Nieuws

16 Januari 2021:
Tata Steel Chess Masters

Geen amateurtoernooien dit jaar -- voor veel amateurschakers valt daardoor het hoogtepunt van het schaakseizoen uit. Maar vanwege de topsport-uitzonderingen kan toch het Masters-toernooi plaatsvinden. Eindelijk weer eens lange partijen op echte borden. Laten we ervan genieten!


1e ronde: Carlsen – Firouzja (foto: toernooiwebsite)
14 Januari 2021:
KNSB-online-competitie

A.s. zaterdag vinden de 3e en de 4e ronde van de KNSB-online-competitie plaats, om respectievelijk 14.30 uur en 16 uur. (Links naar de wedstrijden op chess.com door klikken op de teamnamen.)

KNSB online 16 januari

Eindhoven 1
- DD 1 7½-2½
De Drie Torens 1
- DD 2
5-5
DD 1
-Zuid Limburg 17-3
DD 2
-
SV Wageningen 45-5

Gedetailleerde uitslagen: link op het resultaat.
14 Januari 2021:
Gosse Romkes wint The Hague Thursday Rapid

16 deelnemers was de hoogste opkomst ooit bij een online-rapid van Team The Hague. Gosse Romkes won met een perfecte score, Prajit Kumar en Lukasz Wrzosek (beiden 3 uit 4) veroverden de overige podiumplekken.


09 Januari 2021:
The Hague Saturday Blitz

De opkomst was weliswaar lager dan afgelopen week bij het snelschaak­kampieonschap, maar met 12 deelnemers was het toch weer een leuke vluggerronde. Winnaar, net zo als een week geleden: Arie Werksma. Op het podium: Gosse Romkes, Tomas Scholtus en Gerrit Prakken (gedeeld).


07 Januari 2021:
The Hague Thursday Rapid

De eerste online-rapid van de tweede lockdown kende een degelijke opkomst met 10 spelers. Stefan Boeters, Theo van Orsouw en Prajit Kumar deelden de podiumplaatsen (allen 3 uit 4).


04 Januari 2021:
Oud-DDer en bestuurslid G.H. Ledeboer overleden

Op 88-jarige leeftijd is overleden ons oud-lid Gerbert Henry Ledeboer. Geb speelde vroeger regelmatig mee in de interne competitie en soms ook voor de externe competitie, HSB 4e team. Hij heeft ook de bestuursfunctie van penningmeester enige tijd vervuld. Geb was in het dagelijks leven een hoge ambtenaar bij het Ministerie van Financiën, hij maakte in dienstverband vele buitenlandse reizen. Er zijn ongetwijfeld leden die zich hem goed kunnen herinneren. Hij ruste in vrede. (PZ)
02 Januari 2021:
Herinnering aan Jacob C. Kort

De DD-snelschaakbeker die we vandaag virtueel weer hebben uitgereikt is vernoemd naar oud-DDer en vermaard snelschaker Jacob C. Kort. Toevallig vond Eric Koreman vandaag op de website van SV Erasmus een stuk van Wim Westerveld waarin Kort wordt herdacht. Kort wordt in verband gebracht met dirigent Carlos Kleiber en uitgever Wim Andriessen. Voor wie Kort nog heeft gekend of voor wie geïntrigeerd is geraakt -- de titel: Verschil maken.
02 Januari 2021:
Arie Werksma snelschaak-winterkampioenHet online-snelschaakkampioenschap is gewonnen door Oud-DDer Arie Werksma. Na 9 rondes stond hij met 7½ punten één punt voor op de achtervolgers Gerrit Prakken, Prajit Kumar en Niels Engelen (allen 6½).

In tegenstelling tot enkele eerdere snelschaakkampioenschappen was het deze keer erg spannend. In de derde ronde moesten de favorieten al hun eerste halfje afstaan: Werksma tegen Lothar v/d Sluijs en Prakken tegen Lukasz Wrzosek. In de vijfde ronde versloeg Werksma Prakken, maar in de zesde ronde verloor hij van Prajit Kumar, en de race was weer open. Pas in de laatste ronde (verlies Prakken tegen Hans Ranft) werd de winnaar bepaald.
27 December 2020:
Halfjaarlijks snelschaakkampioenschap

Het halfjaarlijkse snelschaakkampioenschap is vanwege de lockdown deze keer online:
26 December 2020:
Fotopuzzel schaakhistorieHier is aan het eind van dit vreemde jaar een fotopuzzel voor alle schaakliefhebbers die momenteel tijd over hebben. Goede inzendingen kunnen een boek naar keuze winnen. Er volgen vier vragen en minstens drie antwoorden volstaan om in de prijzen te vallen.
  1. Welke spelers zien we hier?
  2. De linkerspeler heeft de Duitse nationaliteit, wie is hij?
  3. In welk jaar werd de partij gespeeld en waar?
  4. Wie is de mevrouw in het midden?
De partij die ze speelden is prachtig en kan zeker gevonden worden op het internet. Maar dan moet eerst worden uitgeplozen om wie het gaat. Inzendingen sturen naar Leen Spaans (ruylopez61@gmail.com). Veel wijsheid, verstand en inzicht toegewenst, blijf gezond en moge 2021 in alle opzichten een beter jaar worden dan 2020!

Leen Spaans
Agenda