Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Chess Openings for Black, Explained: L. Alburt c. s. New York, 2005 € 10,-  Foto
Chess Openings for Black, Explained: L. Alburt c. s., C.I.R.C. New York 2005, Paperback, gebruikt, 550 pagina's, algebr. notatie. Dit boek biedt een compleet repertoire van zorgvuldig geselecteerde, gerelateerde openingen. Drievoudig Amerikaans kampioen en leraar Lev Alburt, met co-auteurs Roman Dzindzichashvili en Eugene Perelshteyn, stelden een titel samen die zelfs zonder bord en stukken kan worden geraadpleegd en geven advies om je met de nodige dosis zelfvertrouwen te verdedigen tegen elke opening van wit. Met overvloedig gebruik van diagrammen.
3e Torneo Internazionale di Schacchi Venezia 1949: H. Müller, G. Turcato   € 17,-  Foto
3e Torneo Internazionale di Schacchi Venezia 1949: H. Müller, G. Turcato, Fantoni & C Editori, hardcover met gepreegde gouden lettering/originele omslag, omslag iets beschadigd, 215 pagina's, algebr. notatie, errata afwezig, eerste editie, 1000 exemplaren, Duitstalig. Venetië was de gast voor dit toernooi dat werd gespeeld van september tot oktober 1949. Zestien deelnemers namen deel, waarvan de Hongaar Szabo de eerste plaats veroverde met 11½ punt, tweede werd Rossolimo met 10½ en derde onze landgenoot Lodewijk Prins met 10 punt. De toelichting der partijen was in handen van de Oostenrijkse schaker en auteur Hans Müller. Met diagrammen, foto's en tabellen.
Ich Spiele auf Sieg: B. Larsen Zurich, 1971 € 20,-  Foto
Ich Spiele auf Sieg: B. Larsen, Verlag Kuhnle-Woods, Zurich 1971, hardcover, 254 pagina's, enigszins verkleurd, algebra. notatie. In navolging van Bobby Fischer belicht de Deense schaker Bent Larsen (1935-2010) voor dit boek 60 partijen die hij speelde vanaf 1951 tot 1970. Hij behoorde in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw tot de wereldtop, won zowel in 1960 als in 1961 het Hoogoventoernooi, maar was niet bij machte om de wereldtitel te veroveren. De partijen zijn van uitgebreid commentaar voorzien, her en der persoonlijke observaties en tabellen en foto's.
Traité des Fins de Partie d'Échecs: M. J. Lamere Parijs, 1924 € 175,-  Foto
Traité des Fins de Partie d'Échecs: M. J. Lamere, Parijs 1924, Librairie de "La Stratégie", 374 pagina's, gebonden in bruin linnen band, eerste druk, Franstalig, zeldzaam. Marcel Joseph Lamare (1856-1937) schreef onder het pseudoniem Un Amateur de l'ex U.A.A.R. (Union Amicale des Amateurs de la Régence), een van de mensen in de kleine wereld van probleemschaak in Frankrijk. Hij was advocaat en regelmatig medewerker van ''La Stratégie'', een Frans schaakmagazine dat maandelijks verscheen van 1867 tot 1940. Ook schreef hij een aantal artikelen voor tijdschriften zoals  l'Echiquier, het Belgische magazine van Edmond Lancel en Les Cahiers de l'Echiquier Français en publiceerde in 1924 Traité des Fins de Partie d'Échecs.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


Theorie und Praxis der Endspiele: J. Berger Berlijn, 1933 € 40,-  Foto
Theorie und Praxis der Endspiele: J. Berger, Walter de Gruyter & Co, Berlijn 1933, gebonden, 588 pagina's, algebra. notatie, redelijke staat. Johann Nepomuk Berger (1845-1933) was een vooraanstaand Oostenrijks schaakmeester, theoreticus, eindspelcomponist, schrijver en redacteur. Zijn aktieve periode als toernooispeler lag tussen 1870 en 1908. Hij heeft over de 100 eindspelstudies op zijn naam staan, waarvan vele worden beschouwd als belangrijke bijdragen tot de eindspeltheorie. Zijn boek Theorie und Praxis der Endspiele verscheen in 1891, werd herzien in 1922 en aangevuld in 1933. Dit is dus de derde versie. Het was het eerste allesomvattende boek over praktische eindspelen en gold lange tijd als een standaardwerk. Voor de speler die zijn kennis op dit onderdeel wil verbeteren is het een bron van kennis.
Schaakwerk 1/2: J. Timman Amsterdam, 1991 € 6,-  Foto
Schaakwerk 1/2: J. Timman, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1991, paperback, totaal 448 pagina's, gebruikt, algebra. notatie. In Schaakwerk 1 bereikt Jan Timman een evenwicht tussen schaakpraktijk en schaaktheorie. Een aantal partijen, waaronder een paar van zijn allerbeste, afgewisseld met dieptepunten, worden diepgaand geanalyseerd. Daarbij ligt de nadruk op eindspelen en door hemzelf gecomponeerde studies. Schaakwerk 2 bevat een aantal gepointeerde partijen uit de periode 1971-1990. Verder verschaft hij met heldere commentaren inzicht in complexe spelconcepten en worden aanvalswendingen begrijpelijk gemaakt. Ook de ervaringen met succes en tegenslag komen ruimschoots aan bod, samen €6,-


Paard- en Lopereindspelen: I. L. Rabinovitsj Lochem, 1948 € 4,-  Foto
Paard- en Lopereindspelen: I. L. Rabinovitsj, De Tijdstroom, Lochem 1948, gebonden zonder omslag, enigszins verkleurd, 114 pagina's, algebra. notatie. De Russische schaker en theoreticus Ilya Rabinovitsj (1891-1942) heeft met zijn boek ''Endspielj'' de schaakwereld een standaardwerk op eindspelgebied geschonken. In de vertaling zijn de hoofdstukken samengevat waarin de paarden en lopers de hoofdrollen vertolken. Voor de eindspelfanatici.
Oxford Encyclopedia of Chess Games Vol. 1 Oxford, 1981 € 30,-  Foto
Oxford Encyclopedia of Chess Games Vol. 1: D. Levy & K. O'Connell: Oxford University Press 1981, gebonden met omslag, gebruikt, 528 pagina's, figurine notatie. De inhoud bestaat uit alle genoteerde partijen van 1485 tot 1800, alle bekende partijen van ieder belangrijk toernooi en elke belangrijke match tussen 1800 en 1866, alle naspeurbare partijen van de grootste schakers uit dit tijdvak: Philidor, La Bourdonnais, McDonell, Staunton, Anderssen en Morphy, alsmede, voor deze periode, partijen van Steinitz, analyses van spelers uit deze tijd en afbeeldingen van spelers en evenementen.
The Chigorin Defence According to Morozevich Alkmaar, 2007 € 7,-  Foto
The Chigorin Defence According to Morozevich: A. Morozevich & V. Barsky, New in Chess, Alkmaar 2007, paperback, gebruikt, 236 paginas, figurine notatie. De Chigorin-verdediging biedt levendig en avontuurlijk spel. Alexander Morozevich (1977) gebruikte en transformeerde deze opening bijna in zijn eentje in een kant-en-klaar wapen voor schakers die van dynamisch schaak houden. In dit boek onthult hij de ideeën achter zijn favoriete varianten in de Chigorin-defensie. Hij heeft veel posities samen met Barsky opnieuw geanalyseerd en presenteert leerzaam materiaal van meer dan 50 eerder niet-gepubliceerde snelle en blitz-wedstrijden tegen elitespelers. De laatste jaren is hij niet meer actief op het schaakbord. Vladimir Barsky (1969) is een IM, coach, journalist en vriend van Alexander Morozevich.


Prettige Partij: E. Petersma Amsterdam, 1998 € 4,-  Foto
Prettige Partij: E. Petersma, Podium, Amsterdam 1998, paperback, keurig, 160 pagina's. Waarom kunnen schakers zo slecht tegen hun verlies? Waarom stinken hun jassen? Waarom komen ze zo vaak in tijdnood? Wat kenmerkt de echte schaker? Wat is het nadeel van de digitale klok? Wat is clubliefde en wat is de enige zet? Prettige Partij is een boek achter de schaker, zijn gedrag en taalgebruik, passie en driften. Geen boek met zetten, diagrammen en analyses, maar met liefdevolle indrukken, anekdotiek en milde spot. Errit Petersma (1940-2013) speelde een grote rol in het Amsterdamse schaakleven en was geruime tijd voorzitter van het Max Euwe Centrum.
Allemaal Schaken: J. Stupp, F. Esser & F. Clevers Venlo, 2004 € 14,-  Foto
Allemaal Schaken: J. Stupp, F. Esser & F. Clevers, Van Spijk, Venlo 2004, paperback, goede staat, 538 pagina's, algebr. notatie. Deel 1 is een eerbetoon aan Alex Vinken (1912-1983) uit Zuid-Limburg. Hij was twintig keer kampioen van Limburg en werd bekend met het Vinken-systeem. In Nederland bereikte hij de subtop. Hij begon met schaken op zijn 18e en bereikte zijn resultaten met zelfstudie. Deel 2 is een selectie van de wekelijkse schaakrubrieken in Dagblad De Limburger in de periode van 1996 tot 2004. Veel partijen, verhalen, foto's, cartoons en schaakgerelateerde bijzonderheden.
H. G. M. Weenink: M. Euwe Cum Suis., H. Stam Amsterdam, 1932 € 9,-  Foto
H. G. M. Weenink: M. Euwe Cum Suis., H. Stam, Amsterdam 1932, gebonden, 288 pagina's, algebr. notatie, in redelijke staat. H. G. M. Weenink (1892-1932) was een vooraanstaand lid van het V.A.S. Het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap was mede verantwoordelijk voor het vervaardigen van dit gedenkboek. Weenink werd 39 jaar oud. In de jaren twintig van de vorige eeuw maakte hij naam met een aantal nationale en internationale successen. Ook gold hij als een belangrijk studie- en eindspelcomponist. In dit herinneringsboek staan een aantal studies en problemen en achterin 57 van zijn mooiste partijen, waaronder enkele tegen oud-DD leden.


Wereldschaaktoernooi Amsterdam 1950: M. Euwe & L. Prins Lochem, 1951 € 7,50  Foto
Wereldschaaktoernooi Amsterdam 1950: M. Euwe & L. Prins, De Tijdstroom, Lochem 1951, gebonden, goede staat, 280 pagina's. Het Wereldschaaktoernooi 1950 werd gehouden van 11 november tot en met 9 december 1950. Het toernooi kende een zeer sterk deelnemersveld van 20 prominente schakers, waarvan diverse internationale GM's. De Russische topspelers gingen niet op de uitnodiging in. Toch lukte het de organisatie om een sterk deelnemersveld bij elkaar te krijgen met gevestigde namen en opkomend na-oorlogs talent. De Pools-Argentijnse grootmeester Miguel Najdorf wist het toernooi ongeslagen te winnen. Met rondeverslagen en commentaar van Euwe en Prins, ook enkele foto's van de deelnemers.
1357 End-Game Studies: H. Lommer Pitman 1975 €17,50  Foto
1357 End-Game Studies: H. Lommer, Pitman 1975, gebonden met omslag, goede staat, 234 pagina's, algeb. notatie. Een selectie van de mooiste eindspelstudies die werden gemaakt tussen 1935 en 1973. Harold Lommer (1904-1980) was al eerder verantwoordelijk voor de samenstelling van 1234 Modern End-Game Studies, dat het licht zag in 1938. Na de oorlog was hij eigenaar van een schaakclub in Soho, waar spelers en studiecomponisten elkaar troffen. Alle studies kregen een diagram en de nadruk ligt op kunstzinnigheid en vindingrijkheid dan fundamentele praktische techniek. Oplossingen zijn uiteraard op te zoeken.
Analysen: M. Euwe Amsterdam, 1938 € 8,-  Foto
Analysen: M. Euwe, AVRO, Amsterdam 1938, gebonden, 146 pagina's, algebra. notatie. Originele uitgave van het boek dat werd samengesteld na afloop van het AVRO-toernooi 1938. Fine en Keres  waren de winnaars met 8½/14, Capablanca speelde voor zijn doen matig en werd voorlaatste. Max Euwe nam alle analyses voor zijn rekening en van alle deelnemers is een fraaie zwart/wit foto met handtekening afgedrukt. Aan het eind van het boek is een uitklapvel met 3 grafieken die betrekking hebben op het toernooi ingelijmd.


Meine großen Vorkämpfer: G.Kasparov Zurich, 2003 € 17,-  Foto
Meine großen Vorkämpfer: G.Kasparov, Edition Olms, Zurich 2003, gebonden, goede staat, 246 pagina's, figurine notatie. Het idee van Kasparov is fascinerend: 200 jaar terug in de schaakgeschiedenis. Hij doet verslag  over grote schakers en hun strijd om de schaakkroon. In deze titel staan de eerste wereldkampioenen in het middelpunt. Wilhelm Steinitz verhuisde naar Wenen om wiskunde te studeren, maar wijdde zich vervolgens aan het schaken. Hij creëerde de basis van de schaakstrategie en was ervan overtuigd dat alle problemen die zich op het bord voordoen met wetenschappelijk denken kunnen worden opgelost. Emanuel Lasker wordt beschouwd als de pionier van de schaakpsychologie. De doctor in de wiskunde en filosofie was ook een meester in het schaken als psycholoog. Zijn veelzijdigheid, theoretische kennis en vechtlust stonden garant om bijna alle wedstrijden en toernooien te winnen waaraan hij deelnam. + cd met ruim 3000 partijen.
 

Eindspelen en Problemen:  Th. C. L. Kok   € 10,-  Foto
Eindspelen en Problemen:  Th. C. L. Kok, eigen beheer, 160 pagina's, gebonden en iets vergeeld, algebrai. notatie. Ondanks de ernstige inhoud laat deze titel zich makkelijk lezen, wat mede te danken is aan de duidelijke 341 diagrammen en de smaakvolle typografie. Th. L. C. Kok (1906-1999) werd lid van DD nadat hij in Den Haag was komen wonen en speelde tot enkele jaren voor zijn overlijden mee in de interne competitie en in teamwedstrijden. Ook was hij een belangrijk eindspelcomponist. Met een voorwoord van Max Euwe.
Das Schacherbe Aljechins 1: A. Kotow Hamburg € 20,-  Foto
Das Schacherbe Aljechins 1: A. Kotow, Sportverlag Berlin, Berlijn 1957, gebonden zonder omslag, 480 pagina's, Duitstalig, algebrai. notatie. Sachmatnoe Nasledie A. A. Aljechina was de oorspronkelijke Russische titel en werd samengesteld door Alexander Kotow, zelf een sterk speler in de jaren 50 van de vorige eeuw. In het eerste deel behandelt Kotow thema's als opening, kombinatie en koningsaanval zoals Aljechin die in zijn partijen tentoonspreidde. Dit alles wordt gedemonstreerd met 182 uitvoerige partijen met analyses. Het tweede deel heeft inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden, €20,-               
Die Hypermoderne Schachpartie: S. G. Tartakower Zurich, 1981 € 30,-  Foto
Die Hypermoderne Schachpartie: S. G. Tartakower, Edition Olms, Zurich 1981, gebonden reprint met omslag, gaaf exemplaar, algebr. notatie, 517 pagina's. In dit baanbrekende boek zet Savielly Tartakower (1887-1956) zijn ideeën uiteen in welke richting het schaakspel zich na 1920 zou kunnen ontwikkelen. Samen met Richard Réti gaf hij de aanzet tot een nieuwe beweging, de hypermoderne school. Bezetting/beheersing van het centrum d.m.v. het flankeren van de lopers was een belangrijk onderdeel van de strategie. Met partijvoorbeelden, foto's, overzicht van openingen, diagrammen.


Smerdon's Scandinavian: D. Smerdon Londen, 2015 € 14,-  Foto
Smerdon's Scandinavian: D. Smerdon, Everyman Chess, Londen 2015, paperback, als nieuw, figurine notatie, 488 pagina's. Australisch GM David Smerdon (1984) speelt het Skandinavisch, maar niet op de typische solide manier. Hij geeft een draai aan de opening en gebruikt het als aanvalswapen! De ruggengraat van zijn repertoire bestaat uit het scherpe Portugese en Ijslandse gambiet, waarin hij uitgebreide analyses en nieuwe ideeen te berde brengt, en komt met antwoorden voor zwart op allerlei witte opties. Smerdon onderzocht belangrijke partijen, presenteert de laatste theorie en deelt zijn bevindingen met de lezer. Deze titel geeft veel informatie prijs wat er nodig is om Smerdon's Skandinavisch succesvol te kunnen spelen.
Kasparov Koppel   € 8,-  Foto
Kasparov Koppel: De titels van deze twee paperbacks zijn Weltmeisterschaft 1985 en My Games, beide samengesteld door Gary Kasparov. De match om de wereldtitel tegen Karpov in 1985 is het onderwerp van het eerste boek. Na 24 partijen wist Kasparov de titel in de wacht te slepen. Alle partijen werden diepgaand door hem toegelicht. Ook de 48 partijen uit de eerste tweekamp van 1984 zijn in korte notatie weergegeven. De inhoud van My Games bestaat uit 382 partijen die hij speelde tussen 1975 en 1982. Ook hier zijn een aantal potjes van commentaar voorzien. Gebruikt, algebr. en figurine notatie, samen €8,-
 

English Tactics: T. Sawyer   € 13,-  Foto
English Tactics: T. Sawyer, Sawyer Publications, paperback, als nieuw, 508 pagina's, algebr. notatie, Engelstalig. De bedoeling van dit boek is om het gevoel van tactiek verder te ontwikkelen. Alle posities ontstonden uit Engelse partijen. De witte stukken staan beneden in elk diagram. Boven elk diagram, in totaal 506 stuks, staat wie aan zet is en wint. Sommige oplossingen zijn makkelijk. Maar er zijn ook zetten die subtiel en verraderlijk zijn. Dat is schaken - duidelijke en geniepige zetten. Bekijk elk diagram nauwkeurig, de stelling is rijp voor tactische winst. De laatste zetten staan in vet afgedrukt met kort commentaar.
Move by Move serie: Diverse auteurs 2011 t/m 2018 € 10,-  Foto
Move by Move serie: Diverse auteurs, Everyman Chess, Londen 2011 t/m 2018, als nieuw, figurine notatie, Engelstalig. De volgende boeken in deze serie zijn verkrijgbaar: Alekhine Defence, Nimzo-Larsen Attack, 1..b6, Modern Defence, King's Indian Defence, Colle, King's Indian Attack, Chigorin Defence, Veresov, 1..d6 en Bird's Opening. Cyrus Lakdawala nam het grootste gedeelte van de reeks voor zijn rekening, andere schrijvers zijn Jimmy Liew, Neil McDonald en Sam Collins. De prijs van elk individueel boek is de helft van de nieuwprijs en bedraagt €10,-


A Universal Weapon: V. Barsky Sofia 2010 € 5,-  Foto
A Universal Weapon: V. Barsky, Chess Stars, Sofia 2010, paperback, goede staat, 224 pagina's. Dit boek bestaat uit elf hoofdstukken met verschillende varianten van zwart's verdediging 1.d4 d6. Elk hoofdstuk omvat een  "Snel Repertoire" gedeelte, gevolgd door een grondig theoretisch en praktisch overzicht in het deel  "Stap voor Stap" en tot slot een "Complete Partijen" gedeelte. Om dit systeem op te nemen in Uw openingenrepertoire volstaat het om de introductie te lezen en de complete potjes na te spelen, waarvan er 56 te vinden zijn. IM Vladimir Barsky (1969) is een journalist en trainer.
Mastering Positional Chess: D. Naroditsky Alkmaar, 2010 € 8,-  Foto
Mastering Positional Chess: D. Naroditsky, New In Chess, Alkmaar 2010, paperback, gebruikt, 240 pagina's. “Als je wilt uitblinken in schaken moet je niet alleen de mooie combinaties op waarde schatten, maar ook de subtiele positionele ideeen”, schrijft Daniel Naroditsky (1995) in dit boek. Dit Amerikaanse schaaktalent werd wereldkampioen bij de junioren in 2007. Mastering Positional Chess is een serieus en onderhoudend leerboek. Hij begon ermee toen hij zich realiseerde dat zijn tekort aan positioneel begrip de oorzaak was dat hij veel partijen verloor. Het boek bevat 6 hoofdstukken over de positionele aspecten van schaken, met veel fraaie partijen en fragmenten van zijn eigen potjes, maar ook partijen van Kasparov, Karpov, Topalov en Petrosjan.
 

Schachdelikatessen: K. Richter Berlijn 1961 € 3,-  Foto
Schachdelikatessen: K. Richter, Walter de Gruyter, Berlijn 1961, paperback, goede staat, enige aantekeningen, 64 pagina's, Duitstalig. 122 lekkernijen in de vorm van raadselachtige problemen, originele studies, komische ingevingen, maar ook faliekante mislukkingen onder het motto: ''wie een kuil graaft voor een ander''. De lezer zal zich zeker amuseren met deze verzameling die werd samengesteld door de Duitse schaker Kurt Richter, en uiteraard zijn de oplossingen bijgeleverd.
New in Chess Losse Nummers 2005 t/m 2020    Foto
New in Chess Jaargangen: Schaakgenootschap Discendo Discimus is in het bezit gekomen van een aantal jaargangen van dit informatieve schaakmagazine. In dit toonaangevende tijdschrift bestaat de inhoud uit partijen, analyses, toernooiverslagen en foto's. De jaargangen 2005 tot en met 2008 (klein formaat) en de jaargangen 2011 tot en met 2017 (groot formaat) zijn nog verkrijgbaar. Schakers die een eventueel nummer missen kunnen nu een jaargang compleet maken. Een complete jaargang bestaande uit 8 nummers is te koop voor €12,50. Losse nummers €1,60.
Schwarz Gewinnt mit 1...g6: A. Soltis Hamburg, 1989 €1,50  Foto
Schwarz Gewinnt mit 1...g6: A. Soltis, Schacharchiv Rattmann, Hamburg 1989, softcover, 128 pagina's, algebrai. notatie, gebruikt met notaties. De oorspronkelijke titel was Black to play and win with 1...g6. Volgens de Amerikaanse veelschrijver GM Andrew Soltis kan zwart op elke opening van wit 1..g6 spelen en gelijk spel krijgen. Hij werkt dat uit in drie hoofdstukken: 1.e4 g6 2.d4 Lg7, 1.d4 g6 2.c4 Lg7 en andere witte openingszetten. De vorige eigenaar had het in zijn repertoire en voorzag het boekje van aantekeningen. Vanwege dit feit en de toch wel magere kwaliteit van het gebodene €1,50.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


Winning Moves: R.Keene New York, 1991 € 2,-  Foto
Winning Moves: R.Keene, Collier Books, New York 1991, paperback, gebruikt, 112 pagina's, figurine notatie. De Engelse GM Raymond Keene koos 250 stellingen uit zijn rubriek Winning Moves die hij schreef voor The Times. Alle posities zijn fragmenten uit gespeelde partijen en zijn gerangschikt naar rechtlijnige winst tot ingewikkelde tactische zettenreeksen. Met oplossingen, alsmede puntentelling waarmee de lezer zijn score kan noteren.
Winning with the Colle System: K. Smith & J. Hall Dallas, 1990 € 5,-  Foto
Winning with the Colle System: K. Smith & J. Hall, Chess Digest, Dallas 1990, paperback, knik in omslag, algebrai. notatie, 262 pagina's, repertoire boek. De Colle-opening is erg populair onder witspelers. Je hoeft er niet veel voor te onthouden, in het kort paarden eruit, de loper op d3, kort rokeren, e4 doorzetten, appeltje eitje en 1-0. De zwartspelers moeten erg op hun tellen passen en naar gelang met passende maatregelen komen. De twee Amerikaanse samenstellers laten zien waar het om draait en tonen achterin nog 36 potjes met uitbundig commentaar.


Nieuwe Schaakkuriosa: T. Krabbé Amsterdam, 1977 € 5,-  Foto
Nieuwe Schaakkuriosa: T. Krabbé, Andriessen bv, Amsterdam 1977, paperback, 224 pagina's, keurige staat. Al sinds jaren in Schaakbulletin vermaakt Krabbé zichzelf en zijn lezers met zijn Schaakkuriosa. Een eerste verzameling daarvan kwam in 1974 in boekvorm uit. In deze nieuwe verzameling verhalen over collectieve blunders, de dolle toren, de gratis zet van Nimzowitsch (de Zwickmühle), de door Troitzky bestudeerde meest zonderlinge capita der eindspeltheorie, en een hoofdstuk over toeval, bluf, mystificatie, wraak en plagiaat. Dat alles geillustreerd met een hoeveelheid fraaie partijen, problemen en eindspelstudies uit de schaakliteratuur. Het meest nieuw; de lezer van Schaakbulletin zal in dit boek meer dan 80% materiaal vinden dat niet eerder door Krabbé werd bijeengebracht.
Chess for the Gifted & Busy: L. Alburt & A. Lawrence New York, 2012 € 9,-  Foto
Chess for the Gifted & Busy: L. Alburt & A. Lawrence,  C.I.R.C., New York 2012, paperback, als nieuw, 304 pagina's. Snel schaken leren? Lees dit boek. De vernuftige en bondige aanpak is op maat gemaakt voor zij die snel willen leren, zonder belangrijke ideeen te missen. Jij bepaalt je doel uit drie mogelijke niveaus. Van beginner naar buurtkampioen? Voltooi level 1 in een middag, speel wat oefenpotjes en je zult vlot schaakmat zeggen! Als je dan een gevorderde schaker ben, toont level 2 je de geheimen van strategie en tactiek en laat zien wat je hoort te weten. Besluit je om een expert te worden, dan zet level 3 je op het pad van aankomend toernooikampioen. Het boek verstrekt ook belangrijke technieken en tips voor veteranen, zelfs voor schakers op meesterniveau. Amerikaans en Europees kampioen GM Lev Alburt is een van de meest gewilde trainers. Al Lawrence is een leraar en auteur.


How Life Imitates Chess: G. Kasparov Londen 2007 € 8,-  Foto
How Life Imitates Chess: G. Kasparov, Heinemann, Londen 2007, hardcover zonder omslag, goede staat, 272 pagina's, Engelstalig. Gary Kasparov is ongetwijfeld de grootste schaker aller tijden. Op zijn eenentwintigste werd hij al wereldkampioen en twintig jaar lang was hij de nummer een van de wereld. Nu hij is gestopt met professioneel schaken, kijkt hij terug op zijn imposante carrière en zoekt hij parallellen tussen het leven en het meest gespeelde spel ter wereld. Volgens Kasparov is het leven een strategisch spel. Hij laat zien welke strategische en emotionele vaardigheden je moet beheersen om de grootste uitdagingen in het leven aan te kunnen en de beste resultaten te behalen.


The Ultimate Colle: G. Lane Londen, 2001 € 5,-  Foto
The Ultimate Colle: G. Lane, Batsford Ltd, Londen 2001, paperback, 160 pagina's, algebr./figurine notatie, goede staat. Voor mensen die weinig tijd hebben om te studeren is dit een manier om snel een fatsoenlijke stelling te verkrijgen. Deze damepionopening geeft mogelijkheden voor een snelle koningsaanval en stond op het repertoire van schakers als Anand, Svidler en Joesoepov. Gary Lane, de Engelse veelschrijver en trainer, schreef een gids over deze opening, en legt de onderliggende plannen uit aan de hand van partijen uit de praktijk. Het boek is geschikt voor de wit- en zwartspeler.
First Steps: The French: C. Lakdawala Londen, 2016 € 9,-  Foto
First Steps: The French: C. Lakdawala, Everyman Chess, Londen 2016, paperback, als nieuw, 238 pagina's, figurine notatie. Het Frans is een betrouwbare en populaire verdediging tegen 1.e4. Zwart vormt een solide basis in het centrum en oefent al vroeg druk uit op de witte formatie. IM Cyrus Lakdawala (1960) legt de basale plannen uit en onderzocht de belangrijkste varianten. De hoofdgedachte wordt benadrukt met notities, tips en waarschuwingen en de lezer wordt regelmatig getoetst met opgaven. Deze titel vertelt wat nodig is om je vertrouwd te maken met de Franse verdediging.


The Semi-Slav: L. Schandorff Glasgow, 2015 € 8,-  Foto
The Semi-Slav: L. Schandorff, Quality Chess, Glasgow 2015, paperback, gebruikt, 264 pagina's, figurine notatie, repertoire. De Deense GM Lars Schandorff (1965) is van mening dat het Semi-Slavisch (1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 e6) een goed wapen is tegen 1.d4. Deze opening bewaart het evenwicht tussen ambitie en degelijkheid. Populair onder clubspelers, maar ook aangewend tijdens matches op het hoogste niveau. Schandorff is de ideale gids om de zwartspelers van dienst te zijn en geeft duiding aan de meest gespeelde variantenreeksen.
Chess School 1b: S. Ivashchenko Moskou, 2007 € 5,-  Foto
Chess School 1b: S. Ivashchenko, Russian Chess House, Moskou 2007, paperback, 112 pagina's, figurine notatie. Dit boek werd samengesteld door de ervaren Russische trainer Sergey Ivashchenko (1979). Het bevat 579 tactische opgaven oplopend in moeilijkheid en is bedoeld  voor beginners, kinderen en ouderen met een Elorating van 1200-1500. De thema's zijn: Win een stuk, maak remise, hoe zet je voort enz. Het bevat weinig tot geen tekst en de oplossingen zijn achterin op te zoeken. Viertalig: Engels, Duits, Russisch, Spaans.


Playing the Trompovsky: R. Pert Glasgow 2013 € 8,-  Foto
Playing the Trompovsky: R. Pert, Quality Chess, Glasgow 2013, hardcover, figurine notatie, gebruikt, 264 pagina's. De Trompovsky, 1.d4 Pf6 2.Lg5, is een goede keus als er weinig tijd is om te studeren, en wit toch streeft naar een voordeeltje. Deze opening is niet zo grondig onderzocht als andere openingen en bezorgt zwart de nodige hoofdbrekens. Pert verstrekt een repertoire met de ambitieuze Trompovsky aanval, maar ook behandelt hij 2.Lg5 tegen het Hollands, evenals de quasi-Tromp 1.d4 d5 2.Bg5. Richard Pert (1981) is een Brits IM en speelde de Trompovsky met veel succes,
Mortal Games: F. Waitzkin Londen 1993 € 8,-  Foto
Mortal Games: F. Waitzkin, Simon & Schuster, Londen 1993, hardcover met omslag, gebruikt, 302 pagina's. De Amerikaan Fred Waitzkin was geobsedeerd door de schaakwereld en tracht in dit fictieve boek een graantje mee te pikken rond de hype om toenmalig wereldkampioen Kasparov. De auteur verkeert in diens vriendenkring, voert gesprekken met tegenstanders Karpov en Kamsky en laat verder zijn fantasie de vrije loop. Niet bijzonder, af en toe herkenbare passages en geen partijen.

» Boekenverkoop index A-L

Berichten: