Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Aron Nimzowitsch: A Reappraisal: R. Keene Londen, 1974 € 9,-  Foto
Aron Nimzowitsch: A Reappraisal: R. Keene, Bell & Sons Ltd., Londen 1974, blauw linnen hardcover met omslag, goede staat, Engelse notatie, 334 pagina's. Raymond Keene's boek is een vervolg op Chess Praxis (ook op deze site te vinden) en beslaan de jaren 1928-1934, opgetekend naar Nimzowitsch's eigen notities en herinneringen. Een keur van  partijen van de grootmeester werd door Keene bijeengebracht, sommige bekend, andere minder bekend dan ze behoren te zijn. In een afzonderlijk hoofdstuk onderzoekt hij gedetailleerd de invloed van Nimzowitsch aangaande de moderne theorie, waaronder een gesprek met de Deen Bent Larsen over de bijdrage van Nimzowitsch op het schaken.
Starting Out: Sicilian Scheveningen: G. Pritchett Londen, 2006 € 8,-  Foto
Starting Out: Sicilian Scheveningen: G. Pritchett, Everyman Chess, Londen 2006, paperback, 192 pagina's, als nieuw, algebrai. notatie.Craig Pritchett (1949) is een Schotse IM en voor deze titel besloot hij tot een frisse kijk op deze fameuze opening. In het bijzonder in het wapenen van de zwartspelers op allerlei witte alternatieven. De eerste zetten en en achterliggende ideeën worden gepresenteerd en ook krijgt de lezer uitleg wat de reden kan zijn van een bepaalde zet – in schaakboeken vaak vergeten of als vanzelfsprekend aangenomen. De tweevoudig Schots kampioen en trainer komt met een veelheid aan notities, tips en waarschuwingen. Hierdoor worden de vitale kenmerken van deze opening duidelijk afgebakend.
The English Opening Volume One: M. Marin Glasgow, 2009 € 9,-  Foto
The English Opening Volume One: M. Marin, Quality Chess, Glasgow 2009, paperback, 480 pagina's, figurine notatie. De schrijver licht een tipje van de sluier wat betreft zijn eigen repertoire. De Roemeense GM Mihail Marin had een voorkeur voor het Engels en hij gebruikt 33 hoofdstukken om de meest voorkomende en belangrijkste varianten na 1.c4 e5 te verklaren en te duiden. De vorige beheerder heeft het verwoed bestudeerd
en een groot aantal aantekeningen achter gelaten. Vandaar de sympathieke prijs van €9,-.
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker Düsseldorf, 1961 € 2,50  Foto
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker, Walter Rau Verlag, Düsseldorf 1961, paperback, goede staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, was een pragmatische speler. Zijn fixatie lag niet op het aanwenden van openingsfinesses, maar de strijd op het bord en dan hoofdzakelijk tijdens het middenspel en eindspel waar hij taaiheid en vindingrijkheid combineerde. Dit boek, oorspronkelijk in het Engels met als titel Common Sense In Chess, werd pas in 1925 in het Duits gepubliceerd. Zoals Lasker het zelf aangaf moet het als een poging gezien worden om alle fases van een schaakpartij met behulp van algemene principes te behandelen. Het hoofdstuk over openingen is bewust onveranderd gelaten.
 
» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


The English Opening Volume Two: M. Marin Glasgow, 2010 € 12,-  Foto
The English Opening Volume Two: M. Marin, Quality Chess, Glasgow 2010, gebonden, figurine notatie, 432 pagina's. De Roemeense schaker Mihail Marin (1965) onthult zijn eigen repertoire met 1.c4, het Engels. Hij behandelt alle zwarte voortzettingen, behalve 1..e5 en 1..c5. De inhoud is het laatste op het gebied van deze opening, waarin veel nieuwtjes aan bod komen. Maar het meest bruikbaar is toch de duidelijke uitleg hoe de resulterende posities gespeeld moeten worden. De vorige eigenaar van dit boek heeft deze titel fanatiek onder handen genomen en rijkelijk van aantekeningen voorzien. Maar dat hoeft geen beletsel te zijn om meer te weten te komen over het Engels.
NK Kampioenschap Correspondentieschaak 1980-1981: G. den Broeder Kralingseveer, 1982 € 3,-  Foto
NK Kampioenschap Correspondentieschaak 1980-1981: G. den Broeder, Eigen beheer, Kralingseveer 1982, slechte staat, 130 pagina's, algebra. notatie.  De analyses en commentaren bij de 91 partijen zijn van Guido den Broeder (1957). Hij behoorde omstreeks 1980 tot de Nederlandse suptop in het bordschaak en kreeg de titel FIDE-Meester. Hij speelde voor Rotterdam in de hoogste klasse. Hij behaalde tijdens dit correspondentietoernooi de tweede plaats, achter de latere wereldkampioen Joop van Oosterom.
Lehr- und Handbuch der Endspiele 2: A. Chéron Hamburg € 10,-  Foto
Lehr- und Handbuch der Endspiele 2: A. Chéron, Schach-Archiv, Hamburg, gebonden in rood linnen band, 468 pagina's, algebra. notatie, goede staat. In dit deel wordt de lezer deelgenoot gemaakt van elementaire matvoeringen, pionneneindspelen en paard- en lopereindspelen, met 905 diagrammen. André Chéron (1895-1980) was een Frans speler, eindspelspecialist en maker van eindspelstudies. Ook was hij kampioen van Frankrijk in 1926, 1927 en 1929 en speelde voor dat land op de Olympiade van 1929. Deze titel is het tweede deel van in totaal vier over het eindspel.
An Opening Repertoire for the Positional Player: E. Gufeld & N. Kalinichenko Londen, 1997 € 3,-  Foto
An Opening Repertoire for the Positional Player: E. Gufeld & N. Kalinichenko, Cadogan, Londen 1997, paperback, gebruikt, 192 pagina's, figurine notatie. Een van de moeilijkste taken voor schakers in competitieverband is de ontwikkeling van een openingsrepertoire dat aansluit bij hun speelstijl. Deze titel voorziet in deze behoefte en is gebaseerd op 1.e4 met wit en het klassieke Siciliaans en Koningsindisch met de zwarte stukken. De twee auteurs kozen voor solide en betrouwbare varianten die een meer positioneel karakter herbergen.


Timman-Spassky 1983: samenstelling J. Timmer Hilversum, 1984 € 4,-  Foto
Timman-Spassky 1983: samenstelling J. Timmer, K.R.O., Hilversum 1984, goede staat, 60 pagina's, algebrai. notatie. In de jaren tachtig van de vorige eeuw speelde Jan Timman een aantal matches tegen sterke spelers, zoals Kasparov en Kortsnoj. Deze wedstrijden werden georganiseerd door de K.R.O. en vonden altijd aan het eind van het jaar plaats. In december 1983 was Boris Spassky de tegenstander. In dit boekje staan alle partijen met analyses van de twee hoofdrolspelers, aangevuld met opmerkingen van de toenmalige vaderlandse top.
The Strategic Nimzo-Indian: I. Sokolov Alkmaar, 2012 € 14,-  Foto
The Strategic Nimzo-Indian: I. Sokolov, New in Chess, Alkmaar 2012, 416 pagina's, figurine notatie, nieuwstaat, Engelstalig. Het Nimzo-Indisch is een belangrijke opening, op clubniveau als bij professionals. In de afgelopen jaren heeft het een aantal veranderingen ondergaan en het werd hoog tijd voor een grondige beoordeling van de recente theorie. GM Ivan Sokolov is de auteur van dienst. The Strategic Nimzo-Indian: A Complete Guide to the Rubinstein Variation is de eerste van twee delen. In dit baanbrekende en solide samengestelde eerste deel onderzoekt Sokolov alle terzake doende varianten die beginnen na 4.e3, de z.g. Rubinsteinvariant. Deel 2 heeft als onderwerp 4.a3, de Sämischvariant.
1.d4 Volume Two: B. Avrukh Glasgow 2010 € 14,-  Foto
1.d4 Volume Two: B. Avrukh, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, mooie staat, enige notities, 616 pagina's, figurine notatie. Israelisch GM Boris Avrukh schreef een serie boeken met als doel om voordeel te verkrijgen met 1.d4. In deze titel presenteert hij een verbeterde versie van het repertoire waarmee hij in de top 50 kwam, met de nadruk op hoofdvarianten die beginnen met een fianchetto op de koningsvleugel. In 1.d4 Volume Two behandelt Avrukh openingen zoals het Koningsindisch, Hollands, Grunfeld, verscheidene vormen Benoni, Wolgagambiet, Boedapestgambiet en minder gespeelde openingen.


½ Finale Ned. Kamp. Schaken 1993 1993 € 1,50  Foto
½ Finale Ned. Kamp. Schaken 1993: Eigen beheer, Stichting Topschaak Twente, redelijke staat, ringband, 92 pagina's, figurine notatie. Kwalificatietoernooi waaraan 32 spelers deelnamen en waarvan  4 plaatsen te vergeven waren voor het Nederlands kampioenschap van 1994. 4 spelers wisten 6½ uit 9 bij elkaar te schaken en mochten zich opmaken voor de finale. 143 potjes staan in dit ringbandje afgedrukt.
London-Leningrad Championship Games: G. Kasparov Oxford, 1987 € 5,-  Foto
London-Leningrad Championship Games: G. Kasparov, Pergamon Press, Oxford 1987, paperback, 144 pagina's, redelijke staat, algebraische notatie. Garry Kasparov zelf geeft zijn commentaar over de 24 partijen die in 1986 eerst in Londen en later in Leningrad werden gespeeld. Kasparov verdedigde zijn wereldtitel met succes tegen Karpov, eindstand 12,5 - 11,5. De analyses in dit boek zijn diepgravend en wijd vertakt, dus het is geen overbodige luxe om twee schaakborden bij de hand te hebben.
Uj Magyar Sakkfeladvany Antologia: G. Bakcsi Boedapest, 1979 € 6,-  Foto
Uj Magyar Sakkfeladvany Antologia: G. Bakcsi, Sport, Boedapest 1979, gebonden met omslag, goede staat, 344 pagina's, Hongaarse notatie. Hongarije is een schaakgek land en heeft vele sterke schakers voortgebracht. Ook het maken van studies en problemen is populair. Deze bloemlezing geeft een beeld van de geschiedenis van het maken van studies en problemen in Hongarije vanaf 1938 tot 1979. Er worden  567 van de mooiste opgaven weergegeven en de oplossingen zijn achterin te vinden, evenals foto's van de componisten

 
Karpov's duo: M. Botwinnik & R. Byrne 1976 € 5,-  Foto
Karpov's duo: M. Botwinnik & R. Byrne, Schachverlag Rudi Schmaus & Bantam Books 1976, paperbacks, redelijke staat, totaal 320 pagina's, algebrai. notatie. Deze twee titels, Karpow's Wettkämpfe en The New King AnatolyKarpov gaan over de obstakels die de jonge Rus ontmoette op zijn tocht naar de wereldtitel. Michail Botwinnik (1911-1995) schreef het eerste boek, met daarin de partijen van zijn beschermeling tegen Polugajevsky, Spasski en Kortsjnoi. De Amerikaan Robert Byrne (1928-2013) schreef het tweede boek, en daarin komen de verschillende kandidatenwedstrijden in 1974 ter sprake, waaronder ook zijn match tegen Boris Spasski, Samen €5,-
Het Matchboek Karpov-Kortsjnoj: J. Timman & M.Pam Amsterdam, 1979 € 3,-  Foto
Het Matchboek Karpov-Kortsjnoj: J. Timman & M. Pam, De Arbeiderspers, Amsterdam 1979, paperback met vlekken, 296 pagina's. In de Filipijnen speelden de Russen Karpov en Kortsnoj in 1978 een lange tweekamp om de wereldtitel. De 32ste partij bracht eindelijk de beslissing in het voordeel van Karpov. Maar deze titel is niet enkel een schaakboek voor schakers. Naast de leesbare beschouwingen en analyses van Jan Timman staan de reportages, historische overzichten en interviews van Max Pam die de match als verslaggever heeft gevolgd. De tekeningen in het boek zijn van Jeroen Henneman die de tweekamp volgde als gefascineerde leek.
Winning with the Sicilian & Queen's Indian 1991/1987 € 2,-  Foto
Winning with the Sicilian & Queen's Indian: M. Taimanov, Z. Ribli & G. Kallai, Batsford 1991/1987, redelijke staat, totaal 324 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. Twee repertoireboeken over twee verschillende openingen. Beide titels bevatten veel partijen en de drie auteurs zijn niet zuinig geweest op het gebied van uitleg en
toelichting. De Rus Mark Taimanov (1926-2016) boog zich over het Siciliaans en legt de nadruk op de mogelijkheden voor de speler met de zwarte stukken. Zoltan Ribli (1951) en Gabor Kallai (1959-2021) hebben voor beide kleuren diverse keuzes en alternatieven. €2,- per deeltje.
Leerboek voor het Schaakspel: Em. Lasker Rotterdam, 1930 € 7,-  Foto
Leerboek voor het Schaakspel: Em. Lasker, Uitgeverij Bolle, Rotterdam 1930, hardcover, goede staat, 322 pagina's, algebrai. notatie. Met toestemming van de auteur bewerkt door W. A. T. Schelfhout. Dit boek is voornamelijk geschreven voor de beginnende schaker. Lasker behandelt op een heldere en begrijpelijke manier de eerste beginselen van het spel zoals de individuele stukken, het bord en de rochade, diverse openingen, positiespel, eindspel, complete partijen, partijfragmenten en studies. Een prima leerboek met veel diagrammen ter verduidelijking en geen wildernis aan varianten. En de ex-wereldkampioen heeft ook nog dit te melden: 'Het onderricht in het schaakspel moet een kweekschool voor zelf denken zijn. Het schaken mag geen geheugenwerk zijn, eenvoudig al omdat het daartoe niet gewichtig genoeg is. Moet de mens zich met uit het hoofd leren aftobben, zo moet hij weten waarom. Het geheugen is van te grote waarde om het met iets onbetekenends te belasten'.
 
 
After Magnus: A. Giri Alkmaar 2015 € 4,-  Foto
After Magnus: A. Giri, New in Chess, Alkmaar 2015, paperback, goede staat, 88 pagina's, figurine notatie. Magnus Carlsen is van plan om nog een lange tijd aan de top te blijven. Maar wie is dan een mogelijke kanshebber om de volgende wereldkampioen te worden? Anish Giri (1994) presenteert 10 schakers waar in de toekomst rekening mee moet worden gehouden. Van elke speler is een illustratieve partij opgenomen waardoor men een indruk krijgt van zijn speelstijl.
Aktive Eröffnungsstrategie: R. Keene Heidelberg, 1978 € 3,-  Foto
Aktive Eröffnungsstrategie: R. Keene, Schachverlag Rudi Schmaus, Heidelberg 1978, redelijke staat, 110 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. In dit boekje zijn 47 partijen door Raymond Keene (1948) van toelichting voorzien. Het zijn voor het grootste deel potjes die ontspringen na gesloten en halfgesloten openingen, zoals het Koningsindisch, Nimzoindisch, Koningsindische aanval en het Damegambiet, dus de schaker met een ''open'' repertoire zal er weinig van interesse aantreffen. Keene komt ook met suggesties welke strategie het beste
toepasbaar is bij elke individuele partij.
 
 
Hans Ree Trilogie 1986, 1988, 1989 € 9,-  Foto
Hans Ree Trilogie: Meulenhoff 1986, 1988, 1989, paperbacks, goede staat, totaal 600 pagina's. De toptijd van Hans Ree (1944) als schaker duurde van ongeveer 1965 tot eind jaren 80. De verhalen in deze drie titels kunnen een veelvoud aan onderwerpen betreffen, maar schaken voert toch wel de boventoon.  Sommige artikelen verschenen eerder in tijdschriften als Haagse Post en New in Chess. Ree heeft nog altijd een vaste rubriek op zaterdag in het NRC Handelsblad. Hij werd vier keer kampioen van Nederland en in 1980 benoemd tot GM. Hans Ree speelt geen toernooien meer, maar is nog wel actief in de Nederlandse competitie. De titels: Wat een kracht! Wat een gratie!, In den eersten stoot pat en Een blinde reus, samen €9,-
Fundamental Chess Openings: P. Van der Sterren Londen, 2009 € 12,-  Foto
Fundamental Chess Openings: P. Van der Sterren, Gambit, Londen 2009, goede staat, 480 pagina's, figurine notatie. De eerste zetten van een schaakpartij zijn bepalend voor het gevecht. Beide spelers proberen invloed te krijgen op kritieke velden en ontwikkelen hun plannen.  Belangrijk is om doelmatig te werk te gaan en uitkijken voor valkuilen en posities die men niet begrijpt. Voor deze titel hoeft men geen lawines aan varianten te onthouden. Paul van der Sterren reikt ideeën aan en en geeft toelichting bij de basisvarianten van elke gekozen opening. Deze Engelse editie met veel diagrammen is gebaseerd op De Wereld van de Schaakopeningen dat eerder in drie delen in Nederland werd uitgegeven.
Chess Praxis: A. Nimzowitsch Londen, 1986 € 20,-  Foto
Chess Praxis: A. Nimzowitsch, Batsford, Londen 1986, hardcover met omslag, uitmuntende staat, 370 pagina's, Engelstalig. Aaron Nimzowitsch wordt beschouwd als een diepzinnige en originele schaker. Hij introduceerde een aantal termen die nog altijd gebruikt worden in het schakerswoordenboek. De inhoud van deze titel kan als leerzaam gereedschap worden gekenmerkt voor club- en toernooispelers met ambitie. Chess Praxis is een verzameling geweldige partijen, maar raakt ook aan onderwerpen waarover hij eerder had geschreven zoals centralisatie, beperking, blokkade en overprotectie. Al deze thema's komen ter sprake in 109 partijen en zijn voorzien van commentaar door de auteur.
 
 
Typische Fehler: A. Suetin Berlijn, 1980 € 4,-  Foto
Typische Fehler: A. Suetin, Sportverlag Berlin, Berlijn 1980, gebonden met omslag, goede staat, 188 pagina's, algebrai. notatie. Dit boek van de Russische GM Suetin behandelt thema's die verband houden met het maken van fouten tijdens een partij. Hij onderzoekt welke oorzaken ten grondslag kunnen liggen, o.a. doorrekenen varianten, stellingsoordeel, indeling bedenktijd, positiegevoel. Voor dit boek heeft Suetin een groot aantal partijen verzameld die dienen als voorbeeld. Gedegen toelichting bij de verschillende onderdelen kunnen bijdragen om tot een beter spelpeil te komen.
An Opening Repertoire for the Attacking Player: E. Gufeld Londen, 1997 € 3,-  Foto
An Opening Repertoire for the Attacking Player: E. Gufeld, Cadogan, Londen 1997, paperback, gebruikt, 160 pagina's, figurine notatie. Een van de moeilijkste taken voor schakers in competitieverband is de ontwikkeling van een openingsrepertoire dat aansluit bij hun speelstijl. Niet iedereen heeft tijd om te studeren en het is daarom van belang om een solide opening paraat te hebben. Maar waar te beginnen? De lezer met weinig tijd krijgt een beperkt repertoire met wit en zwart voorgeschoteld waarbij de aandacht gaat naar aanval, alternatieve mogelijkheden en strategie.
De Koning: J. H. Donner Amsterdam, 1990 € 6,-  Foto
De Koning: J. H. Donner, Bert Bakker, Amsterdam 1990, paperback,boekblok vlekjes, binnenwerk goed, 398 pagina's. De Koning is een bloemlezing waarin men meer dan dertig jaar schaakgeschiedenis de revue ziet passeren, en waarin men Donner langzaam van schaker-schrijver tot schrijver-schaker ziet worden. Zijn geliefde thema's komen uitgebreid aan bod: Fischer, de blunder, schaken als geluksspel, waarom vrouwen niet kunnen schaken, krankzinnigheid en Lodewijk Prins. Er wordt veel beledigd in dit boek; men kan rustig stellen dat iemand die nooit door Donner beledigd is, niets in het Nederlandse schaakleven te betekenen had. Maar met zijn gevit maakte de schrijver zich juist ook geliefd. Ongetwijfeld was dat omdat ook zijn grootste woedeaanval een kern van waarheid bevatte, en omdat zijn in azijn en ironie gedrenkte bombast zo meesterlijk beschreven was. Een geweldig boek.
K - K New York - Lyon: L. Pliester & R. Douven Eindhoven, 1990 € 2,50  Foto
K - K New York - Lyon: L. Pliester & R. Douven, Schaaknieuws, Eindhoven 1990, pocket, redelijke staat, 110 pagina's, algebrai. notatie. Als de twee sterkste schakers ter wereld in New York aan het bord voor hun eerste partij verschijnen, staat er meer op het spel als alleen maar het spelen van een match om het wereldkampioenschap. Het wordt de vijfde confrontatie tussen Kasparov en Karpov en dat heeft de onderlinge verhoudingen niet versoepeld. De schermutselingen die er af en toe waren, de vermeende doorgestoken kaart, de afgebroken stellingen en bovenal de juweeltjes van partijen die er gespeeld werden. De IM's Pliester (1954-2012) en Douven (1961), die alle analyses voor hun rekening namen, leggen op heldere wijze uit hoe de vork in de steel zat.
 
 
Fifty Chess Masterpieces 1941-1944: R. Fine New York, 1977 € 3,50  Foto
Fifty Chess Masterpieces 1941-1944: R. Fine, Dover, New York 1977, paperback, goede staat, 218 pagina's, Engelse notatie. Dit is een bloemlezing van 50 prachtige partijen die werden gespeeld door de beste schakers tussen 1941 - 1944. Elke partij heeft een korte biografie van de spelers als inleiding en is zodanig van commentaar voorzien dat zelfs een beginner de zettenvolgorde begrijpt. Er zijn partijen te vinden van groten als Aljechin, Botwinnik, Euwe, Fine, Keres, Najdorf, Reshevsky en Smyslov, maar ook minder bekende namen hebben een plek gekregen. Het oorspronkelijke boek had als titel Chess Marches On.
Het Schaak der Wrake: L. Jongsma c.s. Utrecht, 1978 € 2,50  Foto
Het Schaak der Wrake: L. Jongsma c.s., Spectrum, Utrecht 1978, paperback, 224 pagina's, goede staat, algebra. notatie. Viktor Kortsjnoi, de uitdager van wereldkampioen Karpov, kwam ver maar in het zicht van de haven strandde hij. Zijn kruistocht tegen zijn ex-landgenoten, begonnen in 1977, eindigde in een match vol bitterheid, protesten en zelfs een proces. Zijn 'schaak der wrake' duurde 32 partijen, drie maanden lang. De drie auteurs doen verslag van alle grote en kleine gebeurtenissen op en naast het schaakbord. Hans Bouwmeester hoeft geen introductie, Jaap van den Herik en Lex Jongsma werkten jaren samen in de schaakjournalistiek.
Rubinstein's Chess Masterpieces: H. Kmoch New York, 1960 € 4,-  Foto
Rubinstein's Chess Masterpieces: H. Kmoch, Dover, New York 1960, paperback, gebruikt, 208 pagina's. Akiba Rubinstein (1880-1961) was van grote invloed op het schaakspel. Niet alleen waren zijn partijen spannend en leerzaam, ook voegde hij enkele originele openingsvarianten toe aan de theorie. Hij kwam met een idee om het Vierpaardenspel met zwart te ontregelen en de Rubinsteinvariant van het geweigerd damegambiet bracht hem zeges op Capablanca en anderen. In latere jaren leverde hij nieuwe denkbeelden met betrekking tot aanval en verdediging. In deze editie zijn 100 mooie partijen opgenomen. De oorspronkelijke titel Rubinstein Gewinnt werd geschreven door Hans Kmoch, ooit secondant van Max Euwe. De vertaling naar het Engels is van Barnie Winkelman (1894-1978), een speler van meestersterkte die in 1916 van Capablanca wist te winnen tijdens een simultaanvoorstelling.
 
 
The Sicilian Defence Book 1: S. Gligoric & V. Sokolov Oxford, 1970 € 17,-  Foto
The Sicilian Defence Book 1: S. Gligoric & V. Sokolov, Pergamon Press, Oxford 1970, hardcover, redelijke staat, 382 pagina's, Engelse notatie. Svetozar Gligoric (1923-2012) en Vladimir Sokolov (1933) werkten samen aan dit boek over het Siciliaans. Mede door hun diepgravende analyses is het onmisbaar voor iedere gevorderde student die zijn spel wil verbeteren. De inhoud bestaat uit een onderzoek naar de veelheid van ideeën in de diverse vertakkingen van het Siciliaans, gerangschikt in zes hoofdstukken. De duizenden voorbeelden uit het toernooicircuit worden toegelicht en maken het in zijn geheel tot een van het meest omvattendste boek dat indertijd werd gepubliceerd over deze opening.
 
 
Der Rochade-angriff: V. Vukovic Berlijn, 1961 € 4,-  Foto
Der Rochade-angriff: V. Vukovic, Engelhardt Verlag, Berlijn 1961, paperback, redelijke staat, 216 pagina's, algebra. notatie, Duitstalig. Een excellent boek over de aanval op de rokade. De liefhebber zal menig wetenswaardigs uit deze titel kunnen halen. Het boek is zo in elkaar gezet, dat thema's uit meesterpartijen gegroepeerd zijn, b.v. aanvalspunten h7, g7 en f7, aanval lange rokade, aanval op fianchetto. Iedere zet die meehelpt bij de aanval wordt van uitleg voorzien en met analysevarianten verduidelijkt. Zo leert men hoe een correcte aanval wordt opgebouwd en wanneer de omstandigheden voor een aanval gunstig zijn. De titel verscheen in 1959 en wordt regelmatig herdrukt. Vladimir Vukovic (1898-1975) was een kroatische schaker, theoreticus, journalist en arbiter.
Spassky - Weltmeister!: S. Flohr Amsterdam, 1970 € 5,-  Foto
Spassky - Weltmeister!: S. Flohr, Ten Have Verlag, Amsterdam 1970, paperback met flaptekst, prima staat, 160 pagina's, algebra. notatie, Duitstalig. De weg naar de wereldtitel was voor Boris Spassky (1937) niet eenvoudig. Hij moest met een aantal sterke grootmeesters afrekenen voordat hij zich tot tiende wereldkampioen schaken kon laten kronen. In dit boekje zijn de spannendste partijen uit de tweekampen tussen Spassky-Geller, Tal-Gligoric, Kortsnoj-Reshevsky, Larsen-Portisch, Kortsnoj-Tal, Larsen-Spassky en Spassky-Kortsnoj verzameld. En natuurlijk mogen de 23 partijen die hij speelde tegen toenmalig wereldkampioen Tigran Petrosjan niet ontbreken.
Winning With The Fischer-Sozin Attack: G. Lane Londen, 1994 € 3,50  Foto
Winning With The Fischer-Sozin Attack: G. Lane, Batsford, Londen 1994, paperback, 160 pagina's, algebrai./figurine notatie. De zet Bc4 in de Siciliaan was een jeugdliefde en het handelsmerk van Bobby Fischer. Hij was compleet op de hoogte van alle in's en out's die konden voorkomen met deze variant. Later stopte hij met Lc4 en begon Lg5 te spelen. Het plan met Lc4 is simpel: ontdoe de zwarte koning van zijn verdediging en speel op mat. Nigel Short speelde de Sozin tijdens de wereldkampioenschapsmatch in Londen tegen Kasparov, maar had er weinig succes mee. Gary Lane gaat dieper in op mogelijke antwoorden van de zwarte kant, zoals de Najdorf en de Scheveninger. De diverse varianten worden summier uiteengezet en voorzien van vele diagrammen en 48 partijen zijn als bonus meegenomen. Ook heeft de auteur aandacht besteed aan de Velimirovicaanval.
The Pirc Defence: M. Marin Glasgow, 2017 € 12,-  Foto
The Pirc Defence: M. Marin, Quality Chess, Glasgow 2017, paperback, nieuwstaat, 402 pagina's, figurine notatie. De Pirc kan men meer beschouwen als een tegenaanval dan een verdediging. Zwart staat toe dat wit het centrum beheerst en lokt een confrontatie uit, daarbij vertrouwend op zijn loper op g7 en de dynamiek van zijn positie. Het is een goed wapen voor spelers die streven naar een complex strategisch gevecht met de zwarte stukken. Mihail Marin (1965) is een Roemeens GM en werd in het verleden drie keer kampioen van zijn vaderland.

 
Rook Endings: G. Levenfisch & V. Smyslov Londen, 1975 € 7,-  Foto
Rook Endings: G. Levenfisch & V. Smyslov, Batsford, Londen 1975, gebonden met omslag, mooie staat, 224 pagina's, Engelse notatie. De twee Russische grootmeesters verstrekten met dit boek een belangrijke bijdrage tot de meest voorkomende en minst begrepen eindspelen, toreneindspelen. Grigori Levenfisch (1889-1961), kampioen van Rusland in 1934 en 1937, schreef het manuscript in 1956 en benaderde Smyslov om het te laten controleren op fouten. In 1957 verscheen het in Rusland met als (vertaalde) titel The Theory of Rook Endings met de namen van beide auteurs. Valeri Smyslov (1921-2010) verklaarde later openlijk dat het meeste werk was gedaan door Levenfisch. Vooral toren- en pioneindspelen zijn moeilijk, maar komen relatief vaak op het bord. Clubschakers en de liefhebber van het artistieke zullen aan dit boek plezier beleven. Ook voor jongere spelers is het aanbevelenswaardig, omdat dit soort eindspelen het zwakste gedeelte van hun techniek vormen.
Turmendspiele 1 + 2: J. Awerbach Berlin, 1988 € 10,-  Foto
Turmendspiele 1 + 2: J. Awerbach, Sportverlag Berlin, 1988, gebonden met omslag, goede staat, figurine notatie, Duitstalig. In het eerste deel behandelt Awerbach het toreneindspel toren tegen pion en toren tegen toren en pion. Het tweede deel is gewijd aan het eindspel toren en twee pionnen tegen toren, en toren met pionnen tegen dezelfde materiaalverhouding. Voor de schaker met ambitie zijn deze twee deeltjes onontbeerlijk om begrip te kweken voor dit soort moeilijke eindspelen. Samen €10,-
Basic Chess Endings: R. Fine New York, 1967 € 9,-  Foto
Basic Chess Endings: R. Fine, David Mckay Company, New York 1967, hardcover zonder omslag, 573 pagina's, Engelse notatie, mooie staat. Reuben Fine (1914–1993) was een van de sterkste spelers tussen de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw. Hij was IGM, psycholoog, professor en schrijver van vele boeken over schaken en psychologie. In 1948 begon zijn belangstelling in het schaken te tanen en koos hij voor een maatschappelijke loopbaan. Basic Chess Endings wordt beschouwd als een belangrijk boek in de Engelse taal over het eindspel. De eerste editie verscheen in 1941 en werd opgedragen aan Emanuel Lasker die dat jaar was overleden.
80 Dagen Schaak: C. J. Brensa Amsterdam, 1936 € 4,-  Foto
80 Dagen Schaak: C. J. Brensa, Amsterdam UItgevers-Maatschappij Holland, Amsterdam 1936, gebonden, gebruikt, 164 pagina's. Eind 1935 was Nederland in de ban van het schaakspel. Max Euwe speelde tegen Alexander Aljechin om de wereldtitel en heel het vaderland leefde mee en hoopte vurig dat Euwe zou winnen. Hetgeen ook gebeurde. In dit boek zal men geen partijen aantreffen, maar de schrijver schetst als een vlieg op de muur een makkelijk lezend beeld van deze unieke gebeurtenis in de Nederlandse schaakhistorie. Ook met enige foto's.
 
 
VM 1960 Thal-Botvinnik: A. Hildebrand Upsala, 1960 € 6,-  Foto
VM 1960 Thal-Botvinnik: A. Hildebrand, Universitas, Upsala 1960, paperback, goede staat, 68 pagina's, algebra. notatie, Zweedstalig. Alexander Hildebrand (1921-2005) was een Zweeds schaakcomponist en was van 1956 tot 1961 redacteur van het Zweedse Tidskrift for Schack. Dit boekje over de wedstrijd om het wereldkampioenschap 1960 is van zijn hand. De 21 partijen die werden gespeeld zijn door hem van kundig Zweeds commentaar voorzien. Tal won de match met 12½-8½, werd de jongste wereldkampioen ooit en dat zorgde voor een hoop gespreksstof in de schaakwereld.
Think Like a Grandmaster: A. Kotov Londen, 1978 € 7,-  Foto
Think Like a Grandmaster: A. Kotov, Batsford, Londen 1978, paperback, 200 pagina's, Engelse notatie, gebruikt. Waaraan denkt een GM tijdens een partij? Waarop baseert hij zijn strategie en tactiek en wat kan de gemiddelde clubspeler hiervan leren? De antwoorden op deze vragen kunt U vinden in dit opmerkelijke boek. Degene die de tijd neemt om het door te werken, zal na het dichtslaan merken dat zijn  speelkracht is toegenomen. Alexander Kotov (1913 –1981) was een Russisch GM en auteur. Hij werd in 1948 gedeeld kampioen van Rusland, samen met David Bronstein, en speelde een paar keer mee in kandidatenmatches. Kotov was de derde Rus ooit die tot grootmeester werd benoemd, na Mikhail Botwinnik en Grigory Levenfish. Zijn beste resultaat behaalde hij in
1952 in het Zweedse Saltsjöbaden waar hij de eerst plaats behaalde, met 3 punt voorsprong op de rest van het veld. Play en Train Like a Grandmaster zijn twee andere titels die Kotov op zijn naam heeft staan.
De Magische Schaakfiguren: Bouwmeester & Spinhoven Utrecht, 1976 € 3,-  Foto
De Magische Schaakfiguren: H. Bouwmeester & F. A. Spinhoven, Het Spectrum, Utrecht 1976, paperback, redelijke staat, 158 pagina's, algebra. notatie. Een fraaie verzameling composities, die aantoont dat eindspelstudie-ideeën ook praktisch nut hebben voor de partijspeler. Verder de betekenis van de compositie voor de wedstrijdschaker; geschiedenis van de eindspelcompositie; grootmeesters als eindspelcomponisten; A. A. Troitski, grondlegger van de moderne eindspelstudie en het werk van M. S. Liboerkin.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z
» Volgende pagina

Berichten: