Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


The Semi-Slav: L. Schandorff Glasgow, 2015 € 8,-  Foto
The Semi-Slav: L. Schandorff, Quality Chess, Glasgow 2015, paperback, gebruikt, 264 pagina's, figurine notatie, repertoire. De Deense GM Lars Schandorff (1965) is van mening dat het Semi-Slavisch (1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 e6) een goed wapen is tegen 1.d4. Deze opening bewaart het evenwicht tussen ambitie en degelijkheid. Populair onder clubspelers, maar ook aangewend tijdens matches op het hoogste niveau. Schandorff is de ideale gids om de zwartspelers van dienst te zijn en geeft duiding aan de meest gespeelde variantenreeksen.
Chess School 1b: S. Ivashchenko Moskou, 2007 € 5,-  Foto
Chess School 1b: S. Ivashchenko, Russian Chess House, Moskou 2007, paperback, 112 pagina's, figurine notatie. Dit boek werd samengesteld door de ervaren Russische trainer Sergey Ivashchenko (1979). Het bevat 579 tactische opgaven oplopend in moeilijkheid en is bedoeld  voor beginners, kinderen en ouderen met een Elorating van 1200-1500. De thema's zijn: Win een stuk, maak remise, hoe zet je voort enz. Het bevat weinig tot geen tekst en de oplossingen zijn achterin op te zoeken. Viertalig: Engels, Duits, Russisch, Spaans.
The Scandinavian: J. Emms Londen, 2004 € 6,-  Foto
The Scandinavian: J. Emms, Everyman Chess, Londen 2004, paperback, 176 pagina's, figurine notatie, redelijke staat.De laatste jaren is de Skandinavische opening (1.e4 d5) gestegen in populariteit, zowel bij clubspelers als spelers met fors elo. Het kreeg zelfs een stempel van goedkeuring toen Anand het begin jaren negentig begon te spelen. Sindsdien zijn er nieuwe denkbeelden ontstaan voor beide kleuren. En is dit een herziene uitgave van het oorspronkelijke boek uit 1997.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


Playing the Trompovsky: R. Pert Glasgow 2013 € 8,-  Foto
Playing the Trompovsky: R. Pert, Quality Chess, Glasgow 2013, hardcover, figurine notatie, gebruikt, 264 pagina's. De Trompovsky, 1.d4 Pf6 2.Lg5, is een goede keus als er weinig tijd is om te studeren, en wit toch streeft naar een voordeeltje. Deze opening is niet zo grondig onderzocht als andere openingen en bezorgt zwart de nodige hoofdbrekens. Pert verstrekt een repertoire met de ambitieuze Trompovsky aanval, maar ook behandelt hij 2.Lg5 tegen het Hollands, evenals de quasi-Tromp 1.d4 d5 2.Bg5. Richard Pert (1981) is een Brits IM en speelde de Trompovsky met veel succes,
Mortal Games: F. Waitzkin Londen 1993 € 8,-  Foto
Mortal Games: F. Waitzkin, Simon & Schuster, Londen 1993, hardcover met omslag, gebruikt, 302 pagina's. De Amerikaan Fred Waitzkin was geobsedeerd door de schaakwereld en tracht in dit fictieve boek een graantje mee te pikken rond de hype om toenmalig wereldkampioen Kasparov. De auteur verkeert in diens vriendenkring, voert gesprekken met tegenstanders Karpov en Kamsky en laat verder zijn fantasie de vrije loop. Niet bijzonder, af en toe herkenbare passages en geen partijen.
The Art of the Middle Game: P. Keres & A. Kotov Londen, 1989 € 5,-  Foto
The Art of the Middle Game: P. Keres & A. Kotov, Dover, Londen 1989, paperback, gebruikt, 238 pagina's, Engelse notatie.De twee GM's verbinden hun deskundigheid in een analyse over aanval en verdediging in het middenspel. Kotov was een sterke schaker en hij wijdt hoofdstukken aan strategie en tactiek omtrent de koningsaanval en pionposities in het centrum. In de bijdragen van Keres komt de verdediging aan de orde en toont posities die hopeloos lijken, maar toch kansen op redding bieden.


Back to Basics: Tactics: D. Heisman Milford, 2007 € 6,-  Foto
Back to Basics: Tactics: D. Heisman, Russell Enterprises, Milford 2007, paperback, nette staat, algeb. notatie, 192 pagina's. Met tactiek kan je materiaal winnen of de tegenstander mat zetten door middel van combinaties. Met deze titel kom je meer te weten over tactische patronen. Je verliest als je stukken kwijt raakt, maar winnen wordt makkelijker als je meer stukken hebt dan je tegenstander. Zelfs de winst van een pion doen je kansen om te winnen stijgen. Dit boek gaat over alle vormen van beginnerstactiek. Heisman behandelt het onderwerp met ongeveer 500 voorbeelden en opgaven oplopend van makkelijk tot zeer moeilijk.
Beating Unusual Chess Openings: R. Palliser Londen, 2006 € 7,-  Foto
Beating Unusual Chess Openings: R. Palliser, Everyman Chess, Londen 2006, paperback, mooi exemplaar, 224 pagina's, figurine notatie. Deze titel is een zegen voor spelers die moeite hebben met ongebruikelijke openingszetten anders dan 1.e4 en 1.d4. Van het beschaafde (Engels, Réti, Koningsindische aanval) naar het afwijkende (Nimzo-Larsen, Bird’s opening) en bizarre (Orang Oetang, Grob's opening); alles wat zwart moet weten om deze zonderlinge systemen het hoofd te bieden kan men in dit boek vinden. De Britse IM Richard Palliser (1981) maakt korte metten met diverse witte mogelijkheden, toont hun sterke en zwakke kanten en komt op de proppen met een betrouwbaar en praktisch repertoire voor de zwartspelers.


Excelling at Technical Chess: J. Aagaard Londen, 2004 € 8,-  Foto
Excelling at Technical Chess: J. Aagaard, Everyman Chess, Londen 2004, paperback, als nieuw, figurine notatie, 184 pagina's. "En de rest is techniek" is een irritante uitdrukking in de schaakliteratuur. Er wordt uitgegaan dat een gewonnen positie omzetten naar een punt of een remisestelling naar een half punt simpel is. Maar zo eenvoudig is het niet en veel punten gaan verloren door "een gebrek aan techniek". Jacob Aagaard (1973) gaat dieper in op dit probleem en geeft tips en wapens waarover elke schaker moet kunnen beschikken. Denk daarbij aan vaardigheden als schematisch denken, dominantie, tegenspel beletten, vesting bouwen en gebruik van zetdwang. Deze hulpmiddelen worden nader toegelicht in geanalyseerde partijen en bevatten talrijke verschillende thema's.
Mastering the Opening & Middlegame: B. Jacobs & A. Dunnington Londen, 2018 € 10,-  Foto
Mastering the Opening & Middlegame: B. Jacobs & A. Dunnington, Everyman Chess, Londen 2018, paperback, als nieuw, 144 pagina's, algebr. notatie. Deze titel, eigenlijk twee boeken in 1 band, is ideaal voor clubspelers die hun begrip willen verbeteren over twee elementen in het schaken: de opening wanneer de linies zijn betrokken en het middenspel wanneer de legers de strijd aangaan. Geschreven in een gebruikersvriendelijke stijl met veel partijen uit de praktijk en bijbehorende opmerkingen, tips en waarschuwingen die de sleutelmomenten benadrukken. Byron Jacobs (1963) behandelt de diverse openingen en Angus Dunnington (1967) neemt het middenspel voor zijn rekening en beide doen dat op een duidelijke en onomwonden manier.


Understanding the Sacrifice: A. Dunnington Londen, 2002 € 6,-  Foto
Understanding the Sacrifice: A. Dunnington, Everyman Chess, Londen 2002, paperback, goede staat, figurine notatie, 144 pagina's. Alle schakers brengen graag een offer, of het nu deel maakt van een mataanval, een verdedigende maatregel of simpel om de tegenstander te verwarren. Echter, een offer moet wel op het goede moment worden gebracht. En het juiste gebruik van een offer is een vaardigheid die weinig schakers bezitten. Angus Dunnington informeert lezers met belangrijke aspecten over allerlei soorten offers, inclusief het dameoffer, offers in eindspelen en de psychologie die is verbonden met het offer. Lees dit boek en offer met vertrouwen!
The Dynamic Reti: N. Davies Londen, 2004 € 6,-  Foto
The Dynamic Reti: N. Davies, Everyman Chess, Londen 2004, paperback, in goede staat, 144 pagina's, figurine notatie. De Reti is jarenlang een populaire keuze voor degene die het centrum wil controleren met stukken. Nigel Davies (1960) schreef het voor de witspeler die behoefte had aan een repertoire gebaseerd op deze opening. Hij omschrijft de plannen voor wit als zwart en analyseerde de hoofdvarianten en scherpe zijwegen. Als U de Reti al speelt of op zoek bent naar een nieuw wapen, dan is dit boek een goede keuze. GM Nigel Davies is een ervaren trainer en voormalig Engels snelschaakkampioen.
How to Beat the Sicilian Defence: G. Jones Londen, 2011 € 11,-  Foto
How to Beat the Sicilian Defence: G. Jones, Everman Chess, Londen 2011, paperback, als nieuw, 346 pagina's, figurine notatie. Het Siciliaans is verreweg de meest gespeelde opening. Een kant-en-klaar repertoire voor de witspeler is daarbij een onmisbaar wapen. Gawain Jones (1987) gaat de uitdaging tegen het Siciliaans aan. Hij heeft een modern anti-Siciliaans repertoire voor wit samengesteld, gebaseerd op varianten die met succes zijn toegepast op GM-nivo. Dit zijn degelijke en betrouwbare keuzes, maar bevatten het nodige gif. De populaire Koningsindische aanval, diverse Lb5 systemen (Moskou en Rossolimo) en wapens tegen ongewone zwarte pogingen behoren ook tot de inhoud.


Fire on Board: A. Shirov London, 2002 € 13,-  Foto
Fire on Board: A. Shirov, Everyman Chess, London 2002, paperback, gebruikt, 234 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. In deze verzameling beste partijen toont GM Alexei Shirov (1972) waarom hij 30 jaar geleden werd beschouwd als een van de scherpste en vindingrijkste spelers van zijn tijd. Het boek bevat een prachtige selectie
gedetailleerde partijen,  samen met tactische hoogtepunten en eindspelen. Ook speciale aandacht voor de scherpe Botwinnikvariant, die Shirov herhaaldelijk van stal haalde tegen prominente topspelers. Alexei Shirov is tegenwoordig Spaans staatsburger, schaakt nog altijd, maar met wisselend resultaat.
 

Chess Opening Essentials 1: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2010 € 14,-  Foto
Chess Opening Essentials 1: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2010, paperback, als nieuw, 360 pagina's, figurine notatie. Eerste deel van een handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.e4 beginnen verduidelijkt. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het eenvoudige karakter. Zet de plannen voor wit en zwart uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geïllustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.


King's Indian Attack 3 Olomouc, 1998 € 8,-  Foto
King's Indian Attack 3: Olomouc 1998, paperback, in goede staat, figurine notatie, 394 pagina's. De konings-indische aanval wordt toegepast door schakers die geen zin hebben om uitgebreid de theorie door te nemen en kenmerkt zich door de volgende zetten. Pionnen naar e4 en d3, paarden naar d2 en f3, loper naar g2 en korte rokade. Het resultaat beoogt meerdere positionele thema's: pion d3 en pd2 verdedigen e4, Pf3 valt het centrum aan en de loper oefent druk uit. De rokade stelt de koning veilig en brengt een toren in het spel. In deze titel staan 1693 partijen in korte notatie.
Hoog Spel: G. Kasparov Utrecht, 1987 € 3,-  Foto
Hoog Spel: G. Kasparov, Spectrum, Utrecht 1987, paperback, als nieuw, 294 pagina's. Toen Gary Kasparov op 22-jarige leeftijd wereldkampioen werd, was hij de jongste wereldkampioen aller tijden. Tegenstanders noemen hem een tijger, een monster met 100 ogen. Wat voor soort man is dat, die zo'n macht heeft? Hoe kon hij opgroeien in het starre Rusland? In deze biografie vertelt hij zijn eigen verhaal. Hij geeft een blik achter de schermen van het internationale schaken en vertelt over tegenslagen, zijn familie en andere zaken die hem aan het hart gaan. Gedateerd, met foto's en enkele partijen.
The Life and Games of Mikhail Tal New York, 1976 € 8,-  Foto
The Life and Games of Mikhail Tal: RHM Press, New York 1976, paperback, gebruikt, met notaties, 526 pagina's, algebr. notatie. Mikhail Tal (1936-1992) was een fenomenaal schaker en in deze biografie doet hij zelf zijn verhaal met charme en humor. Fraaie partijen worden afgewisseld met anekdotes en gaat hij in op de hoogte- en dieptepunten die hij meemaakte. Zijn gezondheid was als zware roker en drinker slecht te noemen. Maar dit alles kon zijn liefde voor het schaakspel en zijn fantasierijke invallen achter het bord niet beteugelen. Toernooi- en matchresultaten zijn opgenomen, alsmede 100 uitgewerkte partijen en hetzelfde aantal fragmenten met aanmerkingen van de oud-wereldkampioen.
The Complete Book of Chess Strategy: J. Silman Los Angeles, 1998 € 9,-  Foto
The Complete Book of Chess Strategy: J. Silman, Siles Press, Los Angeles 1998, paperback, goede staat, 360 pagina's, algebrai. notatie.Jeremy Silman (1954) stelde een strategische gids in woordenboekvorm samen. Alle aspecten van strategie, tactiek, basale openings- en eindspelkennis, zelfs psychologie worden toegankelijk gemaakt voor spelers van allerlei niveau. Elk thema is op alfabetische volgorde gezet, vergezeld van een duidelijke uitleg en een voorbeeld. 's Werelds beste spelers maken gebruik van deze kennis en nu kunt ook U over deze techniek beschikken. IM Jeremy Silman is een bekend leraar, schrijver en speler en winnaar van ettelijke toernooien, voornamelijk aan de Westkust van Amerika.


Understanding the Queen's Gambit Accepted: A. Delchev & S. Semkov Bulgarije, 2015 € 7,-  Foto
Understanding the Queen's Gambit Accepted: A. Delchev & S. Semkov, Chess Stars, Bulgarije 2015, paperback, als nieuw, 244 pagina's. Een zwart repertoire gebaseerd op het aangenomen damegambiet. Speciale aandacht voor het klassieke systeem met 3.Nf3 Nf6 4.e3 e6, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar alternatieve paden – zoals spanningsopbouw met 4...Bg4, en het vernielzuchtige 4...a6 met als doel snel gelijk spel. Ook benadrukken de auteurs de ideeën achter de zetten en bewaren de details voor het ''stap voor stap'' gedeelte. Alexander Delchev was Europees Grand Prix winnaar in 2004 en speelde meerdere Olympiades voor Bulgarije. Hij is de schrijver van enkele openingsboeken. Semko Semkov speelde in 1 Olympiade en is journalist en theoreticus.
Secrets of Chess Training: M. Dvoretsky Londen, 1991 € 4,-  Foto
Secrets of Chess Training: M. Dvoretsky, Batsford, Londen 1991, paperback, iets vergeeld, 216 pagina's, figurine notatie. De Russische trainingsmethode is de beste ter wereld, zo wordt gezegd. De nestor van Russische schaaktrainers, Mark Dvoretsky, onthult in dit boek de technische aspecten waardoor spelers als Dolmatov en Joesoepov het hoogste niveau konden bereiken. De onderwerpen die aan bod komen zijn het analyseren van afgebroken partijen en eindspelen, problemen en het ontleden van posities uit de praktijk. Met het laatste onderdeel had Dvoretsky veel succes en is nadien door veel trainers overgenomen.
Curse of Kirsan: S. Hurst Milford, 2002 € 5,-  Foto
Curse of Kirsan: S. Hurst, Russell Enterprises, Milford 2002, paperback, gebruikt, 286 pagina's. Schaken kan een obsessie worden, voor zowel beginner of GM. De Britse journalist Sarah Hurst werd besmet met de schaakkoorts en onderzocht zeven jaar de wereld van amateurs en profs. Op zoek naar interviews achtervolgde ze Kasparov in London, sprak met beroemde schakers in Boedapest en trok door de steppen met Kalmukse boeddhisten. Ook begon Hurst de donkere kant van de politiek in het schaken bloot te leggen. De artikelen in dit boek tonen aan dat schaken, krankzinnigheid en politiek vaak een verband sluiten. Nikolai Krylenko, stichter van het Russische schaak, was aanklager in Stalin's showprocessen. Aljechin was een alcoholist die antisemitische stukken schreef voor nazikranten. Bobby Fischer gaf het spel op en maakte een come-back na het breken van sancties. De observaties en opvattingen van Hurst staan garant voor leesplezier.
Le Contre-Gambit Cavalotti-Albin: L. Henris Brussel, 1987 € 4,-  Foto
Le Contre-Gambit Cavalotti-Albin: L. Henris, Marchand Editions, Brussel 1987, paperback, gebruikt, Franstalig, 156 pagina's, repertoire. Het Albin tegengambiet (1.d4 d5 2.c4 e5) is tamelijk zeldzaam in de grootmeesterpraktijk en slechts een enkeling durft het te spelen. Morozevich en Hikaru Nakamura gebruikten het incidenteel als verrassingswapen. Hoewel deze opening voor het eerst op het bord kwam in 1861 was het Adolf Albin die het in 1893 begon te spelen. Hij had er weinig succes mee. Luc Henris is een Belgische schaker en FM. In zeven hoofdstukken worden verschillende vormen van het aangenomen en de geweigerde versie tegen het licht gehouden.
 

The English Opening Vol.3: M.Marin Glasgow, 2010 € 8,-  Foto
The English Opening Vol.3: M.Marin, Quality Chess, Glasgow 2010, hardcover, 282 pagina's, gebruikt en voorzien van aantekeningen, figurine notatie. Met dit deel eindigt Marin zijn opening repertoire voor wit met 1.c4, het Engels, door 1.c4 c5 te behandelen. De laatste theoretische ontwikkelingen worden voorgelegd, maar het bruikbaarst is Marin's heldere uitleg hoe de voortvloeiende posities uitgespeeld moeten worden. Het biedt een repertoire voor wit dat waarschijnlijk een leven lang meegaat. De vorige eigenaar heeft het intensief bestudeerd en is verantwoordelijk voor vele notities.
AVRO 1938: M. Euwe Amsterdam, 1979 € 5,-  Foto
AVRO 1938: M. Euwe, Andriessen 1979, Amsterdam, paperback, goede staat, 148 pagina's, algebra. notatie. Het AVRO-schaaktoernooi 1938 was een van de sterkst bezette toernooien uit de geschiedenis van het schaken. Het werd in november 1938 in tien steden in Nederland gehouden. De deelnemers waren Keres, Fine, Botwinnik, Euwe, Reshevsky, Aljechin, Capablanca en Flohr. De eerste twee pakten gedeeld de eerste prijs. Toenmalige wereldkampioen was Alexander Aljechin. Alle partijen die tijdens het toernooi werden gespeeld zijn door Euwe van commentaar voorzien.
Nimzo-Indisch, het Normaal-Complex: L. Pliester Eindhoven, 1993 € 4,-  Foto
Nimzo-Indisch, het Normaal-Complex: L. Pliester, Uitgeverij Schaaknieuws, Eindhoven 1993, paperback, 134 pagina's, algebra.notatie, in goede staat. Het Normaal-Complex ontstaat na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.e3 (ook wel bekend als de Rubinsteinvariant) en is al jaren een van de meest gespeelde openingen. IM Leon Pliester is jaren bezig geweest om de ingewikkelde varianten-complexen te ordenen en van commentaar te voorzien. Oude theorie, maar toch aardig voor wie meer wil weten over de achtergronden van deze opening.
 

Kasparov Against the World: G. Kasparov & D. King New York, 2000 € 10,-  Foto
Kasparov Against the World: G. Kasparov & D. King, KasparovChess Online, New York 2000, gebonden met omslag, gebruikt, algebr. notatie, 202 pagina's. Wereldkampioen Gary Kasparov daagde in 1999 de wereld uit om een partij schaak online te spelen en het werd een gedenkwaardige partij. ''De wereld'' had zwart en elke keer werd de meest plausibele zet gekozen als antwoord. Miljoenen deelnemers en duizenden schakers stuurden hun zetten in. Kasparov verslaat de complete partij in dagboekvorm, geeft bij elke individuele zet een diagram en commentaar en gaat dieper in op kritische momenten.
The Main Line French: 3.Nc3: S. Pedersen Londen, 2001 € 5,-  Foto
The Main Line French: 3.Nc3: S. Pedersen, Gambit, Londen 2001, paperback, 256 pagina's, goede staat, repertoireboek, figurine notatie. Dit boek, geschreven door de Deense IM Steffen Pedersen (1974), is het eerste van twee delen over de Franse verdediging. Hij gaat nauwgezet in op systemen die ontstaan na 3.Pc3 en daardoor krijgt de lezer een uitgebreid palet van gegevens voorgeschoteld over het Rubinstein en Burnsysteem, de Winawer, klassiek spel met o.a. de McCutcheonmethode en Guimard. De auteur begint met 3...dxe4, een zet voor hen die de uitgebreide theorie van het Frans willen omzeilen.


Schaken volgens Kasparov: D. J. ten Geuzendam Alkmaar, 1998 € 9,-  Foto
Schaken volgens Kasparov: D. J. ten Geuzendam, Interchess, Alkmaar 1998, als nieuw, algebra. notatie, 192 pagina's. In het Fontys Schaaktoernooi Tilburg 1997 speelde Kasparov met verve de rol van 'professor' in een confrontatie met elf grootmeesterlijke 'studenten'. Fris van de lever barstte Kasparov los met een overrompelend offensief. Prachtige partijen waren het en de kranten juichten mee. Dit is het verhaal van deze schaakgebeurtenis van de eerste orde. Beleef de opwindingen de spanning opnieuw aan de hand van levendige verslagen, heldere analyses van de partijen en prachtige foto's.
'Waarom Schaakt U Eigenlijk?': D. J. ten Geuzendam Alkmaar, 1996 € 7,-  Foto
'Waarom Schaakt U Eigenlijk?': D. J. ten Geuzendam, Interchess, Alkmaar 1996, hardcover, goede staat, 238 pagina's, algebra. notatie. Er zijn van die schaaktoernooien die net als een bijzondere champagne met een jaartal worden opgesierd. VSB 1996 was zo'n toernooi. Creatief als in zijn beste jaren strooide Gary Kasparov dag in dag uit met fraaie offers. De toenmalige wereldtop analyseerden hun beste partijen, terwijl een keur van Nederlandse schrijvers en publicisten speciaal voor deze gelegenheid schreven over hun relatie tot het schaakspel. Met veel foto's.


End Game: D. Lawson New York, 1994 € 10,-  Foto
End Game: D. Lawson, Harmony Books, New York 1994, hardcover met omslag, als nieuw, 254 pagina's. Nigel Short had in een drie jaar durende cyclus zijn rivalen verslagen en mocht in de herfst van 1993 een match spelen om de wereldtitel. Zijn tegenstander werd beschouwd als de meest gevreesde schaker in de geschiedenis van het schaken, Gary Kasparov. Dominic Lawson, een goede vriend van Short, was de enige schrijver met toegang achter de schermen. Hij was getuige van momenten van verrukking en neerslachtigheid, strategie en evaluatie, verboden terrein voor media. In dit boek onthult hij wat er zoal gebeurde tijdens de confrontatie tussen Kasparov en Short.
Onder Grootmeesters: H. Hofhuizen & H. Böhm Tilburg, 1982 € 3,-  Foto
Onder Grootmeesters: H. Hofhuizen & H. Böhm, Interpolis, Tilburg 1982, paperback, nette staat, 110 pagina's. Onder Grootmeesters brengt de lezer in het voor de buitenstaander afgesloten en als wereldvreemd ervaren schaakmilieu. De journalist Hofhuizen doet dat met de bewondering als liefhebber die hem als amateur-schaker eigen is en Böhm doet dat als schaakmeester, begrijpend en relativerend. Een evenwicht, het resultaat van een lange vriendschap tussen beide auteurs met eenzelfde interesse.
 

Winning Chess Middlegames: I. Sokolov Alkmaar, 2017 € 13,-  Foto
Winning Chess Middlegames: I. Sokolov, New in Chess, Alkmaar 2017, als nieuw, 286 pagina's, figurine notatie. Ooit verwonderd wat GM's in een oogopslag zien waarom het gaat in een schaakpositie? Strukturen. Het is de manier waarop bepaalde elementen van een groter geheel met elkaar verbonden zijn. Winning Chess Middlegames gaat dieper in op het verwaarloosde maar belangrijke onderwerp van pionstrukturen. Er zijn vier soorten pionstrukturen, dubbelpionnen, geisoleerde pionnen, hangende pionnen en pionmeerderheid. Door zijn toegankelijkheid en diepgravende analyses van Sokolov komt de lezer meer te weten over typische middenspelvragen aangaande ruimte, spanning en initiatief.
Searching for Bobby Fischer: F. Waitzkin New York, 1988 € 9,-  Foto
Searching for Bobby Fischer: F. Waitzkin, Random House, New York 1988, hardcover met omslag, goede staat, 226 pagina's, Engelstalig. Fred Waitzkin was een van de velen die de match tussen Fischer en Spasski volgde. Nadat Fischer was gestopt taande zijn interesse in het spel. Totdat zijn zoontje zich ontpopte als een schaakwonder. Searching for Bobby  Fischer is het verhaal over een vader die zijn zoon Josh tot een belangrijke uitdager in de top van de schaakwereld maakt. Levendig tekent Waitzkin het lot van mislukte schaakmeesters in de parken van New York, gedrag van ambitieuze ouders en de politieke intriges in Rusland. Tussen dit alles zoekt Waitzkin naar de kluizenaar Bobby Fischer, wiens mythe de schaakwereld domineert en de enige die het schaken wist te betoveren door zijn virtuositeit en creatieve furie.
Schaken voor Huisvrouwen: K. van der Weide Amsterdam, 2008 € 4,-  Foto
Schaken voor Huisvrouwen: K. van der Weide, Arbeiderspers, Amsterdam 2008, paperback, als nieuw, 130 pagina's. Mensen vragen zich wel eens af: wat doet zo'n profschaker de hele dag? Zouden zulke lieden zich niet beter nuttig kunnen maken voor de maatschappij? Kun je van schaken leven? Deze en vele andere vragen worden in klare taal beantwoord in dit boek. Verder behandelt het de wording van de hoofdpersoon tot profschaker na het stranden van zijn academische loopbaan. Zijn vader diende in beide gevallen als voorbeeld. Karel van der Weide is een GM in ruste en behoorde een aantal jaren tot 's lands betere schakers.
The Sicilian Taimanov: J. Emms Londen, 2012 € 7,-  Foto
The Sicilian Taimanov: J. Emms, Everyman Chess, Londen 2012, paperback, gebruikt, 368 pagina's, figurine notatie. De Engelse GM John Emms (1967) onderzocht zijn favoriete openingssysteem in het Siciliaans, tevens een betrouwbaar antwoord op 1.e4. Hij speelde deze opening 15 jaar lang op hoog niveau, bestudeerde de Taimanov zowel voor wit als voor zwart en komt met antwoorden op de belangrijkste vragen. John Emms is een ervaren trainer en werkte o.a. met Michael Adams. Ook is hij auteur van een groot aantal schaakboeken.
 

The Road to Chess Improvement: A. Yermolinsky Londen, 2005 € 8,-  Foto
The Road to Chess Improvement: A. Yermolinsky, Gambit, Londen 2005, 224 pagina's, figurine notatie. Een voormalig Amerikaans kampioen komt met oplossingen om het spelpeil te verbeteren. GM Alex Yermolinsky (1958), eens een van de sterkste spelers van Amerika verstrekt de lezer inzichten die hij opdeed tijdens de toernooipraktijk, leidt de lezer weg van snelle oplossingen en legt de nadruk op begrip en besluitvorming. Een groot deel van het boek behandelt verschillende openingen, inclusief methodes om onbekende maar gevaarlijke varianten te bestrijden, b.v. de Grand Prix aanval.


De Verdediging: V. Nabokov Amsterdam, 1991 € 7,-  Foto
De Verdediging: V. Nabokov, De Bezige Bij, Amsterdam 1991, gebonden met omslag,als nieuw, 220 pagina's. De Verdediging gaat over GM Loezjin, voor wie de wereld buiten het schaken weinig meer dan een droom is en het spel een onontkoombare afgrond die steeds dreigender wordt. Er treden in de schaakliteratuur meer schakers op die niet goed met het leven overweg kunnen, maar zij zijn de scheppingen van minder grote schrijvers en blijven vreemde bedenksels. Vladimir Nabokov (1899-1977) was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Zijn bekendste werk is Lolita, dat in 1955 verscheen. In zijn romans speelt hij vaak een vernuftig en amusant spel met motieven en personen, dat hij zelf vergeleek met het bedenken en oplossen van schaakproblemen, €7,-
Train, Play and Think Like a GM: A. Kotov Londen, 1978 € 15,-  Foto
Train, Play and Think Like a GM: A. Kotov, Batsford, Londen 1978, paperback, totaal 545 pagina's, gebruikt, figurine notatie. De auteur schreef drie boeken die nog steeds de moeite waard zijn: Train, Play, and Think like a GM. Alexander Kotov (1913-1981) toont in Train like a GM hoe spelers zich voorbereiden op verschillende aspecten van het spel en waarom de Russische trainingsmethodiek baat heeft bij zowel club- als toernooispelers. In Play Like a GM gaat Kotov dieper in op de volgende onderdelen: positioneel oordeel, planning, oog voor combinaties en rekenen en praktisch spel. Think like a GM maakt duidelijk hoe een GM denkt en hoe hij in de praktijk te werk gaat. Engelstalig, met veel diagrammen en voorbeelden, totaal €15,-
De Secondant: J. Veenstra Groningen, 2016 € 2,50  Foto
De Secondant: J. Veenstra, Passage, Groningen 2016, gebonden, als nieuw, 98 pagina's. Jan Veenstra (1951) schreef deze novelle in opdracht  van het Hoogeveen schaaktoernooi. Oom Jan is een bijzondere man. Niet gek, maar apart. Hij is boekhouder bij een christelijke reisvereniging, vrijgezel en verdienstelijk clubschaker. Volkomen onverwacht krijgt hij de kans secondant te worden van een Nederlandse schaakgrootmeester, die ook internationaal hoge ogen gooit. De grootmeester staat aan de vooravond van een grote internationale vierkamp in het Deense Odense. Hij wil zich hier in alle rust op voorbereiden, maar heeft in Nederland te kampen met enige turbulentie. Hoe gaat dit aflopen?

» Boekenverkoop index A-L

Berichten: