Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


15 Schachpartien und Ihre Geschichte: M. Botwinnik Stuttgart, 1981 € 3,-  Foto
15 Schachpartien und Ihre Geschichte: M. Botwinnik, Frankh, Stuttgart 1981, paperback, goede staat, algebrai. notatie, 80 pagina's, Duitstalig. Ex-wereldkampioen Michail Botwinnik licht 15 van zijn beroemdste partijen toe en toont diverse mogelijkheden die tot een ander resultaat hadden kunnen leiden. Ook verhaalt hij over persoonlijke zaken voorafgaand aan elke partij. Schaakethiek en de psychologische kant van het schaakspel hadden de interesse van Botwinnik, ook dat onderdeel komt aan bod in dit aardige boekje.
Wat is er Mis, Mijnheer Kasparov?: E. Bouwmans & T. Kastelijn Alkmaar, 2009 € 6,-  Foto
Wat is er Mis, Mijnheer Kasparov?: E. Bouwmans & T. Kastelijn, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, goede staat, 224 pagina's. Dit boek bevat een selectie van de beste artikelen uit SCHAAKNIEUWS. Dat blad liet bij de opheffing, eind 2008, een grote leegte achter. 23 jaar lang heeft de Eindhovense redactie, ondersteund door een stoet freelancers, het Nederlandse schaakpubliek op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het Nederlandse en het internationale schaak. De analyses van John van der Wiel en Theo Hommeles, de ontboezemingen van Karel van der Weide, de tirades van Rini Kuijf - het is hier allemaal terug te vinden.
A Year Inside the Chess World: D. Gormally Niepolomice, 2016 € 10,-  Foto
A Year Inside the Chess World: D. Gormally, Chess Evolution, Niepolomice 2016, paperback, goede staat, figurine notatie, 244 pagina's. De Engelse GM Danny Gormally (1976) bevindt zich op een kruispunt. Hij is het beu om constant tegen de Berlijnse verdediging te moeten spelen en de eindeloze sleur van het Engelse schaakcircuit. Dus besluit hij om naar Europa te gaan. Gormally schetst hoe vrolijkheid en tragedie in de schaakwereld elkaar afwisselen — een wereld waarin hij heen en weer wordt geslingerd tussen onzekerheid, vreemde sociale gebruiken en rivaliteit, terwijl hij ook oog heeft voor onderwerpen als excentrieke obers, Artis en inspirerende bergpassen. Aan het eind komt hij tot een wijze conclusie.
 
» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


How to Play Black Against the Staunton Gambit: E. Schiller & B. Colias Dallas, 1993 € 4,-  Foto
How to Play Black Against the Staunton Gambit: E. Schiller & B. Colias, Chess Digest, Dallas 1993, paperback, gebruikt, 143 pagina's, algebra. notatie, repertoire. Witspelers hebben soms de neiging om na 1.d4 f5 2.e4 te spelen, het Stauntongambiet. Spelers met de zwarte stukken vrezen dit systeem, maar na het doornemen van de 49 partijen die in dit boekje staan is die angst verdwenen. De twee auteurs, de Amerikanen Eric Schiller en Bill Colias komen met zinnig commentaar en logische toelichting.
Secret Weapons: A. Martin Brighton, 1991 € 3,-  Foto
Secret Weapons: A. Martin, Tournament Chess, Brighton 1991, paperback, gebruikt, 126 pagina's, figurine notatie. Geen enkele schaker wil als voorspelbaar overkomen en een veelzijdige speler heeft altijd voordeel. Secret Weapons is erop gericht het repertoire uit te breiden en de manier van spelen te verbeteren. En op deze manier voordeel te krijgen. Deze titel bevat interessante ideeën en de nadruk ligt op toepassing in de praktijk en zo punten te scoren. IM Andrew Martin (1957) komt met nieuwtjes in de Trompowski, Koningsindisch, Nimzoindisch, Spaans, Siciliaans en Skandinavisch die voor verrassingen kunnen zorgen. Het grootste hoofdstuk is besteed aan de Siciliaanse Kalashnikov.
De Leeuw,  Hét Zwarte Wapen: J. van Rekom & L. B. Jansen Tilburg, 1997 € 5,-  Foto
De Leeuw,  Hét Zwarte Wapen: J. van Rekom & L. B. Jansen, Syntax publishers, Tilburg 1997, paperback, gebruikt, 320 pagina's, figurine notatie. Wat is De Leeuw eigenlijk en wat zijn de sterke en zwakke punten van deze speelwijze? Vooral rond Sliedrecht en Dordrecht was dit systeem erg in zwang. Na de zetten 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 (of 3...e5) spreken de twee auteurs over De Leeuw. Mede dankzij een team van analytici, opmakers en ontwerpers is 'De Leeuw, Hét Zwarte Wapen' uitgegroeid tot een soort schaakencyclopedie, die zowel voor mede- als tegenstanders van het systeem 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 de moeite waard is. Dit boek is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
The Pirc Defence: G. Botterill & R. Keene Londen, 1973 € 7,-  Foto
The Pirc Defence: G. Botterill & R. Keene, Batsford, Londen 1973, gebonden exemplaar in keurige staat, omslag ontbreekt, 260 pagina's, Engelse notatie. De twee Britse auteurs zijn verantwoordelijk voor dit degelijke boek over de Pircverdediging. Natuurlijk erg gedateerd, maar voor wie meer wil weten over deze opening is het onontbeerlijke kost. Tussen het variantencomplex die in dit werk aan bod komen staan tevens een groot aantal partijen weergegeven.


Scotch 4...Qh4: J. Hall Dallas, 1995 € 4,-  Foto
Scotch 4...Qh4: J. Hall, Pickard & Son, Dallas 1995, paperback, gebruikt, 104 pagina's, algebrai. notatie. Deze titel is gewijd aan de Steinitzvariant van het Schots, 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.d4 exd4 4.Nxd4 Dh4. Dit systeem is onmiskenbaar zwart's meest uitdagende bestrijding van het Schots. Na vier zetten moet wit vechten tegen zwart's voorbereiding en is gedwongen om zijn e-pion te offeren en zijn 'positionele'' bruggen achter zich te verbranden. Zwart lokt een crisis uit, pakt een belangrijke centrumpion en houdt een compacte stelling zonder zwaktes. Wit heeft geen keus om naar compensatie te zoeken, in gedachte dat elk eindspel gewonnen is voor zwart. Maximale spanning heerst in de scherpe strijd die volgt. De Steinitzvariant is daardoor een ideaal wapen voor degene die willen winnen met zwart.
Deux Cents Parties d'Echecs par A. Alekhine East Sussex, 1979 € 4,50  Foto
Deux Cents Parties d'Echecs par A. Alekhine: British Chess Magazine, East Sussex 1979, paperback, gebruikt, 490 pagina's, algebr. notatie, Franstalig. In dit tweede deel vindt men simultaan- consultatie en toernooipartijen van oud-wereldkampioen Alexander Aljechin. De eerste simultaanpartij stamt uit het jaar 1923 en de laatste is een partij die werd gespeeld tijdens de match om het wereldkampioenschap in Buenos Aires 1927. Totaal 200 partijen, ruim voorzien van uitleg en analyses, waarbij enige kennis van de Franse taal onontbeerlijk is.
Sicilian Attacks: Y. Yakovich Alkmaar, 2010 € 6,-  Foto
Sicilian Attacks: Y. Yakovich, New in Chess, Alkmaar 2010, paperback, gebruikt, 208 pagina's, figurine notatie. GM Yuri Yakovich, die meer dan dertig jaar ervaring heeft met complexe Siciliaanse systemen, bekijkt in 32 partijen de specifieke kenmerken van de Najdorf, Scheveninger, Draak, Taimanov en Richter-Rauzer. Hij leert hoe hun pionstructuren voor wit bepaalde methoden van aanval dicteren, maar laat ook de beste verdedigingsmogelijkheden voor zwart zien. Yuri Yakovich (1962) is een schaaktrainer uit Samara en schreef ook The Complete Sveshnikov Sicilian en Play the 4.f3 Nimzo-Indian.


Taktische Lösungen im Grünfeld-Indisch: G. Nesis & I. Blechzin Hollfeld, 1992 € 4,50  Foto
Taktische Lösungen im Grünfeld-Indisch: G. Nesis & I. Blechzin, Bange Verlag, Hollfeld 1992, paperback, nette staat, 112 pagina's, algebr. notatie. De Russische toptrainer Gennadi Nesis (1947) schreef dit boek samen met co-auteur en IM Igor Blechzin (1941-2020) waarin kennis van de opening en tactiek broederlijk samengaan. De 52 partijen tussen prominente spelers zijn gedetailleerd van commentaar voorzien. De Grünfeld is nog immer een populaire opening en laat zien hoe een breed pionnenfront een stormram kan zijn of een aanvalsobject kan vormen.
The Latvian Gambit: K. Grivainis Davenport, 1985 € 8,-  Foto
The Latvian Gambit: K. Grivainis, Thinkers' Press, Davenport 1985, goede staat, 200 pagina's, figurine notatie. Deze titel telt 179 bladzijden met partijen opgedeeld in volgorde van openingszetten. Pagina 180 tot 189 bestaat uit een index van de verscheidenheid in varianten. De potjes zijn in korte notatie, simpel na te spelen en op elke pagina zijn meerdere partijen weergegeven. Velen veroordelen het gambiet, maar correspondentiespelers omarmen het en vinden het kansrijk. Vandaar de vele correspondentiepartijen die het boek rijk is.
Open Ruy Lopez: G. Flear Londen, 2000 € 5,-  Foto
Open Ruy Lopez: G. Flear, Everyman Chess, Londen 2000, paperback, 160 pagina's, prima conditie, repertoireboek. Het open Spaans (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 Pxe4) is op clubniveau en onder grootmeesters een populaire keus. Het biedt de gelegenheid voor wit/zwart op een krachtmeting waarbij de speler met de beste voorbereiding de grootste kans op de winst maakt, zoals dat vaak het geval is. Het is daarom geen verrassing dat in het verleden vechters als Euwe, Timman, Anand en Kortsjnoi met graagte naar het Open Spaans grepen. De Engelse GM Glenn Flear (1959), tegenwoordig woonachtig in Frankrijk, gaat in dit boek in op de grondbeginselen, tactiek en strategie voor beide kleuren en doet dat aan de hand van 88 uitvoerig geanalyseerde partijen.


Sicilian Kalashnikov: J. Pinski & J. Aagaard Londen, 2001 € 6,-  Foto
Sicilian Kalashnikov: J. Pinski & J. Aagaard, Everyman Chess, Londen 2001, paperback, gebruikt, figurine notatie, 176 pagina's, repertoire. De Kalashnikovvariant is een moderne speelwijze in het Siciliaans. Al op zet vier haalt zwart uit naar het centrum en zet de toon voor de rest van de partij. Het spel kan erg scherp worden en meestal is de best voorbereide speler succesvol, zoals in veel Siciliaanse varianten.  In deze gids nemen Jacob Aagaard en Jan Pinski een kijkje naar de kritische ideeën van een opening die men de laatst jaren als volwaardig is gaan beschouwen. Met 35 complete partijen als toelichting. Jacob Aagaard (1973) is een Deens IM en Jan Pinski (1979) heeft de Poolse nationaliteit.
The Killer Grob: M. Basman Oxford, 1991 € 12,-  Foto
The Killer Grob: M. Basman, Pergamon Chess, Oxford 1991, gebruikt, 176 pagina's, figurine notatie. De Engelse IM Mike Basman (1946) had de gewoonte om topspelers tijdens toernooien te trakteren op de hoogst omstreden Grob opening (1. g4 of 1 ... g5, Borg). Onder zijn slachtoffers bevonden zich o.a. Nunn en Speelman, zeker niet de minsten. In dit boek toont hij hoe men kan oogsten met deze ongewone opening. Ook zijn er 13 complete partijen opgenomen waarin wordt gevraagd welke zet in aanmerking komt. De lezer kan d.m.v. een puntensysteem beoordelen of hij vorderingen maakt met zijn opgedane kennis en behandeling van deze bizarre opening.


Understanding Chess Move by Move: J. Nunn Londen, 2004 € 6,-  Foto
Understanding Chess Move by Move: J. Nunn, Gambit, Londen 2004, gebruikt en enige notaties, paperback, 240 pagina's, figurine notatie. In deze titel zijn 30 zorgvuldig partijen uitgekozen om de student te helpen met de belangrijkste aspecten. John Nunn, een Engelse GM en een van de beste schrijvers op schaakgebied geeft uitleg bij iedere zet en toont hoe plannen en posities worden behandeld door topspelers. Het boek is verdeeld in drie gedeelten: opening- middenspel en eindspelthema's met de nadruk op het begrip van de principes. Gedetailleerde analyses worden alleen gegeven bij strategische en tactische thema's. Stap voor stap krijgt de lezer meer inzicht hoe partijen kunnen worden gewonnen.
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic Glasgow, 2010 € 7,-  Foto
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, gebruikt, 168 pagina's, figurine notatie, met enkele notaties van de vorige eigenaar. Milos Pavlovic (1964) is een Servisch GM en werd in 2002 kampioen van Joegoslavië. In dit boek geeft hij uitleg over diverse systemen die zijn oorsprong vinden vanuit het open Siciliaans. In bijzonder 3 scherpe variantenreeksen waaronder het stukoffer 13. Pb5 in de Sveshnikov, de Rauzer, verschillende zijtakken die kunnen ontstaan vanuit de Draak (Topalovvariant) en de Taimanov. In het verleden leverde Pavlovic bijdragen voor New In Chess en Chess Informant. The Open Sicilian 1 is daardoor een overzichtelijke gids aangaande verschillende zijtakken van een opening die nog steeds aan verandering onderhevig is.
Win at Chess: F. Reinfeld New York, 1958 € 2,-  Foto
Win at Chess: F. Reinfeld, Dover, New York 1958, paperback, gebruikt, 120 pagina's, Engelse notatie. De 300 schaakopgaven die dit boek bevat zijn afkomstig uit toernooien. Makkelijk in het begin, maar oplopend in moeilijkheidsgraad. Men krijgt te maken met valletjes, offers, mat, winnende combinaties en subtiele ruiltransacties die het uiterste vragen maar hopelijk bijdragen tot een hoger spelpeil. Aanwijzingen worden gegeven bij elke opgave, oplossingen en alternatieve zetten duiden de aandachtige student hoe zij hun aanval moeten beoordelen. Veel diagrammen, voor schakers van elk niveau.


The Fighting Fajarowicz: T. Harding Dallas, 1996 € 5,-  Foto
The Fighting Fajarowicz: T. Harding, Chess Digest, Dallas 1996, paperback, redelijke staat, 228 pagina's, algebra. notatie. De Duitse schaker Sammi Fajarowicz (1908-1940) begon eind jaren twintig van de vorige eeuw te experimenteren met de zetvolgorde 1.d4 Nf6 2.c4 e5 3.dxe5 Ne4!? en boekte daar aardig succes mee. De Brit Tim Harding, schrijver van vele schaakboeken, dook in deze variant en stelde voor deze titel een theoretisch deel en een partijdeel samen. Deze variant wordt vaak aangewend in correspondentiepartijen en dat is te merken in het partijgedeelte. Maar ook avontuurlijke club- en toernooispelers laten zich niet onbetuigd. In totaal zijn 372 correspondentie en gewone partijen te bewonderen.
Taming the Sicilian: N. Davies Londen, 2002 € 3,50  Foto
Taming the Sicilian: N. Davies, Everyman Chess, Londen 2002, paperback, gebruikt, figurine notatie, 144 pagina's. Het Siciliaans is zwart's meest ambitieuze en populaire antwoord op 1.e4. Maar wat is de witte aanpak tegen deze opening? Moet wit zich begeven in massa's theorie en complicaties, waarvan de speler die op de hoogte is van het laatste ''nieuwtje'' wint, of passen en zich richten tot de stille wateren van verschillende Anti-Siciliaanse systemen? Misschien ligt de waarheid in het midden. GM Nigel Davies pakt de open Siciliaan in al zijn vormen aan d.m.v. het fianchetto van de koningsloper. De witspeler kan volgens Davies zo met zelfvertrouwen de strijd tegemoet zien.
Basic Chess Endings: R. Fine New York, 1969 € 7,-  Foto
Basic Chess Endings: R. Fine, David Mckay Company, New York 1969, paperback, 573 pagina's, Engelse notatie, gebruikt. Reuben Fine (1914–1993) was een van de sterkste spelers tussen de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw. Hij was IGM, psycholoog, professor en schrijver van vele boeken over schaken en psychologie. In 1948 begon zijn belangstelling in het schaken te tanen en koos hij voor een maatschappelijke loopbaan. Basic Chess Endings wordt beschouwd als een belangrijk boek in de Engelse taal over het eindspel. Het verscheen in 1941 en werd opgedragen aan Emanuel Lasker die dat jaar overleed.


The French Advance: T. Kosten Brighton, 1998 € 4,-  Foto
The French Advance: T. Kosten, Chess Press, Brighton 1998, paperback, prima staat, figurine notatie, 144 pagina's. De doorschuifvariant (1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5) is een logische en populaire manier om de Franse verdediging te bestrijden. De speler met de witte stukken heeft vanaf zet drie ruimtelijk voordeel en hoopt later aan te vallen op de konings- of damevleugel. Tony Kosten (1958) legt de strategie en tactiek uit van deze dynamische opening. Hij ontvouwt het een en ander voor beide kleuren door middel van 92 modelpartijen.
Das Moderne Blackmar-Diemer Gambit: A. Freidl & G. Studier Heidelberg 1980-1984 € 15,-  Foto
Das Moderne Blackmar-Diemer Gambit: A. Freidl & G. Studier, Schachverlag Rudi Schmaus, Heidelberg 1980-1984, paperbacks, totaal 564 pagina's, goede staat, repertoire, algebrai. notatie, 3 deeltjes, Duitstalig. Deel 1 van Emil Diemer (1908-1990) heeft ondertussen een nieuw tehuis gevonden, maar de 3 opvolgende deeltjes zijn nog beschikbaar en werden samengesteld door Alfred Freidl en Georg Studier (1929). De belangstellende student krijgt nog eens 454 complete en uitgewerkte partijen met deze opening voorgeschoteld. €5,- per deeltje, samen €15,-
Offbeat Spanish: G. Flear Londen, 2000 € 6,-  Foto
Offbeat Spanish: G. Flear, Everyman Chess, Londen 2000, paperback, gebruikt, figurine notatie, 144 pagina's, repertoire. Het besluit welk systeem te spelen als het Spaans op het bord komt is altijd lastig voor zwart. Het is makkelijk om te passief te spelen en in posities te geraken waarin wit snel de overhand krijgt. De Britse GM Glenn Flear (1959) gaat dieper in op de minder begaanbare paden van het Spaans zonder 3..a6. Na de beginzetten 1.e4 e5 2.pf3 pc6 3.Lb5 is er aandacht voor 3..f5 (Schliemann), 3..Pf6 (Berlijns), 3..Pf6 4.0-0 Lc5 (klassiek Berlijns), 3..Lc5 (klassieke verdediging), 3..d6 (Steinitz), 3..Pd4 (Bird), 3..Pge7 (Coziovariant), 3..g6 (Smyslovvariant). 53 partijen zijn opgenomen ter verduidelijking.


Der ''Sneiders-Angriff'' im Lemberger Gegengambit: E. Kunath Ludwigshafen, 1986 € 1,50  Foto
Der ''Sneiders-Angriff'' im Lemberger Gegengambit: E. Kunath, Schachverlag Volker Druke, Ludwigshafen 1986, brochure, goede staat, 32 pagina's, algebrai. notatie, repertoire. Slechts 1 variant uit het Blackmargambiet werd voor deze brochure door Emil Kunath (1931-2007) onderzocht en wel deze: 1.d4 d5 2.e4 dxe4 3.Pc3 e5 4.Dh5. behalve een theoriegedeelte zijn er achterin ook 39 complete potjes te bekijken. Aardig voor wie zijn tegenstander snel in het kreupelhout wil sturen.
Secrets of Grandmaster Play: J. Nunn & P. Griffiths Londen, 1987 € 5,-  Foto
Secrets of Grandmaster Play: J. Nunn & P. Griffiths, Batsford, Londen 1987, paperback, 212 pagina's, algebrai./figurine notatie, goede staat. De twee auteurs, waaronder de Engelse GM John Nunn, hebben een hoop werk van dit boek gemaakt. 24 partijen van John Nunn werden uitvoerig en nauwgezet geanalyseerd. Het is raadzaam om een extra bord ter hand te nemen, aangezien de varianten aanzienlijk de diepte in gaan. Nunn was geen bangelijke speler, vandaar dit aardige boek waarin de lezer een indruk krijgt van de ontwikkeling van de Engelse wiskundige/latere GM.
Grunfeld-Indisch Db3/Lf4: A. Suetin Berlijn, 1992 € 3,-  Foto
Grunfeld-Indisch Db3/Lf4: A. Suetin, Sportverlag GmbH, Berlijn 1992, gebonden, goede staat, figurine notatie, 128 pagina's, repertoire. Kort samengevat draait het in dit boekje om twee hoofdstukken waarin vroegtijdig Db3 en Lf4 wordt toegepast. Na Db3 spreekt men over de Russische variant, omdat het werd gespeeld door Russische spelers zoals Botwinnik, Smyslov en Bronstein. Ook zijn er enkele complete potjes te bewonderen waarin deze systemen zijn gebruikt.


Aron Nimzowitsch: A Reappraisal: R. Keene Londen, 1974 € 9,-  Foto
Aron Nimzowitsch: A Reappraisal: R. Keene, Bell & Sons Ltd., Londen 1974, blauw linnen hardcover met omslag, goede staat, Engelse notatie, 334 pagina's. Raymond Keene's boek is een vervolg op Chess Praxis (ook op deze site te vinden) en beslaan de jaren 1928-1934, opgetekend naar Nimzowitsch's eigen notities en herinneringen. Een keur van  partijen van de grootmeester werd door Keene bijeengebracht, sommige bekend, andere minder bekend dan ze behoren te zijn. In een afzonderlijk hoofdstuk onderzoekt hij gedetailleerd de invloed van Nimzowitsch aangaande de moderne theorie, waaronder een gesprek met de Deen Bent Larsen over de bijdrage van Nimzowitsch op het schaken.
Starting Out: Sicilian Scheveningen: G. Pritchett Londen, 2006 € 8,-  Foto
Starting Out: Sicilian Scheveningen: G. Pritchett, Everyman Chess, Londen 2006, paperback, 192 pagina's, als nieuw, algebrai. notatie.Craig Pritchett (1949) is een Schotse IM en voor deze titel besloot hij tot een frisse kijk op deze fameuze opening. In het bijzonder in het wapenen van de zwartspelers op allerlei witte alternatieven. De eerste zetten en en achterliggende ideeën worden gepresenteerd en ook krijgt de lezer uitleg wat de reden kan zijn van een bepaalde zet – in schaakboeken vaak vergeten of als vanzelfsprekend aangenomen. De tweevoudig Schots kampioen en trainer komt met een veelheid aan notities, tips en waarschuwingen. Hierdoor worden de vitale kenmerken van deze opening duidelijk afgebakend.
The English Opening Volume One: M. Marin Glasgow, 2009 € 9,-  Foto
The English Opening Volume One: M. Marin, Quality Chess, Glasgow 2009, paperback, 480 pagina's, figurine notatie. De schrijver licht een tipje van de sluier wat betreft zijn eigen repertoire. De Roemeense GM Mihail Marin had een voorkeur voor het Engels en hij gebruikt 33 hoofdstukken om de meest voorkomende en belangrijkste varianten na 1.c4 e5 te verklaren en te duiden. De vorige beheerder heeft het verwoed bestudeerd
en een groot aantal aantekeningen achter gelaten. Vandaar de sympathieke prijs van €9,-.
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker Düsseldorf, 1961 € 2,50  Foto
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker, Walter Rau Verlag, Düsseldorf 1961, paperback, goede staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, was een pragmatische speler. Zijn fixatie lag niet op het aanwenden van openingsfinesses, maar de strijd op het bord en dan hoofdzakelijk tijdens het middenspel en eindspel waar hij taaiheid en vindingrijkheid combineerde. Dit boek, oorspronkelijk in het Engels met als titel Common Sense In Chess, werd pas in 1925 in het Duits gepubliceerd. Zoals Lasker het zelf aangaf moet het als een poging gezien worden om alle fases van een schaakpartij met behulp van algemene principes te behandelen. Het hoofdstuk over openingen is bewust onveranderd gelaten.
 

The English Opening Volume Two: M. Marin Glasgow, 2010 € 12,-  Foto
The English Opening Volume Two: M. Marin, Quality Chess, Glasgow 2010, gebonden, figurine notatie, 432 pagina's. De Roemeense schaker Mihail Marin (1965) onthult zijn eigen repertoire met 1.c4, het Engels. Hij behandelt alle zwarte voortzettingen, behalve 1..e5 en 1..c5. De inhoud is het laatste op het gebied van deze opening, waarin veel nieuwtjes aan bod komen. Maar het meest bruikbaar is toch de duidelijke uitleg hoe de resulterende posities gespeeld moeten worden. De vorige eigenaar van dit boek heeft deze titel fanatiek onder handen genomen en rijkelijk van aantekeningen voorzien. Maar dat hoeft geen beletsel te zijn om meer te weten te komen over het Engels.
NK Kampioenschap Correspondentieschaak 1980-1981: G. den Broeder Kralingseveer, 1982 € 3,-  Foto
NK Kampioenschap Correspondentieschaak 1980-1981: G. den Broeder, Eigen beheer, Kralingseveer 1982, slechte staat, 130 pagina's, algebra. notatie.  De analyses en commentaren bij de 91 partijen zijn van Guido den Broeder (1957). Hij behoorde omstreeks 1980 tot de Nederlandse suptop in het bordschaak en kreeg de titel FIDE-Meester. Hij speelde voor Rotterdam in de hoogste klasse. Hij behaalde tijdens dit correspondentietoernooi de tweede plaats, achter de latere wereldkampioen Joop van Oosterom.
Lehr- und Handbuch der Endspiele 2: A. Chéron Hamburg € 10,-  Foto
Lehr- und Handbuch der Endspiele 2: A. Chéron, Schach-Archiv, Hamburg, gebonden in rood linnen band, 468 pagina's, algebra. notatie, goede staat. In dit deel wordt de lezer deelgenoot gemaakt van elementaire matvoeringen, pionneneindspelen en paard- en lopereindspelen, met 905 diagrammen. André Chéron (1895-1980) was een Frans speler, eindspelspecialist en maker van eindspelstudies. Ook was hij kampioen van Frankrijk in 1926, 1927 en 1929 en speelde voor dat land op de Olympiade van 1929. Deze titel is het tweede deel van in totaal vier over het eindspel.
An Opening Repertoire for the Positional Player: E. Gufeld & N. Kalinichenko Londen, 1997 € 3,-  Foto
An Opening Repertoire for the Positional Player: E. Gufeld & N. Kalinichenko, Cadogan, Londen 1997, paperback, gebruikt, 192 pagina's, figurine notatie. Een van de moeilijkste taken voor schakers in competitieverband is de ontwikkeling van een openingsrepertoire dat aansluit bij hun speelstijl. Deze titel voorziet in deze behoefte en is gebaseerd op 1.e4 met wit en het klassieke Siciliaans en Koningsindisch met de zwarte stukken. De twee auteurs kozen voor solide en betrouwbare varianten die een meer positioneel karakter herbergen.


Timman-Spassky 1983: samenstelling J. Timmer Hilversum, 1984 € 4,-  Foto
Timman-Spassky 1983: samenstelling J. Timmer, K.R.O., Hilversum 1984, goede staat, 60 pagina's, algebrai. notatie. In de jaren tachtig van de vorige eeuw speelde Jan Timman een aantal matches tegen sterke spelers, zoals Kasparov en Kortsnoj. Deze wedstrijden werden georganiseerd door de K.R.O. en vonden altijd aan het eind van het jaar plaats. In december 1983 was Boris Spassky de tegenstander. In dit boekje staan alle partijen met analyses van de twee hoofdrolspelers, aangevuld met opmerkingen van de toenmalige vaderlandse top.
The Strategic Nimzo-Indian: I. Sokolov Alkmaar, 2012 € 14,-  Foto
The Strategic Nimzo-Indian: I. Sokolov, New in Chess, Alkmaar 2012, 416 pagina's, figurine notatie, nieuwstaat, Engelstalig. Het Nimzo-Indisch is een belangrijke opening, op clubniveau als bij professionals. In de afgelopen jaren heeft het een aantal veranderingen ondergaan en het werd hoog tijd voor een grondige beoordeling van de recente theorie. GM Ivan Sokolov is de auteur van dienst. The Strategic Nimzo-Indian: A Complete Guide to the Rubinstein Variation is de eerste van twee delen. In dit baanbrekende en solide samengestelde eerste deel onderzoekt Sokolov alle terzake doende varianten die beginnen na 4.e3, de z.g. Rubinsteinvariant. Deel 2 heeft als onderwerp 4.a3, de Sämischvariant.
1.d4 Volume Two: B. Avrukh Glasgow 2010 € 14,-  Foto
1.d4 Volume Two: B. Avrukh, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, mooie staat, enige notities, 616 pagina's, figurine notatie. Israelisch GM Boris Avrukh schreef een serie boeken met als doel om voordeel te verkrijgen met 1.d4. In deze titel presenteert hij een verbeterde versie van het repertoire waarmee hij in de top 50 kwam, met de nadruk op hoofdvarianten die beginnen met een fianchetto op de koningsvleugel. In 1.d4 Volume Two behandelt Avrukh openingen zoals het Koningsindisch, Hollands, Grunfeld, verscheidene vormen Benoni, Wolgagambiet, Boedapestgambiet en minder gespeelde openingen.


½ Finale Ned. Kamp. Schaken 1993 1993 € 1,50  Foto
½ Finale Ned. Kamp. Schaken 1993: Eigen beheer, Stichting Topschaak Twente, redelijke staat, ringband, 92 pagina's, figurine notatie. Kwalificatietoernooi waaraan 32 spelers deelnamen en waarvan  4 plaatsen te vergeven waren voor het Nederlands kampioenschap van 1994. 4 spelers wisten 6½ uit 9 bij elkaar te schaken en mochten zich opmaken voor de finale. 143 potjes staan in dit ringbandje afgedrukt.
London-Leningrad Championship Games: G. Kasparov Oxford, 1987 € 5,-  Foto
London-Leningrad Championship Games: G. Kasparov, Pergamon Press, Oxford 1987, paperback, 144 pagina's, redelijke staat, algebraische notatie. Garry Kasparov zelf geeft zijn commentaar over de 24 partijen die in 1986 eerst in Londen en later in Leningrad werden gespeeld. Kasparov verdedigde zijn wereldtitel met succes tegen Karpov, eindstand 12,5 - 11,5. De analyses in dit boek zijn diepgravend en wijd vertakt, dus het is geen overbodige luxe om twee schaakborden bij de hand te hebben.
Uj Magyar Sakkfeladvany Antologia: G. Bakcsi Boedapest, 1979 € 6,-  Foto
Uj Magyar Sakkfeladvany Antologia: G. Bakcsi, Sport, Boedapest 1979, gebonden met omslag, goede staat, 344 pagina's, Hongaarse notatie. Hongarije is een schaakgek land en heeft vele sterke schakers voortgebracht. Ook het maken van studies en problemen is populair. Deze bloemlezing geeft een beeld van de geschiedenis van het maken van studies en problemen in Hongarije vanaf 1938 tot 1979. Er worden  567 van de mooiste opgaven weergegeven en de oplossingen zijn achterin te vinden, evenals foto's van de componisten

 
Karpov's duo: M. Botwinnik & R. Byrne 1976 € 5,-  Foto
Karpov's duo: M. Botwinnik & R. Byrne, Schachverlag Rudi Schmaus & Bantam Books 1976, paperbacks, redelijke staat, totaal 320 pagina's, algebrai. notatie. Deze twee titels, Karpow's Wettkämpfe en The New King AnatolyKarpov gaan over de obstakels die de jonge Rus ontmoette op zijn tocht naar de wereldtitel. Michail Botwinnik (1911-1995) schreef het eerste boek, met daarin de partijen van zijn beschermeling tegen Polugajevsky, Spasski en Kortsjnoi. De Amerikaan Robert Byrne (1928-2013) schreef het tweede boek, en daarin komen de verschillende kandidatenwedstrijden in 1974 ter sprake, waaronder ook zijn match tegen Boris Spasski, Samen €5,-
Het Matchboek Karpov-Kortsjnoj: J. Timman & M.Pam Amsterdam, 1979 € 3,-  Foto
Het Matchboek Karpov-Kortsjnoj: J. Timman & M. Pam, De Arbeiderspers, Amsterdam 1979, paperback met vlekken, 296 pagina's. In de Filipijnen speelden de Russen Karpov en Kortsnoj in 1978 een lange tweekamp om de wereldtitel. De 32ste partij bracht eindelijk de beslissing in het voordeel van Karpov. Maar deze titel is niet enkel een schaakboek voor schakers. Naast de leesbare beschouwingen en analyses van Jan Timman staan de reportages, historische overzichten en interviews van Max Pam die de match als verslaggever heeft gevolgd. De tekeningen in het boek zijn van Jeroen Henneman die de tweekamp volgde als gefascineerde leek.
Winning with the Sicilian & Queen's Indian 1991/1987 € 2,-  Foto
Winning with the Sicilian & Queen's Indian: M. Taimanov, Z. Ribli & G. Kallai, Batsford 1991/1987, redelijke staat, totaal 324 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. Twee repertoireboeken over twee verschillende openingen. Beide titels bevatten veel partijen en de drie auteurs zijn niet zuinig geweest op het gebied van uitleg en
toelichting. De Rus Mark Taimanov (1926-2016) boog zich over het Siciliaans en legt de nadruk op de mogelijkheden voor de speler met de zwarte stukken. Zoltan Ribli (1951) en Gabor Kallai (1959-2021) hebben voor beide kleuren diverse keuzes en alternatieven. €2,- per deeltje.
Leerboek voor het Schaakspel: Em. Lasker Rotterdam, 1930 € 7,-  Foto
Leerboek voor het Schaakspel: Em. Lasker, Uitgeverij Bolle, Rotterdam 1930, hardcover, goede staat, 322 pagina's, algebrai. notatie. Met toestemming van de auteur bewerkt door W. A. T. Schelfhout. Dit boek is voornamelijk geschreven voor de beginnende schaker. Lasker behandelt op een heldere en begrijpelijke manier de eerste beginselen van het spel zoals de individuele stukken, het bord en de rochade, diverse openingen, positiespel, eindspel, complete partijen, partijfragmenten en studies. Een prima leerboek met veel diagrammen ter verduidelijking en geen wildernis aan varianten. En de ex-wereldkampioen heeft ook nog dit te melden: 'Het onderricht in het schaakspel moet een kweekschool voor zelf denken zijn. Het schaken mag geen geheugenwerk zijn, eenvoudig al omdat het daartoe niet gewichtig genoeg is. Moet de mens zich met uit het hoofd leren aftobben, zo moet hij weten waarom. Het geheugen is van te grote waarde om het met iets onbetekenends te belasten'.

Berichten: