Nieuws

04 Januari 2021:
Oud-DDer en bestuurslid G.H. Ledeboer overleden

Op 88-jarige leeftijd is overleden ons oud-lid Gerbert Henry Ledeboer. Geb speelde vroeger regelmatig mee in de interne competitie en soms ook voor de externe competitie, HSB 4e team. Hij heeft ook de bestuursfunctie van penningmeester enige tijd vervuld. Geb was in het dagelijks leven een hoge ambtenaar bij het Ministerie van Financiën, hij maakte in dienstverband vele buitenlandse reizen. Er zijn ongetwijfeld leden die zich hem goed kunnen herinneren. Hij ruste in vrede. (PZ)
02 Januari 2021:
Herinnering aan Jacob C. Kort

De DD-snelschaakbeker die we vandaag virtueel weer hebben uitgereikt is vernoemd naar oud-DDer en vermaard snelschaker Jacob C. Kort. Toevallig vond Eric Koreman vandaag op de website van SV Erasmus een stuk van Wim Westerveld waarin Kort wordt herdacht. Kort wordt in verband gebracht met dirigent Carlos Kleiber en uitgever Wim Andriessen. Voor wie Kort nog heeft gekend of voor wie geïntrigeerd is geraakt -- de titel: Verschil maken.
02 Januari 2021:
Arie Werksma snelschaak-winterkampioenHet online-snelschaakkampioenschap is gewonnen door Oud-DDer Arie Werksma. Na 9 rondes stond hij met 7½ punten één punt voor op de achtervolgers Gerrit Prakken, Prajit Kumar en Niels Engelen (allen 6½).

In tegenstelling tot enkele eerdere snelschaakkampioenschappen was het deze keer erg spannend. In de derde ronde moesten de favorieten al hun eerste halfje afstaan: Werksma tegen Lothar v/d Sluijs en Prakken tegen Lukasz Wrzosek. In de vijfde ronde versloeg Werksma Prakken, maar in de zesde ronde verloor hij van Prajit Kumar, en de race was weer open. Pas in de laatste ronde (verlies Prakken tegen Hans Ranft) werd de winnaar bepaald.
27 December 2020:
Halfjaarlijks snelschaakkampioenschap

Het halfjaarlijkse snelschaakkampioenschap is vanwege de lockdown deze keer online:
26 December 2020:
Fotopuzzel schaakhistorieHier is aan het eind van dit vreemde jaar een fotopuzzel voor alle schaakliefhebbers die momenteel tijd over hebben. Goede inzendingen kunnen een boek naar keuze winnen. Er volgen vier vragen en minstens drie antwoorden volstaan om in de prijzen te vallen.
 1. Welke spelers zien we hier?
 2. De linkerspeler heeft de Duitse nationaliteit, wie is hij?
 3. In welk jaar werd de partij gespeeld en waar?
 4. Wie is de mevrouw in het midden?
De partij die ze speelden is prachtig en kan zeker gevonden worden op het internet. Maar dan moet eerst worden uitgeplozen om wie het gaat. Inzendingen sturen naar Leen Spaans (ruylopez61@gmail.com). Veel wijsheid, verstand en inzicht toegewenst, blijf gezond en moge 2021 in alle opzichten een beter jaar worden dan 2020!

Leen Spaans
20 December 2020:
Paardsprongetje: Wintersnelschaakkampioenschap 2 januari

Zoals jullie weten volgen wij de KNSB inzake Corona, om voor alle leden een veilige schaakomgeving te garanderen. Helaas zijn we dan dus een tijdje dicht en ook geen Dies dit jaar bijvoorbeeld.

Maar er zijn beslist nog mogelijkheden voor DD-ers om met schaken bezig te zijn. Graag nodig ik jullie uit voor het Open Wintersnelschaak-kampioen­schap van DD op 2 januari. Dat spelen we online op Chess.com en een gratis account is van harte aan te bevelen.


17 December 2020:
KNSB-online-competitie

In de Corona-lockdown blijft alleen nog online om te schaken. In de KNSB-online-competitie spelen de twee DD-teams a.s. zaterdag ieder twee wedstrijden, de eerste om 14.30 uur, de tweede om 16 uur. (Links naar de wedstrijden op chess.com door klikken op de teamnamen.)

KNSB online 19 december

ZSC Saende 1
DD 1   7-3
HWP Sas van Gent 3
DD 2
3-7
DD 1
Leiderdorp 1
5-5
DD 2

HSC Helmond 2  7-3
15 December 2020:
Corona-lockdown: DD gesloten

Sinds de afkondiging van de lockdown op 14 december is binnensporten helaas niet meer toegestaan. DD gaat daarom per direct dicht tot op zijn minst 19 januari. Als er in januari iets over nieuwe plannen bekend wordt, komt er een update.
12 December 2020:
Trainingssessies John van der Wiel

De laatste twee trainingssessies van John van der Wiel (5 en 12 december) gingen over de opbouw van een openingsrepertoire met als voorbeeld de Tarrasch-variant van de Franse verdediging. De volgende stelling is uit Van der Wiel - Zhao (Sao Paulo 2008). Wat is de beste manier voor Wit om zijn materieel voordeel veilig te stellen?

Van der Wiel Zhao, Wit aan zet
06 December 2020:
Agenda
 • 28 Jan
 • Za
  30 Jan
  KNSB online (5/6)
 • Di
  02 Feb
  20:00 online blitz
 • Do
  04 Feb
  20:00 online rapid
 • Za
  06 Feb
  20:00 online blitz