Dit boek is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
The Pirc Defence: G. Botterill & R. Keene Londen, 1973 € 7,-  Foto
The Pirc Defence: G. Botterill & R. Keene, Batsford, Londen 1973, gebonden exemplaar in keurige staat, omslag ontbreekt, 260 pagina's, Engelse notatie. De twee Britse auteurs zijn verantwoordelijk voor dit degelijke boek over de Pircverdediging. Natuurlijk erg gedateerd, maar voor wie meer wil weten over deze opening is het onontbeerlijke kost. Tussen het variantencomplex die in dit werk aan bod komen staan tevens een groot aantal partijen weergegeven.


Scotch 4...Qh4: J. Hall Dallas, 1995 € 4,-  Foto
Scotch 4...Qh4: J. Hall, Pickard & Son, Dallas 1995, paperback, gebruikt, 104 pagina's, algebrai. notatie. Deze titel is gewijd aan de Steinitzvariant van het Schots, 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.d4 exd4 4.Nxd4 Dh4. Dit systeem is onmiskenbaar zwart's meest uitdagende bestrijding van het Schots. Na vier zetten moet wit vechten tegen zwart's voorbereiding en is gedwongen om zijn e-pion te offeren en zijn 'positionele'' bruggen achter zich te verbranden. Zwart lokt een crisis uit, pakt een belangrijke centrumpion en houdt een compacte stelling zonder zwaktes. Wit heeft geen keus om naar compensatie te zoeken, in gedachte dat elk eindspel gewonnen is voor zwart. Maximale spanning heerst in de scherpe strijd die volgt. De Steinitzvariant is daardoor een ideaal wapen voor degene die willen winnen met zwart.
Deux Cents Parties d'Echecs par A. Alekhine East Sussex, 1979 € 4,50  Foto
Deux Cents Parties d'Echecs par A. Alekhine: British Chess Magazine, East Sussex 1979, paperback, gebruikt, 490 pagina's, algebr. notatie, Franstalig. In dit tweede deel vindt men simultaan- consultatie en toernooipartijen van oud-wereldkampioen Alexander Aljechin. De eerste simultaanpartij stamt uit het jaar 1923 en de laatste is een partij die werd gespeeld tijdens de match om het wereldkampioenschap in Buenos Aires 1927. Totaal 200 partijen, ruim voorzien van uitleg en analyses, waarbij enige kennis van de Franse taal onontbeerlijk is.


Taktische Lösungen im Grünfeld-Indisch: G. Nesis & I. Blechzin Hollfeld, 1992 € 4,50  Foto
Taktische Lösungen im Grünfeld-Indisch: G. Nesis & I. Blechzin, Bange Verlag, Hollfeld 1992, paperback, nette staat, 112 pagina's, algebr. notatie. De Russische toptrainer Gennadi Nesis (1947) schreef dit boek samen met co-auteur en IM Igor Blechzin (1941-2020) waarin kennis van de opening en tactiek broederlijk samengaan. De 52 partijen tussen prominente spelers zijn gedetailleerd van commentaar voorzien. De Grünfeld is nog immer een populaire opening en laat zien hoe een breed pionnenfront een stormram kan zijn of een aanvalsobject kan vormen.
The Latvian Gambit: K. Grivainis Davenport, 1985 € 8,-  Foto
The Latvian Gambit: K. Grivainis, Thinkers' Press, Davenport 1985, goede staat, 200 pagina's, figurine notatie. Deze titel telt 179 bladzijden met partijen opgedeeld in volgorde van openingszetten. Pagina 180 tot 189 bestaat uit een index van de verscheidenheid in varianten. De potjes zijn in korte notatie, simpel na te spelen en op elke pagina zijn meerdere partijen weergegeven. Velen veroordelen het gambiet, maar correspondentiespelers omarmen het en vinden het kansrijk. Vandaar de vele correspondentiepartijen die het boek rijk is.
Open Ruy Lopez: G. Flear Londen, 2000 € 5,-  Foto
Open Ruy Lopez: G. Flear, Everyman Chess, Londen 2000, paperback, 160 pagina's, prima conditie, repertoireboek. Het open Spaans (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 Pxe4) is op clubniveau en onder grootmeesters een populaire keus. Het biedt de gelegenheid voor wit/zwart op een krachtmeting waarbij de speler met de beste voorbereiding de grootste kans op de winst maakt, zoals dat vaak het geval is. Het is daarom geen verrassing dat in het verleden vechters als Euwe, Timman, Anand en Kortsjnoi met graagte naar het Open Spaans grepen. De Engelse GM Glenn Flear (1959), tegenwoordig woonachtig in Frankrijk, gaat in dit boek in op de grondbeginselen, tactiek en strategie voor beide kleuren en doet dat aan de hand van 88 uitvoerig geanalyseerde partijen.


Sicilian Kalashnikov: J. Pinski & J. Aagaard Londen, 2001 € 6,-  Foto
Sicilian Kalashnikov: J. Pinski & J. Aagaard, Everyman Chess, Londen 2001, paperback, gebruikt, figurine notatie, 176 pagina's, repertoire. De Kalashnikovvariant is een moderne speelwijze in het Siciliaans. Al op zet vier haalt zwart uit naar het centrum en zet de toon voor de rest van de partij. Het spel kan erg scherp worden en meestal is de best voorbereide speler succesvol, zoals in veel Siciliaanse varianten.  In deze gids nemen Jacob Aagaard en Jan Pinski een kijkje naar de kritische ideeën van een opening die men de laatst jaren als volwaardig is gaan beschouwen. Met 35 complete partijen als toelichting. Jacob Aagaard (1973) is een Deens IM en Jan Pinski (1979) heeft de Poolse nationaliteit.
The Killer Grob: M. Basman Oxford, 1991 € 12,-  Foto
The Killer Grob: M. Basman, Pergamon Chess, Oxford 1991, gebruikt, 176 pagina's, figurine notatie. De Engelse IM Mike Basman (1946) had de gewoonte om topspelers tijdens toernooien te trakteren op de hoogst omstreden Grob opening (1. g4 of 1 ... g5, Borg). Onder zijn slachtoffers bevonden zich o.a. Nunn en Speelman, zeker niet de minsten. In dit boek toont hij hoe men kan oogsten met deze ongewone opening. Ook zijn er 13 complete partijen opgenomen waarin wordt gevraagd welke zet in aanmerking komt. De lezer kan d.m.v. een puntensysteem beoordelen of hij vorderingen maakt met zijn opgedane kennis en behandeling van deze bizarre opening.


The Open Sicilian 1: M. Pavlovic Glasgow, 2010 € 7,-  Foto
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, gebruikt, 168 pagina's, figurine notatie, met enkele notaties van de vorige eigenaar. Milos Pavlovic (1964) is een Servisch GM en werd in 2002 kampioen van Joegoslavië. In dit boek geeft hij uitleg over diverse systemen die zijn oorsprong vinden vanuit het open Siciliaans. In bijzonder 3 scherpe variantenreeksen waaronder het stukoffer 13. Pb5 in de Sveshnikov, de Rauzer, verschillende zijtakken die kunnen ontstaan vanuit de Draak (Topalovvariant) en de Taimanov. In het verleden leverde Pavlovic bijdragen voor New In Chess en Chess Informant. The Open Sicilian 1 is daardoor een overzichtelijke gids aangaande verschillende zijtakken van een opening die nog steeds aan verandering onderhevig is.


The Fighting Fajarowicz: T. Harding Dallas, 1996 € 5,-  Foto
The Fighting Fajarowicz: T. Harding, Chess Digest, Dallas 1996, paperback, redelijke staat, 228 pagina's, algebra. notatie. De Duitse schaker Sammi Fajarowicz (1908-1940) begon eind jaren twintig van de vorige eeuw te experimenteren met de zetvolgorde 1.d4 Nf6 2.c4 e5 3.dxe5 Ne4!? en boekte daar aardig succes mee. De Brit Tim Harding, schrijver van vele schaakboeken, dook in deze variant en stelde voor deze titel een theoretisch deel en een partijdeel samen. Deze variant wordt vaak aangewend in correspondentiepartijen en dat is te merken in het partijgedeelte. Maar ook avontuurlijke club- en toernooispelers laten zich niet onbetuigd. In totaal zijn 372 correspondentie en gewone partijen te bewonderen.
Taming the Sicilian: N. Davies Londen, 2002 € 3,50  Foto
Taming the Sicilian: N. Davies, Everyman Chess, Londen 2002, paperback, gebruikt, figurine notatie, 144 pagina's. Het Siciliaans is zwart's meest ambitieuze en populaire antwoord op 1.e4. Maar wat is de witte aanpak tegen deze opening? Moet wit zich begeven in massa's theorie en complicaties, waarvan de speler die op de hoogte is van het laatste ''nieuwtje'' wint, of passen en zich richten tot de stille wateren van verschillende Anti-Siciliaanse systemen? Misschien ligt de waarheid in het midden. GM Nigel Davies pakt de open Siciliaan in al zijn vormen aan d.m.v. het fianchetto van de koningsloper. De witspeler kan volgens Davies zo met zelfvertrouwen de strijd tegemoet zien.


The French Advance: T. Kosten Brighton, 1998 € 4,-  Foto
The French Advance: T. Kosten, Chess Press, Brighton 1998, paperback, prima staat, figurine notatie, 144 pagina's. De doorschuifvariant (1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5) is een logische en populaire manier om de Franse verdediging te bestrijden. De speler met de witte stukken heeft vanaf zet drie ruimtelijk voordeel en hoopt later aan te vallen op de konings- of damevleugel. Tony Kosten (1958) legt de strategie en tactiek uit van deze dynamische opening. Hij ontvouwt het een en ander voor beide kleuren door middel van 92 modelpartijen.
Das Moderne Blackmar-Diemer Gambit: A. Freidl & G. Studier Heidelberg 1980-1984 € 10,-  Foto
Das Moderne Blackmar-Diemer Gambit: A. Freidl & G. Studier, Schachverlag Rudi Schmaus, Heidelberg 1980-1984, paperbacks, totaal 384 pagina's, goede staat, repertoire, algebrai. notatie, 4 deeltjes, Duitstalig. Deel 1 en deel 4 hebben ondertussen een nieuw onderkomen gevonden, maar deel 2 en 3 zijn nog beschikbaar en werden samengesteld door Alfred Freidl en Georg Studier (1929). De belangstellende student krijgt 192 partijen met deze opening voorgeschoteld. Per deeltje €5,-
Offbeat Spanish: G. Flear Londen, 2000 € 6,-  Foto
Offbeat Spanish: G. Flear, Everyman Chess, Londen 2000, paperback, gebruikt, figurine notatie, 144 pagina's, repertoire. Het besluit welk systeem te spelen als het Spaans op het bord komt is altijd lastig voor zwart. Het is makkelijk om te passief te spelen en in posities te geraken waarin wit snel de overhand krijgt. De Britse GM Glenn Flear (1959) gaat dieper in op de minder begaanbare paden van het Spaans zonder 3..a6. Na de beginzetten 1.e4 e5 2.pf3 pc6 3.Lb5 is er aandacht voor 3..f5 (Schliemann), 3..Pf6 (Berlijns), 3..Pf6 4.0-0 Lc5 (klassiek Berlijns), 3..Lc5 (klassieke verdediging), 3..d6 (Steinitz), 3..Pd4 (Bird), 3..Pge7 (Coziovariant), 3..g6 (Smyslovvariant). 53 partijen zijn opgenomen ter verduidelijking.


Der ''Sneiders-Angriff'' im Lemberger Gegengambit: E. Kunath Ludwigshafen, 1986 € 1,50  Foto
Der ''Sneiders-Angriff'' im Lemberger Gegengambit: E. Kunath, Schachverlag Volker Druke, Ludwigshafen 1986, brochure, goede staat, 32 pagina's, algebrai. notatie, repertoire. Slechts 1 variant uit het Blackmargambiet werd voor deze brochure door Emil Kunath (1931-2007) onderzocht en wel deze: 1.d4 d5 2.e4 dxe4 3.Pc3 e5 4.Dh5. behalve een theoriegedeelte zijn er achterin ook 39 complete potjes te bekijken. Aardig voor wie zijn tegenstander snel in het kreupelhout wil sturen.
Secrets of Grandmaster Play: J. Nunn & P. Griffiths Londen, 1987 € 5,-  Foto
Secrets of Grandmaster Play: J. Nunn & P. Griffiths, Batsford, Londen 1987, paperback, 212 pagina's, algebrai./figurine notatie, goede staat. De twee auteurs, waaronder de Engelse GM John Nunn, hebben een hoop werk van dit boek gemaakt. 24 partijen van John Nunn werden uitvoerig en nauwgezet geanalyseerd. Het is raadzaam om een extra bord ter hand te nemen, aangezien de varianten aanzienlijk de diepte in gaan. Nunn was geen bangelijke speler, vandaar dit aardige boek waarin de lezer een indruk krijgt van de ontwikkeling van de Engelse wiskundige/latere GM.
Grunfeld-Indisch Db3/Lf4: A. Suetin Berlijn, 1992 € 3,-  Foto
Grunfeld-Indisch Db3/Lf4: A. Suetin, Sportverlag GmbH, Berlijn 1992, gebonden, goede staat, figurine notatie, 128 pagina's, repertoire. Kort samengevat draait het in dit boekje om twee hoofdstukken waarin vroegtijdig Db3 en Lf4 wordt toegepast. Na Db3 spreekt men over de Russische variant, omdat het werd gespeeld door Russische spelers zoals Botwinnik, Smyslov en Bronstein. Ook zijn er enkele complete potjes te bewonderen waarin deze systemen zijn gebruikt.


Aron Nimzowitsch: A Reappraisal: R. Keene Londen, 1974 € 9,-  Foto
Aron Nimzowitsch: A Reappraisal: R. Keene, Bell & Sons Ltd., Londen 1974, blauw linnen hardcover met omslag, goede staat, Engelse notatie, 334 pagina's. Raymond Keene's boek is een vervolg op Chess Praxis (ook op deze site te vinden) en beslaan de jaren 1928-1934, opgetekend naar Nimzowitsch's eigen notities en herinneringen. Een keur van  partijen van de grootmeester werd door Keene bijeengebracht, sommige bekend, andere minder bekend dan ze behoren te zijn. In een afzonderlijk hoofdstuk onderzoekt hij gedetailleerd de invloed van Nimzowitsch aangaande de moderne theorie, waaronder een gesprek met de Deen Bent Larsen over de bijdrage van Nimzowitsch op het schaken.
The English Opening Volume One: M. Marin Glasgow, 2009 € 9,-  Foto
The English Opening Volume One: M. Marin, Quality Chess, Glasgow 2009, paperback, 480 pagina's, figurine notatie. De schrijver licht een tipje van de sluier wat betreft zijn eigen repertoire. De Roemeense GM Mihail Marin had een voorkeur voor het Engels en hij gebruikt 33 hoofdstukken om de meest voorkomende en belangrijkste varianten na 1.c4 e5 te verklaren en te duiden. De vorige beheerder heeft het verwoed bestudeerd
en een groot aantal aantekeningen achter gelaten. Vandaar de sympathieke prijs van €9,-.
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker Düsseldorf, 1961 € 2,50  Foto
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker, Walter Rau Verlag, Düsseldorf 1961, paperback, goede staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, was een pragmatische speler. Zijn fixatie lag niet op het aanwenden van openingsfinesses, maar de strijd op het bord en dan hoofdzakelijk tijdens het middenspel en eindspel waar hij taaiheid en vindingrijkheid combineerde. Dit boek, oorspronkelijk in het Engels met als titel Common Sense In Chess, werd pas in 1925 in het Duits gepubliceerd. Zoals Lasker het zelf aangaf moet het als een poging gezien worden om alle fases van een schaakpartij met behulp van algemene principes te behandelen. Het hoofdstuk over openingen is bewust onveranderd gelaten.
 

The English Opening Volume Two: M. Marin Glasgow, 2010 € 12,-  Foto
The English Opening Volume Two: M. Marin, Quality Chess, Glasgow 2010, gebonden, figurine notatie, 432 pagina's. De Roemeense schaker Mihail Marin (1965) onthult zijn eigen repertoire met 1.c4, het Engels. Hij behandelt alle zwarte voortzettingen, behalve 1..e5 en 1..c5. De inhoud is het laatste op het gebied van deze opening, waarin veel nieuwtjes aan bod komen. Maar het meest bruikbaar is toch de duidelijke uitleg hoe de resulterende posities gespeeld moeten worden. De vorige eigenaar van dit boek heeft deze titel fanatiek onder handen genomen en rijkelijk van aantekeningen voorzien. Maar dat hoeft geen beletsel te zijn om meer te weten te komen over het Engels.
NK Kampioenschap Correspondentieschaak 1980-1981: G. den Broeder Kralingseveer, 1982 € 3,-  Foto
NK Kampioenschap Correspondentieschaak 1980-1981: G. den Broeder, Eigen beheer, Kralingseveer 1982, slechte staat, 130 pagina's, algebra. notatie.  De analyses en commentaren bij de 91 partijen zijn van Guido den Broeder (1957). Hij behoorde omstreeks 1980 tot de Nederlandse suptop in het bordschaak en kreeg de titel FIDE-Meester. Hij speelde voor Rotterdam in de hoogste klasse. Hij behaalde tijdens dit correspondentietoernooi de tweede plaats, achter de latere wereldkampioen Joop van Oosterom.

» Boekenverkoop index A-L

Berichten: