Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Rook Endings: G. Levenfisch & V. Smyslov Londen, 1975 € 7,-  Foto
Rook Endings: G. Levenfisch & V. Smyslov, Batsford, Londen 1975, gebonden met omslag, mooie staat, 224 pagina's, Engelse notatie. De twee Russische grootmeesters verstrekten met dit boek een belangrijke bijdrage tot de meest voorkomende en minst begrepen eindspelen, toreneindspelen. Grigori Levenfisch (1889-1961), kampioen van Rusland in 1934 en 1937, schreef het manuscript in 1956 en benaderde Smyslov om het te laten controleren op fouten. In 1957 verscheen het in Rusland met als (vertaalde) titel The Theory of Rook Endings met de namen van beide auteurs. Valeri Smyslov (1921-2010) verklaarde later openlijk dat het meeste werk was gedaan door Levenfisch. Vooral toren- en pioneindspelen zijn moeilijk, maar komen relatief vaak op het bord. Clubschakers en de liefhebber van het artistieke zullen aan dit boek plezier beleven. Ook voor jongere spelers is het aanbevelenswaardig, omdat dit soort eindspelen het zwakste gedeelte van hun techniek vormen.
Turmendspiele 1 + 2: J. Awerbach Berlin, 1988 € 10,-  Foto
Turmendspiele 1 + 2: J. Awerbach, Sportverlag Berlin, 1988, gebonden met omslag, goede staat, figurine notatie, Duitstalig. In het eerste deel behandelt Awerbach het toreneindspel toren tegen pion en toren tegen toren en pion. Het tweede deel is gewijd aan het eindspel toren en twee pionnen tegen toren, en toren met pionnen tegen dezelfde materiaalverhouding. Voor de schaker met ambitie zijn deze twee deeltjes onontbeerlijk om begrip te kweken voor dit soort moeilijke eindspelen. Samen €10,-
Basic Chess Endings: R. Fine New York, 1967 € 9,-  Foto
Basic Chess Endings: R. Fine, David Mckay Company, New York 1967, hardcover zonder omslag, 573 pagina's, Engelse notatie, mooie staat. Reuben Fine (1914–1993) was een van de sterkste spelers tussen de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw. Hij was IGM, psycholoog, professor en schrijver van vele boeken over schaken en psychologie. In 1948 begon zijn belangstelling in het schaken te tanen en koos hij voor een maatschappelijke loopbaan. Basic Chess Endings wordt beschouwd als een belangrijk boek in de Engelse taal over het eindspel. De eerste editie verscheen in 1941 en werd opgedragen aan Emanuel Lasker die dat jaar was overleden.
80 Dagen Schaak: C. J. Brensa Amsterdam, 1936 € 4,-  Foto
80 Dagen Schaak: C. J. Brensa, Amsterdam UItgevers-Maatschappij Holland, Amsterdam 1936, gebonden, gebruikt, 164 pagina's. Eind 1935 was Nederland in de ban van het schaakspel. Max Euwe speelde tegen Alexander Aljechin om de wereldtitel en heel het vaderland leefde mee en hoopte vurig dat Euwe zou winnen. Hetgeen ook gebeurde. In dit boek zal men geen partijen aantreffen, maar de schrijver schetst als een vlieg op de muur een makkelijk lezend beeld van deze unieke gebeurtenis in de Nederlandse schaakhistorie. Ook met enige foto's.

VM 1960 Thal-Botvinnik: A. Hildebrand Upsala, 1960 € 6,-  Foto
VM 1960 Thal-Botvinnik: A. Hildebrand, Universitas, Upsala 1960, paperback, goede staat, 68 pagina's, algebra. notatie, Zweedstalig. Alexander Hildebrand (1921-2005) was een Zweeds schaakcomponist en was van 1956 tot 1961 redacteur van het Zweedse Tidskrift for Schack. Dit boekje over de wedstrijd om het wereldkampioenschap 1960 is van zijn hand. De 21 partijen die werden gespeeld zijn door hem van kundig Zweeds commentaar voorzien. Tal won de match met 12½-8½, werd de jongste wereldkampioen ooit en dat zorgde voor een hoop gespreksstof in de schaakwereld.
Think Like a Grandmaster: A. Kotov Londen, 1978 € 7,-  Foto
Think Like a Grandmaster: A. Kotov, Batsford, Londen 1978, paperback, 200 pagina's, Engelse notatie, gebruikt. Waaraan denkt een GM tijdens een partij? Waarop baseert hij zijn strategie en tactiek en wat kan de gemiddelde clubspeler hiervan leren? De antwoorden op deze vragen kunt U vinden in dit opmerkelijke boek. Degene die de tijd neemt om het door te werken, zal na het dichtslaan merken dat zijn  speelkracht is toegenomen. Alexander Kotov (1913 –1981) was een Russisch GM en auteur. Hij werd in 1948 gedeeld kampioen van Rusland, samen met David Bronstein, en speelde een paar keer mee in kandidatenmatches. Kotov was de derde Rus ooit die tot grootmeester werd benoemd, na Mikhail Botwinnik en Grigory Levenfish. Zijn beste resultaat behaalde hij in
1952 in het Zweedse Saltsjöbaden waar hij de eerst plaats behaalde, met 3 punt voorsprong op de rest van het veld. Play en Train Like a Grandmaster zijn twee andere titels die Kotov op zijn naam heeft staan.
De Magische Schaakfiguren: Bouwmeester & Spinhoven Utrecht, 1976 € 3,-  Foto
De Magische Schaakfiguren: H. Bouwmeester & F. A. Spinhoven, Het Spectrum, Utrecht 1976, paperback, redelijke staat, 158 pagina's, algebra. notatie. Een fraaie verzameling composities, die aantoont dat eindspelstudie-ideeën ook praktisch nut hebben voor de partijspeler. Verder de betekenis van de compositie voor de wedstrijdschaker; geschiedenis van de eindspelcompositie; grootmeesters als eindspelcomponisten; A. A. Troitski, grondlegger van de moderne eindspelstudie en het werk van M. S. Liboerkin.


Het Smalle Pad: J. Timman Amsterdam, 1988 € 5,-  Foto
Het Smalle Pad: J. Timman, Bert Bakker, Amsterdam 1988, paperback, 265 pagina's, in goede staat, algebrai. notatie. In Het Smalle Pad beschrijft Jan Timman zijn voortdurende strijd op weg naar het wereldkampioenschap, vanaf zijn eerste zonetoernooi als 20-jarige in Finland, tot en met zijn matches tegen Tal en Jusupov. In een onderhoudende stijl weet hij de sfeer van de kwalificatietoernooien op te roepen, met als hoogtepunt het kandidatentoernooi te Montpellier, waar hij als enige schaker uit het westen overeind bleef in de strijd tegen de Russen. Uiteraard bevat dit boek een keus van zijn beste, maar ook zijn meest dramatische partijen. Daarnaast geeft het pakkende anekdotes over en rake typeringen van zijn collega's en rivalen.
Ausgewählte Partien 1931-1958: P. Keres Amsterdam, 1964 € 18,-  Foto
Ausgewählte Partien 1931-1958: P. Keres, W. Ten Have Verlag, Amsterdam 1964, gebruikte staat en licht vergeeld, hardcover met beschadigde omslag, 420 pagina's, algebrai. notatie. Wie dit boek eenmaal ter hand genomen heeft kan er moeilijk afstand van doen. Niet zo vreemd, want Paul Keres (1916-1975) was een geweldige schaker en na de Tweede Wereldoorlog een mogelijke kandidaat voor de wereldtitel. In dit boek verduidelijkt hij 100 fraaie partijen die hij tussen 1931 en 1958 speelde en doet dat d.m.v. verklarende varianten en commentaar. Ook verhaalt hij over tegenstanders, toernooien en gebeurtenissen op en naast het schaakbord. Een monumentale klassieker voor elke schaker die streeft naar een hoger niveau.


Das Schachgenie Paul Keres: A. Suetin Berlin € 7,-  Foto
Das Schachgenie Paul Keres: A. Suetin, Sportverlag Berlin, gebonden met omslag, prima staat, 256 pagina's, algebra. notatie, Duitstalig. Paul Keres was een begrip in de schaakwereld. In de jaren vijftig en zestig bleef hij een van de sterkste schakers, maar bereikte nooit een match om het wereldkampioenschap. Hij deed vijf maal mee aan een kandidatentoernooi, eindigde altijd hoog maar won er geen. Hij is drie keer kampioen van de USSR geweest, in 1947, 1950 en 1951. In 1964 won Keres gedeeld het Hoogoventoernooi. Keres was bijna onverslaanbaar als de Spaanse opening op het bord kwam. In dit boek 150 van zijn mooiste partijen met uitgebreide toelichting door Aleksei Suetin.
Capablanca, das Schachphänomen: M. Euwe & L. Prins Hamburg, 1979 € 10,-  Foto
Capablanca, das Schachphänomen: M. Euwe & L. Prins, Das Schacharchiv, Hamburg 1979, gebonden zonder omslag, goede staat, 368 pagina's, algebra. notatie. Het boek over de Cubaanse schaker Capablanca, oorspronkelijk geschreven door Max Euwe en Lodewijk Prins, verscheen in 1949. 30 jaar later kwam er een Duitse editie. De inhoud bestaat uit 38 volledig geanalyseerde partijen, 45 grondig bekeken partijfragmenten, 133 partijen met korte toelichting en 9 fragmenten met korte uitleg. Met inleidingen bij de diverse partijen en veel gebruik van diagrammen.
David Bronstein, Schoepfergeist der neuesten Schachrichtung Amsterdam, 1962 € 9,-  Foto
David Bronstein, Schoepfergeist der neuesten Schachrichtung: R. Toran, Amsterdam 1962, W. ten Have Verlag, paperback met stofomslag, mooi exemplaar, algebra. notatie, vertaling Erich Eliskases. 65 prachtige en uitvoerig geanalyseerde partijen en 2 extra partijen achterin het boek. De periode waarin Bronstein deze partijen speelde loopt van ongeveer 1944 tot 1961.


Schaken: M. Euwe Amsterdam, 1936 € 4,-  Foto
Schaken: M. Euwe, Kosmos, Amsterdam 1936, gebonden in blauw linnen, redelijke staat, omslag aan de achterkant vlekkerig, 266 pagina's, algebrai. notatie. De oorspronkelijke tekst is van de Cubaanse ex-wereldkampioen Capablanca, maar Max Euwe zorgde voor de vertaling. In dit leerboek voor de beginnende en gevorderde speler komen de volgende onderwerpen aan de orde: stukken en hun loop, doel van het spel, sterkte verbeteren, openingen, middenspel en eindspel, regels en ethica, klassieke eindspelen, middenspel en openingen verder uitgediept en 12 uitvoerig geanalyseerde partijen van Capablanca tegen verschillende tegenstanders. De toelichtende tekst wordt verduidelijkt door het vele gebruik van diagrammen. Het is gemakkelijk schaken te leren, maar moeilijk het goed te spelen. Wellicht kan dit boek hulp bieden.
Praktische Endspiele: P. Keres Hamburg, 1973 € 10,-  Foto
Praktische Endspiele: P. Keres, Schach-Archiv K. Rattmann, Hamburg 1973, gebonden in linnen band, 330 pagina's, goede staat. De meeste spelers hebben problemen om het eindspel te bestuderen. De materie is droog en er is weinig ruimte om de fantasie de vrije loop te laten. Toch loont het de moeite om zich in dit onderdeel van het schaakspel te verdiepen, wil men zich ontwikkelen tot een betere schaker. Paul Keres, ooit kandidaat voor de wereldtitel, beschrijft in dit Duitstalige boek duidelijk en op klare wijze hoe men zich de techniek van verschillende soorten eindspelen eigen kan maken. Algebraische notatie.
Hartversterkende Schimp Scheuten Hilversum, 1985 € 2,50  Foto
Hartversterkende Schimp Scheuten: samenstelling A. Munninghoff, Hilversum 1985, beduimeld, paperback, 238 pagina's, algebrai.notatie. Een selectie uit Schaakbulletin. Dit tijdschrift heeft bestaan van 1968-1984 en bestond uit 197 nummers. Het boek met het beste uit SB is tevens het beste schaakboek ter wereld. De bewijzen daarvoor worden door zijn vroegere schrijvers in overvloed aangedragen. Een selectie uit al die jaren is in deze titel gebundeld. De belangrijkste medewerkers waren Jan Timman, Jan Hein Donner, Genna Sosonko, Max Pam, Tim Krabbe en de samensteller van dit aardige boekje.


New in Chess Magazine
2016-2019 € 10,-  Foto
New in Chess Magazine 2016-2019: Alkmaar, 18 losse nummers, geen complete jaargangen en gebruikt, Engelstalig. De inhoud van dit full colour tijdschrift voor schakers bestaat al vele jaren uit verhalen, partijen van prominente spelers en de daarbij horende uitvoerige analyses. Ook een brievenrubriek en fraaie foto's vervolmaken dit sublieme magazine. Ook neemt de lezer regelmatig een kijkje in het leven van een topspeler in de rubriek Just Checking. De persoon die zijn spel naar een hoger plan wil tillen kan zijn voordeel doen met deze nummers.


The Complete Pirc: J. Nunn Londen, 1989 € 3,-  Foto
The Complete Pirc: J. Nunn, Batsford, Londen 1989, paperback, 216 pagina's, gebruikt, figurine notatie, repertoireboek. De Pirc is een scherpe opening waarin zwart wit uitdaagt om een sterk centrum te vormen. Het is een agressieve opening met vele strategische en tactische mogelijkheden. De Engelse GM John Nunn omschrijft bij elke variantenreeks een duidelijke beoordeling en geeft plannen aan voor beide kleuren. Nunn is niet meer actief, maar vertegenwoordigde zijn land op vele toernooien en olympiades. Hij is tevens auteur van diverse schaakboeken.
Hastings Chess Congress 1955-1956 1956 € 6,-  Foto
Hastings Chess Congress 1955-1956: R. Wade & W. Ritson Morry, Eigen beheer, toernooibulletin, redelijke staat, 24 pagina's, Engelse notatie. Voor dit toernooi waren 10 schakers van uiteenlopende sterkte uitgenodigd, waaronder 3 Britse spelers. Kortsjnoi en Olafsson werden gedeeld winnaars met 7 uit 9 en Golombek laatste met 1½ punt. Alle partijen staan met licht commentaar in dit bulletin afgedrukt. De vorige eigenaar was oud-lid van DD Henk van Donk, hij speelde mee in de Premier Reserves Major, net onder de prominenten.
The Art of Defense in Chess: A. Soltis Londen, 1980 € 10,-  Foto
The Art of Defense in Chess: A. Soltis, Allen & Unwin, Londen 1980, hardcover met omslag, goed exemplaar, Engelse notatie. De meeste partijen worden niet gewonnen, maar gaan verloren. Het merendeel van leerboeken vertelt hoe een stelling valt te verbeteren. The Art of Defense in Chess analyseert echter de praktische kanten van een voor U slechtstaande positie: hoe krijg ik tegenspel, bestrijden open lijnen, aannemen offers, reageren op dreigingen, inperken vijandelijke stukken en veel meer. Het boek gaat ook in op psychologische aspecten zoals koelheid onder vuur, de reddende zet en het uitbuiten van zwakheden. Met een schat aan complete partijen, uitgebreide toelichting door de auteur en meer dan 100 oefeningen uit de praktijk.


Meraner & Anti-Meraner Variante: Div. auteurs Kecskemet, 1996 € 2,-  Foto
Meraner & Anti-Meraner Variante: Div. auteurs, Fidechess, Kecskemet 1996, gebruikte staat, 164 pagina's, figurine notatie. Na de zetten 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pc3 Pf6 4.Pf3 c6 5.e3 Pbd7 6.Ld3 dxc4 7.Lxc4 b5 spreken we over de Meraner variant en kan het spel snel ingewikkeld en explosief worden. Wit kan dit vermijden en kiezen voor de z.g. Anti-Meraner 1.d4 d5 2.c4 c6 3. Pc3 Pf6 4. e3 e6 5. Pf3 Pbd7 6. Dc2 om de verwikkelingen van enkele scherpe varianten uit de weg te gaan. In tabelvorm komen de belangrijkste varianten voorbij en ook welke spelers van een bepaalde variant gebruik hebben gemaakt.
Zoals ik het zag: S. G. Tartakower herdruk 1976 € 6,-  Foto
Zoals ik het zag: S. G. Tartakower, vertaling W. A. T. Schelfhout, De Telegraaf 1935 (herdruk 1976), grote brochure, omslag vlekkerig, 56 pagina's, algebrai. notatie. De fraaiste partijen van de match M. Euwe - A. Aljechin om het wereldkampioenschap schaken dat werd gespeeld van 3 October tot 15 December 1935. Met foto's van de spelers, rondeverslagen en uitgebreide toelichting bij de partijen door journalist en GM Savielly Tartakower.
Rauser-variante im Sizilianisch B60-65: Diverse auteurs Kecskemet, 1997 € 2,50  Foto
Rauser-variante im Sizilianisch B60-65: Diverse auteurs, Fidechess, Kecskemet 1997, paperback, goede staat, figurine notatie, 160 pagina's. Deze inhoud van deze monografie bestaat uit tabellen met de belangrijkste systemen die toepasbaar zijn na de zetten 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 xcd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 Pc6 6.Lg5. Het spel wordt al snel zeer gecompliceerd en de lezer krijgt ook informatie die verwijst naar spelers, plaats van handeling, data en beoordeling van een bepaalde stelling. Veel topspelers van vroeger en nu hadden en hebben deze opening in hun arsenaal. Zoek naar Kluger- Nagy, 1942 en misschien is deze monografie wel iets voor U?
De Match van de Eeuw: M. Euwe & W. J. Muhring Utrecht, 1972 € 5,-  Foto
Cursusboek Teleac De Match van de Eeuw: M. Euwe & W. J. Muhring, Teleac, Utrecht 1972, paperback, redelijke staat, 84 pagina's, algebra. notatie.Na het succes van de Teleaccursus Schaken, september 1969-februari 1970, werd het denkbeeld geopperd deze cursus voor beginners te laten volgen door een voor gevorderden. De match Spasski-Fischer gaf daartoe een welkome gelegenheid. Tijdens de tweekamp keek een groot deel van de Nederlandse bevolking 's avonds naar de uitleg door het duo Euwe en Muhring. Zij deden verslag wat er die dag op en buiten het schaakbord was voorgevallen en dat was heel wat. Nog nooit was schaken zo spannend. De inhoud van dit cursusboek bestaat uit de 21 gespeelde partijen die op een heldere manier worden verduidelijkt.


Gruenfeld Defense Russian Variations: E. Schiller Coraopolis, 1988 € 2,-  Foto
Gruenfeld Defense Russian Variations: E. Schiller, Chess Enterprises, Coraopolis 1988, paperback, redelijke staat, algebra. notatie. De Russische varianten na (4.Pf3 Lg7 5.Db3) werden een populair wapen tegen de Grünfeldverdediging. Karpov gebruikte ze met succes in 1986 tijdens de match om de wereldtitel tegen Kasparov, nadat andere methodes faalden op diens secure verdediging. Schiller verstrekt in deze titel een compleet repertoire, gebaseerd op 5.Db3. Maar ook minder bekende vormen komen aan bod, zoals de afruilvariant in combinatie met 5.Db3. De varianten worden geillustreerd met complete partijen, waaronder 15 partijen met toelichting.
Caro-Kann B17: A. Karpov Belgrado, 1994 € 2,50  Foto
Caro-Kann B17: A. Karpov, Chess Informant, Belgrado 1994, paperback, redelijke staat, figurine notatie, 160 pagina's. In deze monografie zijn partijfragmenten opgenomen die tot stand kwamen na de zetten 1.e4 c6
2.d4 d5 3.Pc3 de4: 4.Pe4: Pd7. Anatoli Karpov speelde deze opening vaak en misschien staat daarom zijn naam op het omslag. Op de eerste 23 pagina's de belangrijkste zijvarianten in tabelvorm, de rest is gevuld met 684 fragmenten met namen van spelers, plaats van handeling en beoordeling. Tenslotte zijn achterin 100 complete partijen van prominente spelers te bewonderen.
Schaak met Verstand: M. Euwe Lochem, 1974 € 7,-  Foto
Schaak met Verstand: M. Euwe, De Tijdstroom, Lochem 1974, paperback, redelijke staat, 182 pagina's, algebr. notatie. Het manuscript voor dit boek werd tijdens de oorlog geschreven door M. Blaine en J. Rumble, twee Britse schaakliefhebbers. Zij gaven het enige jaren later aan Max Euwe en verzochten hem er een meer logische opbouw in aan te brengen. En dat klusje kon je de oud-wereldkampioen wel toevertrouwen. Uitgaande van een aantal eenvoudige militair-strategische wetten worden de fundamentele waarheden van het schaakspel op heldere wijze ontwikkeld en uitgelegd. Niet alleen toegankelijk voor beginners, ook sterkere spelers hoeven hun neus niet voor deze titel op te halen.


Sitsilianskaja Zatshshita: E. Gufeld & E. Lazar Moskou, 1970 € 2,50  Foto
Sitsilianskaja Zatshshita: E. Gufeld & E. Lazarev, Fizkultura i Sport, Moskou 1970, gebruikt, 100 pagina's, algebra. notatie. Twee spelers uit Oekraïne, Eduard Gufeld (1936-2002) en Efim Lazarev (1933-2013), schreven dit boekje over de Siciliaanse Drakenvariant. Drie belangrijke systemen worden getoetst op hun speelbaarheid, en wel het Maroczysysteem, Rauseraanval en de Levenfishaanval. Gufeld was een bekende speler, hij schreef een flinke hoeveelheid schaakboeken en week later uit naar Amerika.
Izbrannye Etjudy: V. A. Korolkov Moskou, 1958 € 2,-  Foto
Izbrannye Etjudy: V. A. Korolkov, Fizkultura i Sport, Moskou 1958, slechte staat, 262 pagina's, algebra. notatie. Vladimir Alexandrovic Korolkov (1907-1987) componeerde gedurende zijn leven ongeveer 230 problemen en 300 studies. In deze titel zijn 108 van zijn werkstukken opgenomen. De Rus werd betiteld als een vertegenwoordiger van de ''romantische school'. Korolkov speelde in 1945 tegen Petrosian en het over-het-bordschaak lag hem niet, hij verloor in 18 zetten. Natuurlijk was Petrosian niet de eerste de beste. Maar in de wereld van het schaakprobleem wordt de naam van Korolkov nog altijd met veel ontzag genoemd.
International Draughts: D. R. D. Kandane 1974 € 2,-  Foto
International Draughts: D. R. D. Kandane, First English Book, redelijke staat, brochure, 72 pagina's, Engelstalig. Don R. D. Kandane was een Sri Lankaanse dammer die in 1976 meedeed aan het WK dammen in Amsterdam. Kandane was totaal onbekend in de damwereld, maar met een naam als Don gingen deuren voor hem open. Men was in de veronderstelling dat hij van Spaanse adel was. Zo verbleef hij in hotel Krasnapolsky en stuurde de rekening naar de Nederlandse dambond. Twee jaar daarvoor had hij deze brochure geschreven met basisregels en posities. Het boekje telde volgens ingewijden 178 fouten en in het toernooi om de wereldtitel speelde hij twee keer remise en werd laatste. Op het winnen van een partij is hij nooit kunnen betrappen. Er is daarna weinig meer van hem vernomen.


The Game of Chess: H. Golombek Londen, 1955 € 1,-  Foto
The Game of Chess: H. Golombek, Penguin Books, Londen 1955, pocket, redelijke staat, Engelse notatie. De Britse schaker Harry Golombek (1911-1995) verduidelijkt het spel in al zijn fases, beginnend met simpele eindspelen, openingen en het middenspel. Ook komen het maken van een plan en het positionele aspect aan bod, en verklaart hij enkele partijen van de allereerste wereldkampioenen. Golombek was drie keer Brits kampioen, werkte tijdens de oorlog voor de marine om de code van de z.g. Enigma-machine te ontraadselen en was in 1963 scheidsrechter tijdens de match Botwinnik-Petrosian. Een geschikt boekje voor de beginner die het Engels enigszins machtig is.
Kak Reshat Shakhmatnye Etjudy: Y. Averbach Moskou, 1957 € 5,-  Foto
Kak Reshat Shakhmatnye Etjudy: Y. Averbach, Fizkultura i Sport, Moskou 1957, brochure en geniet, redelijke staat, 56 pagina's, algebrai. notatie. 49 eindspelen en studies van verschillende experts op dit specifieke gebied. Ze werden al eerder gepubliceerd in Russische schaaktijdschriften als Shakhmatny Listok, Shakhmaty v SSSR en 64. Yuri Averbach besloot een aantal op te nemen voor dit boekje en ze uitgebreid toe te lichten.
Tsveta Shakhmatnogo Spektra: A. G. Kuznetsov Moskou, 1980 € 5,-  Foto
Tsveta Shakhmatnogo Spektra: A. G. Kuznetsov, Fizkultura i Sport, Moskou 1980, paperback, goede staat, 96 pagina's. Anatoli Kuznetsov werkte nauw samen met B. A. Sakharov (1914-1973), een erkend vervaardiger van studies en probleemschaak. Deze persoon wordt in de inleiding bedankt en geëerd met de enige foto in het boek. Kuznetsov (1932-2000) was redacteur van de probleemrubriek van het tijdschrift "Shakhmaty v SSSR" sinds 1971 en schrijver van vele artikelen over schaakcompositie. Een flinke hoeveelheid staaltjes fraaie eindspelkunst met uiteraard de oplossingen kunnen in deze titel worden aangetroffen.
Razmyshlenija Ljubitelja Shakhmatnykh Etjudov: G. A. Mironov Moskou, 1975 € 4,-  Foto
Razmyshlenija Ljubitelja Shakhmatnykh Etjudov: G. A. Mironov, Fizkultura i Sport, Moskou 1975, 80 pagina's. Over Mironov is weinig bekend, hij hield zich bezig met schaakproblematiek en leefde van 1919 tot 1994. Voor deze titel heeft hij 112 studies en problemen verzameld. De opgaven bestrijken een periode van 1737 tot 1972. Mironov was blijkbaar een liefhebber van deze vorm van schaken en stelde dit boekje samen. Reflectie op schaakstudies dekt ongeveer de lading als juiste vertaling uit het Russisch.


Izbrannye Shakhmatnye Etjudy: G. Nadareishvili Moskou, 1976 € 2,50  Foto
Izbrannye Shakhmatnye Etjudy: G. Nadareishvili,  Fizkultura i Sport, Moskou 1976, paperback, 104 pagina's, redelijke staat. Verantwoordelijk voor de 125 studies, problemen en andere hersenkrakers in dit boekje is de Georgische problemist Gia Nadareishvili. En als bonus nog eens 57 opgaven op dit specifieke gebied door een aantal van zijn belangrijkste collega's.
Mnogogrannoe Tvortshestvo: G. Akopian Erevan, 1984 € 4,-  Foto
Mnogogrannoe Tvortshestvo: G. Akopian, Ajastan, Erevan 1984, paperback, redelijke staat, 80 pagina's. Gagik Akopian (1941) bezit de Armeense nationaliteit en wist het in 1976 tot schaakkampioen van zijn land te schoppen.En dat kan hij toch maar mooi zeggen, gezien de rivaliteit en speelkracht in dit schaakgekke land. Hij was van midden jaren zestig tot 2008 actief. In deze titel behandelt hij een aantal studies, problemen en eindspelen. Aan het eind van het boekje kan men nog vijf complete partijen naspelen, echter niet van de auteur zelf.
Das Geheimnis Des Schwarzen Königs: A. Herbstman Berlijn, 1960 € 2,-  Foto
Das Geheimnis Des Schwarzen Königs: A. Herbstman, Sportverlag Berlin, Berlijn 1960, gebonden en in slechte staat, 258 pagina's, algebrai. notatie. problemen en studies, op een humoristische en anekdotische wijze opgediend door Aleksandr Herbstman. Het grootste gedeelte van de inhoud is het werk van ongeveer 37 verschillende componisten, maar uiteraard heeft de auteur het leeuwendeel voor zijn rekening genomen.
Das Leidenschaftliche Spiel: G. Schenk Hannover, 1936 € 2,50  Foto
Das Leidenschaftliche Spiel: G. Schenk, Adolf Sponholtz Verlag, Hannover 1936, paperback, redelijke staat, 96 pagina's. Gustav Schenk (1905-1969), een schrijver van populair-wetenschappelijke literatuur in de jaren dertig besloot om een aantal partijen van commentaar te voorzien en zijn vriendin daar deelgenoot van te maken. Niet echt een romanticus, waarschijnlijk. De vijf tekeningen en drie diagrammen zijn van de hand van Grethe Jürgens, een schilderes en vriendin van de auteur.